Suola on eräs hyödyllisimmistä ja monikäyttöisimmistä aineista kotona. Se on täysin vaaraton aine mutta sillä hoituu monta kinkkistä pulmaa. Etikka ja ruokasooda ovat monelle hyvinkin tuttuja siivouksessa ja pyykinpesussa. Voisiko suolaa hyödyntää samoihin asioihin. Suolalla saattaa olla jopa enemmin hyödyllisiä ominaisuuksia kuin etikalla ja ruokasoodalla. Lähdetään selvittämään mihin kodin ongelmiin suola sopii.

suola-kodinhoidossa
Kuva Anna Sulencka Pixabaystä

Suola on mineraalien seos

Suola koostuu pääasiassa natriumista ja kaliumista. Puhdistamattomassa merisuolassa ja vuorisuolassa on lisäksi pieniä määriä muita mineraaleja. Tärkein suolan ainesosa on kuitenkin natriumkloridi, jota ruokasuola sisältää 99,9%. Natriumkloridi on natriumin ja kloorin yhdiste.

Ruokasuola liukenee hyvin veteen. Sitä voi liuottaa jopa 3 desiä litraan vettä. Tällaista kyllästettyä suolaliuosta käytettiin ennen säilöntään. Lihaa, makkaraa, kalaa sekä sieniä säilöttiin pitkiä aikoja suolaliemessä.

Suola toimii monipuolisena puhdistusaineena

Suolaa voi käyttää uskomattoman moneen kohteeseen puhdistusaineena. Suosin suolan kaltaisia monikäyttöisiä, myrkyttömiä aineita kodinhoidossa. Suola sopii myös ihonhoitoon. Siitä voit lukea täältä. Silloin kun samaa ainetta voi käyttää moneen tarkoitukseen, syntyy vähemmän roskaa. Suola on myös vähemmän haitallinen aine ympäristölle. Merisuola on merien luonnollinen mineraali. Maaperässä liiallinen suola sen sijaan voi aiheuttaa ongelmia. Silloin puhutaankin jo suurista suolamääristä kuten teiden suolauksesta.

 • Suola kirkastaa metallin. Se toimii hellävaraisena hankausaineena tummuneille ja värjäytyneille metalliesineille.
 • Suola kirkastaa myös tekstiilien värejä. Se poistaa tehokkaasti ja myrkyttömästi kellastumat pitkään käyttämättä olleista vaatteista.
 • Suola imee itseensä tuoreita tahroja. Vanha kikka on kaataa tuoreelle punaviinitahralle suolaa.
 • Suola raikastaa puupinnat. Yhdessä sitruunan tai etikan kanssa suolalla voi pestä leikkuulaudan tai puisen työtason
 • Suolalla voi kyllästää puiset ruuanvalmistusvälineet kuten kauhat ja paistinlastat

Suola toimii parhaiten yhdessä muiden puhdistusaineiden kanssa

Pelkkä suola harvoin toimii yksinään puhdistusaineena. Siksi suola kannattaakin yhdistää muihin puhdistaviin aineisiin kuten etikkaan, astianpesuaineeseen ja ruokasoodaan. Seuraavaksi luettelen sinulle, miten käytännössä voit käyttää suolaa kodinhoidossa.

Tummentumat astioissa

Astianpesuaineen ja suolan yhdistelmä poistaa tehokkaasti tummentumia kahvikupeista, teekannuista ja kattiloista. Sekoita pieni määrä astianpesuainetta ja suolaa tahnaksi. Hankaa tahnalla tummentumat irti astioista.

Emaliastioille sopii samainen astianpesuaineesta ja suolasta valmistettu liuos. Voit myös korvata astianpesuaineen raastetulla saippualla ja vedellä.

Metallien kiillotus

Voit kiillottaa kuparia ja messinkiä tahnalla, jossa on 1 desi suolaa, 1 desi vehnäjauhoja ja 1 desi etikkaa. Hiero kupari- ja messinkiesineitä tahnalla ja anna seistä tunnin. Pese tahna pois. Kannattaa kokeilla tahnan sopivuutta ensin pienelle alueelle käsiteltävää esinettä.

Samaa kiillotustahnaa voit kokeilla myös teräskattiloille.

Kultasormukset ja muut kultakorut voi kiillottaa myös suola-vehnäjauho-etikka seoksella.

Vesitahrat puupinnalla

Lasista saattaa jäädä ikävä rinkula puupöytään. Kokeile siihen suolaa. Tee suolasta ja etikasta tahna ja laita sitä muutamaksi minuutiksi tahrakohtaan. Pese tahna pois. Rinkulan pitäisi olla nyt poissa.

Jos puupödässäsi on lakkapinta, älä kokeile tätä ohjetta.

Puiset keittiön työvälineet

suola-tahrat
Suola ja sitruuna ovat täydellinen pari tummentumien poistossa. Kuva Monfocus Pixabaystä

Suola toimii myös yhdessä veden kanssa. Voit kyllästää uudet, käyttämättömät puiset keittiövälineet suolalla. Tämä on tosi vanha kikka, jota olen käyttänyt omille keittiövälineilleni. Liuota veteen suolaa niin paljon kuin sinne liukenee. Litraan vettä menee noin 3 desiä suolaa. Puiset keittiövälineet upotetaan suolaveteen vuorokaudeksi. Niiden annetaan kuivahtaa kokonaan. Näin puisista lastoista ja kauhoista tulee vahvempia ja likaa hylkivämpiä.

Suola yhdistettynä happoon kuten etikkaan tai sitruunaan, raikastaa ja puhdistaa leikkuulaudan. Tarvitset käytetyn sitruunanpuolikkaan, josta mehu on jo puristettu. Kasta puolikas sitruunaa suolaan ja hankaa sillä leikkuulauta raikkaaksi. Sitruunan ja suolan yhdistelmä toimii todella tehokkaasti kaikkiin hajuihin. Saat tällä reseptillä neutraloitua myös kalan tai sipulinhajun käsistäsi.

Sitruunan ja suolan yhdistelmä myös vaalentaa tahroja. Voit kokeilla suola-sitruuna puhdistusta vaikkapa tummuneisiin puisiin keittiövälineisiin.

Viemärin avaus

Putket tukkeutuvat usein saippuan ja rasvan sekoittuessa viemärissä. Kokeile seuraavaksi avata putket suolalla. Sekoita desi suolaa, desi ruokasooda puoli desiä etikkaa. Kaada seos viemäriin ja odota 10 minuuttia. Huuhtele viemäri lopuksi kuumalla vedellä.

Jos viemärissä on hajuongelma voit sekoittaa 2 desiä suolaa ja 2 desiä vettä. Kaada seos viemäriin. Se neutraloi hajuja ja irrottaa putkiin kertynyttä rasvaa.

Vaahtoava pesukone

Jos olet joskus annostellut liikaa pesuainetta pesukoneeseen niin että vaahto pursuaa yli äyräiden, saat vaahdon helposti laskemaan lisäämällä koneeseen suolaa. Vaatteet kirkastuvat samalla suolan ansiosta.

Tekstiilit

Suola kirkastaa tekstiilejä. Varsinkin kellastumat saa katoamaan suolapesulla. Valkoisen paidan kellastuneita kainaloita voit yrittää valkaista suolakäsittelyllä. Sekoita puoleen litraan kuumaa vettä 1,5 desiä suolaa. Upota tahrakohta suolaan ja hankaa hieman. Pese vaate normaalisti. Kainalotahran pitäisi olla kadonnut. Tämä niksi poistaa tehokkaasti myös pinttyneen hienhajun puseron kainaloista.

Samainen suolavesikäsittely sopii myös veritahroille. Pese vaate suolavesikäsittelyn jälkeen haaleassa saippuavedessä. Lopuksi laita vaate koneeseen kuumaan pesuohjelmaan.

Kauhtuneiden tekstiilien värejä voi kirkastaa hieromalla vaatetta, mattoa tai sohvaa suolaveteen kastetulla pyyhkeellä.

Hometahrat

Sekoita suolaa ja sitruunamehua liuokseksi. Levitä seos hometahralle. Ripusta vaate kuivumaan auringon valoon. Tahran pitäisi olla poissa.

Valurautapannut

Karstaiset valurautapannut voi tehopuhdistaa paistamalla niissä suolaa. Tämä kannattaa tehdä kesällä ulkona sillä suola räiskyy kuumetessa ikävästi. Kuumenna suolaa pannulla tulikuumaksi ja raaputa samalla metallilastalla karstaa irti. Vaikutusta voi tehostaa jättämällä kuuma suola hetkeksi vaikuttamaan pannulle. Pannu pyyhitään puhtaaksi ja rasvataan kevyesti käsittelyn jälkeen.

Uuninpuhdistus

Käytä suolaa uuninpuhdistukseen. Joskus käy niin että paistovuoasta vuotaa nestettä uunin pohjalle. Kaada suolaa vuotaneen nesteen päälle. Näin sotku uunin pohjalla on huomattavasti helpompi puhdistaa, kun paistamiset on paistettu.

Jääkaapin puhdistus

Jääkaappi on helppo puhdistaa myrkyttömällä liuoksella, jossa on kuplavettä ja suolaa. Seos poistaa kaapista ummehtuneen hajun ja raikastaa jääkaapin.

Silitysrauta

Silitysrauta likaantuu joskus kalkkisaostumista tai vaatteista. Likaantuneen raudan voit puhdistaa ripottelemalla kankaalle suolaa ja silittämällä sen yli muutamia kertoja. Voit vielä pyyhkiä jäähtyneen raudan kostealla siivouspyyhkeellä.

Leikkokukat

Ripauta pieni määrä suolaa kukkien veteen. Kukat pysyvät virkeinä kauemmin.

Ruoste

Ruoste lähtee seoksella, jossa on yhtä paljon vettä, suolaa ja viinikiveä eli kaliumdioksalaattia. Hiero seosta ruostuneelle pinnalle, anna vaikuttaa hetken ja harjaa pois.

Tekstiilistä ruostetta kannattaa yrittää poistaa pelkällä viinikivellä. Jos ruoste saa olla kauan tekstiilissä, siihen tulee reikä.

Häädä muurahaiset sisältä

suola-kodinhoidossa
Kuva monicore Pixabaystä

Muurahaiset välttelevät suolaa. Ripota suolaa muurahaisten kulkureitille niin ne pysyvät poissa.

Tässä sinulle suolavinkkejä kokeiltavaksi. Suola on myrkytön aine, jota on turvallista käyttää myös lapsiperheissä ja lemmikkikodeissa.

Kiitos ajastasi ja mielenkiinnostasi suolavinkkejäni kohtaan!

Kerro sinä nyt omat suolavinkkisi kommenttiosioon! Näin saamme kaikki lisää ekologisia suolavinkkejä kokeiltavaksi.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Mahtavaa ☺️ Nyt löysin kikan, jolla puiset kapustat saa likaa hylkiviksi. En tajunnut sitä kysyä äidiltäni hänen eläessään eikä anoppi tiennyt. Nyt tiedän!
  Kiitos

  1. Hei Eija
   Kiitos kommentista.
   Tämä suolakikka keittiön puisille työvälineille on kyllä tosi hyvä. Opin sen itse vuosia sitten eräältä vanhalta rouvalta. Tämäkin rouva on jo poistunut keskuudestamme. Olisi kyllä hyvä saada vanhemmalta polvelta talteen arvokasta tietoa ennen kun se katoaa heideän mukanaan.
   Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *