Kloori on monelle tuttu valkaisu- ja desinfioimisaine. Kloorin myrkyllisyyttä on paljon korostettu. Klooria on jostain syystä hyvin helppo hankkia ottaen huomioon, kuinka valtavan myrkyllinen aine se on.

Kuten varmasti ymmärrät, kloori ei ole mikään ekopesuaine. Tiedän kuitenkin, että monilla on salaisena aseena pullo klooripesuainetta kaapissa. Halusin siksi kertoa kloorista ja sen vaaroista täällä blogissa hieman tarkemmin. Mitä tarkalleen ottaen kloori on ja miten sitä käytetään kotona? Myös kloorin vaarallisuus on todella hyvä tiedostaa. Opiskellaan siis tällä kertaa perusasioita kloorista.

kloori
Kuva Clker-Free-Vector-Images Pixabaystä

Mitä kloori on ja miten sitä valmistetaan?

Kloori kuuluu kemiallisesti halogeeneihin eli saamaan ryhmään kuin fluori, bromi ja jodi. Kloori on alkuaine, jota esiintyy myös luonnossa, eniten merivesissä. Kloori on nimittäin meriveden yleisimmän suolan, natriumkloridin osa. Natriumkloridista valmistetaan klooria elektrolyysin avulla.

Kloori on erittäin monikäyttöinen kemikaali

Pahasta maineestaan huolimatta kloori on erittäin tärkeä alkuaine, jota ilman maapallo ei tulisi toimeen.

Kloori on tärkeä alkuaine kasveille

Kloorin tärkein tehtävä on osallistua kasvien yhteyttämiseen.  Hitunen klooria tarvitaan kasveissa myös moneen muuhun toimintoon. Kasvit ottavat tarvitsemansa kloorin maasta. Kloori ei siis ole pelkkä myrkky vaan erityisen tärkeä ainesosa maapallon elämälle.

Kloori on valkaisu- ja desinfiointiaine

Teollisuudessa klooria käytetään valkaisuaineena ja desinfiointiin. Näissä yhteyksissä mekin olemme tottuneet klooria kotona käyttämään. Klooria käytetään samaan tarkoitukseen myös teollisuudessa. Esimerkiksi valkoinen paperi on kloorivalkaistu. Aina kun ostat valkoisen paitapuseron tai valkoiset lakanat ne ovat todennäköisesti valkaistu kloorilla.

Mitä on kloramiini?

Kloramiini on kloorin ja ammoniakin seos. Sitä käytetään pääasiassa valkaisuaineena pesuloissa ja kotitalouksissa sekä uimahallien desinfiointiin. Uimahallien vahva ”kloorin tuoksu” ei johdukaan kloorista vaan kloramiinista.

  • Kloramiini on haitallista ympäristölle eikä sitä pysty puhdistamaan jätevedestä kuten klooria.
  • Kloramiinia ei ole tutkittu perusteellisesti kuten klooria.
  • Kloramiinin terveysvaikutukset sekä ympäristövaikutukset ovat monilta osin vielä arvoitus.
  • Kloramiinin sanotaan olevan huomattavasti haitallisemapaa sekä ihmisille että ympäristölle kuin pelkän kloorin.
  • Voit lukea lisää kloramiinista tältä sivustolta.

Kloorin myrkyllisyys

kloori
Photo by Andres Siimon on Unsplash

Kloori on hyvin myrkyllinen aine. Se on haitallinen niin ihmiselle kuin ympäristölle. Siksi kloorin käyttöä tulisi välttää viimeiseen asti. Kloorin myrkyllisyydestä kertoo hyvin se, että sitä on käytetty toistuvasti jopa kemiallisena aseena.

Kloori kaasuuntuu helposti ja kaasuuntuessaan aiheuttaa vaurioita silmille ja hengitysteille. Kloori on ilmaa raskaampaa, joten se pyrkii kerrostumaan lattian tasolle. Vaikka ylempänä, aikuisen kävelykorkeudella kloori ei tuoksahtelisikaan, lattialla leikkivät lapset sen huomaavat.

Kloorin myrkyllisyys perustuu sen hapetuskykyyn. Kloori tunkeutuu kaasuuntuessaan hengitysteihin ja vaurioittaa keuhkoja. Ilman klooripitoisuus ilmaistaan yksiköllä ppm (parts per million).

  • Ilmasta voidaan havaita jo 0,2 ppm klooripitoisuudet.
  • Kloori aiheuttaa terveysongelmia (oksentelua ja yskää) 30 ppm
  • Keuhkovaurioita alkaa ilmetä yli 60 ppm klooripitoisuuksilla.
  • Yli 100 ppm pitoisuudet klooria voi tappaa ihmisen muutaman syvän hengityksen jälkeen

Älä käytä klooripitoisia kemikaaleja yhdessä kuuman veden kanssa

Kloori höyrystyy helposti. Jos käytät kylpyhuoneen pesuun klooripitoista puhdistusainetta yhdessä kuuman veden kanssa, ilma on täynnä myrkyllistä kloorihöyryä. Klooria käytettäessä pitää aina käyttää vain viileää vettä. Näin höyrystyminen on vähäisintä.

Jos haluat valkaista kloorilla lakanoita tai valkoisia puseroita:

  • Käytä aina viileää vettä välttääksesi kloorin höyrystyminen. Kloori höyrystyy myös pesukoneessa.
  • Suorita kloorivalkaisu aina erikseen, ei siis normaalin pesuohjelman yhteydessä
  • Älä laita klooria huuhteluainelokeroon, jos olet pesemässä valkopyykkiä korkeissa lämpötiloissa. Pese aina pyykki normaalisti huuhteluineen.
  • Kun pyykki on pesty ja lingottu ja ohjelma on käynyt loppuun, voit aloittaa uudet huuhtelut kloorivalkaisuaineella

Älä käytä klooripitoisia pesuaineita yhdessä happojen kanssa

Etikasta on tullut yhä suositumpaa kodinhoidossa. Se on mieto happo, joka käy vaikkapa kylpyhuoneen puhdistamiseen. Hapot irrottavat tehokkaasti laattoihin kertynyttä kalkkisaippuaa. Sinun on ehdottoman tärkeää tietää, että et saa käyttää klooripohjaisia pesuaineita, jos viemäreihin on jo mennyt etikkaa. Kloori reagoi yhdessä happojen kanssa tuottaen erittäin myrkyllistä kloorikaasua. Klooria ei saa koskaan yhdistää minkään happaman aineen kanssa.

Miten voin korvata kloorin kodinhoidossa?

Klooria käytetään valkaisuaineena. On olemassa monia tapoja valkaista tekstiilejä ilman klooria. Tässä on linkki esimerkiksi Biolindon sivuille, josta löydät todella monia ekologisia ja turvallisia aineita tekstiilien valkaisuun. Linkki ei ole kaupallinen eli en saa rahaa klikatessasi linkkiä.

Aurinko

Tiesitkö, että myös aurinko valkaisee todella tehokkaasti kuituja. Pyykin kuivattaminen auringonvalossa pitäisi taas nostaa sille kuuluvaan arvoonsa. Esimerkiksi keltaista ja punaista väriä sisältävät tahrat haalistuvat ja lopulta katoavat auringonvalossa.

Alkoholi

Desinfioinnissa kloorin voi korvata alkoholilla. Silloin harvoin, kun haluaa jotain desinfioida (esim. koronan takia), on alkoholi paras mahdollinen aine siihen. Suomessa todella vahvaa alkoholia ei voi kaupoista ostaa. Alkoholin pitäisi olla ainakin 70% jotta se tehoaisi bakteereihin ja muihin pöpöihin. Siksi sinun kannattaakin ostaa valmista desinfiointisuhketta. Esimerkiksi FiiniNaturallylla on tehokas desinfioiva siivoussuihke. Tuote valmistui nimenomaan korona-ajan desinfiointiin. Sillä voi käsitellä pinnat, joihin usein kosketetaan kuten ovenkahvat, vetimet ja kylppärin hanat.

Kloorin välillistä käyttöä vältät parhaiten hankkimalla luonnonvärisiä tekstiilejä. Tiesitkö että myös niin suositut mustat puserot valkaistaan ensin kloorilla ja sitten värjätään mustiksi. Värjätyissä vaatteissa on siis tuplana luontoa ja ihmisiä vahingoittavia kemikaaleja. Mitä tummempi vaate on, sitä enemmin se on jo vahingoittanut ympäristöä ja ihmisiä.

Ui luonnonvesissä

Eniten ihminen altistuu kloorille ja kloramiinille uimahalleissa ja muissa klooratuissa vesissä. Jos haluat välttää kloorialtistusta, ui vain luonnonvesissä.

Mitä tekisin siivouskaapissani olevalla klooripullolla?

Meillä monella, minä mukaan lukien, on pullo klooria kaapissa. Oma klooripulloni on ollut siellä jo vuosikaudet. En tarkalleen muista mihin sen olen aikoinani hankkinut. Se on kuitenkin jäänyt lähes käyttämättä. Jos haluat hävittää oman klooripullosi, muista että Klooria ei saa kaataa viemäriin. Löydät kemikaalien hävitysohjeita täältä.

Kaapissa olevan kloorin voi käyttää loppuun

kloramiini
Kuva Sumanley xulx Pixabaystä

Olen käyttänyt hiljalleen omaa klooripulloani kauhtuneiden valkoisten tekstiilien valkaisuun. Kerään kerran vuodessa koneellisen valkoisia, kauhtuneita tekstiilejä ja valkaisen ne samalla kertaa. Käytän koneessa vain kylmää vettä ja huolehdin tuuletuksesta. Vältän myös happamien aineiden käsittelyä kloorin yhteydessä. Minusta on kuitenkin pienempi paha käyttää tilkka klooria valkaisuun kuin että heittäisin sekä kauhtuneet vaatteet että klooripullon pois.

Miten sinä valkaiset ja kirkastat vaatteesi?

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

  1. Moro. Kiva kun olit tarttunut aiheeseen.
    Klooriaminiinia lisätään isojen kaupunkien vesijohto verkkoon 0.5 milliä perlitra. Tappaa kultakalan päivässä. Pienenemmillä paikkakunnilla juodaan klooraamatonta lähdevettä. Tässä on suomen terveydellistä eriarvoisuutta parhaimmillaan. Hollanissa, kanadassa ei kloorata vesijohtovettä ollenkaan. Koska ieidetään että” it is very very higlhly toxic” Aika iso case.

    1. Hei
      Kiva kun klooriaihe kiinnostaa.
      Tosi tärkeä aihe tuo juomaveden klooraus. Klooria käytetään yleisesti juomavesissä ”pieniä määriä” tappamaan haitalliset mikrobit. Monet ihmiset eivät edes tiedä tätä. Kloori itsessään on hyvin haitallista terveydelle.
      Kloori voi myös tuottaa yhdessä veden mineraalien kanssa kemikaaleja, joita kutsutaan trihalometaaneiksi(THM). THM yhdistetään astmaan, ekseemaan, sydänsairauksiin ja jopa syöpää. Eli ihan pieni ongelma kloorin lisääminen juomaveteen ei ole.
      Klooria voi joskus olla juomavedessä liian suuria määriä. Tavallinen kuluttaja ei voi mistään tietää, paljonko juomavedessä on klooria ennen kun sairastuu vedestä.
      Vedenpuhdistimia on toki olemassa. Ainakin aktiivihiilisuodattimien on todettu vähentävän kloorin määrää vedessä. En tiedä, kuinka tehokkaita ne ovat. Minulla on itselläni yksi sellainen.
      Terkuin Outi

  2. Kiitos tästä kattavasta artikkelista. Opin paljon uutta. On paljon asioita, joita tavalliset ihmiset eivät tiedä tai tule edes ajatelleeksi…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *