Tämä postaukseni kertoo niinkin tavallisesta asiasta kuin pesuvati. Olen viime kesän aikana joutunut totuttelemaan pesuvadin käyttöön pakon sanelemana. Alkeellisessa mökissämme kun on vain kantovesi. Kaikki mikä kaupungissa sujuu näppärästi erityisellä laitteella, piti toteuttaa nyt pesuvatia käyttäen. On ollut varsin terveellistä huomata miten elämän saa kohtuullisesti pyörimään niinkin yksinkertaisen kapistuksen avulla.

Ennen teknologian kehittymistä pesuvadit olivat tärkeitä esineitä, joita löytyi joka kodista useita eri käyttöön ja eri kokoisia. Pesuvadin kulta-aika on taas tulossa, sillä meidän on muutettava ratkaisevasti tapamme elää ja kuluttaa. Halpa energia ja runsas, puhdas vesi ovat mahdollistaneet holtittoman tuhlailun. Jos olet joskus asunut hetken ilman vesijohtoa ja sähköä, olet varmasti huomannut kuinka paljon työtä saakaan tehdä yhden vesitilkkasen lämmittämiseksi. Tässä artikkelissa kerron miten pesuvadin avulla voi säästää energiaa ja vettä kotona.

pesuvati
Kuva Elsemargriet Pixabaystä

Pesuvati on aina ollut keskeinen esine kodeissa

Pesuvati kuului vielä muutama vuosikymmen sitten äitiyspakkaukseen. Emalinen pesuvati oli viimeisen kerran äitiyspakkauksessa muistaakseni vuonna 1981. Osa Suomen talouksista oli tuolloin vielä ilman juoksevaa vettä. Kunnollinen pesuvati oli silloin tarpeen vauvan hoidossa. Pikkuiselle haluttiin tarjota oma, puhdas pesuvati hygienian hoitoa varten.

Vesijohtojärjestelmien yleistyessä pesuvatien suosio romahti. Kukaan ei enää keksinyt mitä tehdä pesuvadilla. Kylpyhuoneen lavuaarit ja keittiön tiskialtaat korvasivat pesuvadin täysin.

Pesuvateja käytettiin ennen aivan kaikkeen perunanistutuksesta vauvan kylvettämiseen ja pyykinpesusta ruuanvalmistukseen. Ei ollut työtä mihin pesuvateja ei olisi tarvittu. Niitä löytyikin joka taloudesta vino pino. Pesuvateja pinottiin kätevästi päällekkäin. Siten ne veivät vain vähän tilaa.

Yleensä pesuvadit oli valmistettu alumiinista. Hienoimmat niistä olivat emaloituja. Emaloidut pesuvadit olivat helppo pitää puhtaina eikä niistä liuennut metalleja. Muovin yleistyessä pesuvateja alettiin valmistaa myös muovista. Muovivadit eivät valitettavasti ole kovin kestäviä. Muovivadit naarmuuntuivat nopeasti eivätkä kestä kiehuvaa vettä.

Tiskejä tiskattiin ensin laskemalla tiskialtaisiin vettä ja sulkemalla viemäri tiskauksen ajaksi. Veden säästäminen oli ennen ihmisillä selkäytimessä. Kaikki muistivat, miten raskasta oli kantaa kaivosta vedet kotiin. Vettä ei silloin loroteltu samalla tavoin alas viemäristä kuin nykyisin. Silti astiat olivat puhtaita ja kirkkaita.

Mihin kaikkeen pesuvatia voi käyttää?

Ennen ihmiset eivät olisi voineet edes kuvitella elävänsä ilman pesuvatia. Elämä ilman juoksevaa vettä palautti mieleeni monta asiaa, johon pesuvati sopii.

Astioiden tiskaus

Kuva Eak K. Pixabaystä

Juoksevalla vedellä tiskaaminen on yllättävän yleistä vaikka se onkin kaikkein epäekologisin vaihtoehto. Kantovedellä pesuvadeissa tiskaaminen ei ole sen kummempi juttu kuin juoksevalla vedellä tiskaaminenkaan. Työn tekee raskaaksi ainoastaan veden kantaminen. Siksi kehitin vettä säästävän tavan tiskata. Jos et halua tiskata pesuvadeissa, voit tiskata altaassa niin että tulppa on kiinni. Näin vettä ei kulu turhaan.

Tiskaamista varten tarvitset vähintään kaksi pesuvatia. Jos haluat liotella pinttyneitä astioita, hanki vielä kolmas pesuvati liotukseen.

Astiat pitää puhdistaa ensin todella hyvin ruuantähteistä. Pyyhin paperilla kaikki astiat mahdollisimman puhtaaksi. Pyyhkimisen olisi voinut tehdä myös kestoräteillä mutta minulla ei ollut kunnon pesumahdollisuutta, joten tyydyin tällä kertaa paperiin. Tarvittaessa laitoin ruuanvalmistusastiat kuten kattilat ja pannut likoamaan kylmään veteen noin 30 minuuttia ennen tiskausta.

Kun astiat ovat pyyhitty, kaadoin vatiin kuumaa vettä. Käytin ekologista astianpesuainetta ohjeen mukaan ja sekoitin sen pesuveteen. Toiseen vatiin kaadoin haaleaa vettä huuhtelua varten. Aloitin astioiden pesun laseista ja nostin ne huuhtelun jälkeen kuivumaan telineelle. Seuraavaksi pesin lautaset ja sitten ruokailuvälineet. Aivan lopuksi pesin ruuanvalmistusastiat sekä kauhat. Järjestys on tärkeä. Puhtaimmat astiat pestään ensin ja pinttyneet ja likaiset viimeiseksi. Näin vesi pysyy mahdollisimman kauan puhtaana.

Vedentarve noin 8-10 litraa 4 hengen tiskeille.

Peseytyminen ilman suihkua

Kuumassa suihkussa käyminen on varsinainen energiasyöppö. Voit säästää rutkasti energiaa käyttämällä pesuvateja peseytymiseen. Minusta pesuvatien käyttö on jopa tehokkaampaa kuin suihkun alla peseytyminen.

Tarvitset peseytymiseen yhden pesuvadin. Jos peset hiukset, tarvitset ehkä toisen pesuvadin huuteluvettä varten.

Laske haaleaa vettä vatiin. Tarvitset lisäksi pesukintaita ja/tai pesusienen tai pesuharjan. Kostuta ihosi vedellä. Kastele pesukinnas tai sieni ja annostele siihen saippuaa tai haluamasi pesuaine. Pese koko keho huolellisesti pesukinnasta käyttäen.

Voit nyt huuhdella pesuaineen pois suihkun alla. Jos haluat, voit huuhdella itsesi myös pesuvatia ja pesukintaita käyttäen. Kaada pesuvesi pois ja laske tilalle puhdasta, haaleaa huuhteluvettä.

Vedentarve noin 5-8 litraa haaleaa vettä.

Jalkakylvyt

Jalkakylpy on ylellisyyttä mutta niin ihanan rentouttavaa. Pesuvati on ehdoton kapistus, jos aiot tehdä itsellesi jalkakylvyn. En edes tiedä miten jalkakylpy tehdään ilman vatia. Mittaa vatiin kuumaa vettä sekä 0,5 desiä merisuolaa ja 1 rkl ruokasoodaa. Voit tipauttaa mukaan hieman yrttejä ja kuivattuja kukkia.  Sekoita, kunnes suola ja ruokasooda ovat liuenneet. Anna veden jäähtyä sopivaksi.

Ota hyvä kirja, istahda mukavaan tuoliin ja upota jalat lämpöiseen veteen. Nauti ja rentoudu noin 30-40 minuuttia.

Veden kulutus noin 5 litraa kuumaa vettä.

Pyykinpesu

Pyykinpesu pesuvadissa tuntuu aluksi hankalalta ajatukselta.  Sen ei tarvitse kuitenkaan olla sitä. Moni pesee nyrkkipyykkiä lattialla. Mitäpä jos hankkisit sopivan jakkaran tai tason, jolle voit sijoittaa vadit. Näin pyykkääminen on paljon miellyttävämpää eikä rasita turhaan selkää. Hanki pyykkivadeiksi riittävän isot pesuvadit. Vaatteiden käsittely on paljon helpompaa isoissa pesuvadeissa. Ennen pyykki pestiin isoissa saaveissa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että lakanapyykki kannattaa pestä aina koneessa, jos mahdollista. Kaikki muut tekstiilit voikin sitten pestä käsin.

Tarvitset ainakin kaksi kunnollista pesuvatia. Toinen vati on pesua varten ja toisessa huuhdellaan pyykki. Jos haluat, liota superlikainen pyykki ennen pesua noin 30-60 minuuttia haaleassa vedessä. Voit käsitellä tahrat ennen liotusta sappisaippualla.

Laske pesuvatiin vettä. Tarkoitus on, että pyykki peittyy kunnolla. Älä kuitenkaan laita vatiin vielä pyykkiä sillä pesuaine pitää sekoittaa veteen huolellisesti ennen vaatteita. Voit käyttää haluamaasi pesuainetta. Itse suosin ekologisia merkkejä tai itse valmistamaani pesuainetta.

Pese vadissa yksi vaate kerrallaan. Nyt sinun pitää tehdä se työ minkä pesukone tekee eli hieroa vaatetta niin että lika poistuu. Käsittele erityisen huolellisesti kaulukset, hihansuut kainalot ja muut vaatteen likaisimmat kohdat.

Nosta vaate huuhteluveteen ja aloita pesemään seuraavaa vaatetta pesuainevedessä. Kun kaikki vaatteet ovat huuhteluvedessä, kaada pesuvesi pois ja laske tilalle toinen huuhteluvesi. Huuhtele vaatteet ja nosta ne toiseen huuhteluveteen. Kun kaikki vaatteet ovat toisessa huuhteluvedessä, kaada ensimmäinen huuhteluvesi pois ja laske siihen kolmas huuhteluvesi.

 Älä käytä ensimmäisessä huuhtelussa paljoa vettä. Tämä vaikuttaa oleellisesti pesutulokseen. Vaate tarvitsee yhteensä kolme huuhtelua. Nosta huuhteluveden määrää joka kerta; ensimmäinen huuhtelu vähässä vesimäärässä, toiseen huuhteluun tarvitset hieman enemmin vettä. Viimeinen huuhtelukerta tarvitsee runsaasti vettä, että kaikki pesuainejäämät irtoavat tekstiileistä.

Pyykinpesu pesuvadissa kuluttaa suhteellisesti eniten vettä. Vedenkulutus on tietysti riippuvainen vaatteiden koosta. Pikkupyykki tarvitsee vähemmän vettä kuin farkkupyykki. Pesu ja kaksi ensimmäistä huuhtelua sujuvat niukalla vesimäärällä. Viimeinen huuteluvesi tulee olla runsas, joten vesimäärä kasvaa. Onneksi käsinpesussa veden ei tarvitse olla kovin kuumaa. Viimeinen huuhteluvesi voi olla viileää.

Vedenkulutus: Pesuvesi 5-10 litraa, 1. huuhtelu 5 litraa, 2. huuhtelu 8 litraa, 3. huuhtelu 10-15 litraa

Yhteensä 28-38 litraa

Pesuvati on monipuolinen kapistus

pesuvati
Kuva Bianca Van Dijk Pixabaystä

Pesuvadeille on helppo keksiä vaikka kuinka paljon käyttöä. Pesuvati on hyvä kapistus ikkunanpesussa, autonpesussa, siivouksessa, marjojen perkaamisessa, hapankaalin valmistuksessa, leipomisessa, juuresten pesussa ja sienien käsittelyssä. Pesuvateihin voi koota lasten leluja, lankakeriä, askarteluvälineitä ja kodin kierrätettäviä tavaroita. Luonnollisesti tarvitset siivoukseen ja elintarvikkeisiin omat pesuvadit, joita et käytä muuhun.

Itse totuin kesällä niin pesuvatien käyttöön, että en osaa enää olla ilman. Pesuvadit on helppo säilyttää kotona. Ne mahtuvat pieneenkin tilaan, kun ne latoo päällekkäin.

Pesuvadit valmistetaan yleensä muovista. Joskus on saatavilla alumiinisia tai teräksestä valmistettuja pesuvateja. Itse olen yrittänyt löytää isoja, emalisia pesuvateja. Ne tuntuvat kadonneen kokonaan. Joku ekokauppa voisi alkaa tuomaan niitä maahan. En usko, että ne jäävät myymättä. Pesuvadit tulevat vielä varmasti takaisin koteihin.

Montako pesuvatia sinä omistat?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *