Soil Association on vapaasti suomennettuna maaperäyhdistys. Se on Britanniassa toimiva hyväntekeväisyysyhdistys ja maan johtava luomustandardoimiselin.  Soil Association on tehnyt työtä 75 vuoden ajan muuttaakseen tapojamme syödä, viljellä ja välittää luonnosta. Soil Association on ymmärtänyt, että ainoa tapa ratkaista maapallon ongelmat, on ymmärtää, miten luonto toimii. Maatalous, metsätalous ja ruoka liittyvät hyvin kiinteästi tähän yhtälöön. Soil Association myöntää yrityksille tunnettuja sertifikaatteja kuten tekstiilien GOTS sertifikaatti.

Soil Associationin ajatus lähtee maasta ja luonnosta. Miten maata voi viljellä sopusoinnussa luonnon kanssa. Soil Association auttaa kaikkea kasvamaan, myös meitä ihmisiä. Meidän ihmisten tulisi toimia saumattomasti yhdessä luonnon kanssa vahingoittamatta sitä.

Tässä artikkelissa Kerron hieman siitä mitä Soil Association tekee.

soil-association
Soil Association logo on arvostettu ekomerkki joka takaa tuotteen korkean laadun

Soil Associationin historiaa

Soil Association perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1946. Huolena perustajilla oli lisääntynyt tehomaatalous ja sen vaikutukset ympäristöön ja meihin ihmisiin. Perustajat olivat huolissaan ennen kaikkea

  • Maaperän katoamisesta eroosion ja tehomaatalouden vuoksi
  • Ruuan ravitsemuksellisen laadun heikkenemisestä
  • Tuotantoeläinten julmasta kohtelusta
  • Maaseudun kyläyhteisöiden ja luonnonvaraisten alueiden katoamisesta

Soi Association toimi alussa vain yhdellä maatilalla Britanniassa. Lady Eve Balfour osti maatilan Haughley Greenistä Suffolkista yhdessä sisarensa Maryn kanssa. Sisarukset aloittivat tilalla kestävän maanviljelyn ja tutkimustyön. Tutkimustyönsä tuloksista he julkaisivat kirjan ” The Living Soil” (Elävä Maaperä). Tutkimuksissaan he totesivat, että ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointi on suoraan riippuvainen maaperän hyvinvoinnista.

Vuodesta 1967 alkaen Soil Association on luonut standardeja luomuelintarvikkeille. Soil Association alkoi myöntää sertifikaatteja vuonna 1973. Nykyisin Soil Associationin standardit kattavat monta muuta alaa kuten metsänhoito, kosmetiikka ja tekstiilit.

Soil Association kampanjoi 1983 näyttävästi DDT:n käyttöä vastaa. DDT oli vielä tuolloin yleisesti käytössä oleva torjunta-aine, vaikka sen erittäin haitalliset vaikutukset olivat kaikkien tiedossa. DDT:n käytön lopettamisen ansiosta maailman petolintukanta on saatu elpymään.

Tällä hetkellä Soil Association kasvanut suureksi ja merkittäväksi kansainväliseksi organisaatioksi. Sen suojelijana toimii Walesin Prinssi.

Miten Soil Association toimii?

Soil Association kampanjoi muutoksen puolesta. He tukevat kestävää maataloutta ja metsätaloutta ja selvittävät mikä on mahdollista. Soi Association tekee arvokasta tutkimustyötä. Tutkimustulosten avulla he voivat painostaa hallituksia ja suuria toimijoita muuttamaan toimintatapojaan ympäristölle sopivimmiksi.

Soil Association on yksi maailmanlaajuisen luomuliikkeen perustajista. Järjestö kehitti joitakin maailman ensimmäisistä luomustandardeista. Soil Association standardoi erityisesti luomutuotantoa. Vuodesta 2008 se ei ole hyväksynyt standardoimissa tuotteissaan myöskään nanomateriaaleja.

Tällä hetkellä Soil Association standardoi elintarvikkeita, maataloutta, metsätaloutta, kosmetiikkaa, elintarvikkeita ja pesuaineita. Soil Associationin myöntämien sertifikaattien pohjana on tunnettuja kansainvälisiä standardeja kuten FSC, COSMOS tai GOTS. Soil Association toimii yhteistyössä kansainvälisen luomumaatalousliikkeiden liiton (IFOAM) kanssa: Soil Association tukee kansainvälistä luomuliikettä sekä EU:ssa että kaikkialla maailmassa.

Soil Association auttaa yrityksiä hankkimaan FSC ja PEFC sertifikaatit

soil-association
Photo by Steven Kamenar on Unsplash

FS ja PEFC ovat tällä hetkellä yleisimpiä metsäsertifikaatteja. Ne ovat myös varsin kiisteltyjä ja moni luonnonsuojelujärjestö leimaakin FSC:n skä PEFC:n täydelliseksi viherpesuksi. Valitettavasti vastuullisen metsänhoidon standardointi etenee hitaasti.

Forest Stewardship Council (FSC) perustettiin Rion Earth Summitin jälkeen turvaamaan maailman metsien suojelu. FSC sertifikaatti velvoittaa puusta valmistettuja tuotteita myyviä organisaatioita tarkastamaan puun alkuperän. Kaikilla Suomen suurimmilla metsäyrityksillä (Stora Enso, UPM j Metsä Group) on FSC sertifikaatti. Käytettävän puun on oltava peräisin vastuullisesti tuotetuista metsistä. Metsien puustosta tulee vähintään 10% olla lehtipuita. Lehtipuut ovat tärkeä elinympäristö monelle lajille. Lehtipuiden jättäminen havupuumetsiin edistää luonnon monimuotoisuutta. FSC standardi vaatii myös metsäisten suojavyöhykkeiden jättämistä vesistöjen äärelle. Nämä on tietysti hyviä asioita mutta ei millään muotoa riittäviä.

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) on vastaava merkki kuin FSC. Se on myös kansainvälinen metsäsertifiointiohjelma. Näiden kahden merkin erot ovat vähäisiä. PEFC on hieman kriittisempi ja siksi se ei ole kovin suosittu isojen metsäyhtiöiden parissa. Maailman luonnonsuojelujärjestöt ovat kritisoineet PEFC järjestelmän väitteitä arvokkaiden luontokohteiden suojelusta. Kumpikaan merkeistä ei kiellä avohakkuita eikä edistä merkittävästi luonnon monimuotoisuutta. Metsäsertifikaateilla on ollut vain vähän tai ei ollenkaan vaikutusta metsien hävittämiseen.

Isojen metsäsertifikaattien ohella Soil Association tarjoaa muitakin metsäsertifikaatteja

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton metsäsertifikaattien osalta. Soil Association on huomannut ongelman metsien ja puun sertifioinnissa. He tarjoavat perinteisten isojen metsäsertifikaattien ohella kasvavan määrän muita työkaluja kuten Small or Low Intensity Managed Forest, Woodland Carbon Code, Peatland Code sekä Timber Legality Solutions. Kaikissa näissä edellä mainituissa sertifiointijärjestelmissä on kunnianhimoiset tavoitteet todelliseksi metsien suojelemiseksi. Small or Low Intensity Managed Forest ohjelmassa voit jättää metsäsi luonnon tilaan niin että puita ei kaadeta. Vain luontaisesti kasvavia yrttejä, marjoja ja sieniä voi poimia. Olisipa hienoa ostaa marjoja ja sieniä, jotka ovat poimittu luonnontilaisesta metsästä.

Tekstiilien luomusertifiointi

Tekstiilituotannon ympäristövaikutukset ovat massiiviset. Luomutuotannolla ainakin osa kuormittavista ympäristövaikutuksista jää pois. Soil Association myöntää tekstiileille tunnettuja luomusertifiaatteja GOTS (Global Organic Textile Standard) sekä OCS (Organic Content Standard).  GOTS sertifikaatti on maailman kuulu ja yleisesti tunnustettu luomutekstiilien sertifikaatti. Soil Association myöntää GOTS sertifikaatteja useissa maissa, ei kuitenkaan Suomessa. GOTS sertifikaatin voi saada tekstiilien valmistajat, pakkaajat, kauppiaat, jälleenmyyjät tai kuka tahansa muu, joka myy luomutekstiilejä.

Soil Associationin sivuilta voit ladata ilmaisen Kestävän Elämän Oppaan

Kosmetiikan luomusertifiointi

soil-association
Photo by Zoe Schaeffer on Unsplash

Luomukosmetiikka ei ole ihan sama asia kuin luonnonkosmetiikka. Luomukosmetiikka on luomulaatuista luonnonkosmetiikkaa. Vaatimustaso on siis aika korkea, jos haluaa sertifioida tuotteensa Soil Associationin edellyttämin kriteerein. Soil Association COSMOS Organic tai Natural logot ovat arvostettuja ja luotettuja merkkejä. Jos löydät ne kosmetiikkapakkauksesta, voit luottaa tuotteen laatuun.

Soil Association Organic sertifikaatin voi hankkia myös kotitalouksien puhdistusaineille. Soil Associationin pesuaineille myöntämä sertifikaatti on maailman tiukin. Vaatimukset ovat samankaltaiset kuin kosmetiikan sertifikaateilla. Tällainen huippusertifikaatti löytyy esimerkiksi hellävaraisista mutta samalla tehokkaista brittiläisistä Greenscents tuotteista.

Lue lisää ympäristömerkeistä

Onko Soil Association sinull ennestään tuttu sertifikaatti?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *