Olen asettanut tavoitteekseni vuonna 2020 perehtyä kunnolla kodin kestoihin. Haluan opetella valmistamaan itse kaikki kodin kestot. Tämä artikkeli on nopea kurkistus kestojen maailmaan. Palaamme vielä useita kertoja tarkemmin kestojen pariin. Kestotuotteitten käyttäminen on erittäin viisas ja hyödyllinen ympäristöteko. Kertakäyttöisten, paperista ja muovista valmistettujen tuotteiden kuluttaminen ei voi olla kestävällä pohjalla. Palaamme siis taas ajassa taaksepäin 50-60-luvuille ja opettelemme elämään ilman talouspaperia, vanulappuja tai kertakäyttöisiä tiskirättejä.

kodin-kestot

Kestotuotteita on jo olemassa todella kattavasti

Kestotuotteita myydään nykyisin jo monessa paikassa. Se on todella hyvä asia. Kestotuotteiden valikoima myös kasvaa koko ajan. Uusia kestoinnovaatioita on tullut jatkuvasti ja innokkaat kestoilijat kehittelevät koko ajan lisää tuotteita. Kestotuotteiden puolesta puhuu Suomessa Kodin Kestot ry. Kodin kestot sivuilta löytyy todella kattavasti tietoa kestotuotteista. Heillä on myös kauppa josta voit hankkia kodin kestotuotteita.

  • Kestovaipat ovat tulleet jäädäkseen. Nykyaikaisia kestovaippoja on ollut markkinoilla ainakin 20 vuotta. Kestovaippojen suosion soisi vain kasvavan.
  • Siivousliinat syntyvät puuvillatrikoosta kuten vanhoista teepaidoista, kierrätyspuuvillasta ja muistakin kuiduista
  • Tiskirätit voi itse virkata tai kutoa bambulangasta, nokkoslangasta tai hamppulangasta
  • Pesulaput kannattaa virkata esimerkiksi karkeasta nokkosesta tai hampusta
  • Vanulaput syntyvät bambulangasta (viskoosin tyyppinen muuntokuitu)
  • Kestonenäliinat kannattaa ommella ohuesta puuvillasta, joka on helppo puhdistaa
  • Kainalosuojat puseroiden kainaloita suojaamaan voi ommella mistä tahansa vahoista tekstiileistä
  • Kauluksensuojat voi ommella puseroon, jakkuun tai takkiin sopivasta materiaalista. Hyvä kauluksensuoja on huivi
  • Kestotalouspaperi syntyy imukykyisestä kierrätetystä puuvillasta
  • Mehiläisvahakääreet voi valmistaa mistä tahansa kierrätyskankaasta

Miksi kestotuotteita kannattaa suosia?

Olemme niin tottuneet kertakäyttöisiin siivouspyyhkeisiin ja talouspaperiin, että ilman niitä olemme aivan avuttomia.

  • Kestotuotteet säästävät luonnonvaroja. Kestotiskirätit kestävät käytössä vuosia, vaikka vaihtaisit rätin, pesulapun tai vanulapun puhtaaseen joka päivä.
  • Kestotuotteet ovat myös erittäin hyvä ratkaisu muoviongelman vähentämiseen. Kertakäyttötuotteissa on aina muovia. Jos ei muualla niin ainakin pakkaus on valmistettu muovista.
  • Kestotuotteet tulevat käytössä edullisemmiksi. Jos pystyt itse valmistamaan kaikki kestotuotteet, ne ovat käytännössä ilmaisia. Voit käyttää materiaaleina käytöstä poistettuja vaatteita ja muita tekstiilejä.
  • Kestotiskirätit lisäävät omavaraisuutta. Et ole teollisten tuotteiden varassa vaan voit halutessasi itse valmistaa omat kestotuotteesi.
  • Kestotuotteet ovat kierrätystä parhaimmasta päästä.

Aloita kestoilu harkiten ja rauhassa

Kestotuotteiden käyttö vaatii totuttelua. Kaikkia kestotuotteita ei kannata rytinällä ottaa käyttöön, vaikka potisit todella kaameaa ilmastoahdistusta. Kestotuotteiden idean oppii vasta käytössä. Se mikä sopii minun kotiini ja omiin tarpeisiini, ei välttämättä ole paras mahdollinen kestotuote sinulle.

Itse aloittaisin vaikkapa kestovanulapuista tai siivouspyyhkeistä. Kestovanulappujen idea ei juurikaan poikkea tavallisista vanulapuista paitsi, että ne roskiksen sijaan laitetaankin pesuun. Siivouspyyhkeillä idea on ihan sama. Kun olet siivonnut kaiken haluamasi, laita pyyhe pesuun.

Kestotuotteiden materiaalit

Parhaat kestotuotteet ominaisuuksien puolesta syntyvät tietysti puuvillasta. Imukykyinen luonnonkuitu on ihan ykkösmateriaali. Koska puuvilla ei ole todellakaan ekologinen materiaali, suosittelen välttämään neitseellistä puuvillaa kestojen valmistuksessa. Loppuun käytetyistä teepaidoista saat todella hyviä kestotuotteita.

Voit korvata puuvillan myös muuntokuiduilla kuten bambukuidulla. Bambukuitu on erittäin imukykyinen materiaali. Se myös tuntuu todella mukavalta iholla.

Pesulapuissa nokkonen ja hamppu ovat parhaat. Myös karkea pellava sopii pesulappuihin.

Miten kodin kestoja käytetään?

kodin-kestot

Periaatteessa kodin kestojen käyttö ei juurikaan eroa kertakäyttöisten liinojen ja lappujen käytöstä. Erona kestoilussa on se, että kestotuotteet pestään eikä heitetä roskikseen.

Sinun ei tarvitse varoa kestotuotteen likaantumista. Voit reippaasti pyyhkäistä mustikkasopat pöydältä kestotalouspaperilla. Kaikki mustikka ei välttämättä lähde pesussa mutta mitäpä tuosta. Kestotuotteiden ei tarvitse olla hohtavan valkoisia. Aivan vääjäämättä niistä ajan kanssa näkyy eletty elämä. Kaikki punajuuritahrat ja kurkumat jättävät jälkensä kestorätteihin. Jos asia todella sinua haittaa, voit valmistaa kestotalouspaperia kaikkein tummemmista kankaista.

Kestorättiä käyttäessä sinulla kannattaa olla mukana aina pesuvati ja siinä vettä. Huuhtele räteistä karkeimmat ruuantähteet ja muut roskat vadissa. Kaada huuhteluvesi kompostiin tai pyttyyn.

Vaihda kaikki siivousliinat ja kestotalouspaperit joko heti käytön jälkeen tai ainakin päivittäin. Näin hygieniataso säilyy korkeana. Ripusta iltaisin käytetyt, huuhdellut rätit ja muut kestot kuivumaan.

Kodin kestot ja rasva

Vaikka nyt puhummekin kestoräteistä ja pesulapuista, kannattaa kaikkiin tekstiileihin suhtautua kunnioituksella. Puuvilla on arvokas kuitu, josta emme todellakaan maksa sen oikeaa hintaa. Jokainen puuvillapala on kuluttanut massiivisesti luonnonvaroja. Moni ihminen on joutunut työskentelemään epäeettisissä olosuhteissa tämän pienen kangaspalan takia. Siksi myös kodin kestojen elinkaarta tulisi pidentää niin paljon kuin mahdollista.

Pahin kodin kestoja pilaava aine on rasva. Varo siis rasvaa kaikessa missä käytät kestotuotteita. Rasva tunkeutuu kuituihin ja heikentää ratkaisevasti imukykyä. Rasva myös pilaa kankaan muulla tavoin. Hyvin rasvoittuneet kodin kestot alkavat myös tuoksahtaa eltaantuneelta rasvalta ja öljyltä.

Kestovanulaput voivat tulla hyvinkin rasvaisiksi varsinkin, jos käytät paljon öljyjä puhdistukseen. Kaikki rasva on kankaalle tosi paha asia. Varsinkin pesulappujen, musliiniliinojen sekä kestovanulappujen kohtalo on todella nopeasti päätyä roskikseen. Rasva tukkii kuidut niin että imukyky kärsii. Myös liinojen ja lappujen ulkonäkö kärsii todella nopeasti rasvoja ja öljyjä käytettäessä. Siksi kehotankin harkitsemaan tarkkaan, miten poistat rasvan iholta.

Kasvojen puhdistus öljyllä

Olen itse vannoutunut öljypuhdistuksen ystävä. Musliiniliinojen sijaan käytän nykyisin öljypuhdistuksen yhteydessä vain kolloidista kaurajauhoa. Kauran kyky sitoa rasvaa on todella ilmiömäinen. Kannattaa kokeilla. Kaurasta voit lukea lisää Helenatur blogista.

Toinen vaihtoehto on käyttää iholla veden kanssa emulgoituvia öljyjä. Niissä on emulgaattori sekoitettu öljyyn. Emulgoituvia öljyjä käyttäessä öljy poistuu iholta veden mukana.

Kookosdeodorantit ovat ongelmallisia

Rasvaongelma on olemassa myös puseroita pestessä. Monet ekologiset deodorantit valmistetaan kookosöljystä. Rasvainen kookosöljy tunkeutuu syvälle puseron kainaloiden kuituihin. Sitä on lopulta aivan mahdotonta pestä pois. Aika nopeasti pusero onkin pilalla. Avuksi tähän ongelmaan olen valmistanut kankaisia kainalosuojia, jotka voi kiinnittää puseroon ohuilla nauhoilla tai nepeillä. Kainalosuojat ovat myös kodin kestoja, joita kannattaa valmistaa itse. Kainalosuojien käyttö pidentää todella paljon puseron elinkaarta. Vaikka et käyttäisikään kookosdeodoranttia, puseroa suojaavat kainalosuojat ovat silti erittäin tarpeelliset. Suosittelen lämpimästi.

Rasvaiset astiat ja kodin kestot

Rasvaisia astioita pestessä kannattaa poistaa irtonainen rasva ensin nuolijalla niin tarkkaan kuin ikinä pystyy. Vasta sen jälkeen astian voi varsinaisesti tiskata. Näin pidennät kestotiskirättien elinkaarta.

Pöydälle kaatunut rasva kannattaa myös poistaa ensin nuolijalla tai kaapimella ja vasta sitten pyyhkiä pöytä puhtaalla siivousliinalla.

Kodin kestojen pesu

Voit pestä kestot kerran viikossa samassa koneessa. Olen pessyt rätit ja henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitetut kestot samassa koneessa 60 asteessa. Mukaan mahtuu vielä pyyhkeitäkin. 60 asteessa pesty pyykki on lähes steriiliä ja turvallista käyttää.

Ennen pesua voit laittaa kestot likoamaan pariksi tunniksi veteen, johon on liotettu ruokalusikallinen pyykinpesuainetta. Liotetusta pyykistä tahrat irtoavat helpommin.

Vältä rasvaa sisältäviä pesuaineita, kun peset kodin kestoja. Marseille saippua on hyvin rasvainen saippua, joka on tarkoitettu villan ja silkin pesuun. Puuvillakuidut samoin kuin bambu, hamppu, nokkonen ja pellava eivät pidä rasvasta. Älä käytä mitään saippuoita kodin kestoja pestessä.

Kestovaippojen pesuun saippuaton pesuaine on ihan ehdoton. Vaippojen imukyky heikkenee oleellisesti, jos peset ne saippuaa sisältävällä pesuaineella. Vältän kestotuotteiden pesussa myös ylirasvoittamattomia saippuoita. Vaikka saippua olisi täysin rasvaton, haittaa se silti kuitujen imukykyä.

Oma suosikkini kodin kestojen pesuun on itse valmistettu pesujauhe. Pesujauheen ohjeen löydät täältä. Voit myös hankkia jonkin laadukkaan, saippuattoman ekopesujauheen valmiina. Esimerkiksi GreenDealin myymä Greenscents pyykinpesuneste on saippuaton ja sopii kaikille kestotuotteille.

Huuhteluaineeksi kannattaa valita ehdottomasti pyykkietikka tai puhdas väkiviinaetikka. Etikka poistaa pyykistä viimeisimmätkin pesuainejäämät ja parantaa imukykyä.

Kestoilu vaatii kokemusta ja harjoittelua

kodin-kestot

Kestoilu ei ole helppoa. Olemme tottuneet kertakäyttökulttuuriin, talouspaperiin, kosteuspyyhkeisiin ja sen sellaiseen. Anna itsellesi aikaa totutella uusiin tapoihin. Palaan vielä usein blogissani kestoilun pariin ja kerron mitä uusia tuotteita olen tehnyt ja miten ne käytössä ovat toimineet.

Kerro, mitä kestotuotteita sinulla on käytössä!

Ota osaa keskusteluun

5 kommenttia

  1. Heippa! Kiitos todella kattavasta kirjoituksesta!!!!!! Meillä on käytössä virkatut tiskiluutut, kestovanulaput ja kestotalouspaperit. Kestovaipatkin oli kun niiden aika oli. Käyttöönotto on ollut helppoa, tekokin oli. No, ehkä vaipoissa oli vähän alkuun hankaluuksia, mutta käyttämällä ja tutkimalla erilaisia vaippoja siihenkin harjaantui. 10-vuotias tyttäreni osaa jo virkata noita keittiöluutuja – annammekin niitä lahjaksi tuttaville. 🙂

    1. Hei Tanja
      Kiitos paljon kehuista!
      Kestotalouspaperi minuakin kiinnostaa ihan käytännössä. En ole itse vielä oikeasti kokeillut talouspaperin täydellistä korvaamista kestotalouspaperilla.
      Olen itsekin ihan innoissani näistä kestotuotteista. Niin monet kertakäyttöiset tuotteet voi valmistaa kestona. Jos jotain haluaa tehdä ympäristön hyväksi niin kestotuotteet ovat todella sellainen juttu.
      Hyvää kevään odotusta sinulle!
      Terveisin Outi

  2. Kiitos inspiroivista kirjoituksistasi! Ihan kaikista. Löysin vasta nämä ihanat sivusi ja olen aivan innoissani.
    Kaikkea en vielä ole kerennyt lukemaan, mutta ihan varmasti perehdyn kaikkiin aiheisiin.
    Mahtavaa että on olemassa tuollaisia ihmisiä kuin sinä, jolla on laaja tietämys aiheista, ja osaat sen kansantajuisesti kertoa.
    Olen pidempään tehnyt jonkinlaisia kosmetiikkatuotteita itse, mutta ohjeillasi aion tehdä tästälähtien kaikki itse. Lähipiirini saa myös lahjoja näistä 🙂
    Näistä kestoista innostuin nyt ja aion hyödyntää mieheni mummun jäämistön valtavan määrän keittiöliinoja ja vanhoja lakanoita. Niitä on oikeasti to-del-la paljon, sellainen kapioarkullinen. Paljon on jopa hänen omista kasvattamistaan pellavista itsekehrätystä langasta kudottuja liinoja ym. Toki myös kaupan puuvillakankaasta ommeltuja. Mutta ne on mitä parhaita näihin kodin kestoihin.
    Onko sinulla neuvoja pellavaan. Sen tiedän että se kestää vaikka keittämisen. Mutta olisiko jotain otettava huomioon sen kanssa?

    1. Hei Paula
      Ihana kuulla että viihdyt blogeissani ja saat niistä ideoita. Kirjoittaminen ja tiedon jakaminen on lempipuuhaani. Vielä kivempaa se on jos tietää että on innostuneita lukijoita.
      Tuohon pellava asiaan; todella hieno aarre tuo isoäidin liinavaatevarasto. Puuvilla tosiaan on omiaan kodin kestoiksi. Jos liinavaatteiden joukosta löytyy ihan ehjiä, käyttökelpoisia lakanoita niin ne kannattaa käyttää lakanoina. Ennen puuvillalakanat kestivät vuosikymmeniä. Toisin on nykyisin. Pellavasta olen kirjoittanut yhden artikkelin Helecleaner blogiin. Pellava on erityisen kestävä materiaali. Sen saa kuitenkin helposti tuhottua pesukoneessa. Ennen pellavat pestiin aina padassa hauduttamalla ja ne kestivät 100 vuotta. Olen itse nukkunut 100 vuotta vanhoissa pellavalakanoissa. Pulsaattorikoneet ovat myös hellävaraisia. niitä ei juuri kenelläkään enää valitettavasti ole. Jos peset pellavaa tavallisessa koneessa niin käytä korkeaa vesirajaa ja hidastettua kiertonopeutta rummussa. Usein hidastettua nopeuttakaan ei voi valita koneessa. Älä koskaan laita pellavaa kuivausrumpuun. Kuidut eivät kestä rummutusta. Älä anna pellavatekstiilin kuivua rutikuivaksi. Siihen jää helposti jälkiä narusta ja pyykkipojista. Pellava pitää mankelista mutta siliää kosteahkona myös kuumalla raudalla.
      Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua sinulle.
      Hyvää alkanutta vuotta sinulle!
      T Outi

      1. Kiitos pellava-infosta!
        Ja aion ottaa mummun vanhat vahvasta puuvillakankaasta tehdyt lakanat käyttöön ?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *