Talvella tulee oleskeltua aika paljon kotona ja muualla sisätiloissa. Paljosta sisällä oleskelusta syntyy omat haittansa. Sisällä olo tekee meistä helposti väsyneitä ja ärtyneitä. Etenkin lapsiperheissä tulee pahojakin ongelmia, jos ei välillä päästä ulos tuulettumaan. Lapset kertovat käytöksellään milloin sisäilman laatu ei ole riittävän hyvä. Lapsilla toimii vielä luontainen kyky astia epämukavia olosuhteita. Miksi sisällä väsyttää ja ahdistaa? Lue eteenpäin, niin kerron miten sisäilman laatu heikkenee ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

sisailman-laatu
Kuva Ulrike Leone Pixabaystä

Sisäilman ongelmat

Ilma, jota hengitämme kodeissamme, voi olla huonolaatuista monestakin eri syystä. Onneksi voit itse vaikuttaa, minkälainen sisäilman laatu on kodissasi. Sinun pitää vain tiedostaa omassa kodissasi olevat ilman laatuun vaikuttavat asiat. Tässä jutussani en käsittele lainkaan homeongelmaa eli puhumme nyt terveistä asunnoista. Homeongelma on hyvin tärkeä ja vakava asia. Homeongelman käsittely vaatii ehdottomasti ihan oman artikkelinsa ja jopa oman bloginsa. Esimerkiksi tässä blogissa on erään perheen homekotitarina.

Siivous puhdistaa sisäilmaa

Säännöllinen siivous puhdistaa sisäilmaa. Kun lattialla ei vilise villakoiria pyysyy myös huoneilma raikkaana.

Eteinen kannattaa siivota usein

Eteinen monine kenkineen on usein varsin tunkkainen. Kenkiin voi käytön jälkeen suihkauttaa etikkaa raikastamaan ja poistamaan hajua. Tunkkaiselle eteisen matolle kannattaa silloin, tällöin levittää ruokasoodaa tai imurointipuuteria. Jauheen annetaan vaikuttaa pari tuntia tai vaikka yön yli. Sen jälkeen jauhe imuroidaan pois. Käsittely raikastaa ummehtuneet matot ja sohvat todella tehokkaasti.

Pyykki

Pyykki kannattaa pestä ainakin kerran viikossa. Pesemättömässä pyykissä alkavat helposti mikrobit mellastamaan. Juuri mikrobit aiheuttavat pyykkiin vastenmielisen, ummehtuneen hajun. Likaiset ja puhtaat vaatteet kannattaa myös pitää erillään. Jos samassa vaatekaapissa säilyttää sekä likaisia että puhtaita vaatteita muuttuvat puhtaatkin vähitellen likaisiksi.

Huolehdi siitä, että sisäilmasi on happirikasta

sisailma
Kuva Lorri Lang Pixabaystä

Sisäilman laatu heikkenee oleellisesti, jos samassa tilassa oleskelee useita henkilöitä pitkiä aikoja. Jos perheessä on vielä lemmikkieläimiä, voi ilman laatu päivän mittaan heiketä merkittävästi. Hengittäessä ilman happipitoisuus pienenee ja hiilidioksidipitoisuus suurenee. Liian vähähappinen ilma alkaa väsyttämään. Aivomme ja lihaksemme tarvitsevat happea toimiakseen moitteettomasti.

  • Huolehdi siitä, että kodissasi on riittävä ilmanvaihto ja että ilmanvaihtoräppänät ovat auki.
  • Jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, huolehdi että se on huollettu ja toimintakuntoinen.
  • Avaa tarvittaessa ikkunoita hetkeksi. Jo minuuttikin riittää sisäilma hapetukseen.
  • Huonekasvit tuottavat happea ja puhdistavat sisäilmaa. Paras huoneilman puhdistaja on limoviikuna.
  • Jos sinulla on kodissasi tulisija, huolehdi kunnon ilmanvaihdosta ja tarvittaessa tuuletuksesta. Palava takka tai muu tulisija kuluttaa uskomattoman paljon arvokasta happea.
  • Vältä kynttilöiden polttamista vähähappisessa tilassa. Palaminen kuluttaa aina runsaasti happea. Varsinkin sairas- ja sadepäivinä, jolloin oleskelet paljon kotosalla, kannattaa välttää kaikkea polttamista.

Huolehdi sisäilman kosteudesta

Talvella, kun lämmityslaitteet toimivat tehostetusti, sisäilma kuivuu yllättävän kuivaksi. Sisäilman suhteellinen kosteus tulisi olla ainakin yli 40%. Joskus kovien pakkasjaksojen aikana sisäilman kosteus saattaa laskea jopa 10-20%:iin. Näin kuiva sisäilma saattaa vahingoittaa hengitysteiden limakalvoja, korvakäytäviä ja ihoa. Äärimmäisen kuiva sisäilma on Suomessa hyvin yleistä. Ehdotankin lämpimästi ilmankosteusmittarin hankkimista. Ilmankosteusmittarista voit seurata oman kotisi sisäilman tilaa. Huomaat nopeasti, miten sisäilman kuivuessa tietyt terveysongelmat nostavat päätään.

Sisäilman kosteuteenkin voit itse vaikuttaa

Jos pystyt itse säätelemään kotisi lämpötilaa, voit laskea sitä pari astetta viileämmälle. Kerrostaloissa tämä on usein tehty mahdottomaksi. Lämpötilan viiletessä sisäilmakin tulee kosteammaksi. Sisälämpötilan laskeminen muutamalla asteella on myös erittäin tehokas ekoteko.

Ilmankostutin on usein perusteltu hankinta

Hanki tarvittaessa tehokas ilmankostutin. Varsinkin jos et voi vaikuttaa asuntokohtaiseen lämpötilaan, sinulle jää aika vähän vaihtoehtoja. Ilmaa voi kosteuttaa myös ilman koneita. Voit ripustaa pyykkiä kuivumaan sisätiloihin tai pitää avonaisia vesiastioita huoneessa. Myös huonekasvit kosteuttavat sisäilmaa.

Staattinen sähkö kerää pölyä ja mikrobeja

sisailma
Kuva Pexels Pixabaystä

Staattisesta sähköstä puhutaan esimerkiksi silloin kun saat pienen sähköiskun hankauksesta tai koskiessasi metallia. Staattista sähköä syntyy kaikessa hankauksessa. Etenkin jos kotonasi on paljon tekokuitumateriaaleja saattaa staattinen sähkö olla ongelma. Staattisen sähkön muodostuminen kasvaa ilman kuivuessa.

Miksi staattinen sähkö on haitallinen ilmiö?

Staattinen sähkö toimii magneetin tavoin vetäen pölyä ja pölyn mukana myös mikrobeja puoleensa. Staattista sähköä voi välttää suosimalla luonnonkuituja. Sitä voi välttää myös käyttämällä antistaattista spryta. Arvaat varmaan että kaupalliset antistaattiset sprayt ovat täynnä myrkkyjä. Vältä siis niitä! Annan sinulle nyt erittäin hyvän ja toimivan kotitekoisen antistaattisen suihkeen ohjeen.

Myrkytön, kotitekoinen, staattista sähköä poistava suihke

Tarvitset seuraavat aineet ja tarvikkeet

  • Suihkepullo
  • 20 millilitraa tavallista hiustenhoitoainetta (mitä vain merkkiä)
  • 30 millilitraa kirkasta väkiviinaetikkaa (Rajamäki)
  • 60 millilitraa keitettyä vettä

Annostele kaikki ainesosat suihkepulloon. Sekoita mutta älä ravista (vaahtoaa). Nyt sinulla on erittäin tehokas mutta täysin turvallinen antistaattinen suihke. Suihkuta kevyesti tällä suihkeella sähköiset pinnat ja tekstiilit niin ne eivät enää sähköisty. Tämä suihke on täysin turvallinen myös vaatteille ja vaikkapa erityisen sähköisille hiuksille.

Hajusteet pilaavat sisäilmaa

Marketeista saatavat ilmaraikastimet eivät paranna sisäilmaa. Ne pahentavat sitä. Ilmanraikastimissa on valtava määrä kemikaaleja, joiden kaikkia vaikutuksia kukaan ei ole ehtinyt tai viitsinyt tutkia. Vältä siis ilmanraikastimia.

Nykyisin suositut diffuuserit ovat kauniita ja saavat sisäilman tuoksumaan hyvältä. Diffuusereita kannattaa kuitenkin käyttää säästeliäästi. Jos sisäilma on tunkkaista, se ei parane diffuuserilla. Tuuletus ja kunnon siivous on ainoat keinot sisäilman aitoon parantamiseen.

Jos käytät ummehtuneen sisäilman parantamiseen eteerisiä öljyjä ja diffuuseria, pahenee ongelma entisestään. Voit mainiosti käyttää diffuuseria silloin kun kotisi on puhdas, ilma raikas ja tuuletettu.

Veto on pahempi kuin kylmyys tai kuumuus

sisailma
Kuva Ulrike Leone Pixabaystä

Varsinkin ilmalämpöpumput aiheuttavat usein vetoa huoneeseen. Veto on monella tapaa paha asia. Ilmavirta nostaa pölyä hengitysilmaan. Huonepöly on eräs yleisimmistä allergeeneista.

Ilmalämpöpumppu on varsin ongelmallinen laite. Kesällä laitteen sisään voi muodostua kosteutta johon homeet ja muut mikrobit tekevät pesänsä. Talvella puhdistamaton ilmalämpöpumppu puhaltaa näitä mikrobeja huoneilmaan. Huollata ilmalämpöpumppusi säännöllisesti.

Jotkut ilmalämpöpumpuista puhaltavat otsonia huoneilmaan. Otsoni on hyvä asia, jos se on yläilmakehässä. Kodin sisäilmassa otsoni on myrkky. Tällaisen ilmalämpöpumpun kerrotaan esitteissä tuottavan ionisaattorilla raikasta tuoksua sisäilmaan. Totuus voikin olla ihan muuta. Varmista oman laitteesi turvallisuus myyjältä.

Pidä kotisi sisäilmasta huolta

Näillä vinkeillä voit pitää kotisi sisäilman laadun hyvänä. Sisäilma vaatii jatkuvaa tarkkailua ja huolenpitoa. Hyvin usein monen sairauden, iho- tai hiusongelman perimmäinen syy onkin sisäilman laatu. Siksi on erityisen tärkeää, että huolehdit myös kotisi ilmanlaadusta.

Miten sinä huolehdit kotisi sisäilman laadusta?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Sisäilmaongelmat ovat tuntuneet yleistyvän lähiaikoina. Itsekin olen työpaikalla täällä Turussa kärsinyt joistakin sisäilmaan liittyvistä oireista. Hyvä pointti myös tuo, että on on tärkeää valita hyvä ja turvallinen ilmalämpöpumppu sekä huolehtia sen säännöllisestä huollosta.

    1. Kiitos paljon Tuula!
      Hyvä ilmanlaatu onkin todella tärkeä asia. Olen itsekin joskus kärsinyt heikkolaatuisesta ilmasta. Ilmaa on pakko jokaisen hengittää eikä sitä voi oikein ottaa pullossa mukaan. Siksi kannattaakin tehdä kaikki mahdollinen ilmanlaadun parantamiseksi.

      Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

      T: Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *