Nykyisin puhutaan todella paljon ekologisesta tavasta elää, ekopesuaineista, ekokosmetiikasta ja vastuullisesta kuluttamisesta. Mediassa keskustellaan paljon pikamuodista, eettisistä yrityksistä ja kestävästä kehityksestä. Nämä aiheet ovat hyviä ja kannatettavia. Olen kuitenkin miettinyt viime aikoina sitä, miten olemme ajautuneet tällaiseen tilanteeseen. Miksi kuluttajan on jatkuvasti oltava valppaana ja mietittävä kulutustottumuksiaan. Miten voit tehdä ympäristösi kannalta oikeita valintoja? Lue lisää, niin tiedät!

ylituotanto
Photo by Sincerely Media on Unsplash

Ympäristön tila on hälyttävä

Ympäristön tila maapallolla on melko katastrofaalinen nykyisin. Kun ympäristön tilanteen hahmottaminen ei ole onnistunut edes viisailta päättäjiltä, miten tavallinen kuluttaja pystyisi ymmärtämään missä mennään. Ilmastokokouksiin tullaan tavan vuoksi ja puhumaan vain kauniita korulauseita.

Elämme ikään kuin kuplassa. Suomessa on raikas, puhdas ilma ja vapaata luontoa on jokaisen ympärillä riittämiin. Suomi on hyvin harvaan asuttu maa. Meillä on mahdollisuus virkistäytyä kävelemällä metsissä, uida puhtaissa vesissä ja vaikka yöpyä luonnon helmassa. Vesijohtovetemme on puhdasta ja hengitysilmamme yksi maailman puhtaimmista. Myös liikenne ja sen päästöt ovat Suomessa minimaaliset verrattuna moneen muuhun maahan. Elämme kuin eri planeetalla verrattuna suurimpaan osaan maailmaa. Me emme ehkä pysty selkeästi näkemään niitä ongelmia, joiden kanssa maapallomme tällä hetkellä taistelee.

Vaikeisiin kysymyksiin ei ole olemassa yksinkertaisia ratkaisuja

Ekologisesta elämäntavasta puhuttaessa usein takerrutaan varsin pieniin ja kokonaisuuden kannalta mitättömiin asioihin. Tällä hetkellä meidän tulisi olla valmiita tekemään myös suuria muutoksia tavassamme kuluttaa. Vaihtamalla tavallinen pesuaine ekopesuaineeseen on hyvä ja tarpeellinen mutta ei lähellekään riittävä ekoteko.

Olen lähtenyt kirjoittamaan tätä blogia esitelläkseni lukijoilleni ekologisempia tapoja elää ja hoitaa kotiaan. Jos opit hoitamaan kotia, huonekaluja ja tekstiilejä oikein, ne kestävät paljon kauemmin uuden veroisina. Näin vältyt hankkimasta jatkuvasti uusia tekstiilejä ja tavaroita tai tekemästä ympäristöä kuormittavia, kalliita remontteja kotonasi.

Minulta usein kysytään ekologisista vaihtoehdoista

  • Mikä onkaan se kaikkein ekologisin pesuaine? Kerro paras ekomerkki!
  • Miten kierrätetään tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin?
  • Mistä kannattaa ostaa vaatteet, että ne olisivat ekologisia ja eettisesti tuotettuja?
  • Mikä on ekologisin ja eettisin brändi?
  • Minkälainen ruoka on kaikkein ekologisinta?
  • Onko ekosähkö ympäristöystävällistä?

Kaikki nämä kysymykset ovat erittäin aiheellisia. Meidän tulee tarkastella ruuan ja tekstiilikuitujen tuotantotapoja. Meidän on tarkasteltava energiankulutustamme, liikkumistamme ja montaa muuta asiaa. Kaikki nämä kysymykset ovat tarpeellisia. Niitä kannattaa ja pitääkin pohtia. Mielestäni kysymykset pitäisi kuitenkin muotoilla uudelleen vaikkapa näin:

  • Mikä onkaan riittävä puhtaustaso kodissani?
  • Onko lakanoiden ehdottomasti oltava hohtavan valkoisia?
  • Miten estän vaatteitteni likaantumisen ja pidennän pesuvälejä?
  • Miten voin vähentää kierrätettävän tavaran määrää?
  • Miten vältyn ostamasta uusia vaatteita?
  • Miten kohtuullistan ruoankulutukseni ja vältän ruokahävikin?
  • Miten vältyn remontoimasta ja rakentamasta uutta?
  • Miten vähennän merkittävästi energiankulutustani?

Kulutustottumusten muuttaminen on kestävä ratkaisu ympäristöongelmiin

vaatekauppa
Photo by Clark Street Mercantile on Unsplash

Jos haluat aidosti vaikuttaa ympäristön tilaan omilla valinnoillasi, sinulla on siihen erittäin hyvät mahdollisuudet. Sinun pitää vain pienentää kulutustasi ja harkita ostopäätöksiäsi.

Lupaukseni vuodelle 2020

Vuonna 2020 olen päättänyt kiinnittää huomiota tekemisiini ja niiden ympäristövaikutuksiin. Olen laatinut itselleni listan, jota noudattamalla voin omalta osaltani jatkossa pienentää ympäristön kuormittumista.

  • Siivoan kotona perusteellisemmin vain selkeästi likaantuneita alueita kuten eteinen, keittiö ja kylpyhuone. Muissa tiloissa riittää yleensä kevyt pölyjen poisto. Suurin osa siivouksesta hoituu kuivalla pyyhkimisellä tai pelkällä vedellä ilman kemikaaleja.
  • En heitä vaatteita pesuun automaattisesti. Tutkin ensin vaatteen likaisuuden. Tuuletan ja pakastan vaatteita pidentääkseni pesuvälejä. Käytän puseroissa kainalosuojia tai aluspaitaa välttääkseni likaantumista.
  • Ostan tavaroita ja vaatteita vain hätätapauksessa (koskee myös kirpparihankintoja). Käytän satunnaisiin juhliin vaatelainaamoja. Lainaan tutuilta/tutuille vaatteita ja muuta tavaraa. Korjaan itse vaatteet, jotka ovat hieman rikkoontuneet (sauma, nappi yms.)
  • Ostan ruokaa suunnitelmallisesti. Ostan pääasiassa lähiruokaa luomuna. Kauppaan menen aina ostoslista mukanani. Syön proteiineja vain kohtuullisesti.
  • Lasken kotini sisälämpötilaa merkittävästi, käytän harvoin kuumaa vettä, käytän mahdollisimman vähän sähkölaitteita, kävelen lähikauppaan, käytän julkisia ja pyörää muihin matkoihin.

Jäävuorenhuippu on löydetty

Olemme havahtuneet ongelmaan, joka oireilee ympäristön tilan selkeänä heikkenemisenä. Miten tavallinen kuluttaja voi pienentää ympäristön suhteetonta kuormaa?  Tuotteitten vaihtaminen ekompiin on hyvä alku. Ympäristö kärsii kuitenkin eniten massiivisesta liikatuotannosta ja massiivisesta kuluttamisesta. Liikatuotannon vuoksi tavaraa on aivan kaikkialla. Suurin osa tavaroista on halpaa ja kelvotonta.

Tarina puuron ylituotannosta

Olen verrannut ylituotantoa äitiin, joka valmistaa joka aamu perheelleen ison kattilallisen puuroa. Puurokattilallisesta kuluu kuitenkin vain murto-osa. Loppu puuro lämmitetään lounaaksi, iltapalaksi ja käytetään osittain uuden puuron valmistukseen. Perhe on todella kyllästynyt puuroon mutta yrittää parhaansa mukaan syödä sitä aina kun mahdollista. Muutenhan puuro joutuisi roskiin. Puuroa on kuitenkin niin paljon, että kukaan ei pysty syömään sitä. Siksi äiti pakastaa puuroa ja tekee siitä myös leipää, pannareita yms. Mitä enemmin perhe syö puuroa, sitä enemmin äiti sitä keittää. Kaikki puurohan on tähänkin asti perheelle kelvannut. Puuroa on helppo tehdä ja se on myös halpaa.

Ratkaisu puuro-ongelman olisi tietysti tuotannon vähentäminen. Puuroa ei pitäisi enää valmistaa vähään aikaan ja jatkossa sitä pitäisi tehdä vain pieniä määriä todelliseen tarpeeseen. Näin ylituotanto saataisiin nopeasti kuriin eikä kenenkään olisi enää pakko syödä vanhaa puuroa.

Tavaraa valmistetaan nykyisin kuin tarinani äiti puuroa. Halpaa tavaraa on aivan kaikkialla. Se ei enää kelpaa kenellekään ja sen kierrätys on hankalaa, ellei mahdotonta. Vaatteita ja muuta tavaraa pitää hävittää polttamalla. Tavaroiden valmistus ja tekstiilikuitujen kasvatus nielevät uskomattoman paljon luonnonvaroja. Monet ihmiset ahertavat henkensä kaupalla hikipajoissa pienellä palkalla tekemässä meille aivan turhia tavaroita.

Ekologinen valinta on olla menemättä mukaan kulutushysteriaan.

Tavaraa ja ruokaa on yksinkertaisesti aivan liian paljon. Periaatteessa on ihan sama, onko uusi takki ekologisesta materiaalista valmistettu, jos se on turha. Ekologinen takki on perusteltu ostos silloin kun se ostetaan aitoon tarpeeseen. Aikaa ja kulutusta kestävä, laadukas, vastuullisesti valmistettu vaate on silloin järkevä hankinta.

Ostamatta jättäminen on ekologisin vaihtoehto

Parhaan palveluksen ympäristölle teemme silloin kun yksinkertaisesti jätämme ostamatta ja käytämme jo olemassa olevia vaatteita ja tavaroita. Ostamatta jättäminen on ympäristöteko, johon meillä kaikilla on varaa. Ekomuoti voi monelle olla hintavaa mutta ostamatta jättäminen sopii taatusti kaikkien kukkarolle. Me emme voi markkinataloudessa estää yrityksiä myymästä tuotteitaan. Voimme kuitenkin kieltäytyä ostamasta. Ostaminen on täysin asiakkaan päätettävissä oleva asia.

Kirppari ei ole syy ostaa uutta

vaatteet
Photo by Hannah Morgan on Unsplash

Kirpparit ovat hyvä asia esimerkiksi lastenvaatteiden ja tarvikkeiden kierrättämisessä. Turhaa tavaraa ei kuitenkaan kannata ostaa vain siksi että vanha on niin helppo hävittää kirppareilla. Kukaan ei oikeasti tiedä mitä uusi ostaja kirpparista löydetyille vaatteille tekee. Muutaman euron kirpparivaate ostetaan impulssiostona ja ehkäpä heitetään kohta roskiin. Ei sopinut, en tykännyt.  Kuka tietää!

Kirppari ja kierrätys pitäisi ollakin se aivan viimeinen vaihtoehto. Paras vaihtoehto olisi käyttää itse omat vaatteensa ja tavaransa loppuun. Jos ostaessa jo sitoutuu käyttämään kyseisen vaatteen loppuun, harkitsee varmasti tarkemmin vaatteen tyyliä, laatua ja tarpeellisuutta.

Mikä on sinun ympäristötekosi? Kommentoi alla olevaan kommettiosioon!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *