Banaanikärpäsiä ei voi kukaan luokitella tuhohyönteisiksi. Ne eivät todellakaan tuhoa mitään. Banaanikärpäset ovat hyvin viattomia otuksia. Banaanikärpäset kuitenkin saattavat lisääntyä kodissasi hallitsemattomasti ihan mihin vuodenaikaan tahansa. Tässä artikkelissa kerron sinulle vinkkejä, miten voit helposti hillitä banaanikärpästen lisääntymistä.  Vinkit ovat tietysti hyvin ekologisia. Mitään myrkkyjä ei tarvita eikä myöskään pidä käyttää.

banaanikarpaset
Photo by Alex Lvrs on Unsplash

Mitä ovat banaanikärpäset?

Banaanikärpänen (Drosophila melanogaster) on pieni kellanruskea, 2-2,5mm pituinen  mahlakärpäslaji. Englanniksi banaanikärpänen on yksinkertaisesti Fruit Fly eli hedelmäkärpänen tai Vinegar Fly eli etikkakärpänen tai Pomace fly eli mäskikärpänen. Kaikki nämä nimet kertovat jotain banaanikärpästen mieltymyksistä. Hedelmät kiinnostavat tätä pikku otusta.

Banaanikärpäset ovat eräs tutkituimmista eliöistä

Banaanikärpäset ovat tulleet tunnetuiksi etenkin tieteellisessä tutkimuksessa. Banaanikärpästen avulla on tutkittu esimerkiksi evoluutiota. Yksi Syy tähän on banaanikärpästen runsas ja nopea lisääntyminen. Yksi banaanikärpänen voi elää 30 päivää. Banaanikärpäset ovat moniavioisia. Sekä naaraalla että koiraalla on monia kumppaneita. Naaras muniikin elinaikanaan jopa 400 munaa, 5 kerrallaan. Munista kuoriutuu banaanikärpäsen toukkia vain muutamassa päivässä. Banaanikärpäsiä siis riittää loputtomasti.

Banaanikärpästen avulla on selvitetty myös ihmisen perimää. Joitakin sairauksia kuten parkinsonintautia tai syöpää voidaan tutkia banaanikärpästen avulla. Noin 75 %:lla tunnetuista ihmisen sairauden geeneistä on tunnistettavissa oleva vastaavuus myös hedelmäkärpästen genomissa.  

Banaanikärpäset rakastavat lämpöä ja kosteutta

Banaanikärpäset lisääntyvät etenkin kesäisin, jolloin lämpötila ylittää 18 astetta. Optimi lämpötila banaanikärpäsille on 25-28 astetta. Silloin niiden kehitys munasta aikuiseksi on kaikkein nopeinta. Yli 30 asteen lämmössä banaanikärpäset eivät viihdy. Siksi toimivassa kompostissa ei näitä eikä oikein ´muitakaan lentäviä hyönteisiä ole.

Banaanikärpäset rakastavat hedelmäjätettä

Banaanikärpästen ruokaa ovat hedelmien mädäntymistä aiheuttavat mikrobit sekä hedelmien sokeri. Tästä johtuu myös nimitys banaanikärpänen tai hedelmäkärpänen. Banaanikärpänen munii munansa aina kosteaan hedelmäjätteeseen. Näin varmistetaan heti riittävä ravinto toukille.

Banaanikärpäset eivät ole tuholaisia sillä ne eivät aiheuta mitään tuhoa. Ne löytävät tiensä jo pilaantuviin hedelmiin ja kasvijätteeseen. Tuoreeseen ruokaan ne eivät koske. Banaanikärpäset ovatkin eräänlainen hedelmien ja kasvisten tuoreusmittari. Jos hedelmävadilla pyörii banaanikärpäsiä, on aika käyttää hedelmät mahdollisimman pian.

Miten voin ehkäistä banaanikärpäsiä?

Banaanikärpästen ehkäisy on helppoa, jos tiedät hieman niiden elämästä. Siksi kerroinkin heti alussa kaiken oleellisen banaanikärpästen elämästä.

Et voi kovinkaan helposti estää sitä että kotiisi tulee banaanikärpäsiä. Banaanikärpäsiä tulee väistämättä esimerkiksi kaupasta hedelmien mukana. Voit kuitenkin vaikuttaa siihen, miten kärpäset viihtyvät omassa kodissasi.

Banaanikärpäsiä ei kannata eikä pidä myrkyttää. Myrkylliset aineet ovat myrkkyä myös ihmisille ja lemmikeille. Myrkyt eivät myöskään poista syytä, miksi kodissasi on runsaasti banaanikärpäsiä. Saat myrkyttää jatkuvasti ja silti et ole päässyt eroon banaanikärpäsistä.

Jotkut rakentelevat banaanikärpäsille bioansoja viinietikasta ja hedelmistä. Minusta se on turhaa hommaa ja voi jopa lisätä banaanikärpästen esiintyvyyttä. Ansan tuoksu nimittäin houkuttelee banaanikärpäsiä. Banaanikärpäsiin voi vaikuttaa parhaiten järjestämällä kodin olosuhteet sellaiseksi, että kärpäset eivät viihdy.

Jos kodissasi on liian runsaasti banaanikärpäsiä, toimi näin

  • Hävitä kaikki kodin hedelmäjäte mahdollisimman nopeasti. Banaanikärpäset lisääntyvät jatkuvasti. Jos jätä roskikseen päiväksi sopivaa purtavaa tarjolle, banaanikärpäset ehtivät jo munia niihin.
  • Biojäteastia kannattaa aina suojata kannella. Pilaantuneen ruuan haju houkuttaa paikalle välittömästi parven banaanikärpäsiä.
  • Tiskaa ruokailun jälkeen kaikki astiat pois mahdollisimman nopeasti. Hedelmäiset ruuantähteet ja etenkin tyhjät viinilasit ja viinipullot miellyttävät banaanikärpäsiä. Tyhjiin viinipulloihin kannattaa laittaa korkki päälle. Ne voi myös tarvittaessa huuhtoa vedellä.
  • Pidä hedelmävatisi tarjonta aina tuoreena. Banaanikärpäset houkuttelee paikalle pilaantuneen hedelmän tuoksu. Esimerkiksi viinirypäletertussa aina joku rypäle on hieman pilaantunut. Se riittääkin houkuttelemaan paikalle pikku ystävämme.
  • Peitä avoimet astiat kelmulla tai mehiläisvahakääreellä. Näin tuoksu ei houkuttele kärpäsiä.
  • Laske kotisi lämpötilaa, jos mahdollista. Viileämmässä kodissa on paljon etuja. Yksi eduista on se, että banaanikärpäsiä on huomattavasti vähemmän. Ennen muinoin, kun kodit olivat viileämpiä, banaanikärpäsiä ei ollut ainakaan riesaksi asti. Noin 20 asteen lämpötilassa banaanikärpäset eivät pysty lisääntymään yhtä tehokkaasti kuin vaikkapa 25 asteen lämmössä.
  • Puhdista keittiön työtasot huolellisesti joka kerta kun olet valmistanut ruokaa. Tahmeat työtasot ovat usein syy siihen miksi banaanikärpäsiä pörrää paikalle.

Banaanikärpäset ovat ongelma, joka on aika helppo hoitaa pois päiväjärjestyksestä

banaanikarpaset
Photo by Surendran MP on Unsplash

Edellä kertomillani ohjeilla saat kotisi banaanikärpäspopulaatiota varmasti selvästi pienemmäksi. Joskus, jos näen banaanikärpäsen lentelevän kodissani, seuraan sitä. Näin huomaan heti, missä ongelma piilee. Katsopas, hedelmävadissa on pilaantuneita hedelmiä tai olinkin unohtanut biojäteastian tyhjennyksen. Näin banaanikärpäset muistuttavat minua ja auttavat pitämään kotini siistinä.

Miten sinä olet tullut toimeen banaanikärpästen kanssa?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *