Ulkoiluvaatteiden käsittelyaineet puhuttavat nyt kuluttajia. Talven kuluessa moni uusi osan ulkoiluvaatteistaan. Kylmiin säihin tarvitaan lämmintä, tuulen ja sateen kestävää vaatetusta. Ulkoiluvaatteet suojataan DWR aineilla säänkestäviksi. DWR on lyhenne sanoista durable water repellency. DWR aineet käsittävät suuren joukon aineita, jotka voivat olla joko luonnollisia tai synteettisiä.  Mitä ovat nämä tekstiileissä käytettävät pinnoitteet ja kemikaalikäsittelyt? Onko olemassa myrkyttömiä sään kestäviä tekstiilien pintakäsittelyaineita?

ulkoiluvaatteiden-pintakasittelyaineet
Photo by Brandon Erlinger-Ford on Unsplash

Ulkoiluvaateet ovat nykyisin hyvin teknisiä

Meillä ulkoilijoilla on hyvin korkea vaatimustaso. Ulkoiluvaatteet suunnitellaan aina sen huonoimman mahdollisen sään mukaan eli ääriolosuhteisiin. Suomessa säät vaihtelevat todella nopeasti. Siksi paine kehittää joka sään vaatteita on kova. Miten sitten luodaan tekstiiliin tuulenkestävyys tai sateenkestävyys? Menetelmiä on runsaasti. Kuitujen rakenteella voidaan saada tekstiileihin lisää säänkestävyyttä. Ulkoiluvaatteiden käsittelyaineet ovat kuitenkin tärkeitä pintakäsittelyssä.

Tekstiileissä käytettäviä kemikaaleja säädellään EU:ssa

EU:ssa kemikaalien turvallisuutta säädellään REACH asetuksella. kaikkien tekstiilivalmistajien on noudatettava kyseistä asetusta ja sen asettamia rajoituksia. Tekstiilien kemikaaleja säädellään myös sertifikaatein. ÖKO-Tex sertifikaatin vaatimustaso tekstiileissä käytettäville kemikaaleille on huomattavasti tiukempi kuin REACH asetuksen vaatimustaso.

PFAS yhdisteet ovat suuri haitta ympäristölle

PFAS (perfluoratut alkyyliyhdisteet) on valtaisa ryhmä kemikaaleja, joita käytetään tekstiilien viimeistelyyn. Eikä vain tekstiilien. PFAS kemikaaleja käytettään myös lattiavahoissa, tarttumattomissa paistinpannuissa sekä paloturvallisissa tekstiileissä, jopa elintarvikkeissa.

PFAS yhdisteet eivät ole biohajoavia

PFAS yhdisteet ovat fluorihiiliyhdisteitä, jotka hajoavat erittäin hitaasti luonnossa. Yksittäinen hiili-fluorisidos on niin tiivis ja vahva että sitä ei yksinkertaiset voi irrottaa toisistaan. PFAS yhdisteistä syntyy päästöjä koko sen tuotantoprosessin ajan. Biohajoamattomia kemikaaleja pääsee ympäristöön tuotantovaiheessa, tuotetta käytettäessä sekä tuotteen hävittämisen aikana. PFAS yhdisteistä onkin käytetty nimitystä ”ikuiset kemikaalit”.

PFAS yhdisteet ovat levinneet ajan myötä kaikkialle ympäristöön ja eliöihin. Niinpä voitkin altistua PFAS yhdisteille, vaikka et käyttäisikään yhdisteitä sisältäviä tuotteita. Merkittävin PFAS yhdisteille altistava tekijä onkin nykyisin ravinto. PFAS yhdisteet päätyvät ruokaamme munien, kalojen, lihan, hedelmien ja kasvisten välityksellä. PFAS yhdisteet ovat siis hyvin merkittävä haittatekijä ympäristölle.

Toinen merkittävä PFAS yhdisteiden lähde on hengitysilma. Käyttämistämme PFAS yhdisteitä sisältävistä tuotteista irtoaa huonepölyyn hienonhienoja hiukkasia, jotka päätyvät keuhkoihimme hengitysilman mukana. Siksi ei ole ihan sama mitä pintakäsittelyä vaatteissamme on käytetty.

Lue lisää kodin kemikaaleista ja niiden vähentämisestä

Mitä ongelmia PFAS yhdisteet aiheuttavat terveydelle

ulkoiluvaatteiden-pintakasittelyaineet
Photo by v2osk on Unsplash

PFS yhdisteet ovat todettu olevan erityisen haitallisia terveydelle. Ne alentavat selvästi ihmisen immuniteettia. Ne tekevät meistä vähemmän puolustuskykyisen taudinaiheuttajia vastaan.

PFAS yhdisteet yhdistetään myös moneen muuhun terveysongelmaan kuten

  • kohonneeseen kolesteroliin
  • oppimishäiriöihin
  • maksan toimintahäiriöihin 
  • alhaiseen syntymäpainoon.

PFAS yhdiste nimeltä PFOA (perfluoroktaanihappo) on todettu hormonihäiriköksi ja mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi kemikaaliksi. PFOA:sta on tehty laaja tutkimus Ohiossa. Siellä DuPontin tehtailla sattuneen laajan myrkkykatastrofin jälkeen PFOA tutkittiin hyvin huolellisesti. Aiheesta löytyy myös elokuva ”Dark Waters” (ensi-ilta vuonna 2019). PFOA ja siihen liittyvät yhdisteet ovat olleet kiellettyjä EU:ssa 4.7.2020 alkaen.

Miten PFAS yhdisteistä pääsee eroon?

EU:ssa on käyty keskustelua siitä pitäisikö PFAS yhdisteet kokonaan kieltää REACH asetuksen avulla. Tässä eräs artikkeli aiheesta. Koska PFAS yhdisteet ovat levinneet kuluttajatuotteisiin ja teollisuuteen kulovalkean tavoin, aineesta kokonaan luopuminen on lähes mahdotonta.

PFAS yhdisteitä on nykyisin käytössä aivan luvallisesti yli 5000 erilaista kemikaalia. Nämä kemikaalit ovat hyvin keskeisessä asemassa monella teollisuuden alalla. Kosmetiikkateollisuus, vaateteollisuus sekä elintarviketeollisuus hyötyvät niin paljon PFAS yhdisteistä eikä niiden korvaaminen onnistu kovinkaan helposti.

Ulkoiluvaatteiden käsittelyaineet eivät ole helposti vältettävissä. Myös ÖKO-Tex ja GOTS-sertifioidut tuotteet ovat tarkemmissa tutkimuksissa sisältäneet PFAS kemikaaleja. Thinx-merkkiset luomupuuvillasta valmistetut alusvaatteet sisälsivät PFAS yhdisteitä. Thinx alusvaatteita markkinoidaan erityisesti nuorille. PFAS yhdisteet imeytyvät ihon läpi yhtä helposti kuin suun kautta.

 Öko-Tex kertoo, että Standardi 100 kattaa kyllä PFOA ja PFOS yhdisteet mutta ei muita PFAS yhdisteitä. Ongelmana on lisäksi se, että sertifioiduille tekstiileille säännöllisesti suoritettavat testit eivät välttämättä havaitse lainkaan kaikkia PFAS yhdisteitä.

Valitse tuotteita, joissa ei ole haitallisia pintakäsittelyjä

PFAS yhdisteet ovat monelle korkealaatuisten ulkoiluasusteiden valmistajalle vieläkin se ainoa vaihtoehto. Sellaiset merkit kuin Patagonia, Wolverine ja The North Face käyttävät yhä PFAS yhdisteitä jalkineissa ja vaatteissaan. Nämä yritykset haluavat valmistaa hyvin kestäviä tuotteita eikä se onnistu ilman PFAS yhdisteitä. PFAS yhdisteet mahdollistavat ääriolosuhteisiin suunniteltujen, kestävien ulkoilutekstiilien valmistuksen. Vastaavaa kestävyyttä ja muita ominaisuuksia on mahdotonta saavuttaa ilman näitä haitallisia kemikaaleja.

Mutta, moniko tarvitsee oikeasti ääriolosuhteisiin suunniteltuja vaatteita? Meille suurimmalle osalle riittää aivan hyvin tavalliset vapaa-ajan vaatteet ulkoiluun.

Vaateteollisuus taistelee tosissaan voidakseen luopua myrkyllisistä fluoriyhdisteistä. Moni valmistaja on jo vaihtanut myrkylliset PFAS yhdisteet fluorihiilivapaisiin kemikaaleihin. Esimerkiksi Goretex on sitoutunut luopumaan fluoriyhdisteistä vuoden 2020 loppuun mennessä. Toivottavasti he onnistuivat.

Täysin luonnollisia tekstiilien kyllästysaineita on olemassa

oljykangastakki
Photo by Franco Figueroa on Unsplash

Jos haluat käyttää täysin luonnollisilla aineilla kyllästettyjä ulkoiluvaatteita, valitse öljykangas. Öljykangas on vanha englantilainen innovaatio. Perinteisesti pellava- tai puuvillakangas on öljytty parafiinipohjaisella vahalla. Öljytty kangas hylkii tuulta, vettä ja likaa.

Öljykangastakki on ollut perinteisesti kalastajien ja eränkävijöiden suosikki. Se sopii täydellisesti syksyisiin metsäretkiin ja ulkoiluun hieman kosteammassakin säässä. Öljykangastakki on hieman raskaampi kuin tekniset ulkoilutekstiilit.

Öljykangastakki on pitkäikäinen sillä sen voit itse käsitellä vahalla uudelleen. Ostin saippuapalan kokoisen parafiinipalan Varuste Lekasta. Käytännössä vahaaminen tapahtuu levittämällä vahaa takkiin kuluneille kohdille. Vaha silitetään kiinni tekstiiliin käyttämällä apuna leivinpaperia ja silitysrautaa. Takkia ei tarvitse vahata joka vuosi.

Oma suosikkini ulkoilutakiksi on Barbourin öljykangastakki. Tämä ei ole kaupallinen mainos. hehkutan Barbouria sen ylivertaisen laadun vuoksi. Suomesta saa ostaa monesta paikasta laadukkaita englantilaisia Barbourin öljykangastakkeja. Ne ovat hintavia mutta pitkäikäisiä vaatteita. Oma Barbour öljykangastakki on jo melkein 20 vuotta vanha ja edelleen täysin moitteeton. Satsaus laatutakkiin siis kannatti. Barbourin takki on myös helppo myydä eteenpäin netissä jos kyllästyt siihen. Se on arvostettu klassikko, jolle on aina ostajia.

Ulkoiluvaatteiden käsittelyaineet ovat varsin yleisiä. Kiinnitätkö sinä huomiota tekstiilien pintakäsittelyyn?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Kyllä kiinnitän- myös itse kotona vaatteille ja kengille suihkutettavat suoja-aineet mietityttävät. Hyvää asiaa kirjoitat, kiitos!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *