Olen aloittanut uuden harrastuksen, joogan. Harrastan nykyisin joogaa säännöllisesti melkein päivittäin. Se on rentouttavaa ja tuo lisää liikkuvuutta kehoon. Jooga ei vaadi kovin paljoa. Pienikin tila riittää. Lisäksi on hyvä olla jonkinlainen alusta eli joogamatto. Joogamaton idea on sen liukumattomuus. Matto pysyy paikallaan ja luo kitkaa. Jalat ja kädet pysyvät kitkan ansiosta helpommin halutussa asanassa. Joogamatot valmistetaan pääosin PVC-muovista. Minullakin on tällainen PVC joogamatto, joka on jo parhaat päivänsä nähnyt. Uutta joogamattoa hankkiessani aloin selvittelemään PVC-muovin haittoja. Katsotaanpa, minkälainen materiaali on PVC.

pvc-joogamatto
Photo by LUNA ACTIVE FITNESS on Unsplash

PVC eli polyvinyylikloridi on hyvin yleinen muovi

PVC:tä eli polyvinyylikloridia kutsutaan myös vinyyliksi. PVC:tä käytetään yleisesti kulutustavaroissa kuten lasten leluissa, kasteluletkuissa, sadevaatteissa, kumisaappaissa ja toimistojen muoveissa kuten muovitaskuissa ja kerniliinoissa. Myös joogamatot ovat pääsääntöisesti PVC muovia. Tunnistat PVC:n merkinnästä, jossa kolmion sisällä on numero 3.

PVC ja kierrätys?

PVC muovia ei voi kierrättää vaan se hävitetään aina polttamalla. PVC tuotteet kuuluvat siis sekajätteeseen. Koska PVC on muovi, se ei ole biohajoavaa. PVC ei myöskään kelpaa uusiomuovin raaka-aineeksi ominaisuuksiensa takia. Jos PVC muovia löytyy muovinkierrätyksestä, se poistetaan ja lähetetään muualle poltettavaksi.

Ihan ensimmäinen ongelma PVC muovissa onkin juuri kierrätykseen liittyvä. PVC muovia ei pidä polttaa itse sillä siitä erittyy hyvin myrkyllisiä dioksiineja. Tämä johtuu PVC:n sisältämästä kloorista. Vain riittävän tehokkaissa jätteenpolttolaitoksissa on mahdollista hävittää PVC tuotteet ympäristöystävällisesti.

PVC on erittäin kestävä tuote

PVC:n edut ovat sen hyvä iskulujuus sekä säänkesto ominaisuudet. PVC ei haalistu eikä murene tai kovetu auringonpaahteessa tai kuumuudessa.

PVC myös eristää hyvin sähköä. Tällaisella materiaalilla on paljon käyttöä rakentamisessa sekä sähköeristystöissä. Myös sairaalat ja laboratoriot käyttävät paljon PVC tuotteita sen ylivertaisten ominaisuuksien vuoksi. Tällaisissa kohteissa PVC:n erityisominaisuudet tulevat tarpeeseen.

Miten PVC muovia valmistetaan?

PVC-muovin valmistukseen käytetään maaöljyä sekä suolaa. PVC:n valmistus kuluttaa enemmän uusiutumattomia fossiilisia polttoaineita kuin mikään muu muovilaatu. Joskus kuitenkin PVC:n hiilivety-raaka-aine on korvattu kasvisperäisellä (sokeriviljelmät) raaka-aineella.

 PVC muovin valmistus etenee kemiallisessa prosessissa synnyttäen klooria. Monimutkaisen prosessin jälkeen yhdisteeseen lisätään lisäaineet, jotka antavat materiaalille pehmeyttä, väriä ja kirkkautta. Lisäaineilla saadaan PVC:stä muokattua sopivaa materiaalia hyvin moneen eri tarpeeseen.

Se, mitä lisäaineita tuotteessa on käytetty, ei ole helppo selvittää. Yleensä myyjäkään ei tiedä tuotteen materiaalista riittävästi. PVC tuotteiden kohdalla kannattaakin varautua siihen, että tuotteessa on käytetty mitä tahansa haitallista ainetta joista kerron sinulle seuraavaksi.

Onko PVC haitallista terveydelle?

PVC sisältää valtaisan määrän kemikaaleja, joita pidetään varsin myrkyllisinä. Kyseiset yhdisteet ovat aiheuttaneet ongelmia kuitenkin vain ammatikseen kemikaaleja käsitelleille henkilöille. Kukaan ei ole saanut todistettavasti syöpää pelkästään joogamatosta tai lelusta. Olen kuitenkin itse vältellyt kaikkea turhaa kemikaalikuormaa. Monet kemikaalit ja raskasmetallit kertyvät pikkuhiljaa, vuosien varrella kehoon. Minimoimalla altistuksen lähteet, voimme vaikuttaa omaan terveyteemme pitkällä aikavälillä.

Ostamalla luonnollisempia tuotteita emme tue saastuttavaa kemianteollisuutta. Monet PVC tuotteet voi helposti korvat luonnonmateriaaleilla.

Raskasmetallit

PVC muovin valmistukseen käytetään raskasmetalleja. Niiden tehtävänä on tehdä materiaalista lämmön ja auringonvalon kestävää. Tähän tarkoitukseen PVC:n valmistuksessa käytetään esimerkiksi lyijy-yhdisteitä, antimonia, orgaanista klooria sekä kadmiumia.

Kaikki nämä raskasmetallit kertyvät pitkällä aikavälillä kehoomme. Esimerkiksi PVC joogamatosta siirtyy ihokosketuksessa sekä hengitysilmassa haitallisia aineita kehoon.

Ftalaatit

Ftalaatit toimivat muoveissa pehmentiminä. Varsinkin joogamatoissa ftalaatit ovat erityisen tärkeitä. Ftalaatit ovat tunnettuja hormonitoimintaa häiritseviä aineita. Lisäksi ftalaatit yhdistetään moneen muuhun vaivaan kuten astmaan ja syöpään. Jopa nykyisin epidemian tavoin lisääntynyt sairaalloinen lihavuus on yhdistetty ftalaatteihin.

Saatat löytää PVC tuotteita, jotka ovat ftalaattivapaita. Kysymys kuuluu; millä kemikaalilla ftalaatit on tuotteessa korvattu?

 Ftalaatit voidaan nykyisin korvat hyvin monilla aineilla. Osa korvaavista pehmentimistä on kuitenkin jopa haitallisempaa kuin itse ftalaatit. Onneksi osa pehmentimistä on myös turvallisempia. Yleensä myyjä ei kuitenkaan tiedä miten tuotteen materiaali on valmistettu ja mitä kemikaaleja prosessissa on käytetty. Valmistajan pitäisi infota kuluttajaa ja kertoa tuotteesta ja materiaaleista avoimesti tuoteselosteessa.

Valmistusta helpottavat apuaineet

PVC:n valmistuksessa käytetään kitkaa vähentäviä voiteluaineita helpottamaan massan työstämistä. Yleisesti käytettyjä apuaineita PVC:n valmistuksessa ovat steariinihappo ja sen kalsium-, kadmium-, barium- ja lyijysuolat. Myös muita apuaineita käytetään mutta lyijy, kadmium ja barium ovat niitä haitallisimpia.

Joogamaton valinta; päädyin luonnon materiaaleista valmistettuun joogamattoon

pvc-joogamatto
Photo by Conscious Design on Unsplash

Kuten huomasit, PVC:ssä on runsaasti ekologisia ongelmia. Voit toki käyttää PVC mattosi aivan rauhassa loppuun. Kukaan ei ole sairastunut pelkästään siksi että käyttää PVC joogamattoa. Kannattaa kuitenkin tiedostaa PVC:n vaarat ja tehdä jatkossa tietoisia valintoja.

Joogamatoista turvallisia vaihtoehtoja ovat TPE-matot sekä luonnonkorkkimatot. TPE mattojen materiaali on biohajoavaa. Matto ei sisällä PVC:tä eikä lateksia. TPE-matot eivät ole niin kestäviä käytössä kuin  PVC matot sillä niistä puuttuvat myrkylliset apuaineet.

Myös villaisia joogamattoja on myynnissä. Ne ovat erityisen pehmeitä ja lämpöisiä ja soveltuvat rauhallisempaan harjoitteluun.

Kiitos että luit juttuni PVC:stä ja joogamatoista.

Löysitkö tästä artikkelista hyödyllistä tietoa?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *