Biosidit ovat yleistyneet kodin kemikaaleissa. Niitä löytyy nyt yhä useammasta tuotteesta. Biosidien tarkoitus on tuhota ei-toivottua kasvustoa ja mikrobeja pinnoilta. Niitä käytetään nykyisin varsin yleisesti siivouskemikaaleissa, puunsuoja-aineissa ja sammaleen tai homeen poistoon tarkoitetuissa kemikaaleissa. EU on rajoittanut vaarallisempien biosidien käyttöä. Kotitalouksille tarkoitetuissa kemikaaleissa sallittuja biosidejä on vain muutama. Nekään eivät ole vaarattomia eikä biosideja sisältäviä tuotteita voi käyttää huolettomasti. Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä biosidit ovat ja miksi ne ovat haitallisia kemikaaleja.

biosidit
Biosidit ovat äärimmäisen vaarallisia vesistöille

Biosidit ovat ympäristömyrkkyjä

Biosidit eivät ole nimi tietylle kemikaalille. Silloin kun puhutaan biosidista, voi aine sisältää hyvin monenlaisia kemikaaleja. Biosidilla tarkoitetaan aineita tai eri aineiden seoksia, joilla voidaan tuhota ei-toivottuja eliöitä kemiallisesti. Tällaisia aineita on valtaisa määrä ja voit uskoa, että suurin osa niistä ei ole kovinkaan turvallisia käyttää.

Ovatko biosidit haitallisia?

Toiset biosidit ovat haitallisempia kuin toiset. Toiset biosidit ovat erittäin myrkyllisiä kemikaaleja mutta biosidit voivat olla myös harmittomia bakteereja. Hyvin usein tuotteessa on käytetty usean eri biosidin yhdistelmää. Valitettavasti kuluttaja ei voi tietää mitä biosidia tuotteeseen on käytetty. Etiketissä ei tarvitse mainita käytettyjen biosidien nimiä. Riittää, kun mainitsee että tuote sisältää biosideja.

Biosidit ovat haitallisia ympäristölle, koska ne ovat tarkoitettu tappamaan eliöstöjä. Tietyt biosidit tehoavat parhaiten tietynlaisiin eliöstöihin. Esimerkiksi rotanmyrkky tehoaa parhaiten jyrsijöihin, niillä ei voi tuhota homeita. Tiettyyn tarkoitukseen on olemassa täsmätuote joka sisältää tarkoitukseen sopivia biosideja.

Vaikka biosidit eivät ole suunniteltu vahingoittamaan ihmisiä eivätkä ympäröivää luontoa, ne tekevät sen silti. On toiveajattelua uskoa, että esimerkiksi homeenestoaineen vaikutus rajoittuisi vain homeeseen. Homeenestoaine leviää käyttäjään ja ympäristöön halusimmepa sitä tai emme. Sitä joutuu aina jonkin verran myös vesistöihin. Tosiasiassa ympäristö- ja käyttäjäystävällistä homeenestoainetta on mahdotonta valmistaa.

Sammaleen poisto ympäristöystävällisesti; näin pidät sammaleen kurissa kotisi ulkoalueilla

Terassin kunnostus ympäristöystävällisesti

Biosidit ovat erityisen haitallisia raskaana oleville naisille, sikiölle sekä pienille lapsille

Biosidit ovat erityisen haitallisia herkimmille ihmisryhmille.

Biosidit aiheuttavat hyvin monen tyyppisiä terveysvaikutuksia. Terveysvaikutuksien tyyppi riippuu paljolti käytetystä tuotteesta. Myös tapa, jolla tuotteelle on altistuttu, on merkitsevä. Jos biosidia on hengitysilmassa, yleensä ongelmat näkyvät ensinnä keuhkoissa. Siksi siivouskemikaaleja ei saisikaan koskaan annostella spraypulloista.

Muita biosidien aiheuttamia ongelmia ovat iho-ongelmat, allergiat, silmien kirvely ja kuivuminen sekä hermostolliset ongelmat. Biosidien on epäilty vaikuttavan haitallisesti myös suoliston mikrobeihin. Oletko huomannut, miten yleisiä krooniset vatsavaivat ovat nykyisin.

Biosidit aiheuttavat allergioita

Biosidien allergiaa aiheuttava vaikutus perustuu niiden kykyyn tappaa bakteereita. Biosideja sisältävät desinfioimisaineet tappavat, ei vain haitallisia bakteereja vaan aivan kaikki bakteerit. Jos bakteerit tapetaan, astuvat homeet ja sienet tilalle. Homeet ovat ihmiselle paljon haitallisempia kuin haitalliset bakteerit. 

Bakteerit suojaavat meitä homeilta. Nyt kun bakteerit ovat poissa, saavat homeet mellastaa vapaasti. Siksi allergiat lisääntyvät rajusti. Varsinkin pienet lapset, joilla on vielä kehittymätön immuniteetti, kärsivät helposti allergioista. Saippuapesu on parempi tapa huolehtia käsihygieniasta kuin käsidesit. Säännöllinen viikkosiivous pitää kodin riittävän puhtaana. Tee viikkosiivous pelkällä vedellä, johon on lisätty tilkka etikkaa. Se on turvallinen pesuaine kaikille kodin pinnoille ja etenkin sinulle itsellesi.

Biosidit aiheuttavat syöpää

biosidit
Biosidit päätyvät meriin ja vahingoittavat merien ekosysteemiä

Ihminen voi altistua biosideille joko työssään tai kotonaan. Ammattimaisesti käytettävät biosidit ovat paljon vaarallisempia kuin kotitalouksille myytävät biosidit. Monet niistä aiheuttavat syöpää. Työssä biosideille altistuminen on yleistä varsinkin köyhissä maissa.

Kankaiden homeenestoaineet ovat tyypillinen esimerkki biosideista. Ilman biosideja kankaat saattavat olla homeessa kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa, Intiassa tai Bangladeshissa. Siksi ne käsitellään homeenestoaineilla jo tehtailla. Tehtaan työntekijät ovat altistuneet aivan varmasti homeenestoaineille. Kankaissa käytetyt homeenestoaineet sisältävät formaldehydin vapauttajia. Formaldehydinvapauttajat ovat tehokkaita säilöntäaineita. Valitettavasti formaldehydi on myös vaarallinen, syöpää aiheuttava aine.

Kun hankit uusia vaatteita, haki mieluiten käytettyjä. Niissä ei ole enää formaldehydejä. Myös ekopuuvilla on formaldehydivapaata. Uudet, neitseelliset vaatteet kannatta aina pestä ennen käyttöä pintakäsittelykemikaalien poistamiseksi.

Monen eri kemikaalin yhteisvaikutus

Biosidituotteet koostuvat usein yhden tai useamman aktiivisen aineen seoksista. Biosidituotteessa on säilöntäaineita, stabilointiaineita ja väriaineita. Kaikki nämä aineet yhdessä biosidien kanssa muodostavat yhdistelmävaikutuksen. Vaikka kukin näistä aineista yksinään ei olisi riski, yhdessä ne saattavat muodostaa vaarallisen kemikaalikoktailin. Tällaisen riskin arviointi on hyvin vaikeaa eikä riskinarviointia yleensä ole tehty.

Voi käydä myös niin että aine A estää aineen B myrkkyjen poistumisen tai hajoamisen. Tällaista riskiä on nykytilanteessa lähes mahdotonta kartoittaa kattavasti. Biosidejä sisältäviä tuotteita on markkinoilla niin runsaasti.

Biosidien valvonta

Suomessa biosidien käyttöä ja turvallisuutta valvoo Turvallisuus- ja Kemikaalivirasto (Tukes). Biosidien käyttöä säätelee myös monet lait. Euroopan Unioni on säätänyt biosidien valvontaa varten Biosidiasetuksen. Asetuksen tarkoitus on säädellä biosidien käyttöä ja luvanvaraisuutta EU:n alueella.  Kaikki EU:n markkinoille tulevat uudet biosidivalmisteet tarvitsevat luvan. Tuotteita, jotka sisältävät EU:ssa hyväksymättömiä biosideja, ei saa myydä. EU on myös vetänyt pois markkinoilta selkeästi haitallisia biosideja. Esimerkiksi laivojen pohjamaaleissa olevat biosidit ovat aiheuttaneet mittavan ekokatastrofin merissä. Nykyisin merien tilanne on biosidien osalta parempi sillä myrkyllisiä pohjamaaleja ei saa enää käyttää.

Missä tuotteissa biosideja käytetään?

Biosidit luokitellaan neljään pääryhmään; desinfiointiaineet, säilytysaineet, tuholaistorjunta ja muut biosidivalmisteet. Säilytysaineet tarkoittavat esimerkiksi puunsuoja-aineita ja rakennusmateriaaleihin ruiskutettavia homeenestoaineita.

Tuholaistorjuntaan käytettävät aineet sisältävät tyypillisesti biosideja. Hyttyset, kärpäset ja kirvat tuhotaan nopeasti ja tehokkaasti voimakkailla kemikaaleilla. Myös jyrsijöitä kuten rottia myrkytetään biosideilla.

Erilaiset bakteerikasvustot sekä homeet ja sammal häviävät niin ikään biosideilla. Näitä kemikaaleja lisätään pesuaineisiin ja torjunta-aineisiin.

Biosideja sisältäviä pintojen puhdistukseen tarkoitettuja pesuaineita on viime aikoina näkynyt lisääntyvissä määrin kauppojen hyllyillä. Biosidit tuhoavat kodin pinnoilla olevat bakteerit ja virukset tehokkaasti. Erityisesti WC-puhdistusaineet sekä keittiön puhdistukseen tarkoitetut tuotteet sisältävät yhä useammin biosidejä.

Käsidesit ovat ryhmä biosideja sisältäviä kemikaaleja. Käsidesin käyttö on yleistynyt pandemia-aikana, joka on täysin ymmärrettävää. Käsidesille on kuitenkin olemassa vaihtoehto, perinteinen käsien pesu saippualla. Kaikissa marketeissakin käsien saippuapesu on yhä mahdollista. Tosin se vie hieman enemmän aikaa mutta on sen arvoista.

Miten voin välttää biosideja?

biosidit
Biosidit vahingoittavat sekä kaloja että kaloja syöviä lintuja

Biosideja on nykyisin yhä useammassa tuotteessa. Valmistajien on kuitenkin mainittava tuoteselosteessa tuotteen sisältämistä biosideista. Katso siis aina tarkasti etiketistä, mitä olet ostamassa.

Biosidejä ei ole pakko käyttää. Voit valita ekomerkittyjä tuotteita. Niissä biosidien käyttö ei ole sallittua. Jos haluat käyttää marketista saatavia tuotteita, etsi pakkauksesta Joutsenmerkki. Joutsenmerkityissä tuotteissa ei saa käyttää biosideja.

Käytä ekosertifioituja tuotteita. Monissa pesuainepaketeissa lukee isolla Eco. Se ei välttämättä takaa mitään. Viherpesua on paljon. ECOCERT on luotettava ekosertifikaatti, joka takaa tuotteen ympäristöystävällisyyden.

Ympäristömerkit tutuiksi osa3, ECOCERT sertifikaatti

Öko-tex100 sertifikaatti liittyy vaatteisiin ja kankaisiin. Öko-tex100 sertifikaatti takaa sen, että kankaissa ei ole haitallisia jäämiä vaarallisista kemikaaleista.

Soil Association on luomutuotteiden kuten elintarvikkeiden ja ekopesuaineiden sertifiointiin keskittynyt sertifiointiorganisaatio. Soil Association merkittyjä tuotteita löydät helpoimmin ekotuotteita myyvistä liikkeistä kuten Ruohonjuuresta, Lifesta tai verkkokaupoista kuten Greendealilta.

Rupea minimalistiksi. Käytä siivouksessa ja pyykinpesussa etikkaa, siivoussaippuaa tai pyykkisaippuaa sekä ruokasoodaa. Näillä aineilla pärjäät mainiosti. Voimakkaita siivouskemikaaleja ei tarvita. Älä odota, kunnes koti on todella likainen, vaan siivoa säännöllisesti. Näin et koskaan tarvitse voimakkaita siivouskemikaaleja. Pelkkä vesi ja loraus etikkaa riittävät yleensä kodin siivoukseen.

Etikka kodinhoidossa; tässä 15 vinkkiä miten voit hyödyntää etikkaa

Mitkä ovat sinun suosikki siivousaineita?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.