Pyykin kuivattaminen ulkona on suomalainen perinne, jota kannattaa vaalia. Kaikilla tätä mahdollisuutta tietenkään ei ole mutta suurimmalla osalla kyllä. Tekstiilit hyötyvät monin tavoin siitä, että ne saavat kuivua ulkona raikkaassa tuulessa liehuen.

Paras sää pyykin kuivattamiselle on lämmin poutapäivä. Pieni tuulenvire ei ole lainkaan haitaksi. Se nopeuttaa vaatteiden kuivattamista ja tekee tekstiileistä sileitä ja pehmeämpiä. Seuraavaksi kerron muutaman niksin joilla pyykin kuivattaminen ulkona onnistuu.

pyykin-kuivattaminen-ulkona
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Ulkona kuivattaminen säästää energiaa

Kuivausrumpuja hankitaan usein lakanapyykin vuoksi. Lakanoiden kuivattaminen kylpyhuoneessa tai saunan pesuhuoneessa on usein tuskallista. Suuret vaatekappaleet kuivuvat hitaasti ja vievät paljon tilaa. Ulkona pihalla tilaa sen sijaan on riittävästi.  Tuuli ja aurinko kuivattavat pyykkisi täysin ilmaiseksi.

Voit säästää energiaa myös vähentämällä pyykin linkouskertoja. Pyykkikoneesi on suunniteltu siten että pyykki olisi mahdollisimman kuivaa sisällä kuivatettavaksi. Nyt kun kuivatat pyykin ulkona, ei haittaa, vaikka vettä tippuisikin maahan. Liiallinen linkous on siksi tarpeetonta ja jopa haitallista tekstiileille. Linkous kuluttaa tekstiilejä ja syö valtavasti energiaa. Jätä viimeinen linkous pois, jos mahdollista tai käytä hitaampia kierroksia lingotessa.

Suomessa on raikas, puhdas ilma

Me suomalaiset olemme etuoikeutettuja, sillä meillä on vielä raikasta puhdasta ilmaa ihan kaikkialla. Missään Suomessa ei ole niin heikko ilmanlaatu, että ei voisi pyykkiä laittaa ulos kuivumaan. Jos olet seurannut ilman pienhiukkastilannetta, niin Suomi on ihan puhtaimmasta päästä. Aasiassa ei yhtenäkään päivänä ilma ole niin puhdasta kuin Suomessa kaikkein pölyisimpinä päivinä. Silti Aasiassa melkein kaikki kuivattavat pyykkiä ulkona johtuen pienistä asunnoista.

Suomessa ei myöskään ole pyykkinarujen ja pyykin ripustelu kielletty. Joissakin maissa ja joillakin alueilla näin valitettavasti on. Pyykkinarut ovat joistakin ihmisistä rumia ja rahvaanomaisia eivätkä ole eduksi asuinalueen imagolle. En yhtään ymmärrä tällaista ajattelua.

Aurinkoon vai varjoon kuivumaan?

Paahtavan auringon paisteessa vaatteet kuivuvat nopeasti. Valitettavasti auringonvalo myös haalistaa tekstiilien värejä. Jos voit valita, ripusta värilliset vaatteet kuivumaan mieluiten varjoon kuin auringonpaahteeseen.

Valkopyykki puolestaan hyötyy auringonvalosta. Auringonvalo on luontainen valkaisuaine ja vieläpä täysin myrkytön.  Varsinkin talvisin auringonvalon ja hohtavan hangen yhdistelmä tekee valkeista lakanoista vieläkin valkeammat. Myös punaiset ja keltaiset tahrat haalistuvat auringonvalossa. Muunvärisille tahroille valolla ei ole merkitystä. Jos haluat tehostaa tahranpoistoa, ripusta vaatteet narulle tahrakohta aurinkoon päin.

Jos sinulla on tekstiilejä, jotka on valmistettu värjäämättömästä ja valkaisemattomasta kankaasta, voit valkaista niitä auringonvalossa kuivattamalla. Auringossa kuivattaminen on vanha tapa valkaista pellavaliinoja. Jos haluat säilyttää pellavanvärin tekstiilissä, kuivata tekstiilit varjossa.

Tuulella ja tuiskulla ei kannata kuivata vaatteita ulkona

Jos ulkona on todella tuulista ja jopa myrskyistä, älä vie vaatteita ulos. Suuret lakanat ovat myrskyssä kuin purjeita. Ne voivat repeytyä tai lentää tiehensä. Jos sataa niin on sanomattakin selvää, että ulkokuivatus on mahdotonta.

Pakkasella, varsinkin aurinkoisella säällä, lakanoita ja pyyhkeitä voi ja kannattaakin kuivata ulkona. Varo kuitenkin taittelemasta kosteita, jäisiä lakanoita. Ne voivat rikkoontua taittelusta. Muut vaatteet kuivaisin pakkasella sisällä jo ihan huoneilman kosteuden takia. Pyykin kuivatus kylminä kausina pitää huoneilman kosteuden edes jotenkin siedettävänä.

Aurinko desinfioi pyykkisi luonnollisesti

Tuulessa ja auringossa kuivatut vaatteet tuoksuvat ihanalta. Tämä johtuu siitä, että niissä ei ole päässyt kuivumisen aikana syntymään bakteeritoimintaa. Bakteereista johtuen pyykkiin tulee usein kuivuessa tunkkainen tuoksu. Sitä tuoksua sitten yritetään peitellä voimakastuoksuisilla huuhteluaineilla. Jos annat raikkaan tuulen puhaltaa pyykin lävitse, pyykki saa samalla luonnollisen tuoksun.

Erityisen tärkeää on kuivattaa ulkona sellaiset tekstiilit, joissa on paljon bakteereita kuten koiran peitteet ja nukkuma-alustat. Tekstiilien syövereihin jää usein pieniä määriä likaa, joka alkaa elää omaa elämäänsä.  Ulkona auringossa kuivattaminen estää bakteeritoiminnan jatkumisen tehokkaasti.

Miten pyykin kuivattaminen ulkona onnistuu parhaiten?

pyykkia-narulla
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Paras tapa kuivattaa pyykkiä ulkona on käyttää pitkiä pyykkinaruja. Pitkät, perinteiset pyykkinarut sopivat parhaiten maalaistalojen ja kesämökkien pihoille. Pitkissä pyykkinaruissa on se hyvä puoli, että niille voi vaatteet levittää suoraksi, jopa leveät lakanat. Näin kangas suoristuu itsestään eikä jälkikäsittely ole niin haastavaa. Perinteinen pyykkinaru tehdään seipäistä, joiden varaan pingotetaan pyykkinaru. Jos teet itse seipäät pyykkinaruun, käytä mieluiten lehtipuuta. Havupuissa saattaa olla pihkaa. Metallisissa tolpissa ongelmana on ruoste. Ruoste on erittäin hankala irrottaa vaatteesta.

Pyykkinaru voi olla myös modernimpi pyykkikaruselli. Pyykkikaruselli sopii hyvin taajama-alueelle. Se vie vähemmän tilaa ja on aika kätevä käyttää. Nykyisin on olemassa käteviä, kokoon taittuvia pyykkitelineitä. Ulkokäyttöön tarkoitetut pyykinkuivaustelineet ovat ankkuroitu maahan. Ne eivät kaadu tuulessa, jos ne ovat kiinnitetty asianmukaisesti. Pyykinkuivaustelineen materiaalit ovat helppohoitoisia. Niihin eivät vaatteet tartu kiinni.

Jos kuivatat pyykkiä parvekkeella tai terassilla voit käyttää tavallista, sisäkäyttöön tarkoitettua pyykinkuivaustelinettä. Pyykinkuivaustelineet eivät pysy tuulessa pystyssä. Siksi niitä ei kannata sijoittaa pihalle tuulen armoille.

Puhdista pyykinkuivaustelineesi, pyykkinarusi ja pyykkipoikasi ennen pyykin ripustamista

Ulkona tapahtuu kaikenlaista. Linnut istuvat mielellään pyykkinarulla ja kakkivat niihin. Pyykkinaruihin kertyy helposti myös pölyä ja siitepölyä. Siksi puhdista naru aina kostealla liinalla ennen kun alat ripustamaan pyykkiä. Valitse myös sellainen naru, jonka voi kätevästi puhdistaa.

Älä säilytä pyykkipoikia koskaan ulkona, pyykkinarulla vaan kerää ne aina talteen ja puhdista tarvittaessa.

Muoviset pyykkipojat on helppo puhdistaa huuhtelemalla ne haalealla vedellä. Ne eivät ime itseensä likaa ja kosteutta kuten puiset pyykkipojat.

Puiset pyykkipojat voi myös huuhdella haalealla vedellä ja antaa niiden kuivua rauhassa sisällä. Jos sinun ei tarvitse huuhdella puisia pyykkipoikia, anna niiden kuitenkin kuivua hetken. Puu on imenyt kosteutta vaatteista ja voi helposti homehtua.

Miten pyykki kannattaa ripustaa pyykkinarulle?

Suurin ero sisällä kuivattamisen ja ulkona kuivattamisen välillä on, että ulkona tuulee. Pyykki saattaa pudota maahan, jos se ei ole kunnolla kiinni narulla. Ripusta lakanat ja pyyhkeet narulle niin että heität ne yli narun. Kummallakin puolella narua tulee olla yhtä paljon kangasta. Kiinnitä vaate kahdella tai tarvittaessa kolmella pyykkipojalla naruun. Näin vaate ei tipahda tuulessa. Jos päivä on todella tuulinen, kiinnitä pyykkipojilla myös vaatteen helmat yhteen.

Ripusta housut ja hameet vyötäröstä kahdella pyykkipojalla. Puserot ja mekot kannattaa ripustaa olkapäistä tai laittaa henkarille kuivumaan. Varsinkin arkoihin materiaaleihin jää pyykkipojista helposti painaumia. Sellaiset vaatteet sopivat vain taso- tai henkarikuivatukseen.

Paidat, joiden helma laitetaan housuun, kannattaa kiinnittää helmasta. Ei haittaa, vaikka helmaan jäisi pyykkipojista jälki.

Pyykkipoikia kannattaa hankkia runsaasti ja erilaisia

Jotta pyykki pysyisi kevyessä ja hieman voimakkaammassakin tuulessa narulla, ne kannattaa kiinnittää monella pyykkipojalla. Tarvitset siis reilustu pyykkipoikia.

Itse suosin puisia pyykkipoikia siksi että haluan välttää muovia, ne pitävät pyykin tiukasti paikallaan ja ne ovat niin kauniita.  Puiset pyykkipojat soveltuvat etenkin pyyhkeiden, lakanoiden ja farkkujen kiinnittämiseen. Puisissa pyykkipojissa on selkeästi enemmän kitkaa ja ne pitävät raskaat vaatteet parhaiten paikoillaan.

Minulla on myös jonkun verran metallisia pyykkipoikia. Ne on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja ovat erittäin kestäviä ja vahvoja käytössä. Suuret, raskaat vaatekappaleet kuten matot ja peitot kannattaakin ehdottomasti ripustaa kuivumaan metallisten pyykkipoikien avulla.

Muoviset pyykkipojat sopivat keveille vaatekappaleille. Ne ovat myös helppo puhdistaa. Muovisia pyykkipoikia tarvitsen silloin kun ripustan kuivumaan herkkiä materiaaleja kuten alusvaatteita ja trikoota. Muoviset pyykkipojat eivät revi kangasta. Ne irtoavat hyvin jokaisesta materiaalista. Raskaimmille tekstiileille muoviset saattavat olla liian liukkaita. Silloin vaatteet pääsevät putoamaan herkästi narulta.

Kaikki pyykkipojat kannattaa ripustaa käytön jälkeen nauhaan kuivumaan. Nauhassa pyykkipojat säilyvät hyvin ja niitä on siitä helppo myös käyttää pyykkiä ripustaessa.

Viikkaa kuivat pyykit kauniisti koriin

Kun pyykki on kuivunut, viikkaa kaikki vaatteet kauniisti koriin. Nyt vaatteesi ovat sileitä ja tuskin edes tarvitsevat silitystä tai mankelointia. Jos keräät ne yhteen myttyyn koriin viikkaamatta, ne rypistyvät uudelleen ja kaikki vaivannäkösi on mennyt hukkaan.

Käytä mielikuvitustasi ja ideoi omia, ulkokäyttöön soveltuvia pyykinkuivaustelineitä

Oletko haaveillut neuleille sopivasta tasokuivaustelineestä? Sellainen on nyt mahdollista, jos sinulla on piha tai tilava terassi. Poista vanhasta kuluneesta pöydästä pöytälevy ja pingota tilalle nylonverkko. Jos pöydän voi taittaa kokoon, on se vielä parempi. Saat kokoontaitettavan kuivaustelineen. Nyt voit asetella lempineuleesi kauniisti kuivumaan tasolle. Tasokuivaus hellii neuleita sillä neule ei veny tasokuivauksessa. Neuleen voi myös kuositella eli venytellä oikeaan kokoonsa ja muotoonsa tasokuivauksessa.

Siitepölykausi ei sovellu ulkokuivatukseen

Vaikka meillä Suomessa onkin hyvin raikas ja puhdas ilma, mikään ei koskaan ole täydellistä. Touko- kesäkuun vaihteessa, kun luonto puhkeaa kukkaan, on kaikki paikat täynnä siitepölyä. Allergisille henkilöille tämä on yksi tärkeimmistä syistä välttää ulkona kuivattamista. Runsas siitepöly saattaa kuitenkin pilata myös puhtaan pyykin. Märkään tekstiiliin tarttuessaan siitepöly on ja pysyy. Se ei lähde tekstiilistä kuin pesemällä se uudelleen. Silloin kun siitepölykausi on pahimmillaan, vältä pyykin ulkokuivatusta.

Mitä vaatteita en kuivattaisi ulkona

pyykin-kuivattaminen
Photo by Peter Aschoff on Unsplash

Vaatteet, jotka ovat hyvin arvokkaita kannattaa aina kuivattaa sisätiloissa. Myös vaatteet, joissa on paljon helmiä, pitsiä ja muita koristeita saattavat tykätä huonoa tuulessa riepottelusta. Vanhat, hauraat tekstiilit vaativat hyvin hellävaraisen käsittelyn. Jos haluat raikastaa tai aurinkovalkaista jonkun vanhan hauraan tekstiilin, vie se ulos tuulettomaan, aurinkoiseen paikkaan. Tasokuivaus on usein tällaisille tekstiileille hyväksi.

Kuivatatko sinä pyykkiä ulkona?

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *