Tänä keväänä on kampanjoitu paljon pörriäisten puolesta. Pölyttäjät ovat hälyttävästi vähentyneet ympäristöstämme. Syitä on monia. kaikkeen emme voi itse suoranaisesti vaikuttaa. Pörriäisten elinympäristön radikaali muuttuminen on kuitenkin eräs asia, joka on ainakin osin korjattavissa. Kaupunkimaisessa ympäristössä kun ei pörriäisille enää löydy pesäpaikkoja. Mitä voit tehdä pörriäisten hyväksi? Rakenna pihallesi pörriäishotelli jossa pölyttäjät voivat asustella. Pörriäishotelli ja kukkapommit onnistuvat myös yhdessä lastenkanssa.

porriaishotelli-ja-kukkapommit
Image by Rebekka D from Pixabay

Vältä kasvinsuojeluaineita 

Kasvinsuojeluaineet ovat erittäin suuri syy pölyttäjähyönteisten katoamiseen. Monissa tavalliselle kuluttajalle tarkoitetuissa rikkaruohomyrkyissä sekä tuholaisten torjunta-aineissa saattaa olla pölyttäjille vaarallisia aineita. Glyfosaatti on ollut kotipuutarhurien suosiossa jo vuosia. Nyt sen vaaroihin on viimein havahduttu ja glyfosaattia on alettu korvaamaan muilla kemikaaleilla.

Jätä nurmikko leikkaamatta

Nurmikolla kukkii alkukesästä todella monta pörriäisten lempikasvia. Jos et halua jättää koko nurmikkoa leikkaamatta niin jätä jokin nurkka luonnontilaan. Turhan siisti piha ei ole pörriäisille houkutteleva paikka.

Jos tontillasi on laho puu, josta ei ole vaaraa kenellekään, voit säästää sen kodiksi pörriäisille. Lahot puunrungot ovat luonnossa pörriäisten lempipaikkoja.

Osta luomua

Silloin kun ostat luomutuotteita, voit olla varma, että niihin ei ole käytetty pölyttäjiä häiritseviä torjunta-aineita. Luomutuotannossa kyllä käytetään kemikaaleja. Luomutuotannossa on kuitenkin sallittuja vain sellaiset kemikaalit, jotka eivät ole haitallisia ympäristölle eivätkä ihmisille. Jos me kaikki ostaisimme vain luomutuotettua ruokaa, luomupuuvilla, luomupellavaa ja luomutuotettua kosmetiikka, ei pörriäisillä olisi hätäpäivää.

Vältä turhaa kuluttamista

Turha kuluttaminen lisää myös torjunta-aineiden käyttöä. Varsinkin puuvillan viljelyssä käytetään erityisen runsaasti torjunta-aineita ja muita kemikaaleja. Pitämällä hyvää huolta tekstiileistäsi pidät myös hyvää huolta pölyttäjistä. Käytä vaatteitasi pidempään ja kierrätä ne mahdollisimman tehokkaasti. Tarkoitan mahdollisimman tehokkaalla kierrätyksellä sitä että vältät turhaa kuluttamista ja käytät kaiken omistamasi materiaalin tarkkaan hyödyksi. Myös kirppareilta ostaminen on kuluttamista vaikkakin erittäin paljon ekologisempaa kuin uusien tuotteiden hankinta.

Sama turhan kuluttamisen välttäminen koskee myös ruokaa. Hävikkiruokaa tulisi välttää mahdollisimman tarkasti. Miksi käyttää luonnonvaroja ja viljellä vihanneksia ja hedelmiä, jos ne päätyvät roskikseen.

Tee pörriäisten olo miellyttäväksi omalla pihallasi

pörriäishotelli-ja-kukkapommit
Image by vizyweb from Pixabay

Monet vieroksuvat ja jopa pelkäävät pörriäisiä. Ymmärrän sen täysin. Ärsytettyinä monet niistä saattavat pistää. Suurin osa pörriäisistä kuitenkin haluaa elää ihan omissa oloissaan. Ihmisen kimppuun hyökkääminen on se vihoviimeinen hätäkeino. Jos annat pörriäisten olla rauhassa, ne kiittävät sinua pitämällä huolta puutarhasi sadosta.

Rakenna hotelli pörriäisille

Rakensimme meidän pihalle ylijäämämateriaaleista pörriäishotellin. Pörriäishotellin ideana on tarjota pesäpaikkoja lentäville hyönteisille. Jos pörriäiset löytävät hotelliisi, saat seurata niiden iloista kuhinaa koko kesän. Pörriäishotellin kannattaa sijoittaa paikkaan, johon paistaa aamuaurinko. Talon seinusta on oikein hyvä sijoituspaikka.

Hyödynnä mehu- ja maitotölkit sekä tyhjät säilykepurkit

Pörriäishotellin voi rakentaa vaikka tyhjään mehutölkkiin kasaamalla sinne sopivaa luonnonmateriaalia pörriäisten piilopaikaksi. Mehutölkin kylkeen voit tehdä aukkoja joista pörriäiset pääsevät kulkemaan.

Jaa pörriäishotelli lokeroihin ja sijoita joka lokeroon luonnonmateriaaleja kuten koiranputken korsia, käpyjä, koivun tuohta paloina ja muuta samankaltaista ainesta. Voit suojata pörriäishotellin metalliverkolla, jotta linnut eivät pääse herkuttelemaan pörriäishotellin asukkailla.

Jätä pörriäishotelli talveksi ulos

Pörriäishotellin on tarkoitus olla pesäpaikka pörriäisille myös talvisin. Siksi hotelli pitää jättää paikoilleen myös talveksi. Mieti siis huolella pörriäishotellille paikka, jossa se voi olla rauhassa kesät talvet.

Miten pörriäiset löytävät hotelliin?

Aluksi hotellissa on hyvin hiljaista. Voi olla, että muutama viikko menee ennen, kun yksikään hyönteinen löytää sen. Hotelli ehkä tuoksuu pörriäisistä oudolle. Kun se on saanut olla rauhassa muutaman viikon, on ihmisen haju siitä kaikonnut ja hyönteiset uskaltavat asettua taloksi.

Pörriäishotelli kaipaa myös kukkia ympärilleen. Tietyt kukat houkuttelevat pölyttäjiä erityisesti. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että suomalaiset pörriäiset pitävät suomalaisista luonnonkukista eniten. Esimerkiksi seuraavat helppohoitoiset kukat ovat monen pölyttäjän suosikkeja.

 • Apilat
 • Tervakot
 • Päivänkakkarat
 • Timjamit ja ajuruohot
 • Kurjenpolvet
 • Kehäkukat

Voit istuttaa pörriäishotellin lähelle maahan tai ruukkuihin hyönteisten suosikkikukkia. Hauskin tapa istuttaa kukkia pörriäisille on valmistaa siemenpommeja.Pörriäishotelli ja kukkapommit ovat helppo toteuttaa.

Kukkiviin siemenpommeihin tarvitset seuraavia aineksia:

 • 1 ½ desiä multaa
 • 1 ½ desiä savea
 • Runsas desi sekalaisia kukkien siemeniä, valitse pörriäisten suosikkilajeja kuten luonnonkukkien siemeniä
 • Hieman vettä
 • Munakennoista valmistettua paperimassa (Revi yksi munakenno pieniksi palasiksi ja kastele se kunnolla. Anna veden imeytyä kennonpalasiin ja hiero seos massaksi)

Toimi näin

 • Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja hiero sopivan kosteaksi massaksi.
 • Munakennomassaa voit käyttää tarpeen mukaan. Oikeaa määrää on vaikea sanoa. Sen tarkoitus on tehdä massasta helpommin muotoiltavaa.
 • Massa on sopivaa silloin kun siitä voi muotoilla koossa pysyviä palloja. Sopiva siemenpommien koko on noin 3 cm halkaisijaltaan.
 • Annoksesta tulee noin 10 siemenpommia
 • Kuivata pallot auringossa rutikuiviksi
 • Voit käyttää siemenpommeja kylväessäsi kukkia pörriäishotellin lähettyville.
 • Kukkivat siemenpommit ovat myös hauska, roskaton tuliainen mökille.
hyonteishotelli-ja-siemenpommit
Image by Thomas Schiewer from Pixabay

Pörriäisten puuhasteluja on hauska seurata. Pörriäishotelli ja kukkapommit ovat kivaa kesäpuuhaa lasten kanssa. Kesäinen kukkaketo pörriäishotelleineen sopii hyvin vaikkapa aurinkoiselle parvekkeelle tai talon seinustalle. Pala luontoa rakennetussa ympäristössä on todella viehättävä näky.

Oletko sinä jo rakentanut pörriäisille hotellin tai kukkakedon?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.