Ekologisia mattoja on aika hankala löytää. Monet mattoja myyvät yritykset eivät juurikaan ole kiinnittäneet huomiota mattojen tuotantoon ja ekologisiin materiaaleihin. Räsymattoja ja muita luonnonkuituisia mattoja pidetään yleisesti kaikkein ekologisimpina. Räsymatto on suomalainen klassikko, jonka suosio ei koskaan katoa. Räsymatot valmistetaan nykyisin kuitenkin eri periaatteella kuin ennen. Päätin selvittää hieman räsymattojen historiaa. Ja minne ovat kadonneet perinteiset räsyistä tehdyt räsymatot?

rasumatto
Photo by Michał Parzuchowski on Unsplash

Räsymatot ovat suomalaisten suosikkeja

Räsymatto on kapistus, joka löytyy melkein jokaisesta kodista. Räsymatto luo tilaan kodikkuutta ihan omalla tavallaan. Räsymattojen historia alkoi varsinaisesti 1800-luvun lopulla, kun puuvilla yleistyi. Käytöstä poistetuista puuvillalakanoista saatiin materiaalia mattoihin. Vanhin tiedossa oleva räsymatto on kuitenkin jo vuodelta 1798. Todennäköisesti räsymattoja on ollut olemassa jo ennen tätä kyseistä mattoa.

Räsymattojen kulta-aika oli 1900-luvun alkupuoli. Sopivaa materiaalia matonkuteiksi oli runsaasti saatavilla. Valkoisia lakanoita värjättiin kasviväreillä ja näin saatiin aikaiseksi kauniita raitoja. Matot olivat kodeissa paitsi lämmittämässä kylmiä lattioita, myös esteettisistä syistä. Mattoja piti olla runsaasti. Koko lattia peitettiin matoilla ja usein mattoja oli jopa päällekkäin. Suuri määrä mattoja kertoi talon varakkuudesta.

Sota-aikana matonkuteetkin olivat vähissä. Mattoihin käytettiin aivan kaikkea mitä sattui löytymään kuten paperia ja luonnosta kerättyjä aineksia.

Räsymatot kudottiin aina kotona, oman perheen voimin. Mummot leikkasivat talvi-iltoina matonkuteita ja muistelivat samalla kenen mikäkin vaate oli ollut. Nuoret emännät kutoivat matonkuteista mattoja. Kankaankudonta on aika raskasta puuhaa. Vanhuksille se on usein liian raskasta.

 Monessa talossa oli omat kangaspuut vain mattojen kutomista varten. Suuret kangaspuut tarvitsivat valtavasti tilaa. Usein ne sijoitettiin huoneisiin, joita ei talvisin lämmitetty lainkaan. Mattojen kutominen olikin kesäistä puuhaa. Mattojen kutominen on myös hyvin pölyistä hommaa. Siksi kangaspuille on hyvä olla ihan oma tilansa.

Räsymattojen pesu on suomalainen traditio

Räsymatot ovat hyvin helppohoitoisia. Niihin ei kovinkaan helposti tartu lika eikä roskat. Matot saa puhtaaksi ravistelemalla. Joka kesäinen operaatio on tietysti mattopyykki. Nykyisin mattoja ei onneksi enää pestä järvessä eikä meressä. Se on oikein hieno juttu. Suomalainen erikoisuus on ulkona sijaitseva kunnallinen matonpesupaikka. En ole koskaan missään muualla nähnyt vastaavaa järjestelyä.

Räsymattojen renessanssi

Räsymattojen suosio hiipui 1970-luvulla. Koteihin hankittiin moderneja, tekokuidusta valmistettuja bukleemattoja. Bukleematto on huomattavasti vaikeampihoitoinen kuin räsymatto. Bukleematto on hyvin sähköinen ja imee pölyn, lian, hiukset ja koirankarvat puoleensa. Matto vaati puhdistuakseen tehokkaan imurin. Bukleemattoja ei myöskään pysty pesemään kotona kuten räsymattoja. Monet ihmiset kyllästyivät bukleemattoihin ja haikailivat vanhoja räsymattoja takaisin.

Räsymatot ovat tehneet paluun

Raidallisia perinnemattoja löytyy melkein joka kaupasta. Ihan tavalliseen kaupunkikotiin hankitaan sähköisten tekokuitumattojen sijaan miellyttävät, puuvillasta valmistetut matot.

Laadukkaimmat räsymatot kudotaan Suomessa. Ammattilaisten suunnittelemat mallit ovat silmää hivelevän kauniita. Kuuluisin suomalainen mattotaiteilija on Eija Rasinmäki. Hänen omistamansa yritys, Finarte, suunnittelee ja valmistaa mattoja Oitissa. Eijan mattojen laatu on todella hyvä. Napakat matot kestävät kovaa kulutusta. Matot ovat silmää hivelevän kauniita. Ne edustavat uutta, modernia näkemystä räsymatoista. Tosin Eija Rasinmäen jotkut uusimmista matoista muistuttavat enemmän vanhoja, perinteisiä, nostalgisia räsymattoja.

Suomessa valmistetaan pienimuotoisesti aitoja puilla kudottuja räsymattoja siellä täällä. Räsymattojen suosio on nostanut hintoja. Siksi kotimaisten mattojen valmistaminen kannattaa. Jos olet aikeissa hankkia räsymaton, kiinnitä erityistä huomiota laatuun. Maton tulee olla napakka ja tiivis. Vain riittävän tiiviisti kudottu matto kestää kulutusta.

Elvytetään vanha räsymattokulttuuri

Räsymatot ovat kauniita, olivatpa ne uusia tai vanhoja. Nykyisin räsymatot eivät ole valmistettu räsyistä vaan neitseellisestä puuvillasta. Neitseellisen puuvillan käyttäminen ei ole kovinkaan ekoa. Onneksi nykyiset räsymatot valmistetaan kestämään kulutusta. Ne ovat käytössä hyvin pitkäikäisiä.

Kaipaan vanhaa perinnettä, jossa käytetyt tekstiilit päätyivät mattoihin. Tekstiilien kierrätys on suuri ongelma. Vanha idea valmistaa kierrätystekstiilit matoiksi tulisi taas elvyttää. Ymmärrän että teollinen tuotanto matonkuteiden valmistamiseksi käytetyistä tekstiileistä on aika mahdotonta.  Jokainen voisi kuitenkin itse valmistaa omat mattonsa vaikkapa kuluneista lakanoista. Kangaspuilla kutomien on kivaa ja suhteellisen helppoa. Vaikeus piilee loimilankojen asettelussa ja puiden kokoamisessa. Onneksi aiheesta löytyy lukuisia kirjoja.

Kangaspuita ei tarvitse itse omistaa. Moneen kotiin ei edes mahtuisi kangaspuut. Joillakin paikkakunnilla on tiloja, joissa on mahdollisuus kutoa kangasta vuokrapuissa. Silloin sinun ei tarvitse itse tehdä muuta kuin kutoa. Mattojen kutominen on hauska harrastus, johon jää koukkuun

Entisajan räsymatoissa näkyi eletty elämä

rasumatto
Photo by Dane Deaner on Unsplash

Nykyaikaiset matonkuteet eivät välttämättä ole kovin ekologisia. Usein ne tehdään varta vasten matonkuteiksi. Ontelokuteet valmistetaan neitseellisestä materiaalista ja värjätään kirkkailla väreillä. Räsymatot ovat kaukana siitä, mitä ne olivat 50 vuotta sitten.

Vielä 60-luvulla suurin osa suomalaisten matoista valmistettiin uusiomateriaaleista eli räsyistä. Kaikki vanhat ja todella loppuun käytetyt vaatteet päätyivät mattoon raidoiksi. Muistan, kuinka isoäitini katseli vanhaa, punasta kesämekkoani ja suunnitteli siitä raitoja uusiin mattoihin.

Käytettyjä tekstiilejä ei juurikaan enää hyödynnetä matonkuteina. Käytettyjen tekstiilien eli räsyjen käyttäminen mattoihin on asia, jonka soisin palaavan. Muistan, kuinka lapsena katselimme mikä raita matossa oli kenenkin mekosta tai paidasta tehty. Usein samat matot kestivät kymmeniä vuosia. Oli hienoa, että vielä aikuisena saattoi bongata oman, iloisen punaisen, lapsuuden kesämekon keittiön matosta. Lapsena tunsin jopa hieman ylpeyttä siitä, että oma, pieneksi jäänyt mekko pääsi nyt raidaksi arvokkaaseen mattoon.

Onko sinulla aitoja, räsyistä tehtyjä räsymattoja?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *