Vaikka Marseile saippua ei sovi siivoukseen eikä pyykinpesuun, on kuitenkin olemassa yksi siivouskohde jossa Marseille saippualla saa parhaan tuloksen. Marseille saippua sopii nahan hoitoon. Nyt kerron sinulle miten hoituu nahkasohvan puhdistus ekologisesti Marseille saippualla

Miksi Marseillesaippua sopii nahkasohvan puhdistukseen mutta ei muuhun siivoukseen?

nahkasohvan-puhdistus-ekologisesti
Kuva escher Pixabaystä

Marseillesaippua sisältää paljon rasvaa. Rasvainen saippua ei puhdista hyvin astioita, lattioita eikä pyykkiä. Pyykkiä se voi jopa vaurioittaa ja tukkia putket.

Nahka taas rakastaa rasvaa. Nahkaa ei saa pestä pesuaineilla jotka irrottavat rasvaa eli juuri niillä joilla yleensä pestään astioita, pyykkiä ja lattioita. Marseillesaippua sisältää vain hyvin vähän peseviä ainesosia ja paljon hoitavaa rasvaa. Siksi Marseille saippua on aivan paras nahanpesu- ja hoitoaine.

Älä käytä nahkasohvan puhdistukseen runsaasti vettä

Nahkasohvan puhdistukseen ei pitäisi käyttää kovinkaan runsaasti vettä. Vesi imeytyy nahkaan helposti ja kovettaa sitä. Nahka ei pidä veden suoloista lainkaan.

Monet pyyhkivät nahkasohvaa vain nihkeällä siivousliinalla. Nihkeä pyyhintä poistaa nahkasohvasta pöljyn ja irtonaisen lian. Kaikki vesiliukoinen lika kyllä lähtee nihkeällä pyyhkimisellä. Jos sohva on hyvin tumma tai musta, voi pelkkä nihkeä pyyhintä riittää hyvin pitkälle.

Sohva likaantuu eri kohdista eri tavalla

Kotona nahkasohvassa tulee istuttua rennosti. Ne osat sohvaa joihin kosketaan säännöllisesti paljaalla iholla, likaantuvat pikku hiljaa eri tavalla. Paljaasta ihosta tarttuu nahan pintaan rasvoja. Ihon oma tali ja kuolleet ihosolut tarrautuvat tiiviisti sohvan pintaan. Jos katsot omaa sohvaasi valoa vasten, huomaat selvästi himmeämpiä alueita nahan pinnassa.

Käsinojat likaantuvat herkimmin

Käsinojat, selkänojan yläosa ja istuinosan reuna ovat ne paikat jotka likaantuvat herkimmin. Likaantuminen riippuu tietysti siitä kuinka käytät sohvaasi. Jos sohvasi on vain yhden tai kahden henkilön käytössä ongelma ei ole kovin suuri. Jos viihdyt sohvallasi paljon ja sinulla on perhettä, ehkä lemmikkejäkin, voi olla paikallaan huoltaa sohva useamin

Kuinka usein nahkasohva tulee huoltaa?

nahkasohvan-puhdistaminen-ekologisesti
Kuva jacqueline macou Pixabaystä

Vaikka sohvasta ei juuri ole nähtävissä selkeitä likaantumisen merkkejä, kannattaa se kuitenkin huoltaa säännöllisesti.

Itse huollan oman sohvani kerran, pari vuodessa. Pidän usein istuinosalla torkkuhuopia jotka myös suojaavat sohvaa likaantumiselta. Oikein tehty nahkasohvan puhdistus on nimen omaan huoltoa. Oikeaoppisen puhdistuksen avulla nahka uudistuu ja pysyy pehmeänä kauemmin.

Miten nahkasohvan puhdistus ekologisesti hoidetaan?

Tiedän että on olemassa lukuisia nahkasohville tarkoitettuja puhdistuskemikaaleja. On olemassa myös sohvan pintaan ruiskutettavia aineita joiden tarkoitus on suojella sohvaa likaantumiselta ja väriä kulumiselta. Useimmat näistä aineista sisältävät liuotteita ja muita myrkyllisiä kemikaaleja. Liuotteet haihtuvat ilmaan josta me valitettavasti joudumme hengittämään niitä. Huoneilma on liuotteiden käytön jälkeen hyvin kauan täynnä myrkyllisiä höyryjä.

Ekologinen vaihtoehto nahkasohvan puhdistukseen on Marseille saippua

Marseille saippuasta olen kirjoittanut aikaisemmin täällä. Se ei sovi siivoukseen eikä pyykinpesuun juuri rasvaisuutensa takia. Aidossa Marseille saippuassa on 72% rasvaa. Kaikki sellaiset saippuat joiden pakkauksessa lukee ”Savon de Marseille” ovat aitoja Marseille saippuoita. Marseille saippua ei ole rekisteröity tavaramerkki. Mrseille saippuaa koskee kuitenkin muutama sääntö. Yksi niistä on juuri tuo rasvaisuus. Saippuassa pitää olla 72% rasvoja.

Marseille saippuassa on ihanat rasvat nahalle

nahkasohvan-puhdistus-ekologisesti
Kuva jacqueline macou Pixabaystä

Juuri rasvat tekevät Marseille saippuasta oivan puhdistusaineen nahalle. Marseille saippuan rasvat hoitavat nahkaa samalla kun sohva puhdistuu. Marseille saippua antaa myös nahalle samalla käsittelyllä erinomaisen suojan. Et tarvitse erillistä puhdistusainetta ja lisäksi nahan pintakäsittelyainetta. Samalla aineella saat sekä suojan että puhdistuksen. Tämä on tärkeää, sillä nahkasohvan puhdistus ekologisesti on meidän tavoitteemme.

Marseille saippualla on myös eräs ominaisuus josta ainakin itse pidän paljon. Se antaa nahalle kauniin himmeän kiillon. Marseille saippualla pesun jälkeen voi koko sohvan hangata kiiltäväksi. Kiillotuksen jälkeen sohvan pinta tuntuu kuin uudelta. Se on sileä ja miellyttävä.

Parasta kuitenkin kaikista ominaisuuksita on se että Marseille saippua on täysin myrkytön. Siitä ei irtoa mitään mystisiä kemikaaleja. Jos käytät hajutonta Marseille saippuaa saat nauttia vain puhtauden tuoksusta.

Miedosti hajustetut Marseille saippuat käyvät myös tähän tarkoitukseen. Ne ovat hajustettu luonnollisisilla hajusteilla. Luonnolliset hajusteet ovat kohtuullisesti käytettyinä ihan turvallisia.

Minkälaisen Marseille saippuan valitsen?

Marseillea on hyvin montaa merkkiä. Ensiksi voin jättää pois laskuista nestemäiset Marseille saippuat. Niissä on ihan liikaa vettä nahan puhdistamiseen. Sinun pitää siis hankkia nahkasohvan puhdistamiseen aito Marseille palasaippua.

Le Chat saippua on myös Marseille saippua. Le Chat on se valkoinen saippua marketeissa jossa on kissan kuva kääreessä. Se on suunniteltu villan ja silkin pesuun käsin. Le Chat saippuaa ei valmisteta 1600-luvun perinteen mukaan vain oliiviöljystä. Siksi monet sanovat että se ei ole aitoa. Nyt on kuitenkin tärkeintä että saippua sisältää runsaasti rasvaa. Ja sitähän on Le Chat saippuassa.

Voit hankkia myös aidon vihreän, oliiviöljystä valmistetun Marseille saippuan. Se toimii tässä ihan samalla tavoin kuin Le Chat. Niissäkin on sama 72% rasvaa. Aidot oliiviöljystä valmistetut Marseille saippuat ovat kalliimpia. Lisäksi niitä ei ihan joka kylästä saa hankittua. Itse olen nähnyt aitoja oliiviöljystä valmistettuja Marseille saippuoita vain ekokaupoissa.

Voiko kaikki nahkasohvat puhdistaa ja huoltaa Marseille saippualla?

Valitettavasti Marseille ei sovi kovin huokoiselle nahalle. Huokoiset nahat nahkasohvissa ovat kyllä poikkeus. Suurimmassa osassa nahkasohvista on hyvin liukas ja vettä hylkivä pinta. Sellaisille nahoille Marseille hoito sopii erittäin hyvin.

Jos sohvasi ei kestä nihkeää pyyhkimistä se ei myöskään kestä puhdistusta Marseille saippualla. Voit myös tehdä testin. Käsittele Marseille saippualla jokin sohvan osa joka ei näy niin selvästi. Näin saat tietää miten nahka käyttäytyy ja kannattaako sinun jatkaa käsittelyä.

Nahkasohvan puhdistaminen Marseille saippualla, opi oikea tekniikka

nahkasohvan-puhdistaminen-ekologisesti
Aitoa marseille saippuaa ja pehmeä, trikookangas

Näin Näin onnistuu nahkasohvan puhdistus ekologisesti

 • Ensiksi sinun kannattaa pyyhkiä sohvan pinnalta kaikki irtonainen pöly ja vesiliukoinen lika pois. Se tapahtuu kastelemalla siivousliina puhtaaseen veteen. Liina kierretään niin kuivaksi että siitä ei enää irtoa vettä. Nyt sinulla on nihkeä puhdistusliina.

Käy koko sohva läpi unohtamatta sohvan taustaa. Jos sohvassasi on irtotyynyjä, poista ne ja imuroi tyynyjen alla oleva istuinosa. Tyynyt kannattaa käsitellä erikseen joten älä asettele niitä vielä pikalleen.

 • Ota puhdas siivousliina, mielellään vaaleaa kangasta. Silloin näet, irtoaako likaa sohvasta kankaaseen.
 • Kastele liina ja kierrä se nihkeäksi.
 • Hankaa nihkeällä liinalla Marseille saippuapalaa niin että saippuaa tulee liinaan kunnolla. Kosteaa saippuamassaa saa jäädä liinaan ihan klöntteinä. Muista että saippua on nyt myös hoitoaine. Ihan pieni saippuamäärä ei pysty puhdistamaan ja hoitamaan nahkaa.
nahkasohvan-puhdistaminen-ekologisesti
Käsittele pieni alue kerrallaan
 • Hiero nyt nahkaa saippuoidulla siivousliinalla pieni alue kerrallaan huolellisesti. Käsittele ensin vaikkapa yksi käsinoja. Huomaat että lika alkaa tarttumaan liinaan.
 • Käytä mahdollisimman vähän vettä. Nahka imee helposti vettä itseensä. Kostea nahka ei puhdistu vaan imee lian sisäänsä.
 • Älä hankaa liian voimakkaasti. Voimakas hankaus rikkoo nahan pintakäsittelyn ja väri alkaa irtoamaan.
 • Kun alue on kauttaaltaan käsitelty Marseille saippualla, ota toinen, kuiva, puhdas siivousliina. Kiillota nyt koko käsitelty alue kiiltäväksi. Marseille saippuaa ei siis missään vaiheessa huuhdella pois. Marseille saippua ei vahingoita nahkaa vaan hoitaa sitä.
 • Kiillota nahkaa huolelliseti mutta ei liian voimakkaasti. Huomaat miten nahan pinta muuttuu hoidetun näköisesi. Kiillottaminen poistaa ylimääräisen saippuan. Huuhtelua ei siis tarvita. Saippuasta on tarkoitus jäädä ohut, hoitava kalvo nahan pinalle.
nahkasohvan-puhdistaminen-ekologisesti
 • Käsittele näin pala palalta koko sohva. Käsittelyä ei tarvitse uusia kovin usein. Voit kuitenkin kiillotella sohvaa pehmeällä siivousliinalla ja tarvittaessa poistaa tahroja nihkeällä pyyhkeellä. Muista kuitenkin että vesi poistaa suojaavan ja hoitavan kalvon nahan pinnalta. Jos sinun pitää usein poistaa sohvalta taroja muista lisätä aina välillä myös Marseille saippuaa pintaan.
nahkasohvan-puhdistaminen-ekologisesti
Kuva biuro126 Pixabaystä

Marseille saippua soveltuu myös muulle nahalle

Tällä samalla metodilla voit käsitellä myös osan nahkakengistä. Kaikille nahoille tämä menetelmä ei sovi. Varsinkin hienommat ja pehmeämmät nahat eivät siedä tällaista puhdistusta. Kannattaa testata ensin.

Itse olen käyttänyt Marseille saippuaa nahkakenkien puhdistukseen silloin jos niissä on ollut kastumisesta aiheutunut valkoinen juova. Olen hangannut sitä Marseille saippua seoksella. Usein juova on lähtenyt mutta ei aina.

Tässä oli pääpiirteittäin nahkasohvan ja muidenkin nahkahuonekkalujen ekologinen hoito-ohje. Toivottavasti innostut kokeilemaan menetelmääni.

Kerro miten onnistuit puhdistamaan oman nahkaisen sohvasi tai nojatuolisi!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

 1. Kissasaippuassa on 30% saippuaa ja 5%fosfonaatteja (loppua sisältöä ei kerrotakaan) joten ei siinä ole 72% oliivi tai kookosöljyä kuten oikeassa marseillesaippuassa kuuluu olla.
  Aito Marseille saippua on täysin vegaaninen, ja ainesosat sellaiset, että soveltuu myös suihkussa käytettäväksi, tätä taas ei kissassaippua tee ja esim nieltynä pitää ottaa yhteys lääkäriin joka taas ei pitäisi oikean Marseillesaippuan kohdalla olla tarpeellista koska se on tehty vain oliivi/kookosöljystä ja soodasta.

  1. Hei Veronika
   Kiitos mielenkiinnosta blogiani kohtaan. Kiitos myöskin kommentistasi. Kirjoitin blogiini myös marseillesaippuasta tarinan. Kissasaipuaa myy Suomessa Henkel Norden Oy joka myy myös Tolua. Saippuaa myydään nimellä Savon de Marseille. Olen ihan samaa mieltä kanssasi siinä että kissasaippua ei ole perinteisesti valmistettu Marseille saippua. Se on kuitenkin Marseille saippuaa. Marseillesaippua ei ole rekisteröity alkuperäisnimitys (AOC) joten Savon de Marseille nimitystä voi käyttää hyvin monenlaiset tuotteet. Savon de Marseilleksi voi lain mukaan saippuaa kutsua vaikka se ei ole valmistettu Marseillessa eikä siinä ei olisi tippaakaan oliiviöljyä. Laki antaa tähän mahdollisuuden.
   Jos puhutaan perinteisesti valmistetusta Marseille saippuasta niin se valmistetaan aina oliiviöljystä Marseillessa kuten kerroit. Lipeä saippuaan saatiin salicornia nimisen kasvin tuhkasta, himan samalla tapaa kuin meillä koivun tuhkasta valmistettu saippua. Marseillessa on tällä hetkellä vain 5 tehdasta jotka valmistavat perinteiseen, 1600-luvun tapaan oliiviöljysaippuaa. Tuotanto on hyvin pienimuotoista eikä riitä kattamaan maailmanlaajuista kysyntää mitenkään. Mielestäni tämä arvokas saippua on liian hyvää tuhlattavaksi villapyykin pesuun, nahkasohvien puhdistukseen ja kenkien puunaamiseen. Siksi suosittelen valitsemaan kissasaippuan joka on rasvainen saippua ja sopii tarkoitukseen hyvin. Kissasaippua on mielestäni hyvin ekologinen tuote. Se ei ole kuitenkaan vegaani. Jos haluaa käyttää vegaania saippuaa niin kookossaippuat sopivat tarkoitukseen hyvin.
   Perinteisesti valmistettu Marseille saippua on todella yksi parhaita saippuoista henkilökohtaiseen hygieniaan.
   Toivottavasti pystyin selventämään sinulle mitä tarkoitan kun valitsen kissasaippuan nahanhoitoon. Ymmärrän että arvostat vegaania tuotetta ja siksi valitsetkin itse mieluummin pelkästä oliiviöljystä valmistetun saippuan. Sekin toimii mainiosti.
   Ystävällisin terveisin Outi

 2. Minäkin ihmettelen ihan yleisesti tätä marseille-saippuaa… Kaikki aidot marseillet mitä olen löytänyt (logot ymt löytyy kyllä saippuasta), sisältävät oliiviöljyn lisäksi kookosöljyä. Miksihän?? Jopa verkkokaupoissa väitetään että saippua sisältää oliiviöljyä 72%, mutta kun luet incin, sieltä löytyykin sodium olivate ja sodium cocoate… Olen ostanut Oliivi-nimistä saippuaa, jossa on käytetty pelkästään oliiviöljyä.

  1. Hei Emma
   Kiitos kysymyksestä!
   Sodium olivate ja sodium cocoate ovat saippuoitua oliiviöljyä ja saippuoitua kookosöljyä. Saippuoissa INCI ilmoitetaan näin. Ylirasvoitusta ei tarvitse saippuassa ilmoittaa.
   Marseillesaippua ei ole suojattu tavaramerkki. Savon de Marseille nimellä voi myydä oliiviöljystä, palmuöljystä, kookosrasvasta, talista ja näiden sekoituksesta valimistettua saippuaa. Ainoastaan rasvahappojen painoprosentti tulee olla 72%. Perinteistä Marseillea vamistaa Ranskan Marseillessa enää viisi tehdasta. He tekevät saippuaa 1600-luvun perinteen mukaan vain oliiviöljystä. Muut tekevät kuka mistäkin.

   85% maailman saippuoista valmistetaan aineesta nimeltä tallow eli eläinrasva/tali (teurasjätteestä saatu). Myös Marseille nimellä saa valmistaa ja myydä myös talista osittain valmistettua saippuaa. Tali on halvimpia ja helpoimpia saippuan raaka-aineita. Siksi se on niin suosittua.
   Kookos taas ei ole kovin halpa mutta se antaa saippualle todella upean vaahdon ja kiinteän koostumuksen. Pelkkä oliiviöljy on hyvin vaativa ja samalla myös kallis saippuarasva eikä sitä oikeastaan kannata käyttää siivouksessa. Oliiviöljysaippua on hyvin pehmeä, lähes voidemainen. Se sopiikin ihonhoitoon todella hyvin täyteläisen koostumuksensa ansiosta.
   Kuten huomasit, useimmat Marseille saippuat ovat sekoituksia eri öljyistä ja rasvoista. Aina mukana pitäisi kuitenkin olla myös oliiviöljyä. Kookos sopii oikein hyvin myös villan ja nahan hoitoon tarkoitettuun Marseille saippuaan. Se tekee saippuasta kiinteämmän.

   Toivottavasti sait tästä kaipaamaasi lisätietoa
   Tervisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *