Synteettiset kemikaalit ovat vallanneet monen kodin. Miksi vältellä synteettisiä pesuaineita? On tutkittu, että ahkerasti siivoava perheenäiti altistuu päivittäin merkittävälle määrälle synteettisiä kemikaaleja. Nämä synteettiset kodin kemikaalit voivat pahimmassa tapauksessa altistaa keuhkosairauksille ja muille terveysongelmille.

miksi-valtella-synteettisia-kemikaaleja
Monet siivouskomerot pursuavat synteettisiä kemikaalejaKuva karunasanghvi Pixabaystä

Kerron nyt, miksi sinun pesuainevalintasi on todella tärkeä asia. Miksi vältellä synteettisiä pesuaineita? Omilla valinnoilla on todellakin väliä. Synteettisten kemikaalien välttäminen ei ratkaise vain sisäilmaongelmaa tai terveydellisiä riskejä.  Synteettisten kemikaalien välttäminen vaikuttaa myös monen ihmisen jokapäiväiseen arkeen ympäri maapalloa.

Mitä tavanomaiset siivousaineet sisältävät?

Hyvä kysymys. Tähän on lisäksi todella helppo vastata. Me emme voi tietää mitä tavanomainen siivous- ja pyykinpesuaine tai muu kodin kemikaali sisältää. Kodin kemikaalien sisältöä ei nimittäin tarvitse ilmoittaa kovinkaan tarkasti. Riittää että mainitsee suurin piirtein prosentteina kemikaaliryhmän esimerkiksi anioniset tensidit >30%

Toki on olemassa lainsäädäntöä ja säntelyä siitä, mitä kemikaaleja tuotteisiin ei saa laittaa. Listaa niistä aineista, joita tuotteissa saa olla ei ole olemassa. Ainoastaan selkeästi haitalliset aineet ovat kiellettyjä tai niiden määrä tuotteessa on rajoitettu.

Lain mukaan tuotteessa tulee olla

  • Tuotteen nimi
  • Vastuullisen yrityksen tiedot
  • Sisällön määrä
  • Tietoa koostumuksesta
  • Verkkosivun osoite, josta löydät kattavan ainesosaluettelon
  • Annosteluohjeet pyykinpesuaineille ja konetiskiaineille

Huomaa, että tarkkoja määriä ainesosista ei tarvitse ilmoittaa. Ainesosien kemiallisia nimiäkään ei tarvitse ilmoittaa kuluttajalle. Kuinka siis voimme todella tietää mitä tuote sisältää? Kodin pesu- ja puhdistusaineet voivat sisältää todella ongelmallisia aineita. Olisi siis oikeus ja kohtuus tietää tarkasti tuotteen koko sisältö.

Tuotteen koostumus ilmoitetaan pakkauksessa EY:n pesuaineasetuksen liitteessä IIV A mukaisesti.

Ainesosat, joiden pitoisuus ylittää 0,2% painosta ilmoitetaan pitoisuusväleillä seuraavasti

  • Alle 5%
  • 5-15%
  • 15-30%
  • yli 30%

Edes tarkkaa pitoisuutta ei tarvitse ilmoittaa.

Jos kemikaalia on tuotteessa alle 0,2% painosta ei sitä tarvitse ilmoittaa lainkaan. Poikkeuksena tästä on yleisesti kosketusallergiaa aiheuttavat aineet kuten linalool ja limonene. On olemassa 26 erityisen allergisoivan aineen lista, jotka tulee aina ilmoittaa kosmetiikan INCI-nimillä pakkauksessa, jos niitä on yli 0,01% painosta.

Linalool ja limonene ovat eteeristen öljyjen osasia, joita löytyy vaikkapa ruusuista. Niitä käytetään myös useimmissa ekomerkeissäkin. Ne ovat kuitenkin hyvin voimakkaasti allergisoivia ja siksi niistä on infottava kuluttajaa.

Optiset kirkasteet

Pakkauksissa tulee myös ilmoittaa, että tuote sisältää optisia kirkasteita, entsyymejä, hajusteita ja säilöntäaineita, vaikka niitä olisi alle 0,2%. Tarkempaa tietoa aineesta ei tarvitse antaa. Nämä aineet ovat siis meille täysi mysteeri.

Jos tuote sisältää vaarallisia kemikaaleja näistä pitää olla varoitusetiketit. Varoitusetiketit ovat oranssinvärisiä ja ne voit käydä lukemassa esim Tukesin sivuilta

Teknokemian yhdistyksen sivuilla on myös runsaasti tietoa pakkausmerkinnöistä.

Emme voi olla varmoja, mitä ainesosia pesuaineeseen on käytetty

miksi-valtella-synteettisia-pesuaineita
Kuva Mimzy Pixabaystä

Koska siivous- ja pyykinpesuaineiden ja muiden kodin kemikaalien pakkausmerkintöjä koskeva lainsäädäntö on niin lepsua emme voi todellakaan tietää mitä hankkimamme kemikaalit sisältävät.

Viranomaiset tietysti valvovat kemianteollisuutta ja hyväksyvät tuotteet markkinoille. Tuotteissa ei siis voi olla ihan mitä kemikaalia tahansa. Viranomaiset voivat myös kieltää selkeästi ongelmallisia kemikaaleja. Näin on tapahtunut useaankin otteeseen. Tämä on erittäin hyvä asia mutta valitettavasti se ei toimi niin hyvin kuin pitäisi.

Kiellettyjen kemikaalien listalle joutui jo vuosia sitten sulfaatit koska ne pilaavat vesistön rehevöittämällä. Sulfaattien tilalle pehmentäjäksi tuli zeoliitti. Myös zeoliitti on ongelmallinen. Se on kiviainesta. Kiviaines ei ole biohajoavaa vaan on vietävä kaatopaikalle. Zeoliitti on muodostunut ongelmaksi vedenpuhdistamoissa.

Suomessa Tukes valvoo pistokokein kodin kemikaalien turvallisuutta. Puhdistus- ja pyykinpesuaineiden sekä muiden kodin kemikaalien tulee noudattaa lainsäädäntöä. Joillekin haitallisiksi luokitelluille kemikaaleille on määrätty tarkat raja-arvot, joita ei saa ylittää. Tukesin valvontakoneisto seuraa tarkasti raja-arvoja ja puuttuu epäkohtiin. Kaiken pitäisi siis olla hyvin.

Ongelmien ratkominen ei ole helppoa

Kodin kemikaalien aiheuttamat ongelmat ovat kuitenkin monimutkaisia. Vaikka lainsäädäntö vaatii noudattamaan raja-arvoja ja informoimaan annostelusta ei kodeissa silti aina pystytä noudattamaan suosituksia. Pesuaineita annostellaan usein lorottamalla pullosta. Tässä vaiheessa voi haitallisen aineen annostus jo ylittää moninkertaisesti sallitun.

Samaa haitallista ainetta voidaan käyttää useissa tuotteissa. Kuluttaja voi altistua samalle haitalliselle aineelle useita kertoja päivässä. Ja mikä kaikkein pahinta, me emme voi mitenkään tietää tarkalleen mitä kemikaalia kyseisessä tuotteessa on käytetty. Emme siis voi tarkistaa yleispesuaineen pakkausselosteesta onko siinä käytetty samaa kemikaalia kuin kylpyhuoneenpuhdistusaineessa.

Haitallisten kemikaalien käytössä on huomioitava seuraavat asiat:

pesujauhe
  • Oikea annostus. Älä lorauttele pesuaineita vaan käytä tarkkaa mittaa. Käytä pesuaineita mieluiten alle ohjeistuksen. Pakkauksessa on ilmoitettu maksimiannos.
  • Muut vastaavaa ainetta sisältävät kemikaalit. Jos samaa kemikaalia tulee toistuvasti vastaan useissa eri pesuaineissa, sille herkistyy helpommin.
  • Siivousaineiden käyttötapa eli lorautatko pesuaineen veteen vai käytätkö sumutinpulloa. Sumutinpulloa käyttäessä pesuaineet joutuvat helposti hengityksen mukana keuhkoihin.
  • Pesuveden lämpötila, kuumassa monet kemikaalit höyrystyvät ilmaan ja pääsevät keuhkoihin. Siksi esimerkiksi pyykinpesuaineen ja käsitiskiaineen valintaan pitää kiinnittää erityistä homiota.
  • Pesukertojen määrä per päivä, viikko, kuukausi. Eniten huolissaan kannattaa olla aineista, joita käyttää joka päivä tai jopa useita kertoja päivässä.

Kodin kemikaalien tuotanto ei välttämättä ole eettistä eikä ekologista

Edellä kerroin sinulle, miten kodin kemikaalit voivat vaikuttaa sinun ja perheesi terveyteen. Nyt kerron siitä, miten kovien kemikaalien valmistusprosessit voivat tuhota kehitysmaissa ympäristöä, paikallisia asukkaita ja eläimiä. Ymmärrät paremmin miksi vältellä synteettisiä pesuaineita.

Kemikaalit ovat yksi erittäin vakava terveysuhka kehitysmaissa

Modernit pesuaineet, joita ostamme muovipulloissa marketeista ovat monen eri kemikaalin seoksia. Pesuaineen valmistaja ostaa näitä kemikaaleja ja myös valmiita kemikaaliseoksia monikansallisilta kemianalan yrityksistä. Nämä yritykset ovat mammuttikonserneja, joilla voi olla satoja tehtaita ympäri maapalloa, yleensä halpamaissa.

Kemikaalitehtaiden syrjäinen sijainti on ongelma

Kemikaalitehtaat sijaitsevat usein varsin alkeellisissa olosuhteissa. Ne pyörivät kehitysmaissa halvan työvoiman ja vanhan teknologian ansiosta varsin edullisesti. Länsimainen lainsäädäntö ja infrastruktuuri mahdollistavat kyllä hyvinkin vähäpäästöiset tuotantolaitokset. Kehitysmaissa näin ei ole. Koska lainsäädäntö on puutteellista, on tehtaat yleensä varustettu hyvinkin saastuttavalla, vanhalla teknologialla, joka ei enää Euroopassa ja muualla länsimaissa ole sallittua.

Kehitysmaissa jätevesijärjestelmät ovat kehittymättömiä. Jätevedet lasketaan usein suoraan mereen tai jokiin joko luvalla tai ilman. Korruptio voi olla melkoista.

Vesiongelma

puhdas-vesi
Kuva David Mark Pixabaystä

Ulkomaisessa omistuksessa olevat tehtaat käyttävät kaiken puhtaan veden alueelta jättäen kantaväestön pulaan. Työolot ovat tehtaissa usein ala-arvoiset. Vahingon sattuessa omistaja usein katoaa paikalta vähin äänin jättäen asukkaat pulaan. Tästä on maailmalla lukemattomia esimerkkejä:

Bhopalin katastrofi Intiassa 1986

DuPontin katastrofi vuonna 2014

Sandozin kemikaalivuoto vuonna 1986

 Minamatan katastrofi

Kehitysmaissa pienempiä ongelmia kemikaaliturvallisuudessa ja ympäristöasioissa painetaan usein villaisella. Mitä syrjäisempi ja kouluttamattomampi sijainti tehtaalla on, sitä varmemmin pystyy toimimaan kenenkään häiritsemättä. Myös paikallinen rehoittava korruptio auttaa pimittämään onnettomuuksia.

Vältä synteettisiä kemikaaleja

Jättämällä ostamatta synteettisiä kemikaaleja sisältävät pesuaineet, et vain vähennä omaa kemikaalikuormaasi vaan myös lopetat tukesi näille tehtaille. Jos kukaan ei ostaisi synteettisiä kemikaaleja, niitä ei myöskään valmistettaisi. Toki jotkut synteettiset kemikaalit ovat hyvinkin tarpeellisia. Kodin puhdistusaineisiin käytettävät synteettiset valmisteet ovat kuitenkin sieltä kaikkein turhimmasta päästä.

Mistä tiedän, onko pesuaineen kemikaalit tuotettu eettisesti?

siivouspaiva
Kuva Tumisu Pixabaystä

Oikeasti et voi mitenkään tietää miten eettisesti pesuaineesi on tuotettu. Tämä johtuu edellä mainitsemastani ongelmasta. Valmistajan ei tarvitse kertoa pesuaineen sisältämiä kemikaaleja nimeltä. Silloin kukaan ei pääse lähellekään selvittelemään valmistusprosessin eri vaiheita puhumattakaan raaka-aineiden tuotannosta ja todellisesta alkuperästä.

Me emme voi boikotoida kodin kemikaalien valmistajia samalla tavalla kuin teemme esimerkiksi vaatteiden kohdalla. Kemikaalien tuotanto on kasvotonta. Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, että juuri tässä tuotteessa on käytetty juuri tätä kemikaalia. Itse boikotoin kaikkia synteettisiä kemikaaleja mahdollisuuksien mukaan.

Mitä tehdä?

Luotammeko vain suuriin kansainvälisiin valmistajiin ja heidän lupauksiinsa eettisestä toiminnasta. En usko, että heidän sanoillaan on paljon painoarvoa niiden kaikkien onnettomuuksien jälkeen, joita on jo tapahtunut.

Oma ratkaisuni on ollut valita joko kotimaisten pientuottajien ekologisia pesuaineita tai aitoja ekosertifioituja pesuaineita kodin siivoukseen.  Ekosertifioituja pesuaineita on olemassa jo aika hyvä valikoima. Monet ekosertifikaatit kuten ECOCERT josta olen itse kirjoittanut täällä ja Soil Association, vaativat valmistajalta läpinäkyvyyttä. Tuotteen ainesosat on ilmoitettava huomattavasti täsmällisemmin kuin EU:n lainsäädännössä.

Ekosertifioiduissa tuotteissa raaka-aineet ovat paljon luonnollisempia kuin markettien synteettisissä pesuaineissa. Luonnollisten ainesosien soveltuvuudesta ihmisille ja ympäristölle on erittäin pitkäaikaista kokemusta. Monimutkaisia synteettisiä kemikaaleja ei sallita. Raaka-aineiden luonnollisuus on tärkeää. Nimenomaan siksi ekologiset pesuaineet ovat niin suositeltavia.

Kotimaisia ekologisten pesuaineiden valmistajia

Alla esitellyt suomalaiset ekologisten siivouskemikaalien valmistajat eivät ole ekosertifioituja mutta ovat takuulla ekologisia. Pienet artesaanituotteita valmistavat yritykset eivät satsaa aikaa, voimavaroja ja rahaa sertifiointiin. Silti heidän tuotteensa ovat läpinäkyvästi ekologisia ja turvallisia käyttää. Voit todeta tuotteen turvallisuuden suoraan INCI-listasta. He mainitsevat jo pakkauksissa aivan kaikki käyttämänsä raaka-aineet.

Suosittelen näitä kyseisiä yrityksiä sinulle lämpimästi. En kuitenkaan tee kaupallista yhteistyötä näiden enkä minkään muunkaan valmistajan kanssa. Jos päädyt ostamaan oheisten linkkien kautta tuotteita, en siis saa euroakaan.

Candle Light Story

Candle Light Story aloitti toimintansa valmistamalla tuoksukynttilöitä. Nyt valikoimissa on jo aitoa siivoussaippuaa, siivoussuihkeita, imurointipuuteria sekä pyykkietikkaa. Tuoksuja löytyy valikoimista useita. Candle Light Storylla ei ole omaa nettikauppa mutta heillä on runsaasti jälleenmyyjiä ympäri Suomen. Jälleenmyyjät löydät heidän sivuiltaan. Itselläni on Candle Light Storyn siivoussaippua nyt käytössä. Se on monikäyttöinen ja tehokas tuote jolla voi siivouksen lisäksi pestä myös astioita sekä pyykkiä.

FiiniNaturally

FiiniNaturally Pohjanmaalta valmistaa pyykkisaippuaa, tuoksuvia pyykkietikoita, imurointipuuteria sekä myös ekologista pyykkipulveria. Heidän minua tällä hetkellä ehkä kiinnostavin tuote on tahranpoistopuikko. Sillä pitäisi lähteä vaatteista tahra kuin tahra. Taidanpa hankkia itselleni tahranpoistotikun ja kertoa täällä blogissani miten se oikein toimii.

FiiniNaturallyn kodinhoitokemikaaleja saa tilattua FiiniNaturallylta suoraan tai sitten jälleenmyyjiltä joita niitäkin alkaa olla runsaasti.

Naturette

Naturette sarjaa valmistetaan Mäntän Vilppulassa. Naturette on minulle uusi sarja mutta hyvin mielenkiintoinen kotimainen vaihtoehto. Heiltä saa siivoussaippuan, pyykkietikan ja siivousuihkeen lisäksi myös ekologista konetiskiainetta. Sitä pitää ehdottomasti kokeilla. Konetiskiaineet kun ovat yleensä myrkkyjä pullollaan.

Naturettea saa tilattua Luova Storesta ja muilta jälleenmyyjiltä.

Valmista itse omat pesuaineesi ja pyykkipulverisi

Itse tehden voit olla hyvin varma siitä mitä tuotteet sisältävät. Voit jättää tuotteesta pois kaiken tarpeettoman kuten hajusteet sekä väriaineet. Tässä resepti ekologiseen pyykkipulveriin. Tästä löydät ohjeet DIY-kylpyhuoneen puhdistusaineeseen.

Kodin siivouksessa pärjää mainiosti ihan yksinkertaisilla aineksilla

etikka-kodinhoidossa
Väkiviinaetikka sopii moneen tarkoitukseen

Vesi; kaikki pinnat kannattaa puhdistaa ensin vain vedellä. Jos vesi ei riitä voit siirtyä seuraaviin aineisiin:

Ruokasooda; ruokasoodalla voi korvata hankausjauheen. Sillä voi irrottaa kiinteää, pinttynyttä likaa vaikkapa lavuaarista tai uunista

Etikka; etikka irrottaa rasvaa ja kalkkisaostumia, poistaa hajuja ja desinfioi. Etikka sopii keittiön rasvatahroihin, kylppärin kalkkisaostumien poistoon, ikkunanpesuun, tiskikoneen raikastamiseen ja ummehtuneen jääkaapin pesuun.

Siivous- ja pyykkisaippua on erittäin suositeltava tuttavuus. Sitä saa jo muutamalta kotimaiselta valveutuneelta valmistajalta (katso luettelo edellä). 50-luvulla siivoussaippua oli ehkäpä yleisin kodin puhdistusaine, jolla pestiin pyykit ja tiskattiin astiat sekä paljon muuta. 50-luvun saippuoista on enää jäljellä Poresaippua sekä mäntysuopa. Saippuasta kodinhoidossa voit lukea enemmin täältä.

  • Pyykin voi pestä ruokasoodalla käyttäen etikkaa huuhteluaineena
  • Villan, silkin ja nahan saa puhtaaksi Marseille saippualla

Näillä kolmella aineilla pärjää ihan mainiosti. Ainoastaan konetiskiaine on sellainen, jota et itse voi valmistaa ainakaan yhtä tehokkaana versiona kuin teolliset konetiskiaineet. Konetiskiainettakin voi hankkia ekosertifioituna tai kotimaisena ekologisena ja vieläpä useaa eri merkkiä. Ne ovat huomattavasti turvallisempia käyttää kuin tavanomaiset merkit.

Sinulla on siis paljon mahdollisuuksia valita eettisesti kestäviä tuotteita kotisi siivoukseen. Eettiset pesuaineet ovat ihan varmasti yhtä tärkeä valinta kuin eettinen ravinto tai eettisesti tuotettu ja valmistettu muoti.

Kiitos että jaksoit lukea tämän postaukseni. Toivottavasti tästä kirjoituksestani oli sinulle apua ja hyötyä. Toivottavasti myös ymmärrät nyt miksi vältellä synteettisiä pesuaineita.

Kerro miten sinä valitset pesuaineet kotiisi?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Tuo kyllä mieyityttää minuakin, että kaukomaissa tuottaminen. Kuinka tarkkaan näiden vaarallisten aineiden kuljetusta valvotaan. Pitkän matkan joutuvat kulkemaan eri maihin.

    1. Niinpä,meidän ihan tavalliset arkipäivän valinnat vaikuttavat kovin moneen asiaan. Kuten huomasit, myös kemikaalien kuljetus on erittäin suuri ongelma. Paljon sattuu vahinkoja logistiikassa. Suurimmasta osasta emme tiedä mitään.
      T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *