Mökkiloma mielletään usein varsin ekologiseksi tavaksi viettää vapaa-aikaa. Ekologinen mökkiloma vaatii kuitenkin suunnittelua. Mökillä voi nimittäin erittäin helposti tehdä ympäristömokia. Ne on kuitenkin helppo myös välttää. Kerron seuraavaksi miten mökillä voi elää rennosti ja samalla ekosti.

Jokainen suomalainen on ainakin jossain elämänsä vaiheessa viettänyt aikaa mökillä. Joillekin ihmisille mökki on ainoa tapa viettää kesää. Toisille yksi viikonloppu kesässä mökkielämää riittää mainiosti.

Mökit sijaitsevat usein arkojen vesistöjen äärellä. Käytän sanaa arka siksi että mökkijärvet ovt usein hyvin matalia ja varsin pieniä. Usein mökki voi olla pienen lammen rannalla. Tällainen sijainti asettaa erittäin korkean vaatimustason esimerkiksi jätevesille. Pieni, matala lampi tuhoutuu hetkessä jos sinne joutuu mökkien jätevesiä.

Miten suojelen mökkijärveäni

Parhaiten mökkijärveä voi suojella laittamalla jätevesiasiat kuntoon. Uusi jätevesilaki astui voimaan 3.4.2017. Se edellyttää että harmaat talousvedet johdetaan asianmukaiseen pienpuhdistamoon.  Lailla on siirtymäaika joka loppuu vuoden 2019 lokakuun lopulla. Jos et vielä ole tehnyt asialle mitään, niin nyt olisi jo kiire toimia.

Jätevesien oikeaoppisesta käsittelystä saa tietoa esimerkiksi Ympäristöhallinnon sivuilta

Kannattaa tutustua aiheeseen huolellisesti. Alueellista jätevesineuvontaa saa oman kunnan  ympäristöviranomaisilta.

Mökkihuussi on ekologinen vaihtoehto

Huussi kuuluu perinteisesti suomalaiselle kesämökille. Se on vanha, ympäristöä vähiten rasittava käymälätyyppi. Joku on joskus sanonut että jos vesivessa keksittäisiin nyt niin se ei saisi ympäristölupaa.

Sähkötoiminen kuivakäymälä on seuraavaksi paras vaihtoehto. Talvikäyttöön se on miellyttävämpi kuin kompostikäymälä.

Vaikka mökillä olisi vesijohto ja viemärijärjestelmä, kannattaa hyödyntää ekologista tapaa kompostoida käymäläjätteet kompostikäymälässä. Nykyaikainen kompostikäymälä on suljettu järjestelmä josta ei pääse valumia vesistöön. Oikein hoidettuna kompostikäymälä on hajuton,  toimii tehokkaasti ja tuottaa pelkää ravinteikasta multaa.

Kompostikäymälän multaa ei voi käyttää kasvimaalle hygieniasyistä. Sen voit kuitenkin käyttää koristepensaiden ja puiden luonnollisena lannoitteena. Jos sinulla ei ole istutuksia mökillä voit kaivaa kompostoidun käymäläjätteen maahan.

ekologinen-mokkiloma
Kuva robert1029 Pixabaystä

Mökkijärvi voi kärsiä myös muustakin toiminnasta kuin jätevesistä.  Matonpesu luonnonvesissä on kielletty jo vuosia sitten. Se on ollut osa suomalaista kesäkulttuuria mutta ei niin ympäristöystävällistä. Mattopyykki kannattaakin pestä mieluummin siellä missä on käytettävissä kunnollinen jätevedenpuhdistusjärjestelmä. Monen kohdalla tämä tarkoittaa kaupunkikotia.

Mökkijärvessä ei pidä myöskää tiskata. Ekologisemmatkin tiskiaineet ovat haitallisia vesistöille. Järvessä tiskaamista harrastavat usein sellaiset mökkiporukat joilla ei ole lainkaan vesijohtoa mökillä. Tiski kanattaa hoitaa silloin kantovedellä kuivalla maalla. Myös ilman tiskiainetta järvessä tiskaaminen rasittaa vesistöä. Kaikki eloperäinen jäte rehevöittää järveä. Rehevöityneessä järvessä happipitoisuus laskee ja aiheuttaa kalakuolemia.

Mökkijärvessä ei pidä peseytyä

Vaikka hiustenpesu järvivedellä on aivan ihana hiushoito niin se on ehdoton nou, nou. Ekologinen mökkiloma alkaa ympäristöystävällisen kosmetiikan valitsemisesta.

Luonnonkosmetiikkatasoiset shampoot tai saippuat eivät kuulu luonnonvesiin. Jos haluat nauttia hiuksia ja ihoa hoitavasta järvivedestä tee se ilman ainoatakaan pesuainetta tai muuta kemikaalia. Voit pestä ja huuhdella hiuksesi kantovedellä joka johdetaan harmaille talousvesille tarkoitettuun pienpuhdistamoon. Näin voit nauttia järviveden hyvää tekevistä ominisuuksista rasittamatta luontoa.

Aurinkosuojat ja muut ihon ja hiusten kemikaalit vahingoittavat vesistöä

Mökillä tulee käytettyä aika runsaasti aurinkosuojaa. Varsinkin tavanomaiset teolliset aurinkosuojat sisältävät erittäin runsaasti haitallisia kemikaaleja. Jos pulahdat järveen heti auringonoton jälkeen nämä kemikaalit joutuvat veteen.

Voit tietysti ajatella että tuo nyt on pikku asia. Ei kenenkään aurinkorasvat pilaa järvivettä.  On tutkittu että merissä korallit kärsivät aurinkotuotteista. Uskoisin että sama ongelma on myös järvissä. Vaikka järvissä ei olekaan koralleja on niissä kuitenkin varsin herkkä ekosysteemi.

Jos olet käyttänyt aurinkosuojaa ihollasi tai lastesi iholla pese ne ensin pois vaikkapa saunassa. Sitten voit pulahtaa puhtaalla, kemikaalittomalla iholla järveen.

Hiustuotteet ja muut kemikaalit ovat haitallisia vesistölle

ekologinen-mokkiloma
Kuva MonikaDesigns Pixabaystä

Luonnonvesissä uidessasi kannattaa pestä pois myös hiuslakat sekä muut iholla olevat kemikaalit. Kaikki kemikaalit ovat luonnonvesiin kuulumattomia. Niiden vaikutusta järvien ja muiden luonnonvesien ekosysteemeihin ei ole riittävästi tutkittu. Kemikaalien määrä nykyisin on niin valtaisa että kaiken tutkimiseen ei riitä aika eikä rahat. Siksi kannattaa vain olla varovainen ja kunnioittaa luonnon omaa järjestelmää.

Hanki vain ekologisia tuotteita mökille

Mökille kannattaa ehdottomasti hankkia vain ekologisia tuotteita. Ekologinen mökkiloma edellyttää luontoystävällisiin tuotesarjoihin perehtymistä. Kodinhoitoon löytyy nykyisin todella paljon luontoystävällisiä vaihtoehtoja. Siivoussaippua on ekologinen ja monikäyttöinen tuote. Vaikka mökkien jätevedet menevätkin jatkossa pienpuhdistamoihin kannattaa silti olla kemikaalipihi.

Myös kosmetiikka sekä mökillä käytettävät materiaalit saisivat olla ympäristöystävällisiä. Vältä siis muovia kemikaaleissa. Muovia kannattaa vältellä kaikissa mökin esineistössä puutarhakalusteita ja astioita myöten. Muovista irtoaa helposti ikromuovia ympäristöön.

Kemikaalipihiys kannattaa. Voit pärjätä aivan mainiosti mökin kodinhoidossa etikalla, soodalla ja siivoussaippualla. Ne ovat kaikki biohajoavia eivätkä sisällä outoja synteettisiä kemikaaleja. Turvallisia, luonnollisita ainesosista valmistettuja pesuaineita kannattaa myös käyttää säästeliäästi. Usein pelkkä vesipesu on aivan riittävä lattioille ja myös saunalle.

Ekovinkkejä mökille

kesamokki
Kuva Free-Photos Pixabaystä

Tässä muutama ekovinkki mökille!

 1. Vältä synteettisiä kemikaaleja mökillä
 2. Pese pyykki mieluummin kaupungissa kuin arkojen vesistöjen äärellä
 3. Vältä muovin käyttöä mökillä mikromuoviongelman takia
 4. Älä käytä kertakäyttöisiä muovipinnotteisia astioita mökillä mikromuoviongelman vuoksi
 5. Älä polta jätteitä; maatuvat jätteet voi kompostoida ja muut jätteet kierrättää ohjeiden mukaisesti
 6. Vältä mökillä melusaastetta; melusaastetta tulee bensiinikäyttöisitä perämoottoreista tai vaikkapa liian kovalle säädetyistä musiikkilaitteista
 7. Kunnioita mökkiäsi ympäröivää luontoa; älä kaiva luonnonkasveja juurineen, jätä harvinaiset kasvit rauhaan, kulje polkuja pitkin välttääksesi tallomasta luonnon sammaleita ja jäkälää sekä muita kasveja
 8. Älä käytä mökillä mitään synteettisiä kasvinsuojeluaineita tai tuholaismyrkkyjä. Luonnollisia kasvinsuojeluaineita on saatavilla runsaasti.
 9. Hanki itsellesi myrkytön hyttyssuoja; kaikki ne myrkylliset kemikaalit jotka tappavat hyönteisiä ovat myös vaarallisia ihmisen terveydelle sekä luonnolle.
 10. Vältä suurien lannoitemäärien käyttämistä mökkipuutarhassa jos mökkisi sijaitsee vesistöjen läheisyydessä. Valumavedet vievät lannoitteet vesistöihin ja mökkijärvesi rehevöityy ennätystahtia.
 11. Käytä mökillä mieluiten luonnollista energiaa. Hank aurinkopaneelit. Ne riittävät aivan mainiosti jos karsit turhat säkölaitteet.
 12. Mökki pysyy kuin itsestään ekologisena jos karsit turhat mukavuudet. Mökin ei tarvitse olla kuin omakotitalo. Vastapainoa arkeen tuo mökkielämän askeettisuus. Se on myös todistetusti hyväksi mielelle.

Tässä sinulle muutama hyvä vinkki viettää ekologinen mökkiloma. Minusta on hienoa että suomalaiset viettävät niin paljon aikaa luonnon läheisyydessä mökeillä. Luonnon läheisyys opettaa meitä arvostamaan luontoa ihan eri tavalla. Nautitaan siis mökkeilystä!

Oletko sinä viettänyt aikaasi mökillä tänä kesänä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.