Glyfosaatit ovat yksi haitallisimmista kotitalouksien kemikaaleista. Siksi päätin taas kerran kirjoittaa glyfosaattien haitoista.  Kerron myös muutaman hyvän vinkin miten sinä voit korvata glyfosaatit puutarhassa ja pihasi hoidossa. Haluatko kuulla miten selviät pihasi rikkaruohoista täysin ilman kemikaaleja.

glyfosaatit-puutarhassa

Mitä ovat glyfosaatit?

Glyfosaatit  ovat rikkaruohomyrkkyjä. Tunnetuin glyfosaattia sisältävä tuote on Roundup. Varmasti suurin osa meistä tuntee tuotteen ja on sitä joskus käyttänytkin. Kun Roundup tuli markkinoille 70-luvulla sitä mainostettiin täydellisesti biohajoavaksi tuotteeksi. Näin ei ole vaan Roundupin on väitetty säilyvän vuosikausia maaperässä.

Roundup ei ole turvallinen kemikaali

Roundupin väitettiin myös olevan todella ympäristöystävällinen. Aineen piti olla vahingollinen vain niille kasveille, joihin sitä on ruiskutettu. Ympäröivä luonto hyönteisineen ja muine eläimineen piti olla täysin turvassa. Näin ei ole, vaan Roundupin väitetään tuhoavan ympäristöstä hyönteisiä, muuta kasvillisuutta sekä kulkeutuu ravintoketjussa eteenpäin. Glyfosaatit puutarhassa eivät ole turvallinen valinta.

Roundupin on vihdoinkin todettu aiheutavan syöpää

Roudupin on jo vuosia väitetty aiheuttavan syöpää ihmisille. Varsinkin maanviljelijöille ja ammattipuutarhureille Roudupin on epäilty olevan erityisen haitallista. Syöpäepäilyjä ei ole oikeusprosesseissa kuitenkaan voitu aikaisemmin todistaa oikeaksi. Nyt tilanne on muuttunut.

Roundupin on myös tutkittu vaikuttavan ihmisen suolistobakteereihin. Haitallisen vaikutuksen voi välttää ainoastaan syömällä luonnonmukaisesti viljeltyjä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.

Roundup on nyt eurooppalainen kemikaali

Saksalainen Bayer-konserni osti Monsanton 2016 ja tuli samalla ostaneeksi pahamaineisen Roundupin. Tästä lähti liikkeelle valitusten vyöry. Eurooppalainen Bayer ei ole oikeuden edessä läheskään niin vahvoilla kuin Monsanto oli aikoinaan amerikkalaisomistuksessa. Nyt on Bayer hävinnyt jo muutamia syöpätapauksia oikeudessa. Bayerille tulee maksettavaksi  jättikorvaukset Roundupin aiheuttamista syöpätapauksista.

Euroopassa Roundupin myynti  jatkuu. Suomessa saa tätä tuhoisaa myrkkyä ostaa ihan joka kaupasta kuka tahansa. Ihmiset eivät ole lainkaan mieltäneet kuinka voimakkaan myrkyn kanssa ovat oikeasti tekemisissä. Valitsemalla luomuruuan voi välttyä tukemasta Roundupin käyttöä.

Miten välttää Roundupin käyttö kotipihalla?

Roundupilla tuhotaan rikkaruohoja kivetyksiltä, hiekkakäytäviltä, kukkapenkeistä, hedelmäpuiden alta sekä kasvimailta. Rikkaruohoja voi torjua erittäin tehokkaasti myös monella täysin myrkyttömällä tavalla.

Kitkeminen

glyfosaatit-puutarhassa
Kitkeminen on ekologisin tapa hillitä rikkikasvien levittäytymistä puutarhaan

Kitke keväällä kukkapenkit ja kasvimaa rikkaruohoista vapaaksi. Kun olet poistanut kaikki rikkaruohot, voit kattaa paljaaksi jääneet multa-alueet esimerkiksi ruohosilpulla tai olkikatteella. Myös mahdollisimman tiivis maanpeitekasvusto on hyväksi rikkaruohojen ehkäisyssä.

Hyviä, reheviä maanpeitekasveja ovat esimerkiksi ansikat ja maahumala.

Kaikkia rikkaruohoja ei tarvitse kitkeä. Olen itse jättänyt vesiheinää eli pihatähtimöä kasvimaille. Vesiheinä suojaa maaperää kuivumiselta sekä rikkaruohojen siemeniltä. Kaikki aikaisemmin rikkaruohoiksi mielletyt kasvit eivät myöskään ole rikkaruohoja. Olen itse säilyttänyt pihalla kauneimpia luonnonkukkia, nokkosta, vuohenputkea sekä voikukkaa. Monet yrttikasvit saavat myös suojapaikan puutarhani perukoilta. Hävitän vain sellaisia kasveja jotka leviävät liian voimakkaasti tai kasvavat turhan rehevästi kiveyksien raoista.

keltakannusruoho
Keltakannusruoho on rikkakasvi mutta kaunis sellainen. Se on lisäksi erittäin hyödyllinen lääkeyrtti. Annan sen siksi kukoistaa vapaasti omassa puutarhassani.

Rikkaruohojen polttaminen kivetyksiltä

glyfosaatit-puutarhassa
Piiskut ovat säilyttämisen arvoisia rikkakasveja. Pörriäiset tuntuvat rakastavan niitä.

Helppo, myrkytön tapa hävittää rikkaruohot kiveyksiltä on polttaminen polttolampulla eli kaasupolttimella.  Laite on samantyylinen kuin keittiössä liekitykseen käytettävät pienet kaasupolttimet.

Kaasupolttimia saa käyttää tosiaankin ainoastaan kivipinnoilla sillä ne polttavat aivan kaiken mihin ne osuvat. Kaasupolttimen hyvä puoli on myrkyttömyys. Polttamalla myös osa juuristosta tuhoutuu.

Haittapuolena voin mainita polttamisesta aiheutuvan katkun sekä pienhiukkaset. Poltettu alue on myös ikävän nokinen. Se pitääkin puhdistaa huolellisesti polttamisen jälkeen.

Voin suositella kaasupoltinkäsittelyä vain hyvin pienille kivetyille alueille. Älä koskaan käsittele kaasupolttimella alueita jossa on palavaa materiaalia kuten muovia (puutarhakalusteet) tai puuta (raput, ritilät yms.).

Rikkaruohojen käsittely vesihöyryllä

glyfosaatit-puutarhassa
Rikkaruohojen höyrytys sopii kivetyksille sekä ohutlehtisille kasveille.

Tiesitkö että höyrypesuri on aivan ylivoimaisesti paras tapa pitää kiveykset rikkaruohottomana. Kuuma vesihöyry tappaa laattojen saumoista pilkistävät kasvit mutta ei aiheuta ikävää nokea ja katkua.

Vesihöyrykäsittely sopii hyvin moneen paikkaan. Kasvimaille ja kukkapenkeille en suosittele vesihöyryä. Kuuma höyry tappaa helposti kaiken tielleen osuvan. Höyryä on hyvin vaikea rajata vain tietylle alueelle.

Vesihöyry sopii kiveyksille ja laattojen saumoille

Voit käsitellä kuumalla vesihöyryllä tietysti kaikki kivetykset. Vesihöyryä on turvallista käyttää myös puisilla terasseilla, talon seinustalla sekä marjapensaiden ja hedelmäpuiden alla. Vesihöyry on siis todella monipuolinen, turvallinen ja ennenkaikkea myrkytön tapa päästä eroon rkkaruohoista. Haittapuolena on höyryttämisen hitaus. Kasvit eivät kuole hetkessä. Höyrytys vaatii kärsivällisyyttä.

Minusta kuuma vesihöyry on ihan paras puutarhakalusteiden sekä puisten terassien ja portaiden käsittelyssä. Vesihöyry tappaa sammalpeitteen sekä sienikasvustot kalusteiden pinnalta. Puutahan ei saa koskaan pestä painepesurilla. Höyrypesurilla peseminen on sensijaan suositeltavaa.

Älä kuitenkaan pese lakattua tai maalattua puuta höyrypesurilla. Kuuma höyry irrottaa lakan ja maalin. Öljyttyyn tai tervattuun pintaan höyrypesuri sen sijaan on ihan paikallaan.

Vesihöyrykäsittely on helppo tehdä. Höyrytä laattojen välit, puuterassit ja hedelmäpuiden alustat rauhalisesti höyrypesurilla. Pidä työtahti rauhallisena että rikkaruohot ehtivät saada riittävästi kuuma höyryä.

Kun koko alue on käsitelty, voit odottaa vaikkapa seuraavaan päivään. Näet silloin miten käsittely on onnistunut. Jos kasvit nousevat jälleen pystyyn, on uusintakäsittelyn aika. Vesihöyrykäsittely ei ole niin nopea kuin polttaminen mutta on huomattavasti siistimpi ja turvallisempi.

Kun kaikki kasvit ovat nuukahtaneet, voit keräillä ne vaivattomasti pois. Uusia monivuotisia rikkakasveja alkaa tietysti kasvamaan heti käsittelyn jälkeen. Kuuma vesihöyry ei tapa juuristoa. Rikkakasvien määrä kyllä vähenee selkeästi. Uusintakäsittely on myös helppo ja nopea suorittaa.

Nyt kannattaa viimeistään jättää glyfosaatit ostamatta

Tässä sinulle muutama erittäin käyttökelpoinen vinkki rikkaruohojen poistoon.  Kuten huomaat, glyfosaatit puutarhassa ovat täysin korvattavissa. Sinulla voi olla myös omia tehokkaita rikkaruohojen poistovinkkejä. Tärkeintä on kuitenkin se, että vältät glyfosaattien käyttöä pihallasi.

Miten sinä olet onnistunut saamaan rikkaruohot kuriin pihallasi? Kerro sinun omat rikkaruohon kitkentäniksisi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *