Kupari on hankausliinojen materiaalina meillä Suomessa uusi. Keskieuroopassa kupariliinat ja muut kupariset puhdistusvälineet ovat tuttuja.  Kuparilla on todellakin loistavia ominaisuuksia astioiden ja koko keittiön puhdistamiseen. Miten kupariset hankausliinat sitten toimivat?

kupariset-hankausliinat
Kuparinen hankausliina

Miksi kupari sopii hyvin puhdistusvälineisiin?

Kuparia on käytetty  keittiön metallisissa hankaussienissä ja liinoissa jo kauan.  Usein kaupoista löytyy ruostumattomasta teräksestä valmistettuja hankaussieniä. Kupari on harvemmin vastaan tuleva materiaali. Kupari on kuitenkin ihan omaa luokkaansa hankausliinoissa. Se eroaa merkittävästi teräksisitä kilpailijoistaan.

Kupari on erittäin pehmeä metalli. Se on pehmeämpää kuin teräs josta kattilat ja keittiön työvälineet yleensä valmistetaan. Yhdessä veden kanssa kuparisista puhdistusvälineistä tulee vieläkin hellävaraisempia.

Kupariset hankausliinat ja puhdistussienet sopivat moniin kohteisiin

Teräksiset kattilat ja pannut voit hangata kiiltäviksi kuparisienellä tai liinalla. Et tarvitse välttämättä mitään pesuainetta avuksesi. Pelkkä kuparipesin kiillottaa erittäin hellävaraisesti teräskattilan. Käytä kuitenkin vettä pehmentämään hankaavaa vaikutusta.

Paistinpannut

Paistinpannut eivät siedä lainkaan pesuaineita. Pannuihin muodostuu usein oma ohut rasvakerros joka suojaa pannun pintaa ja estää ruokaa tarttumasta kiinni. Siksi rasvaa irrottavat pesuaineet eivät ole kovinkaan suositeltavia paistinpannujen jarautapatojen puhdistuksessa. Kuparisienellä voit puhdistaa valurautaiset- sekä myös hiiliteräspannut vahingoittamatta pannujen ja patojen patinaa.

Varoitus!

Älä koskaan pese kuparisienellä äläkä millään muullakaan metallipuhdistimella teflonpannuja tai muita muovipinnoitettuja astioita. Pidä siis kupariset hankausliinat poissa käsitellyiltä pinnoilta.

Emali

Myös emaliset padat ja kattilat voi huoletta puhdistaa kuparisienellä tai kupariliinalla. Emalointi tarkoittaa ohutta lasipinnoitetta metallisissa astioissa sekä liesissä. Emalointi on usein niin ohut että se vaurioituu herkästi terävistä esineistä. Myös teräksiset vispilät ja kauhat saattavat vaurioittaa emaliastioita. Emaliastioiden sekoittimina suositellaankin käytettäväksi vain puisia työvälineitä.

Emalin huono puoli on se, että ruuat tuntuvat herkästi palavan pohjaan. Siksi niiden puhdistaminen onkin ollut ongelmallista. Kuparisella puhdistussienellä voit puhdistaa emalipintojakin turvallisesti. Voit käyttää mukana haluamaasi pesuainetta. Aito siivoussaippua on todella hyvä tähän tarkoitukseen.

Emalia löytyy myös keittiön liedestä. Lieden puhdistaminen onkin usein varsinainen päänsärky. Emalista liettä ei saisi hangata voimakkaasti. Hankausjäljet näkyvät herkästi  pinnan naarmuuntumisena.  Kokeilepa seuraavan kerran miten kupariset hankausliinat soveltuvat lieden emalipinnan puhdistukseen. Käytä vettä sekä siivoussaippuaa apuna. Liesi puhdistuu helposti eikä kupari naarmuta pintaa.

Lasipinnat

Lasipinnat harvemmin kaipaavat hankaavaa puhdistusta. Liesituulettimen suojalasi on yksi sellainen kohde johon kuparinen pesin on todella hyvä. Myös uunin ikkuna on lasia joka likaantuu herkästi. Kuparinen pesin ei naarmuta lasia samalla tavalla kuin teräksinen.

Kylppäri

Kylpyhuoneen suihkukaapin lasi on usein likainen ja hankalasti puhdistuva. Siihen en kuitenkaan käyttäisi kuparipesintä. Suihkutiloje laseissa oleva lika on yleensä kalkkisaippuaa joka lähtee hapanpesulla. Ohjeet kylpppärin ekologiseen puhdistamiseen löydät täältä.

Ruoste

Ruosteenpoistoon kupariliinat ovat aivan ylivetoja. Jos esimerkiksi grillisi kiiltävät metalliosat ovat  päässeet talven aikana ruostumaan, ota avuksesi kuparinen puhdistusliina tai kuparia sisältävä miksrokuituliina. Myös ulkona olevat ruostuneet ovenkahvat ja helat voi käsitellä kupariliinalla. En väitä että umpiruosteessa olevat esineet alkavat jälleen kiiltää. Pintaruoste kyllä irtoaa kupariliinalla hyvin.

Ole varovainen kun kosket kulkupeleihin kuparipesimellä

Auton ikkunat ja lamppujen pinnat ovat usein hankala puhdistaa hyönteisistä. Kokeile seuraavalla kerralla siivoussaippuaa, vettä sekä kuparipesintä tuulilasin puhdistamiseen. Auton metalliosien puhdistamiseen kuparipesimien valmistaja Bûrstenhaus Redecker GmbH suosittelee myös kuparisientä.  En kuitenkaan suosittele kokeilemaan pesimiä hyväkuntoisiin auton vanteisiin ja muihin metallisiin osiin. Yhdessä hiekan kanssa kupari saattaa aiheuttaa pienenpieniä hankaumia ja himmentää kiiltoa.

Myös polkupyörien ja moottoripyörien osat saattavat hyötyä kuparipesimistä.. Tässäkin tapauksessa on muistettava mahdollinen metalliosien pinnoissa oleva hieno hiekka. Käytä omaa harkintaasi kun puhdistat kulkuvälineitä. Voit tietysti testata kuparipesintä ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan.

Miten kuparipesimiä käytetään

kupariset-hankausliinat
Kuparinen hankaussieni on todella hyvä kattiloiden ja patojen puhdistamiseen

Kuparipesimiä on monenlaisia. Valmistaja Bûrstenhaus Redecker GmbH esittelee sivuillaan kuparisen sienipesimen, hankausliinan sekä kuparia sisältävän mikrokuituliinan.

Sienipesin sopii parhaiten karkean lian poistoon. Esimerkiksi pohjaanpalaneet kattilat sekä padat puhdistuvat sienipesimellä tehokkaasti ja turvallisesti.

Kuparia sisältäviä hankausliinoja on kaksi erilaista. Karkeampi hankausliina soveltuu vaikkapa keittiön lieden puhdistukseen. Kuparia sisältävä mikrokuituliina pystyy pureutumaan itsepintaisiin tahroihin. Käytän kuparista mikrokuituliinaa silloin kun en mitenkään muuten saa tahraa  poistettua. Mikrokuituinen kupariliina on myös erittäin mainio teräsastioiden  kiilloitusliina.

Kuparipesin soveltuu seuraaville pinnoille

 • Teräs joissa ei ole pintakäsittelyä, Käsittelemätön tai öljytty puu kuten leikkuulaudat
 • Matta alumiini, harjattu alumiini
 • Mattakivipinnat sekä muutkin käsittelemättömät kivipinnat, kokeile kuitenkin ensin huomaamattomalle alueelle
 • Käsittelemättömät betonipinnat
 • Pinttyneet lasipinnat kuten uunin lasi ja liesituulettimen lasi
 • Lasitetut ja lasittamattomat laatat sekä keraamiset altaat

Käytä kuparipesimiä aina veden kanssa

kupariset-hankausliinat

Kupari on pehmeä metalli joka naarmuttaa vähemmin kuin teräs. Kuparikin naarmuttaa pintoja jos sillä hankaa liian kauan tai käyttää pesintä kuivana. Käytä siis aina vettä pesun yhteydessä. Vesi pehmentää hankaavaa vaikutusta.

Käytä kuparipesintä vain tarpeeseen

Kuparipesin ei ole yleispesin. Se on tarkoitettu erikoistilanteisiin vaikeiden tahrojen poistoon. Käytä siis kuparipesintä harkiten. Hankaa vain tahrakohtaa. Jos haluat kiillottaa kattilan, hankaa tasaisesti koko kattila.

Älä käytä kupariliinaa teflonille tai maalatuille ja lakatuille pinnoille

Pintakäsitellyt metallit ja muut materiaalit eivät kestä kuparipesimellä hankaamista. Esimerkiksi auton vanteet ovat melkein aina lakattuja. Siksi en suosittelekaan niiden hankaamista kuparipesimillä. Hankaaminen poistaa lakkauksen ja voi pilata vanteiden ulkonäön.

Burstenhaus Redecker GmbH

kynsiharha
Redecker valmistaa ekologisia harjoja kuten tätä kynsiharjaa

Burstenhaus Redecker GmbH on sakasalainen yritys joka valmistaa mm. mainitsemiani kuparipesimiä.  Yritys on perustettu jo 1935 jolloin he valmistivat käsityönä harjoja. Yrityksen perustaja oli sokea eli varsin tuttu tarinan harjafirmalle. Yhä edelleen Bûrstenhaus Redecker GmbH valmistaa todella monipuolisesti harjoja eri tarkoituksiin.  

Burstenhaus Redecker GmbH  on perheyritys. Yrityksen periaatteisiin kuuluu erityisesti ekologia. Materiaalit ovat luonnollisia ja usein käsittelemättömiä.

Tuotteet suunnitellaan kauniiksi sekä ehdottoman käytännöllisiksi. Kaikki harjat ja siivousvälineet ovat tarkoitettu käyttöön eikä koristeeksi.  Tosin Burstenhaus Redecker GmbH:n tuotteita on todella ilo katsella. Niin silmää hivelevän kauniita ne ovat.

Tuotevalikoima on laaja

Laaja valikoima tuotteita on valmistettu yksin omaan luonnonmateriaaleista. Muovia et tule löytämään.

 • Siivousharjat
 • Juuresharjat
 • Tiskiharjat
 • Hiusharjat
 • Vaateharjat
 • Kynsiharjat
 • Hammasharjat
 • Siivousliinat kuparista
 • Puiset ja metalliset astiat
 • Puiset ottimet ja sekoitusvälineet
 • Ja paljon muuta…

Tämä yritys on saksalainen. Itse olen aina valmis tukemaan kotimaista tuotantoa. Burstenhaus Redecker GmbH:n tuotanto on kuitenkin niin ainutlaatuista että halusin tuoda sen tänne blogiini. Suomessa vastaavaa yhtä laajan tuotevalikoiman yritystä ei ole. Pieniä harjapajoja  saattaisi kuitenkin löytyä jos joku osaisi niistä vinkata.

Olisi mielenkiintoista tietää käytätkö sinä kodissasi luonnonmateriaaleista valmistettuja siivousvälineitä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *