Alumiini on monen keittiössä varsin jokapäiväinen tuote. Jotenkin alumiinifolion turvallisuutta ei tule edes miettineeksi. Onko se haitallista ja miten korvata alumiini keittiössä?

miten-korvata-alumiini

Alumiinilla pelätään olevan haitallisia vaikutuksia aivoihimme

Alumiinin haittavaikutuksista meille on puhuttu jo pitkään. Silloin katseet ovat käännetty yleensä perinteisiin deodorantteihin. Deodorantteissa tai oikeammin antiperspiranteissa alumiini toimii erittäin tehokkaana hikoilemista estävänä aineena.  Alumiinin on kuitenkin todettu imeytyvän antiperspiranteista ihmisen kehoon ja aivoihin. Tästäkin asiasta ollaan niin montaa mieltä. Tutkimustulokset ovat hyvin ristiriitaisia. Alumiinittomat luonnonkosmetiikka-deodorantit kuitenkin tulivat rytinällä markkinoille ja nyt niitä käyttävät todella monet.

Alumiini ja alzheimerintauti

Alumiinin on todettu aiheuttavan sellaisia sairauksia kuin alzheimerintauti ja parkinsonintauti. Aika hurjaa. Nuorena ei paljoa huoleta tällaiset vanhusten taudit. Alzheimerintautia tosin on nykyisin alettu toteamaan jopa 40-vuotiailta. Tämä on todella huolestuttavaa.

Alumiini poistuu munuaisten kautta

Alumiini poistuu kehosta munuaisten kautta. Nuorilla ihmisillä munuaiset toimivat tehokkaasti mutta keski-ikäisillä voi munuaisten toiminta olla jo heikentynyt. Jos alumiinia on ravinnossa suuria määriä ei kenenkään munuaiset pysty suodattamaan sitä pois riittävän tehokkaasti.

Koska ympäristön kemikaalialtistus on nykyisin ihan toista luokkaa kuin vaikkapa 20 vuotta sitten on oltava hyvin varovainen. Alumiinia siis kannattaa välttää, vaikka ei vielä tarkoin tiedetä sen aiheuttamista ongelmista terveydelle.

Miten korvaan alumiinin keittiössäni?

miten-korvata-alumiini

Alumiinia käytetään niin moneen tarkoitukseen keittiössä. Siksi alumiinista luopuminen ei käykään näpsäkästi. Yksi tuote ei voi korvata kaikkia alumiinin käyttötarkoituksia. Seuraavaksi  esittelen sinulle muutaman oman vinkkini miten korvata alumiini keittiössä.

Alumiiniset keittoastiat

Alumiinikattiloista luovuttiin käytännössä jo 80-luvulla. Tosin suurkeittiöissä alumiinikattiloita edelleenkin käytetään yleisesti . Suurkeittiöissä kuitenkin tiedetään että alumiini ei sovellu happamien ruokien valmistamiseen. Siksi en pitäisi suurkeittiöiden alumiinikattiloita niin suurena ongelmana.

Alumiinifolio on turhan yleistä kodeissa

Alumiinifolio on kaiketi se yleisin alumiinista valmistettu tuote keittiössä. Alumiinipaperi tuntuukin olevan korvaamaton.

Miten korvaan alumiinifolion?

Grillaus

Grillauksessa ilman alumiinipaperia ei tunnu selviävän. Olen tämän kesä grillannut ilman alumiinia todella menestyksekkäästi.

Kanan ja lihan grillaaminen ilman foliota onnistuu ihan grilliritilällä. Pitää vain istua vahtimassa lihan kypsyyttä. Olen myös käyttänyt paljon ulkopannua lihojen kypsennykseen grillissä. Näin alumiinia ei tarvitse käyttää lainkaan.

Grillattavat kalafileet kannattaa laittaa kasteltuun  voipaperiin. Voipaperinyytti sijoitetaan grillin koriin miedolle lämmölle hautumaan rauhassa kypsäksi. Tällä tavoin valmistettu kala on mielestäni jopa parempaa kuin foliossa kypsennetty kala.

Uuniperunat

Olen myös valmistanut uuniperunoita tosi usein. Uuniperunoita ei pitäisi voida valmistaa ilman alumiinia mutta se ei pidä paikkaansa. Uuniperunoille voit kokeilla kannellista vuokaa. Lado perunat vieriviereen ahtaaseen vuokaan ja peitä kannella.

Käärepaperi

Minulla on ollut vuosia tapana kääräistä ruuantähteitä alumiinifolioon ja laittaa kääre jääkaappiin. On niin helppo kietaista palanen foliota kanafileen ympärille ja laittaa se odottelemaan jääkaapin hyllylle. Nyt olen huolestuneena luopunut alumiinifolion käytöstä kokonaan.

Kannelliset lasikulhot

Olen valinnut säilytysmateriaaliksi lasikulhot. Niissä on tosin muovinen kansi mutta ruokahan ei ole kosketuksissa kanteen. Lasi on niin ihana materiaali säilytykseen. Siihen ei tartu helposti makuja tai hajuja.

Lasikulho pitää tietysti puhdistaa. Se ei ole kertakäyttötuote kuten alumiinifolio.  Lasi on kuitenkin hyvin helppo puhdistaa. Myös rasva irtoaa tehokkaasti  lasisesta kulhosta. Lasikulhojen huono puoli on niiden koko ja paino. Joskus jääkaappini on niin pullollaan lasikulhoja ettei ovi tahdo mennä kiinni.

Metalliset leivosvuoat sekä uunivuoat

miten-korvata-alumiini

Eräs suosittu alumiinituote keittiössä on alumiiniset leivosvuoat ja kakkuvuoat. Ne ovat mielestäni ihan kaikkein helpoin korvata. Pitkäikäisiä vuokia on olemassa kaupoissa ja kirppareilla. Itse hankin lasivuoat niin että ne käyvät uuniin sekä pakastimeen.

Muffiinivuokia saa sekä silikonisina että metallista valmistettuina. Jos hankit metallisia vuokia niin hanki mieluiten ei-teflonisia. Itse hankin teflonvuoat ja olen sitä nyt katunut. Tosin teflonkin on vaarallinen terveydelle vain jos sen pinta on vaurioitunut.

Mehiläisvahakangas

Alumiinifoliota on todella helppo käyttää astioiden kansina. Nyt kun olen luopunut kokonaan foliosta olen totutellut peittämään astioita toisin.

Mehiläivahalla käsitellyt kankaat ovat todella käteviä. Tässä Ecoteekin mehiläisvahakangas. Hinta ei ole halpa mutta ne eivät ole kertakäyttötavaraa. Käytä mehiläisvahakankaita astioiden sulkemiseen. Ne muotoutuvat itse kanneksi mutta voit käyttää myös narua apuna.

Mehiläisvahakankaat korvaavat myös voipaperin eväiden kääreenä. Voit puhdistaa mehiläisvahakankaat kätevästi pyyhkäisemällä haalealla vedellä. Myös mietoa, hajutonta pesuainetta voi käyttää puhdistamiseen.

Alumiinifoliolla on monta vaihtoehtoa

Alumiinifolion voi siis korvata varsin helposti. Vaikka alumiinifoli on pieni asia niin se on kuitenkin merkittävä askel kohti ekologisempaa kotia. Pienin askelin etenemällä pääset varmimmin tavoitteisiisi. Kaikkea ei ole tarpeen muuttaa kerralla. Se, että ole tietoinen tuotteiden ekologisuudesta ja vaaroista on myös tärkeää. Osaat varoa mahdollisesti haitallisia tuotteita.

Kiitos taas ajastasi ja mielenkiinnostasi blogiani kohtaan. Käytätkö sinä alumiinifoliota vai oletko jo korvannut sen jollain muulla tuotteella? Kerro omat vinkkisi kommenttiosiossa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *