Keittiön siivous on monen mielestä varsin haastavaa. Varsinkin jos haluat kunnioittaa ympäristöä ja vältellä kovia, synteettisiä kemikaaleja. Keittiön siistinä pitäminen voi kuitenkin olla helpompaa jos löytää korvaavia luontoystävällisiä menetelmiä. Seuraavaksi esittelen sinulle muutaman helpon siivousniksin keittiön siivoamiseen.

Perusperiaatteita keittiön siivouksessa

keittion-siivous
Kuva Ron Porter Pixabaystä

Keittiö on paikka, jossa jopa vannoutuneilla minimalisteilla on aika paljon tavaraa. Monet pikkuesineet ja maustepurnukat täyttävät meidän kaikkien keittiöt. Keittiön on oltava mahdollisimman käytännöllinen. Käytännöllisyys taas tarkoittaa usein tavaroiden esillä pitämistä. Näkösällä olevat esineet tietysti rasvoittuvat helposti ja keräävät myös pölyä.

Välineet

Keittiön siivous onnistuu yksinkertaisilla välineillä. Siivousliinat kannattaa hankkia pestävinä. Siivousliinoja voi valmistaa myös itse puuvillaista teepaidoista. Niitä voi myös virkata tai ommella puuvilla/bambulangasta. Vältä mikrokuitua siivousliinoissa mikromuovin takia.

Aineet

Keittiön siivous ei vaadi vahvoja, synteettisiä kemikaaleja. Keittiön siivoukseen sopivia ympäristöystävällisiä aineita ovat väkiviinaetikka, siivoussaippua, ekologinen käsitiskiaine sekä hankausaineeksi puhdistuskivet kuten Universal Stone ja tavallinen palasokeri.

Aitoja siivoussaippuoita ei valitettavasti saa kaikista marketeista. Niitä valmistavat suomalaiset pienyritykset kuten FiiniNaturally, Candle Light Story sekä Naturette. En tee kaupallista yhteistyötä näiden yritysten kanssa, joten linkit eivät ole ns. mainoksia.

Ruokasoodan käyttöä keittiön puhdistuksessa olen vältellyt. Ruokasooda naarmuttaa useimpia pintoja. Ainakaan keraamiselle liesitasolle tai tavallisellekaan sähköliedelle ruokasooda ei sovi naarmuttavuutensa takia. Vain uuni, jääkaappi (tietyin varauksin) ja tiskikone kestävät ruokasoodaa.

Keittiön siivous helpottuu kun eliminoit pikkuesineet työtasoilta

keittion-siivous
Kuva pascalhelmer Pixabaystä

Pikkuesineiden, maustepurkkien ja muun työtasoilla olevan tavaran siivous on ihan ensimmäinen työvaihe. Tähän työvaiheeseen kannattaa käyttää aikaa. Jos keksit miten vähennät oman keittiösi pikkuesineiden määrää, olet tehnyt  valtavan työn. Puhtaiden, selkeiden pintojen siivous on ihan eri asia kuin tavaaraa pursuavien työtasojen ja hyllyköiden putsaaminen.

Keittiön työtasojen järjestely on kieltämättä haastava homma. Siivousta helpottaa jo sekin että kaikki pikkuesineet on sijoitettu vaikkapa tarjottimelle tai koriin jonka voi sitten siirtää kokonaisuudessaan pois. Tavaroiden säilyttäminen koreissa on  muutenkin ihan käyttökelpoinen idea. Löydät tavarat helposti, kun tiedät missä korissa on mitäkin.

Tarvitsetko todella kaikkea sitä mitä säilytät keittiössä?

Keittiöön kertyy helposti paljon sellaistakin tavaraa jota tarvitaan vain kausittain. Tällainen tavara on syytä siirtää aina kauden loputtua pois tieltä. Niitä varten on keksitty hankalat yläkaapit. Kannatan käyttökelpoisten tavaroiden säilyttämistä. Tavaroista luopuminen myymällä niitä muutamalla eurolla kirppiksellä ei ole aina järkevää.  Jos kuvittelet tarvitsevasi  joskus tulevaisuudessa vaikkapa pursotinta, sitä ei kannata myydä tai antaa pois.

Pintojen puhdistus

Nyt kun kaikki pinnat ovat vapaat, ne onkin todella helppo puhdistaa vaikkapa päivittäin. Päivittäin puhdistaminen  vapauttaa sinut raskaista suursiivouksista. Lika ei pääse pinttymään pintoihin ja  ne saa puhtaaksi kevyemmillä aineilla. On ekoteko siivota joka päivä. Näin vältyt ostamasta voimakkaita pesuaineita. Jos pinnat ovat pesemättä useita päiviä, ei kaikkia tahroja enää saa välttämättä irrotettua ekoaineilla.

Keittiön kaikki tasopinnat voi puhdistaa siivousliinalla joka on kasteltu siivoussaippuaa sisältävään veteen.  Lisää haaleaan veteen (3 litraa) puoli teelusikallista raastettua siivoussaippuaa.  Pyyhi pinnat lopuksi kuivaksi puhtaalla siivousliinalla.

Tällä tavalla voit käsitellä kaikki työtasot, jääkaapin oven, keittiön ovenkahvat ja leveät ikkunalaudat sekä avohyllyt. Myös liesituulettimen lasi sekä kupu on hyvä pyyhkäistä usein, sillä liesituuletin rasvoittuu todella herkästi myös ulkoapäin.

Liesi on hankalin puhdistettava

Liesi on erityisesti siivouskohde joka pitää puhdistaa jokaisen ruuanlaittorupeaman jälkeen. Myös uuni pitää puhdistaa heti jos uunin pohjalle on valunut jotain.

Keraamiset liesitasot

keraaminen-liesitaso
Kuva pascalhelmer Pixabaystä

Induktioliedet ja keraamiset liesitasot kannattaa puhdistaa heti mutta vasta kun liesi on täysin jäähtynyt. Keraamiselle liesitasolle ei saa käyttää mitään karkeita pesuvälineitä kuten teräsvillaa eikä edes karkeita sieniä.

Ekologisena pesuaineena keraamiselle liesitasolle sopii etikka. Etikka ei vahingoita lieden pintaa. Etikalla keraamisen lieden pinnasta lähtee myös rsvatahrat. Myös käsitiskiaineet soveltuvat keraamisten liesien puhdistukseen. Pesun jälkeen keraamisen lieden pinta tulee myös huuhdella ja kuivata hyvin.

Keraamista liettä ei saa pestä liian voimakkaasti painaen, sillä liedenpinta voi siitä jopa rikkoontua. Käytä pehmeää kangasliinaa, rauhallisia otteita ja riittävästi aikaa keraamisen liesitason puhdistukseen.

Keraamisille liesitasoille on olemassa erityisiä metallikaapimia jolla voi irrottaa pintaan palanneen sokeripitoisen tahran.

Tavanomaiset sähköliedet ja kaasuliedet

Tavanomaiset liedet kuumenevat muualtakin kuin keittolevyjen ja kaasupolttimoiden kohdalta. Siksi kaikki roiskunut ruoka ja rasva erityisesti on niin vaikea irrottaa. Likaantunutta lieden pintaa on hyvä liottaa.

Voit kostuttaa lieden levyjen välit tavallisella vedellä vaikkapa heti kun olet lopettanut lieden käytön. Roiskeet eivät kuivu tai pala kiinni jos ne kostuttaa.

Kun liesi on jäähtynyt, voit puhdistaa sähkölevyjen teräksiset reunat. Ne saa helpoiten puhtaaksi sokeripalalla hankaamalla. Olen myös kokeillut puhdistamiseen Universal Stonea (valmistettu savesta) ja vastaavaa  verkkokauppa GreenDealista hankkimaani puhdistuskiveä.

Sekä sokeripala että puhdistuskivet toimivat yhtä hyvin puhdistusteholtaan. Puhdistuskiven eduksi voin mainita käytön helppouden sekä kiillon. Puhdistuskivissä on myös glyserolia joka ehkäisee uutta likaa tarttumasta pintaan. Glyseroli antaa metallipinnalle upean kiillon. Puhdistuskivet ovat todella riittoisia GreenDealin kivi maksoi vajaan 10 euroa, hankin sen 1,5 vuotta sitten. Siinä on vielä yli puolet jäljellä. En tee kaupallista yhteistyötä GreenDealin kanssa eli tämä ei ole mainoshöpinää. Olen hankkinut kaikki siivousaineeni heiltä ihan normaalisti ostamalla. Heillä on kuitenkin hyvä liikeidea myydä vain aidosti ekologisia siivousaineita sekä kosmetiikkaa.

Itse keittolevyt olen puhdistanut kuparisella harjalla. Levyihin en ole käyttänyt mitään pesuainetta. Pelkkä huolellinen hankaus riittää.

Tavanomaisen sähkölieden emaloidut osat puhdistuvat pyyhkimällä edellyttäen että olet liottanut niitä hetken.  Joskus liedessä on vanhoja kellertäviä rasvatahroja. Nämä tahrat ovat vanhaa rasvaa joka on päässyt kuivumaan. Tällaiset tahrat voivat lähteä puhdistuskivellä hankaamalla. Puhdistuskivi sopii myös emalille. Se ei naarmuta pintoja.

Rasva irtoaa rasvalla

keittion-siivous
Kuva Brett Hondow Pixabaystä

Vanhat, palaneet rasvatahrat voi myös poistaa uudella rasvalla. Uskomaton juttu mutta uusi rasva poistaa vanhaa rasvaa. Niksin juju on siinä että uusi rasva pystyy imeytymään vanhaan rasvaan ja pehmittämään sitä. Näin rasvatarat ovat helpompi poistaa. Lorauta vain tilkka öljyä vanhan kellastuneen rasvatahran päälle, odota noin 15-30 minuuttia ja ala puhdistamaan pehmennyttä tahraa.

Kun olet poistanut kaikki tahrat liedestä, pyyhi koko liesi puhtaaksi siivousliinalla joka on kasteltu siivoussaippuaveteen (1/2 tl raastettua siivoussaippuaa ja 3 litraa vettä). Huuhtele sitten liesi siivousliinalla joka on kasteltu pelkkään veteen ja lopuksi kuivaa koko liesi kuivalla liinalla.

Keittiön lattioiden pesu

lattian-pesu
Kuva Rudy and Peter Skitterians Pixabaystä

Keittiön siivous huipentuu tietysti lattian pesuun. Pesen lattioita todella harvakseltaan. Ainoa poikkeus on keittiön (ja tietietysti kylppärin) lattiat. Keittön lattia likaantuu ihan eri tavalla. Keittiössä myös syntyy erityisen vaikeasti irtoavaa likaa. Koska keittiön lattialla ei ole mattoja eikä mitään muuta siirrettävää pesen sen aina kun olen lopettanut ruuanvalmistuksen. Aikaa kuluu operaatioon 2-5 minuuttia.

Jos et valmista keittiössä aterioita kuin satunnaisesti tai vain viikonloppuisin, on tietysti turhaa pestä lattiaakaan kovin usein. Jos valmistat paljon ruokaa ja keittiösi on kovassa käytössä, on hyödyllistä pestä lattia päivittäin. Lattia on helpompi saada puhtaaksi, jos tahrat ovat aivan tuoreita.

Puhdista keittiön lattia ensin kaikesta roskasta. Itse käytän toimitukseen roskia keräävää moppia johon olen laittanut kuivan, kankaisen siivousliinan (imurointikin on ihan ok).  Yritän luopua kaikista kertakäyttöliinoista. Kerään kuivalla mopilla roskat ja kastelen sitten liinan vedessä jossa on etikkaa (3 litraa vettä ja ½ desiä etikkaa). Etikka hieman desinfioi pintoja. Pyyhin melkein kuivaksi puristetulla siivousliinalla lattian kauttaaltaan. Jos lattiassa on paljon räiskynyttä rasvaa tai muuta selkeää likaa, toistan käsittelyn.

Jos lattia on kovin märkä, kuivaan sen vielä kuivalla siivouspyyhkeellä. Yleensä lattia kuivuu itsestäänkin muutamassa minuutissa. Kuivattu lattia kiiltää minusta todella upeasti.

Roskiksen puhdistus

Nyt koko keittiö on pesty ja puhdas. Tällaisen keittiön huollon voit tehdä vaikkapa joka päivä. Kaappeihin ei nyt koskettu lainkaan. Niiden vuorokin tulee aikanaan. Roskiksen ja roskiskaapin kuitenkin puhdistan päivittäin, aina kun vien roskapussin.

Pyyhi roskis ja välitön lähialue ympäriinsä kostealla siivousliinalla. Käytä apuna tarvittaessa etikkavettä. Kuivaa roskis huolellisesti sillä kosteassa elävät bakteerit helpomin. Voit suihkauttaa hieman etikkaa  myös roskiksen pohjalle estämään bakteerikasvua ja tunkkaista hajua. Itse käytän etikkaa roskiksen pohjalla vain satunnaisesti.

Näin helppoa ja nopeaa on keittiön puhdistaminen. Mitään synteettisiä pesuaineita ei tarvita keittiössä lainkaan. Synteettiset keittiön puhdistamiseen tarkoitetut aineet ovat niitä kaikkein vahvmpia ja samalla haitallisempia. Usein synteettiset keittiönpuhdistusaineet ovat vielä suihkeina jolloin siivoustyötä tekevä henkilö saa aikamoisen määrän haitallisia kemikaaleja keuhkoihinsa.

Miten sinä olet hoitanut keittiön siivouksen. Siivoatko joka päivä vai harvemmin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *