Puu mielletään yleisesti hyvinkin ekologiseksi materiaaliksi. Ekologinen puu on luonnollinen ja perinteinen materiaali rakentamiseen sekä käyttöesineiden valmistamiseen.  Puu mielletään hengittäväksi materiaaliksi joka lisää kodin viihtyisyyttä. Silmä lepää ja mieli rauhoittuu puupintoja katsellessa. Seuraavaksi tarkastelen lähemmin  puun ekologisuutta. Ota selvää, miten löydät ekologisesti tuotettua puuta!

Puu on korvannut metallin, muovin ja monen synteettisen materiaalin

ekologinen-puu
Kuva Lukasz Szmigiel on Unsplash

Puu on yksi ihmisen vanhimmista materiaaleista. Puuta käyttivät jo luolamiehet. Puusta pystyttiin valmistamaan huonekaluja jo ennen rautanaulojen keksimistä. Erilaisilla liitoksilla ja puunauloilla valmistettiin kansan parissa puuhuonekaluja vielä 1800-luvulla. Puusta pystyttiin valmistamaan myös erittäin käyttökelpoisia lukkoja joita avattiin puuavaimilla.

Ekologinen puu on korvannut kalliimman metallin kansan keskuudessa hyvin kauan. Monet nykyisistä muoviesineistä oli  vielä 1950-luvulla puuta. Eihän siitä niin pitkä aika ole.

Onko puuntuotanto ekologista?

Puusta puhuttaessa pitää aina tietysti puhua metsistä. Metsät ovat nykyään päivittäin puheenaiheena mediassa.  Metsät ovat olennainen osa ilmastonmuutosta vastaan taistellessa.  Nykyisin metsiä kasvatetaan selluloosan valmistukseen.

Paperiteollisuus arvostaa nopeasti kasvavaa metsää, sillä se pystyy tuottamaan riittävästi raaka-ainetta tehtaiden käyttöön. Eucalyptuspuu kasvaa neljässä vuodessa hakkuukuntoon kun männyltä se vie 70 vuotta.

Metsät ovat valjastettu pääosin paperiteollisuuden tarpeisiin. Huonekaluteollisuus, rakennusteollisuus ja käyttöesineet syntyvät kuitenkin ihan toiseenlaisesta puumateriaaleista.  Kestävä puumateriaali kasvaa pitkään ja hitaasti. Pitkään kasvanut puu on tiheäsyistä ja kovaa. Siksi sata vuotta sitten rakennetun talon ikkunanpokat ovat vieläkin käyttökelpoiset. Puumateriaali  oli silloin ihan eri luokkaa kuin nyt.

Suomalainen puu on ekologinen vaihtoehto

ekologinen-puu
Kuva Matthew Smith on Unsplash

Ekologinen puu on biohajoava ja uusiutuva luonnonmateriaali. Se täyttää siis ekologisuuden kriteerit. Kun puhutaan puun ekologisuudesta, pitää käsitellä aina myös metsien tilaa ja metsänhoitoa. Meillä Suomessa metsänhoito on edistyksellistä verrattuna moneen muuhun maahan ( asiasta ollaan tosin montaa mieltä). Siksi suomalaiset puulaadut ovat selkeästi  ympäristöystävällinen valinta. Suomessa metsiä on noin 60% maapinta-alasta kun se Keski-Euroopassa voi olla alle 11%. Suomessa siis riittää metsää vielä sisustusmateriaaliksi.

Ekologista on myös kotimaisen puun kuljetus. Kotimainen puuaines tulee läheltä eikä vaadi pitkiä rekka- ja laivakuljetuksia. Pidän kotimaisen puuta aina ykkösvaihtoehtona sisustusmateriaaliksi.

Euroopan Unionissa metsiä suojellaan ainakin paperilla ja juhlapuheissa

Euroopan Unionissa on laadittu strategia metsien suojelemiseksi. Se painottaa metsien hoitoa ja metsäalueiden määrän säilyttämistä ennallaan. Metsät kuitenkin katoavat pikkuhiljaa myös Euroopassa. Kaupungistuminen, moottoritiet, kasvitaudit ja tuhoeläimet verottavat joka vuosi metsiämme.

Jalopuuraaka-ainetta tuodaan Suomeen ympäri maailmaa

Suomeen tuodaan kaikkialta maailmasta jalopuuta sisustustuotteiden valmistukseen. Jalopuuta tuodaan koko Amerikan mantereelta kuten Kanadasta, USA:sta ja Brasiliasta. Myös Aasiasta tuodaan trooppisia puulajeja kuten teakia meille. Miten me voimme varmistua tämän puutavaran ekologisuudesta?  Seuraavaksi esittelen sinulle kaksi eri sertifikaatia jotka liittyvät puumateriaaleihin.

Puun sertifiointi, ympäristöystävällinen puuraaka-aine

metsaa
Kuva Daniel Seßler on Unsplash

Puumatriaaleilla on ainakin kaksi erillistä sertifikaatia. Sertifikaatteja voi hakea mille tahansa puusta valmistetulle tuotteelle tai puun tuotannolle.

FSC® sertifikaatti

FSC® on puun alkuperäketjun hallintajärjestelmä. Forest Stewardship Council eli FSC edistää vastuullista metsänhoitoa. Vastuullinen metsänhoito tarkoittaa FSC:n standardien mukaan seuraavaa:

  • FSC Metsänhoitosertifikaati vahvistaa että metsää hoidetaan tavalla joka kunnioittaa luonnon monimuotoisuutta. Paikallisten ihmisten pitää saada hyötyä metsästä. Tämä suitsii suuryrityksiä ja halpatyövoiman käyttöä.
  • Chain of Custody Certification suojaa kestävän kehityksen metsien tuotteita ja varmistaa niiden pääsyn markkinoille.

FSC sertifikaati tukee EU:n lanseeraamia EU Timber Regulationia sekä  EU FLEGT:iä. Euroopan Unionilla on oma puutavara-asteus johon kyseiset sääntelyt liittyvät.

PEFC™ sertifikaatti

PEFC Sertifikaatti on saatavilla sekä tuotantoketjulle että metsänomistajille. PEFC sertifikaatti a voi hakea mikä tahansa puumateriaalia käsittelevä tai  valmistava yritys. PEFC sertifikaatti on kansainvälinen. Se on käytössä ja saatavilla kaikkialla maailmassa. Tämä on tärkeää varsinkin silloin kun hankimme eksoottisia puulajeja.

PEFC sertifikaatti tarkoittaa vastuullista metsänhoitoa sekä tuotantoketjua. PEFC tarjoaa palvelujaan myös pienille yrityksille ryhmäsertifikaatin turvin. Näin kustnnukset ja byrokratia  eivät kaadu niskaan niin helposti.

Suomen tilanne

Suomen metsät ovat pääosin yksityisessä omistuksessa . Usein metsien omistajuus on  pilkkoutunut hyvinkin pieniksi  paloiksi perintömetsien ansiosta. Siksi suurin osa Suomen metsistä ei olekaan sertifioitu. Pienet metsänomistajat eivät pysty käyttämään suuria summia rahaa sertifiointiin. Tämä on tulevaisuudessa myös este kansainväliselle kaupalle.

Ekologinen puu sopii sisustusmateriaaliksi

metsaa
Kuva Maarten Deckers on Unsplash

Puu on nykyisin yksi suosituimmista rakennusmateriaaleista. Myös julkisten tilojen sisustukseen käytetään yhä enemmin puuta. Kodeissa puu on kallis vaihtoehto. Monet valitsevatkin puuta vain somisteeksi.

Puulattia ovat yleisin puusisustus kodeissa

Lattiamateriaalina puu on yksi suosituimmista. Parkettilattia on erittäin kaunis ja kestävä lattiamateriaali. Hyvin hoidettuna se on lähes ikuinen. Puulattiaa pystyy helposti  hiomaan, lakkaamaan ja uudistamaan pintakäsittelyillä. Usein puulattian alle voi asentaa myös lattialämmityksen. Pitää vain osata valita oikea puulaji.

Nyrkkisääntönä voi pitää että lehtipuu on aina kovempaa kuin havupuu. Lattiamateriaaliksi kannattaakin valita mahdollisimman kova puulaji.

Sisustusmateriaalina puun ulkonäkö rakaisee. Jos puu ei joudu kovalle kulutukselle alttiiksi, voi valita puulajin vapaammin.

Yleisemmät puulajit

Puulajeja myydään Suomessa todella useita. Listasin tähän vain muutamia. Suurin osa puutavarasta tulee ulkomailta. Suomalaiset puulajit kuusi, koivu ja mänty voivat olla ja ovatkin usein ulkomaisia. Tämä on kummallinen asia sillä meillähän pitäisi olla metsää mistä ottaa.

Ostaessasi puuta, sinulla on aina oikeus tietää puun alkuperä. Kysy siis myyjältä, mistä puutavara tai valmis parketti on peräisin.

Tammi

Tammi on parkettimateriaalien suosikki. Se on kaunis ja kestävä puulaji. Tammea on saatavana  kymmeniä eri lajikkeita. Onhan tammilajeja maailmassa jopa 300 erilaista. Kaikki sisustusmateriaaliksi käytettävät tammilajit ovat kuitenkin saman tyyppisiä ominaisuuksiltaan.

Tammi elää hyvin vähän. Siksi se soveltuu hyvin vaativiinkin parketteihin. Tammiparketin alle voi sijoittaa lattialämmityksen.

Pyökki

Pyökki on kova puulaji joka tulee meille Euroopasta. Pyökki on hyvin yleinen kaikkialla Euroopassa paitsi meillä Suomessa. Se on vaalea ja eleetön puulaji.  Kotimainen koivumme on vielä pyökkiäkin vaaleampi mutta ei yhtä kova.

Pyökistä valmistetaan parketteja ja huonekaluja. Voit laittaa lattialämmityksen pyökkilattian alle sillä se ei juuri elä.

Saarni

Saarni on  jalo lehtipuu ja erittäin kova puulaji. Saarnen erityispiirre on sen värikkyys ja juovaisuus. Saarnen puuaineksessa on havaittavissa jännittävää kuviointia. Saarnen sydänpuu on eriväristä kuin pintapuu. Saarnessa on punertavaa ja vaaleaa värisävyä.

Saarnea tuodaan Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

Kirsikkapuu

Kirsikkapuu on kova puulaji joka sopii parketteihin. Kirsikkapuusta valmistetaan hyvin paljon huonekaluja ja puuesineitä juuri sen kovuuden takia. Kirsikkapuu on väriltään punertavaa. Kirsikkapuuparketin alle voi laittaa lattialämmityksen.

Mänty

Mänty on suomalainen puulaji ja siksi varsin ekologinen (tarkista kotimaisuus). Mänty tulee lajikkeesta riippuen vanhetassaan kauniin roosan väriseksi. Tällainen mänty on varsin kaunis materiaali. Suurin osa männystä jää kellertäväksi vanhetessaan. Mänty on huomattavasti pehmeämpää kuin lehtipuut. Se sopiikin huonekalupuuksi ja rakentamiseen paremmin. Mäntylankku on vanha maalaistupien lattiamateriaali. Se käsiteltiin vuosittain suovalla joka teki sen pinnan miellyttäväksi.

Kuusi

Kuusi on erittäin pehmeä puulaji. Kuusen pehmeyttä kannattaa käyttää hyväksi. Pehmeys on sama asia kuin huokoisuus. Huokoisena puulajina kuusi on ehkäpä ekologisin saunanlauteiden materiaalina. Jos onnistuu löytämään kuusilautaa joka ei ole pihkaista saa upeat lauteet jotka eivät tunnu kuumalta kovissakaan löylyissä. Saunalogia.fi blogissa on lueteltu parhaat puulajit lauteisiin. Eksoottiset laudepuumateriaalit korvaisin heti kuusipuulla.

Lehtikuusi

Lehtikuusi on eräs lahonkestävämmistä puulajeista. Se on omiaan ulkokalusteissa sillä lehtikuusi ei vaadi pintakäsittelyä lainkaan. Väriltään lehtikuusi on punertavan ruskea. Se on selvästi tummempi kuin meille tuttu metsäkuusi. Lehtikuusi on todella kaunis puulaji.

Lehtikuusi on kovempaa puuta kuin tavallinen kuusi. Siksi sitä on alettu suosia myös lattiamateriaalina. Lehtikuusi ei kuitenkaan sovellu tiloihin jossa on lattialämmitys, sillä se pitää kosteasta ilmasta. Lattialämmitys kuivattaa liiaksi lehtikuusta ja se alkaa halkeilemaan.

Lehtikuusta tuodaan meille Siperiasta. Lehtikuusen ekologisuutta vähentääkin pitkä kuljetus.

Koivu

koivut
Kuva John Price on Unsplash

Koivu on Suomessa suosittu kestävä puulaji. Koivu on kovaa lehtipuuta. Se ei kuitenkaan pärjää kilpailussa jaloille lehtipuille kuten tammelle, saarnille ja pyökille. Koivu on kuitenkin kasikertaa kovempi lattiamateriaali kuin mänty tai metsäkuusi. Siksi sitä kannattaa suosia.

Koivu on japanilaisten suosiossa vaaleutensa ja eleettömyytensä takia. Koivu onkin huonekaluissa ja sisustuksessa ajaton ja kestävä materiaali.

Koivu on kotimainen puulaji ja siksi ekologinen (tarkista aina kotimaisuus). Koivua ei tarvitse kuljetella maapallon toiselta puolelta. Koivu on nyt jäämässä roskapuuksi, sillä paperiteollisuus on korvannut sen Brasiliasta tuomallaan nopeakasvuisella eucalyptuspuulla.

Koivusta on saatavana montaa eri laatua. Arvokkaimmat koivulaadut ovat visakoivu ja loimukoivu. Ne ovat myös kotimaisia ja siksi ekologisia.

Pähkinäpuu

Pähkinäpuu kasvaa eteläisessä Suomessa mutta hyvin harvinaisena. Muualla pähkinäpuut ovat yleisiä ja suosittuja huonekalujen rakennusaineita. Pähkinäpuu on kaunis keskivaalea puulaji jota tuodaan Suomeen Euroopasta.

Erikoiset suomalaiset puulajit

Itse hehkutan kotimaisen puun puolesta. Suomessa on paljon kauniita puulajeja joita ei juurikaan ole hyödynnetty. Monet luonnonpuut ovat Suomessa roskapuun maineessa. Niiden hyödyntäminen sisustamisessa olisi ympäristöystävällisempää kuin eksoottisten palisanterien tilaaminen tuhansien kilometrien takaa.

Lahdessa sijaitsevasta Hakalan Puutukusta on saatavana ainakin seuraavia kotimaisia puulaatuja:

Metsälehmus, mänty, koivu, visakoivu, loimukoivu, tervaleppä, raita sekä lehtikuusi.

Olen itse nähnyt työstettävän kotimaista tuomea. Se on upea ja näyttävä puu  jota voi käyttää sisustuselementtinä. Tuomea vain ei ole yleisesti myynnissä missään.

Vinkki puusisustajalle

Jos innostuit sisustamaan kotimaisella puulla, kannattaa tarkastella puulajeja hieman laajemmin. Sinun ei suinkaan tarvitse tyytyä pelkkään mäntyyn, kuuseen ja koivuun. Jos sinulla on esimerkiksi omenapuu jonka haluat kaataa voit teettää siitä lautaa sisustusmateriaaliksi. Omenapuu on kova puulaji joka sopii hyvin kulutusta kestäviin kohteisiin.

Liian suuriksi kasvaneet pihapuut voi halutessaan sahauttaa laudoiksi. Pitkään kasvanut pihapuu voi olla todella kaunis sahatavarana. Jos pihapuu kaadetaan lahottajasienen takia sitä ei tietysti voi sisustukseen käyttää.

Kierrätetty puuraaka-aine

vanha-ovi
Kuva Claus Pescha on Unsplash

Sisustuksessa on jo pitkään ollut trendinä käytetty puutavara. Hyvin kaunis sisustusmateriaali on patinoitunut lauta. Harmaa lauta puhuttelee monia. Se on ajaton ja sopii moneen sisustukseen. Siksi kaikki vanhat puurakenteet jotka purkaa, kannattaa huolella tutkia. Lahonnut puu joutaa kompostiin mutta terve, patinoitunut puu on arvotavaraa.

Käytettyä puutavaraa ovat myös kuormalavat joista syntyy upea sisustus taitavan sisustajan käsissä. Kuormalavat sopivat etenkin ulkokalusteiksi patioille ja parvekkeille.

Hanki mahdollisimman ekologisesti tuotettua puuta

Ekologinen puu on jotenkin niin suomalainen materiaali. Suomalainen sisustus perustuu aika pitkälti puuhun. Tämän kirjoituksen tarkoituksena oli antaa sinulle uusia ideoita ekologisten puulaatujen hyödyntämiseen. Halusin myös kiinnittä huomiota puun ympäristöystävällisyyteen. Hanki siis mahdollisimman ekologisesti tuotettua puuta. Valitessasi ympäristöystävällistä puutavaraa, kiinnitä huomiosi seuraaviin asioihin:

  • Lähituotanto; suomalaista puuta tai lähialueilla tuotettua puuta
  • Entinen pihapuu; anna pihapuullesi uusi elämä
  • Uusiopuutavara;  purkulauta ja kuormalavat
  • Ekosertifioitu puutavara

Mikä onkaan sinun suosikki puulajisi? Kerro kommenttisi  tuohon alle!

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Pihallani on 2 valtavaa kirsikkapuuta koriste ja makea ja aion kaadattaa ne koska varjostavat liikaa enkä haluaisi ihan polttopuuksi laittaa
    en vain keksi mitä kautta löytyy joku kuka tarvitsisi sitä

    1. Hei Ritva
      Kiitos kysymyksestä.
      Valitettavasti en osaa vastata. Kannattaa ilmoitella jossain ”annetaan” palstalla.
      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *