Tiskaaminen oli lapsuudessani lasten puuhaa ja äidin auttamista. Niin se taitaa olla vieläkin joissain perheissä. Tosin nykyisin tiskikoneet hoitelevat suuren osan tiskistä, joten lapset pääsevät vähemmällä.

ekologinen-astioiden-pesu

Miksi astioiden pesun pitäisi olla ekologista

Olen joutunut ajattelemaan tiskausta tarkemmin monestakin eri syystä. Ihoni on yliherkkä monelle aineelle. Olen valinnut itselleni mahdollisimman ihoystävälliset pesuaineet myös tiskaukseen jo monia vuosia sitten.

Olen myös ajatellut tiskaamista ekologiselta kannalta. Astioiden pesussa kuluu runsaasti vettä ja sähköä. Lisäksi monet tiskiaineet ovat erittäin vahvoja kemikaaleja. Miten selviytyä tiskistä pienemmällä hiilijalanjäljellä ja vähäisemmällä kemikaalikuormalla? Likaisia astioita tulee joka päivä joten tiskauksen ekologinen vaikutus on merkittävä.

Olen aina suorastaan inhonnut tiskausta ja miettinyt miten siitä pääsisi vähemmällä vaivalla. Huomasin että tiskaamisen ei tarvitse olla ikävää eikä ankeaa. Valitsemalla itselle paremmin sopivat menetelmät ja tuotteet voi tiskauksestakin suorastaan nauttia.


Miten onnistuu ekologinen astioiden pesu

Hanki astioita joita on helppo pestä

ekologinen-astioiden-pesu

Usein hankalimpia tiskattavia ovat kaikenlaiset muovikipot ja niiden kannet. Ne pyörivät tiskikoneessa, ne eivät kuivu kunnolla ja niiden pinta jäähelposti rasvaiseksi. Erittäin painava syy luopua muovisista astioista oli minulle se, että muoviastioiden tiskaaminen vaati paljon enemmän pesuainetta kuin muut materiaalit. Tiskiainepullo tyhjeni hetkessä rasvaisia muovirasioita tiskatessa. Lasiastioiden tiskaaminen on huomattavasti helpompaa. Olen kertonut mielipiteeni muovista täällä.

Parempia vaihtoehtoja muoville ovat lasi, metalli ja keramiikka. Ne ovat kestäviä ja helposti pestäviä. Keraamiset ja lasiset astiat käyvät usein sekä ruuanvalmistukseen, tarjoiluun että ateriointiin. Näin teet kaappeihisi tilaa, kun sama kulho käy moneen eri tarkoitukseen. Heivaa nyt viimeistään muoviset astiat pois ja hanki tilalle helpommin pestäviä astioita.


Tiskaa astiat mahdollisimman pian

Silloin kun ruuantähteet eivät vielä ole kuivahtaneet kiinni astioihin, niiden puhdistaminen sujuu nopeasti. Kuivahtaneet astiat pitää ensin liottaa. Usein kuivunut lika pitää hangata kovalla voimalla astioista.

Esiliota tarvittaessa astioita riittävän pitkään. Joskus kun on haudutellut tuntikausia vaikkapa puuroa uunissa, voi vuoka näyttää melkoisen vaikealta pestävältä. Olen aina laittanut tällaiset astiat hetkeksi likoamaan haaleaan veteen, jossa on hieman ruokasoodaa. Ruokasooda saa lian irtoamaan helpommin, sillä se tekee pesuvedestä liukasta.


Panosta ekologisten tiskiaineiden hankintaan

ekologinen-astioiden-pesu

Vältä turhan voimakkaita markettien tehopesijöitä. Hanki merkkejä, joissa on mahdollisimman luonnollinen ja lyhyt ainesosaluettelo. Hyviä tiskiainemerkkejä on monia. Niistä ollaan eri mieltä. Monilla on ehdoton suosikki ja muut tuotteet ovat nou,nou jostain syystä.

Silloin kun minulla on ollut tiskikone käytössäni tykkään käyttää Attitude-merkkistä konetiskiainetta. Attitudea saa sekä verkkokaupoista että ekologisia tuotteita myyvistä kivijalkamyymälöistä. Attitude konetiskiaine on uskomattoman tehokas ollakseen ekologinen tuote. Ekotuotteissa ei ole käytetty niitä kaikkein tehokkaimpia kemikaaleja. Siksi tuotteen teho ekologisissa merkeissä on aavistuksen heikompi. Olen tiettyyn pisteeseen asti valmis luopumaan pesutehosta kunhan tiedän saavani turvallisen tuotteen.

Tällä hetkellä tiskaan astiat käsin sillä minulla ei ole pesukonetta. Käsitiskiaineeni olen ajoittain myös valmistanut itse. Tehokkain itse valmistamani käsitiskiaine on kookosrasvasta valmistettu siivoussaippua. Siivoussaippualla onnistuu mainiosti ekologinen astioiden pesu. Sillä lähtee rasvaisetkin astiat puhtaiksi hetkessä ilman myrkyllisiä kemikaaleja. Siivoussaippuaa myy myös esimerkiksi LuovaStore Mäntässä. Olen kirjoittanut saippuasta jutun jonka voit lukea täällä.

Voin lämpimästi suositella sinulle myös Ecodoon Aloe Vera käsitiskiainetta sekä hajusteetonta Greenscents astianpesuainetta. Erityisen rasvaiselle tiskille käytän ihanasti mintulle tuoksuvaa Ecodoo rasvaa vastaan käsitiskiainetta. Näitä käsitiskiaineita saa Greendeal verkkokaupasta tilaamalla.

Hanki nestemäiset astianpesuaineet kaupasta

Nestemäistä käsitiskiainetta ei kannata alkaa itse valmistamaan. Nestemäinen tiskiaine tarvitsee aina säilöntäaineen kaverikseen plus muita kemikaaleja. En suosittele sulattamaan saippuaraastetta veteen. Jos tuotteeseen ei lisää säilöntäainetta, bakteerit saavat vapaasti kasvaa pesuaineliuoksessa.


Poista astioista tarkkaan kaikki irtonainen ruoka, varsinkin rasva

Astiat eivät puhdistu itsestään. Yleensä astianpesuun liittyy aina jonkin verran mekaanista työtä, vaikka käyttäisitkin astianpesukonetta. Astiat tulee puhdistaa huolellisesti ja olen tarkoitukseen löytänyt erittäin hyvän työkalun. Käytän silikonista valmistettua nuolijaa kaikkien astioiden putsaamisessa ruuantähteistä. Näin saan turhat, viemäreitä tukkivat ainekset pois astioista ja pesuvesi pysyy todella kirkkaana koko astianpesun ajan. Mitään rasvoja ei koskaan saa huuhdella kuumalla vedellä viemäriin eikä todella rasvaisia astioita saa laittaa tiskikoneeseen. Rasva kertyy pikkuhiljaa viemäriputkiin ja kohta keittiösi tulvii.


Vältä turhaa tiskaamista

Joskus astioita voi käyttää useaan kertaan ennen, kun niitä on syytä tiskata. Turhaa tiskaamista tapahtuu usein ruokaa valmistettaessa. Veitsiä ja kulhoja ei tarvitse välillä tiskata välttämättä. Jos leikkaat ensin lihaa ja samalla veitsellä kalaa niin tiskaaminen on silloin tietysti paikallaan. Samaa kulhoa voi myös käyttää aterian eri valmistusvaiheessa soveltaen. Jos haluat puhdistaa kulhon tai veitsen ruuanvalmistuksen välissä, siihen riittää usein kevyt pyyhkäisy tai huuhtelu pelkällä vedellä.

Hanki ympärillesi kauniita välineitä

luonnonmukainen-tiskaus

Hanki mieleisiäsi kauniita tiskiharjoja, keittiöpyyhkeitä sekä kuivaustelineitä. Tunnelma on tärkeää, myös tiskatessa. Jos satsaat kunnon välineisiin ja ympärilläsi on kauniita esineitä sekä miellyttäviä tuoksuja, on tiskaaminenkin nautinto.

Itse olen hankkinut luonnonmukaisia käsitiskivälineitä Mujista, joka on Japanista lähtöisin oleva sisustusliike ja life style myymäläketju. Mujissa on upea valikoima keittiötarvikkeita sekä tekstiilejä puusta, teräksestä sekä lasista.


Opiskele käyttämiesi keittiövälineiden oikeat hoito-ohjeet

Ilman hoito-ohjeita et tule selviytymään edes tiskauksesta.

  • Monet padat ja paistinpannut eivät lainkaan pidä vesipesusta.
  • Hiiliteräspannut tulee aina öljytä ruostumisen ehkäisemiseksi.
  • Emaloituihin patoihin ei tulisi laittaa maitoa sisältäviä ruokia sillä ne palavat helposti pohjaan.
  • Puisia astioita ei pidä laittaa tiskikoneeseen.

Hyvin monessa astiassa on rajoituksia käytön suhteen. Opettele ne ennen, kun otat astian käyttöön. Parasta olisi tutustua käyttöohjeisiin jo kaupassa ennen ostopäätöstä. Jos astioita kohtelee väärin, ei niiden peseminenkään onnistu toivotusti.


Hanki vain tarpeellinen määrä keittiövälineitä sekä astioita kattaukseen

ekologinen-astioiden-pesu

Liian suuret astiamäärät lisäävät tiskiä. Tulee tiskattua harvemmin, kun kaapissa on mistä ottaa. Joskus tämä kaikki kuitenkin on pestävä. Sillä välin likaiset astiat lojuvat keittiössäsi ja saavat sinut huonolle tuulelle. Jos astioita on paljon eikä niitä pese välittömästi lika saattaa kuivua todella pahasti kiinni. Hanki siis vain kohtuulliset määrät astioita.


Jaa tiskivuoroja muillekin perheenjäsenille

Opeta koko perheelle astioiden pesuun liittyvät niksit. Tiskivuorojen jakaminen oli ennen tiskikoneita hyvin normaalia monessa perheessä. Sama homma voisi toimia nykyisinkin. Jo aivan pienet lapset osaavat laittaa lautasensa tiskikoneeseen. Voit opettaa lapsillesi myös, miten lautaset tyhjennetään ruuantähteistä.

Tällaiset vinkit tällä kertaa. Kiitos kun jaksoit lukea juttuni!

Olisi todella hienoa kuulla miten sinä hoitelet tiskin. Onko sinulla omia vinkkejä tiskaukseen tai siihen että tiskiä ei syntyisi niin paljon?

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

  1. Hei Outi! Ihmettelin tekstissäsi mainittua väitettä että raastettu saippua, johon lisätty vesi olisi epähygieenistä. Olisin kiinnostunut tietämään mihin väite perustuu? Saippuaraastehan on emäksistä siinä missä palasaippuat yleensä, enkä oikein ymmärrä miten siinä alkaisi sen enempää kasvamaan bakteerit vaikka sitä laimentaakin vedellä hieman.
    Odotan vastaustasi mielenkiinnolla!
    yt. Ansku

    1. Hei Ansku!
      Ja kiitos todella paljon mielenkiinnosta minun blogiani kohtaan.
      Tosiaan se hygienia asia. Otit esille todella tärkeän asian josta minun olisi pitänyt puhua enemmin.
      Kaikissa tuotteissa joissa on vettä tarvitaan säilöntäaine jotta tuotteen hygienia voidaan varmistaa.Vaikka saippua on emäksistä, vesi-saippua seoksen hygienia voidaan taata vain osittain ja hyvin lyhyeksi ajaksi. Siksi esimerkiksi kaupan vettä sisältävissä nestesaippuoissa on kaikissa säilöntäaine mukana pakollisena ainesosana. Kyse on siis tuoteturvallisuudesta. Kotona valmistetuissa tuotteissa me itse tietysti aina vastaamme tuoteturvallisuudesta.
      Voit tietysti jättää säilöntäaineen poiskin jos valmistat nestemäistä pesuainetta vain vaikkapa viikoksi. Jos kaikki valmistusvälineet ja raaka-aineet ovat puhdistettu, vesi kiehautetty yms. ei varallisia bakteereja pääse niin helposti syntymään. Suosittelen myös jääkaappisäilytystä säilöntäaineettomille tuotteille.
      En voi kuitenkan blogissani suositella säilöntäaineen pois jättämistä vettä sisältävissä tuotteissa. Emäksisyys tietysti hidastaa bakteerien kasvua mutta ei estä sitä. Esimerkiksi niin suosittu Marseille saippua ei edes ole kovin emäksistä. Olen mitannut Marseille-vesi liuoksista lukemia pH 7,5-8,5 eli hyvin lähellä neutraalia. Jos haitallisia bakteereita pääsee vesi-saippua liuokseen jota käytetään vaikkapa astianpesussa, voi tuloksena olla ruokamyrkytyksen kaltainen tila. Siksi siis suosittelen ehdottomasti säilöntäaineen käyttöä vesi-saippua liuoksessa.
      Hyvää kesän jatkoa sinulle!
      Terveisin Outi

      1. Hei Outi,
        Kiitos hyvin perusteellisesta vastauksestasi. Kuulostaa järkevältä ja ymmärrän pointin. Hyvä idea tuo jääkaappisäilytys!

        Vielä kuitenkin pohdiskelin että onko bakteereista tiskiaineessa hirveän paljon haittaakaan, kun astiat lähtökohtaisesti huuhdellaan tiskauksen jälkeen ja ne vielä kuivatetaan ennen käyttöä, jolloin luulisi ettei bakteereja jää astioihin ruokamyrkytystä aiheuttamaan? Itse olen hyvin anti-bakteerikammoinen vaikka terveysalalla työskentelenkin (tai ehkä juuri siksi!) ja koen että liiallinen hygienisyys kodissa vain haitaksi.

        Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi! Mukavaa kesänloppua sinne myös!

        1. Hei Ansku
          Kiitos taas mielenkiinnostasi!
          Tuohon kysymääsi bakteeriasiaan vielä palatakseni. Bakteerit kuuluvat hyvin luonnollisina ja välttämättöminä meidän elinympäristöön. Olet aivan oikeassa siinä että huuhtelullahan bakteereista pääsee. ja kun astiat kuivattaa, niin niissä ei pitäisi elää enää vaarallisia bakteereja.
          Takavuosina oli kuitenkin tapaus jossa eräs suomalainen nestesaippuan valmistaja joutui tuhoamaan koko varastonsa. Heidän saippuastaan oli löytynyt vaarallisia bakteereita jotka aiheuttivat epidemian. Valitettavasti en löytänyt tapauksesta mitään netistä. On varmasti häipynyt historian hämärään.
          Normaalisti ihminen on aika vastustuskykyinen vaarallisillekin bakteereille. Koskaan ei kuitenkaan voi tietää kuka niistä sairastuu. Siksi olen ottanut tämän varovaisen linjani.
          Ystävällisin Terveisin
          Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *