Korkki on luonnonmateriaali, jota yhä useammin tapaa sisustuksessa. Mistä korkkia saadaan ja kuinka sitä tuotetaan? Korkin tarina on mielenkiintoinen ja sijoittuu Iberian niemimaalle, Portugaliin ja Espanjaan. Tässä artikkelissa tutustutan sinut korkin tuotantoon sekä sen jalostukseen. Selvitän sinulle miten hyvis korkki oikeastaan on.

korkki-ekologinen-materiaali
Photo by Clem Around The Corner on Unsplash

Mistä saadaan korkkia?

Korkki valmistetaan puun kuoresta. Yleensä korkki on peräisin korkkitammesta. Korkkia tuotetaan etenkin Euroopassa. Suurin tuottajamaa on Portugali. Korkkitammia viljellään myös esimerkiksi Sardiniassa, Espanjassa sekä Ranskassa. Korkkitammi on suosittua kaikissa Euroopan viinintuottajamaissa.

Puun kaarnassa oleva korkki suojaa tehokkaasti puuta liialta lämmöltä ja kuivuudelta. Korkki on muodostunut kumimaisesta suberiinista. Suberiini on kasvien epidermiksessä olevaa solukkoa. Suberiini on hyvin monimutkainen biopolymeeri, joka koostuu rasvahapoista (suberiinihappo) ja glyseriinistä. Suberiinit muodostavat yhdessä ligniinin sekä kutiinin kanssa materiaalin, jota kutsumme korkiksi.

Valmis, puhdistettu korkki ei sisällä lainkaan aromaattisia aineita. Siksi korkki soveltuukin niin moniin eri käyttökohteisiin kuten viinipullojen korkeiksi.

Korkin tuotanto

Korkkia on tuotettu jo 1600-luvulta alkaen. Korkista valmistettiin tuolloin vain viinipullon korkkeja. Ennen korkkia viinipullot suljettiin hiotuilla lasitulpilla. Hiottuja lasitulppia käytetään vieläkin esimerkiksi Saksassa. Kaikkein korkealaatuisin korkki käytetään viinipullon korkkien valmistukseen.

Korkkitammi elää noin 200-300 vuotta. Joka 9. vuosi siitä saadaan uusi sato. Aivan nuorena korkkitammi ei tietystikään tuota mitään. Kestää ainakin 25 vuotta ennen, kun puusta saadaan mitään satoa. Ensimmäinen korkkisato on heikkolaatuista. Vasta 43 vuotta istutuksen jälkeen puu alkaa tuottaa normaalin, laadukkaan sadon. Yksi korkkitammi voi tuottaa korkkia monelle sukupolvelle.

Korkki irrotetaan puusta ja työstetään lankuiksi. Korkkia keitetään tarkan menetelmän mukaan orgaanisten, haihtuvien yhdisteiden poistamiseksi. Samalla korkkilankun tilavuus kasvaa 20% mikä tekee käsittelystä helpompaa.

Lankut leikataan säännöllisen muotoisiksi. Vain kaikkein laadukkain korkki työstetään pullonkorkeiksi. Loput materiaalista jauhetaan ja käytetään mitä moninaisimpiin tarkoituksiin. Kun korkkijauhetta kuumennetaan, se turpoaa ja muodostaa erittäin kestävän, kumimaisen materiaalin.

Korkin eettisyys ja ekologisuus

korkki-ekologinen-materiaali
Photo by Goran Ivos on Unsplash

Korkkia tuotetaan eettisesti. Korkkitammimetsiköt ovat paikallisten sukujen omistuksessa. Osaaminen on kulkenut sukupolvelta toiselle vuosisatoja. Korkkitammen tuotannossa ei esiinny ihmisoikeuksien loukkauksia kuten ala-arvoisia työoloja. Työ on hyvin palkattua sillä korkin korjuuseen ja työstöön tarvitaan erityistä ammattiosaamista.

Korkki on eräs ekologisimmista materiaaleista. Se on yksi parhaista vaihtoehdoista nahalle ja muoville. Korkki on täysin biohajoava materiaali. Se on myös uusiutuva ja kierrätettävä materiaali. Korkin korjuu on eettistä ja tapahtuu Euroopan alueella, Iberian niemimaalla sijaitsevissa korkkitammimetsissä.

Korkkitammimetsät torjuvat omalta osaltaan ilmastonmuutosta. Puuta ei tarvitse kaataa vaan se saa jatkaa kasvuaan 200-300 vuotta. Puu tarvitsee enemmän hiilidioksidia kuoren korjaantumisprosessin aikana. Säännöllisesti kuoritut korkkitammet varastoivat hiilidioksidia 3-5 kertaa enemmän kuin luonnontilassa oleva puu.  Korkkitammimetsiin istutetaan jatkuvasti uusia tammia vanhojen tilalle.

Korkkitammimetsät ovat ikivanha ekosysteemi, joka tarjoaa elintilaa monille eläin- ja kasvilajeille. Harvinainen, uhanalainen iberian ilves elelee Iberian niemimaan korkkitammimetsissä. Maailman luonnonsuojelujärjestön, WWF:n mukaan korkkitammimetsien biotooppi on yksi lajirikkaimmista maailmassa niin kasvi- kuin eläinkunnankin puolesta. Korkkituotteiden käyttö tukee korkkitammimetsissä olevan ainutlaatuisen biotoopin säilymistä.

Korkkitammimetsät ovat suojeltuja. Asianmukaisissa korkkituotteissa on sertifikaatti, jossa tuottaja on sitoutunut kestävään korjuuseen.

Korkilla on ylivertaisia ominaisuuksia

  • Korkki on kevyttä ja ilmavaa. Yli puolet korkin tilavuudesta on ilmaa. Korkki on kelluva materiaali.
  • Korkki on kestävä materiaali jos sitä hoidetaan oikein.
  • Korkki on myös varsin tulenkestävää. Se ei syty herkästi palamaan kuten puu ja muovi.
  • Korkki on vedenpitävä materiaali. Korkin vedenpitävyys tekee siitä muovin veroisen aineen.
  • Korkki on hyvin joustavaa. Korkin kumimainen olemus tekee siitä hyvän kilpailijan monille kumi- ja silikonituotteille.
  • Korkkia voidaan uusiokäyttää. Korkkituotteet voidaan jauhaa ja käyttää uusioraaka-aineena.
  • Korkki on ilmavaa ja siksi myös lämpimän tuntuista. Korkin lämmöneristyskykyä voi verrata esimerkiksi solumuoviin.
  • Korkki sopii materiaaliksi myös vegaaneille sekä eläinten ystäville. Korkki on peräisin puusta eikä sen tuotannossa käytetä eläinperäisiä materiaaleja.

Korkin käyttökohteita

Monissa tuotteissa muovi tai nahka voidaan korvata korkilla. Korkista valmistetaan nykyisin esimerkiksi kenkiä, käsilaukkuja, lampunvarjostimia ja koruja.

Korkki on suosittu lattiamateriaali. Korkin suosiota lattiamateriaalina lisää sen joustavuus ja lämpö. Korkkilattioiden asennus vaatii ammattitaitoa, sillä korkki kutistuu kuivassa huoneilmassa. Ammattitaitoisesti asennettu korkkilattia on helppohoitoinen ja miellyttävä.

Korkkilattian hoito on helppoa; lattia pyyhitään nihkeällä. Korkkilattia ei kestä runsasta vettä. Varo etenkin saumakohtia. Korkkilattiaan ei yleensä tarvitse käyttää pesuaineita. Jos haluat puhdistaa lattian pesuaineella, valitse neutraali tuote (pH noin 7)

Korkki on suosittu akustinen materiaali kotiin ja julkisiin tiloihin. Korkki vähentää kaikua ja pehmentää ääniä. Korkki on myös sisustuksellisesti hyvin kaunis materiaali.

Korkista valmistetaan myös rakennusmateriaalina käytettävää ääni- ja lämpöeristyslevyä. Korkki on rakennusmateriaalina kilpailijoitaan ekologisempi sillä siinä ei ole polyuretaania. Korkki eristelevyt kuumennetaan voimakkaasti, jolloin materiaali laajenee luonnollisesti.

Korkkituotteiden hoito

Korkki on kestävä materiaali oikein hoidettuna. Olipa kyseessä sitten korkkilaukku tai korkkilattia, hoito-ohjeet ovat samat. Käytä nihkeää pyyhettä ja tarvittaessa neutraalia pesuainetta. Vältä liikaa kosteutta. Käsilaukut ja lompakot voit pyyhkäistä puhtaaksi myös esimerkiksi vauvoille tarkoitetulla kosteuspyyhkeellä.

Korkki on ekomateriaali, jonka käyttö pitäisi yleistyä

korkki-ekologinen-materiaali
Photo by Ephraim Mayrena on Unsplash

Korkki on meillä Suomessa vielä aika harvinainen materiaali. Korkin suosio saisi mielellään kasvaa. Korkilla voisi korvata epäekologiset materiaalit kuten nahan ja muovin hyvin monessa paikassa. Korkki on hyvin kaunis materiaali sisustuksessa ihan sellaisenaan. Asusteissa korkin voi värjätä halutun sävyiseksi.

Ongelmana materiaaleissa on usein kestävyys. Joudumme jatkuvasti hankkimaan uusia tuotteita koska materiaalit ja tuotteen laatu ovat huonoja. Nopea kuluminen, haurastuminen, värjäytymät ja likaantuminen pilaavat tuotteen ja meidän pitää jatkuvasti hankkia uutta tilalle.

Ongelman voisi ratkaista ostamalla laadukkaampia tuotteita, jotka ovat valmistettu laadukkaista materiaaleista. Laadukas korkkituote on kestävä. Se on helppo pitää puhtaana. Korkkituote kestää aikaa. Korkkiasusteet ovat klassikkoja, jotka ovat miellyttäviä käyttää vuodesta toiseen. Korkki sisustusmateriaalina on kuin puu, yhtä rauhoittava ja luonnollinen. Korkkiin ei helposti kyllästy.

Korkki sopii mainiosti yhteen muiden luonnonmateriaalien kanssa. Korkilla luot kotiisi harmoniaa ja lämmintä tunnelmaa.

Tulisiko korkista sinulle uusi suosikkimateriaali?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *