Olen jo vuosia tietoisesti vältellyt muovia aivan kaikessa mitä hankin. Muovin välttely ei ole ihan helppoa. Jokin aika sitten huomasin että kaikki omistamani tyynyt sisältävät polyesteritäytteen. Polyesteri on synteettinen kuitu, joka on käytännössä muovia.  Polyesteri täytteisille tyynyille löytyy useita miellyttäviä ja luonnollisia vaihtoehtoja. Tässä jutussa esittelen sinulle yleisimmät luonnonmateriaaleista valmistetut tyynyt.

lluonnonmateriaali-tyyny
Photo by the blowup on Unsplash

Miksi polyesteri ei ole hyvä tyynyntäyte?

Tyynyn täytteenä polyesteri on se kaikkein tavanomaisin. Ennen polyesteria tyynyt täytettiin vaahtomuovirouheella. Ennen muovia käytettiin esimerkiksi lumppua eli kierrätetyistä puuvilavaatteista revittyä vanua sekä luonnonmateriaaleja kuten kaislaa, olkea ja höyheniä.

Polyesteria voi olla tyynyssä palloina, levyinä tai ihan vaan vanuna. Alussa, uutena, polyesterivanu tuntuu ilmavalta, kevyeltä ja miellyttävältä ihoa vasten. Aika nopeasti polyesterivanu kuitenkin litistyy ja tyyny menettää ilmavuutensa. Litistynyt polyesterityyny hiostaa. Hiki ja ihon eritteet kertyvät tyynyyn. Vuoden vanhan ja uuden polyesterityynyn painoero voi olla jopa kilon verran. Tyyny on imenyt itseensä paitsi pölyä myös hikeä ja kuolleita ihosoluja. Polyesterityyny ei siis ole kovinkaan pitkäikäinen.

Polyesterityyny on mikromuovin lähde

Tyynystä irtoaa käytön aikana runsaasti mikromuovia, joka päätyy lopulta vesistöihin. Muovin käyttöön tulisi suhtautua erittäin kriittisesti. Muovi on yleensä helposti korvattavissa biohajoavilla materiaaleilla. Luonnonmateriaaleista valmistettujen tyynyjen uusi nousu on mahdollistanut muovittomat yöunet.

Hyviä vaihtoehtoja polyesterityynyille

Biohajoavia tyynyntäytteitä on nykyisin useita. Eri ekotäytteissä on suuriakin eroja. Kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa löytääkseen itselle sopivat luonnonmateriaaleista valmistetut tyynyt.

Untuva- ja höyhentäytteiset tyynyt

untuvatyyny
Photo by Nico Frey on Unsplash

Untuva- ja höyhentyynyt ovat erittäin suosittuja. Ennen muovia ne olivat vielä paljon suositumpia ja hyvinkin yleisiä. Untuvaa käyttivät ennen ainoastaan hyvin varakkaat ihmiset. Tavallinen kansa käytti höyheniä ja joskus jopa sulkia. Kanoista, hanhista ja ankoista hyödynnettiin ihan kaikki, höyhenpeitettä myöten. Lisää höyheniä saatiin riistalinnuista.

Höyhentyyny vaatii kohtalaisen runsaasti täytettä ollakseen tukeva. Usein höyhentyynyjen ongelmana on liiallinen pehmeys.

Untuvatyynyt valmistetaan hahtuvaisista untuvista. Hentoisia untuvia tarvitaan tyynyyn valtaisa määrä. Korkealaatuiset untuvatuotteet ovat todella arvokkaita. Untuva on hyvin lämmin ja erittäin pehmeä tyynyntäytteenä.

Joitakin untuvatyynyjä voi myös pestä jopa pesukoneessa. On myös mahdollista pestä täyte ja päällinen erikseen. Höyhentäytteen pesu vaatii ammattitaitoa ja välineitä.

Untuva- ja höyhentyynyt eivät sovellu allergisille. Hyvin moni saa voimakkaita oireita lintujen höyhenistä. Höyhentyyny voi allergisoida samaan tapaan kuin lemmikkieläin. Jos olet allergiaan taipuvainen, vältä höyhentyynyjä.

Höyhenet ja untuvat eivät välttämättä ole kovin eettisiä.

Eläinsuojeluyhdistykset joutuvat taistelemaan jatkuvasti lintujen oikeuksien puolesta. Höyhentuotantoon käytetyt linnut ovat hyvin surullista katseltavaa. Varsinkin edulliset höyhentuotteet saattavat olla tuotettu lintuja kiduttamalla. Höyhenet irrotetaan usein elävistä linnuista. Eläimen kärsimys on sanoin kuvaamaton. Jos haluat hankkia untuvatuotteita, varmista tuotteen eettisyys. Eettistä untuvaa on kyllä saatavilla. Eettinen untuva nypitään kuolleista linnuista.

Eläinystävänä untuvatyynyn hankita ei ole edes tullut mieleeni olkoon kuinka biohajoava vaan. On olemassa niin paljon muita, parempia vaihtoehtoja polyesteritäytteen korvaamiseen.

Villatäytteiset tyynyt

Villatäyte on hyvin suosittu ekologinen tyynyntäyte. Villatäyte vastaa koostumukseltaan hyvin paljon polyesterivanua. Villatäytteinen tyyny tuntuu pään alla samalta kuin polyesterityyny. Se ei kuitenkaan hiosta. Villakuidut sitovat suomuihinsa kosteutta. Tyyny ei koskaan vaikuta kostealta.

Villa on täytteenä antimikrobinen. Villavanussa bakteerit eivät helposti kasva. Lue lisää villan ominaisuuksista täältä.

Voit valita tyynyysi joko irtovillatäytteen tai villavanun. Irtovillatäyte on rouheampi. Tyynyä voi halutessaan muotoilla helpommin.

Tuuleta villatäytteistä tyynyäsi usein. Villatyynyn voi pestä pesukoneessa täytteineen villapesuohjelmalla. Täyte ja päällinen kuivataan erikseen.

Villatäytteinen tyyny ei sovellu villa-allergikolle eikä myöskään vegaanille.  

Puuvillatäytteiset tyynyt

Puuvilla vastaa tuntumaltaan polyesteria ja villaa. Puuvillatyynyjen sisällä on pumpulia eli puuvillavanua. Puuvillalla ei kuitenkaan ole yhtä hyviä ominaisuuksia kuin villatäytteisellä tyynyllä. Puuvillatyyny hiostaa hieman enemmin kuin villa mutta ei kuitenkaan samalla tapaa kuin polyesterityyny.

Villatyynystä voit pestä vain päällisen. Vanua ei voi pestä mutta voit kyllä tuulettaa sen. Puuvillatyyny ei ole yhtä pitkäikäinen kuin villatyyny sillä pumpulitäyte imee itseensä hikeä polyesterityynyn tavoin. Likaantumisen estämiseksi käytä puuvillatyynyssä aina topattua tyynynsuojusta.

Luonnonkumitäytteiset tyynyt

Jotkut meistä ovat ihastuneet muotoiltuihin tyynyihin. Muotoilluissa tyynyissä täytteenä on luonnonkumia. Luonnonkumin päällä on usein villavanu tuomaan lisää pehmeyttä ja miellyttävää tuntumaa.

Luonnonkumi ei materiaalina ole niin ekologinen kuin mitä usein annetaan ymmärtää. Luonnonkumia tuotetaan Kaakkois-Aasiassa. Sitä viljellään monokulttuurina. Monokulttuuri tarkoittaa sitä, että hyvin laajat alueet kasvavat vain yhtä kasvilajia. Näin luonnon monimuotoisuus katoaa alueelta. On olemassa myös eettistä luonnonkumia mutta sen tuotanto on hyvin vähäistä. Lue lisää luonnonkumista täältä.

Luonnonkumityynystä voi pestä ainoastaan päällisen.

Tattariakanatyyny

luonnonmateriaaleista-valmistettu-tyyny
Tattariakanatäytteinen joogapolsteri Jaatukaupasta

Tattariakanatyynyt ovat suosikkejani. Tattariakanat ovat nykyisin hyvin suosittuja joogapolsterissa ja meditaatiotyynyissä. Tattariakanat sopivat mainiosti myös nukkumatyynyyn.

Tattariakanat ovat ihanteellisia tyynyntäytteenä. Tattariakanat eivät varastoi lämpöä. Ne eivät hiosta vaan pitävät pään viileänä. Näin nukkuminen on hyvin miellyttävää. Tattariakanat ovat hyvin pitkäikäisiä. Tyynyn täytteenä ne kestävät 4-10 vuotta. Sen jälkeen ne voidaan kompostoida.

Tattariakanatyyny on jämäkkä ja tukeva. Tuntuma on täysin erilainen kuin vanutäytteisillä tyynyillä. Monet ovat kuitenkin heti ihastuneet tattariakanatäytteisiin tyynyihin niin että eivät muihin vaihtaisi.

Tattariakanat eivät aiheuta allergisia reaktioita kuin erittäin harvoissa tapauksissa. Tattariakanat ovat myös antimikrobisia. Tyynyntäytteesi ei ala kasvamaan bakteereja ja muita mikrobeja. Lue lisää tattariakanoista täältä.

Kiinnostaako sinua luonnonmateriaaleista valmistetut tyynyt? Onko sinulla jo kokemusta biohajoavista tyynyistä?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Tattariakanatyyny alkoi kiinnostamaan. Laitan sen heti hankintalistalle. Nyt minulla on käytössä Ruskovillan villatäytteinen tyyny. Olen siihen ollut tyytyväinen, juuri hiostamattomuuden vuoksi. Sekä tietenkin muovittomuus ja ekologisuus painoivat vaakakupissa kun valitsin sen.
    Kiitos paljon blogistasi! Olen saanut niin runsaasti tietoa. Kiitos kun tutkit ja kirjoitat näistä tärkeistä asioista.

    1. Hei Paula
      Kiitos että luet blogiani.
      Tattariakanatyyny on kyllä ihana. En enää vaihtaisi pois.
      Tilasin ensin tattariakanatäytteisen joogabolsterin. Se on tosi jämäkkä, paras mitä minulla on ollut. Tyynyt tilasin kun ihastuin joogapolsteriin. Tyynyssä on tattariakanaa huomattavasti vähemmän kuin joogapolsterissa. Ensin ajattelin tilata lisää akanaoita mutta huomasin lyhyen kokeilun jälkeen alkuperäisen määrän riittävän. Tyynystä saa muotoiltua juuri sopivan, tukevan nyytin niskan tueksi.

      Hyvää syskyn jatkoa sinulle
      Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *