Hämeen keskiaikafestivaalit järjestetään tänä vuonna 20.- 22.8.2021. Itse vierailin viime vuonna, 15.8. Hämeenlinnan Linnapuistossa kesäisillä festareilla. Tässä hieman tarinaa viime vuoden festaritunnelmista. Kyseessä oli perinteinen kolmipäiväinen tapahtuma Hämeenlinnassa 14.-16.8.2020. Keskiaikafestivaalien teema oli tuolloin magia ja myytit. Mukana oli myös lukuisia kotimaisia käsityöläisiä myymässä ja esittelemässä tuotteitaan. Löysin joukosta todellisia helmiä, jotka esittelen sinulle seuraavaksi.

hameen-keskiaikafestarit
Alueella oli väljää vaikka kävijöitä oli kaikkiaan yli 23 000

Hämeen Keskiaikafestivaalit ovat rento ja rauhallinen perhetapahtuma

Hämeen Keskiaikafestivaalit on järjestetty jo vuodesta 1997. Tapahtumasta on kehkeytynyt Suomen suurin keskiaikatapahtuma. Festarit järjestetään historiallisen Hämeen linnan puistossa. Ohjelmassa oli mm. turnauksia, joita seuraamaan pääsi kaikki alueella vierailijat. Alueella oli pukuvuokraamo josta sai keskiaika-tyylisiä vaatteita. Näin yleisökin pääsi virittymään paremmin tunnelmaan.

Minusta festareiden parasta antia olivat lukuisat käsityöläisten kojut. Myyjät kertoivat töistään ja tuotteistaan mielellään vaikka en mitään aina ostanutkaan.  Illalla oli erillismaksullista ohjelmaa kuten keskiaikaiset pidot upeine ruokineen ohjelman kera.   

ruttotohtorin-ohjeet
Ruttotohtorin ohjeet luettiin tarkasti ja niitä myös noudatettiin

Tänä kesänä aluetta laajennettiin, jotta tungoksilta vältyttiin. Vierailijana voin todeta, että mitään tungosta ei ollut, vaikka vierailijoita oli yli 23 000 kolmena eri päivänä. ”Ruttotohtorin ohjeet” olivat näkösällä ja opastivat vierailijoita käsienpesussa, turvaväleissä ja sen semmoisessa tärkeässä asiassa.

Kotimaiset pienet valmistajat ovat nyt pulassa

Koronarajoitusten vuoksi monet tapahtumat on tältä kesältä peruttu. Tätä asiaa surkuttelivat monet kotimaiset käsityöläiset Hämeen Keskiaikafestivaaleilla. Kesätapahtumat ovat hyvin tärkeä myyntikanava pienille yrityksille. Heillä ei ole mahdollisuutta saada tuotteilleen näkyvyyttä ostamalla kallista ruutuaikaa tai mainostamalla lehdissä. Pienet käsityöpajat kiertävät uskollisesti eri tapahtumissa tehden nimeään tunnetuksi. Onneksi Hämeen keskiaikafestivaali keräsi yli 23 000 vierailijaa. Monelta kauppiaalta loppuikin nyt myytävät tuotteet kesken.

Seuraavaksi esittelen sinulle muutaman Suomalaisen käsityöläisen tuotantoa.

Vuonue; kotimasta villaa

vuonue-kotimasta-villaa
Vuonueen myyntikoju täynnä laadukkaita kotimaisia villatuotteita

Vuonue on paimiolainen yritys.Vuonue oli tuonut upeat tuotteensa nähtäville ja ostettavaksi Hämeen Keskiaikapäiville. Vuonueen ideana on tuoda markkinoille kotimaista lampaanvillaa. Vuonueen lampaat ovat suomalaista alkuperäisrotua, Kainuun harmas lampaita. Lampaat ulkoilevat laitumilla ympäri vuoden.

Vuonueen takana on Pia Aaltonen perheineen. Kaikki yrityksen toiminta tapahtuu omalla kotitilalla. Pia on muuttanut kaupungista maalle ja totuttanut unelmansa lammastilasta.

Vuonueen tärkein myyntiartikkeli on tietysti villalanka. Lanka on heidän omista, rakkaudella hoivatuista lampaista kerittyä ja kehrättyä.

Lampaanvillasta Vuonue valmistaa myös huovutettuja tossuja. Huopatossuja saa kyllä ostaa muualtakin. Vuonueen huopatossut ovat kuitenkin ainoat täysin kotimaisesta villasta valmistetut. Tossuissa on myös aito kumipohja koska he haluavat välttää muovia kaikissa tuotteissa.

Lue lisää villasta täältä.

Lasistudio Jan Torstensson

lasistudio-jan-torstensson

Lasistudio Jan Torstensson oli ehkäpä mieleenpainuvin kotimainen käsityöläinen Hämeen Keskiaikapäivillä. Lasista kertovassa jutussani totesin, että Suomessa ei lasia juurikaan valmisteta. En silloin ollut kuullutkaan Jan Torstenssonin lasipajasta. He nimittäin valmistavat pienimuotoisessa pajassaan käyttö- ja taidelasia kirkkaasta kierrätyslasista. Heidän kojussaan oli mahdollista myös seurata työnäytöstä, jossa Jan Torstensson sulatti kierrätyslasia ja valmisti siitä pieniä lasihelmiä.

Torstenssonit vakuuttivat lasiesineidensä laadun olevan erittäin hyvä. Käyttöesineet, kuten juomalasit voidaan huoletta pestä tiskikoneessa. Esineet kestävät kuulemma kaiken muun normaalin paitsi avioriidat!!! Näin ei aina voi sanoa merkkilasistakaan.

Lasi ei välttämättä ole kaikkein ekologisin materiaali, vaikka monella on asiasta erilainen käsitys. Lasi ei sisällä myrkkyjä kuten muovit mutta sen tuotantoon liittyy monia epäekologisia ja epäeettisiä ongelmia. Eräs suuri ongelma on lasin valmistuksessa tarvittava massa. Lasitehtaat eivät enää sulata hiekasta massaa itse vaan ostavat sen maailmanmarkkinoilta. Kukaan ei varmuudella tiedä massan alkuperää eikä siihen liittyviä vastuullisuusongelmia.

lasistudio-jan-torstensson
Lasistudio Jan Torstensson valmistaa upeita tuotteita kierrätyslasista

Torstenssonien yritys käyttää kierrätyslasia, jota on saatavilla todella runsaasti. Näin tuotteiden vastuullisuus voidaan taata. Tuotteet he valmistavat aina itse Suomessa omassa pajassaan. Mikä siis voisi olla vastuullisempi lasituote.

Entisinä aikoina Suomessa oli lukuisia lasipajoja. Lasipajat olivat myös opinahjoja, jossa opittiin lasinpuhaltamisen taito. Torstenssonien yrityksessä on mukana myös heidän poikansa. Se on hieno asia sillä näin lasinpuhaltamisen jalo taito saa jatkua sukupolven yli.

Seuraavan kerran kun etsit jotain kaunista esinettä lahjaksi ystävälle tai sukulaiselle, muista Lasipaja Jan Torstensson. Heidän valikoimistaan löytyy käyttölasin ohella myös upeita taide-esineitä.

Savivompatti valmistaa uniikkeja keraamisia mukeja

savivompatti
Savivompatin upeat, uniikit mukit tarttuvat väkisin mukaan

Kolmas mielenkiintoinen yritys Hämeen Keskiaikafestivaaleilla oli Savivompatti. Savivompatti on turkulainen yritys, joka valmistaa kaikki esineensä itse. Savivompatti käsittää yhden pariskunnan. Iida Leonsaari on keraamikko, joka suunnittelee ja valmistaa kaikki tuotteet itse.

Savivompatti on erikoistunut uniikkeihin, keraamisiin mukeihin ja kuppeihin. Et löydä kahta samanlaista kuppia. Mukeissa on jänniä kuvioita kuten jäniksiä ja mustekaloja. Varsinkin mustekalat ovat viisaita otuksia. Siksi mustekalamukit ovatkin erityisen suosittuja.

Kaikki materiaalit ja lasite ovat täysin myrkyttömiä. Voit siis käyttää kaikkia esineitä huoletta elintarvikekäytössä. Tuotteet kestävät mikron, uunin ja pakastuksen. Mukit huolitellaan erittäin tarkasti. Pohja on sileäksi hiottu, joten et naarmuta mukilla pöydän pintaa.

Ostin Savivompatilta upean kolmikorvaisen mukin.

Hämeen Keskiaikafestareiden anti oli loputon

savivompatti-muki
Savivompatti muki

En ehtinyt tutustua kuin murto-osaan tarjonnasta. Paikalla oli paljon kotimaisia yrityksiä mutta myös käsityöpajoja Virosta. Varsinkin puisia esineitä kauppaavat yritykset tulivat Virosta.

Suomalaisista yrityksistä voisin vielä mainita Jaana Huhtanen Designin joka valmistaa sukkia. kaikki sukat valmistetaan Suomessa. Villa on mulesing-vapaata merinovillaa. Yritys myy sukkia paitsi Suomessa myös USA:ssa, Japanissa ja Ruotsissa.

Tulinael Virosta myi takorautaisia esineitä. En lähemmin tutustunut heidän valikoimiinsa. Takorautaesineitä valmistavia yrityksiä on myös Suomessa. Heitä en alueelta valitettavasti löytänyt.

Koko festivaalin ajan ilma oli mitä hienoin. On todella positiivista, että keskellä ankeaa koronakesää järjestyi turvallisesti näinkin upea tapahtuma. Kotimaiset pienyrittäjät ja käsityöläiset tarvitsevat nyt kaiken tukemme. Siksi tein tämän postauksen. Toivottavasti sinä sait jutustani uusia ideoita vaikkapa syksyn lahjaostoksiin.

Onko Hämeen keskiaikafestivaalit sinulle tuttu?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Kivasti kirjoitettu juttu!
    Lasistudio Torstensson ja Jaana Huhtanen Design olivat Käsityökortteli alueella, Suomen Käsityöyrittäjät Ry:n tuottamassa tapahtumassa tapahtuman sisällä.
    Olemme valtakinnallinen käsityöyrittäjien yhdistys, meitä on liki 300 eri materiaalien ammattilaista eri puolelta Suomea. Käy kurkkaamassa kasityokortteli.fi
    Harmi, ettet löytänyt Seppäkatua (katu on aina samassa paikassa rannassa), koska siellä oli ainakin 15 kotimaista seppää, jotka kaikki tekivät myös taontanäytöksiä. Joukossa oli myös Suomen harvoja naispuolisia seppämestareita, Taitotakomo Ahjon Akka (ahjonakka.com) Porista, sekä monet kengityssepän mestaruudet voittanut Yvonne Hämeenlinnasta. Ja molemmat mimmithän takoivat myös alueella. Itse olin myös Seppäkadulla nahkatuotteineni (www.houseofsimone.fi).
    Ensi vuonna koko päivä aikaa! 🙂

    1. Kiitos Pia tosi paljon tästä tarkennuksesta!
      Olin tapahtumassa ihan ekaa kertaa enkä tiennyt mitä tuleman piti.
      Totta on että en perehtynyt tarkemmin tapahtuman järjestäjiin ja taustoihin. Innoissani positiivisesta tapahtumasta kirjoitin tämän omaan kokemukseeni perustuvan postauksen kun asia on vielä tuoreena mielessäni.
      Seppiä ja takorautajuttuja en tosiaan juuri ehtinyt löytää. Alue oli laaja ja jäin juttelemaan melkein joka kojulle.
      Mutta ensi vuonna olen varmasti tulossa uudelleen ja silloin perehdyn tarkemmin käsityöläisiin. Voisin viettää siellä vaikka parikin päivää. Nähtävää oli todella runsaasti.
      Kurkkasin äsken sinunkin sivuillesi. Todella upeita nahkatöitä. Harmi ettei tavattu!
      Hyvää kesän jatkoa sinulle! Nähdään ensi vuonna Hämeenlinnassa!
      T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *