Heinäkuu on lomailua minullakin. Jo hyvissä ajoin valitsen mielenkiintoiset kesäkirjat luettavaksi. Tällä kertaa löysin yhdeksi kesäkirjakseni Johanna Paunggerin ja Thomas Poppen kirjan Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa.  Kirjassa on vanhaa perinnetietoutta Keski-Euroopasta. Lopussa on myös oma lukunsa kuun vaikutuksesta kodinhoitoon. Mielenkiintoista on lukea, miten ihmiset ovat tuhansia vuosia tehneet kaiken mahdollisen seuraten luonnon rytmejä. Tässä jutussa esittelen sinulle hieman tätä mielenkiintoista kirjaa

Kuun-vaikutus-kodinhoidossa
Photo by Alexander Andrews on Unsplash

Kuu vaikuttaa kaikkeen mitä teemme

Kuun vaikutuksista elämään maapallolla on julkaistu aikojen kuluessa useitakin kirjoja. Aihe on jopa niin suosittu, että sen ympärille on kasvanut poikkitieteellinen ala; moonologia. Moonologia käsittelee kaikkea mihin kuu saattaisi vaikuttaa. Ja kuuhan vaikuttaa ihan kaikkeen; vuorovesi-ilmiöön, kalastukseen, ihmisten unirytmiin ja moneen muuhun asiaan. Kalastajan kuukalenteria on käytetty Suomessakin aina. Kalastajat tuntuvat vieläkin luottavan kalakalenteriin. Samoin puutarhurit käyttävät kuukalenteria koko satokauden ajan. Mitä lähempänä elämme luontoa ja luonnon kiertokulkua, sitä enemmin olemme luonnon armoilla. Kuun kierron seuraaminen on luonnollinen tapa etsiä ongelmiin ratkaisuja.  Hyviä kalastuspäiviä ja istutuspäiviä on alettu ennustamaan kuun kierron mukaan.

Kuun vaikutus kirjassa kerrotaan kodinhoitovinkkien lisäksi kuun vaikutuksesta puutarhassa, lääkeyrttien keruussa, terveydenhoidossa, kauneudenhoidossa sekä maa- ja metsätaloudessa. Aika monipuoliset ohjeet luonnonmukaiseen elämiseen kuun vaiheiden mukaan.

Yläkuu, alakuu, uusikuu ja täysikuu

Kuun vaikutusten seuraamisessa tärkeitä asioita ovat yläkuu ja alakuu. Yläkuu on kasvava kuu. Yläkuuksi sanotaan aikaa uudenkuun jälkeen.

Alakuu on aikaa täysikuun jälkeen. Kun kuu on kasvanut täyteen kokoonsa, se alkaa vähetä eli laskea. Puhutaan laskevasta kuusta.

Sekä yläkuu että alakuu toistuvat säännöllisesti kuukausittain.  Kuukalenterista voit nähdä milloin on yläkuu, alakuu, uusikuu ja täysikuu.

Kuun vaikutukset kodinhoitoon

Kodinhoidossa on oikeastaan aika helppoa elää kuun vaiheiden mukaan. Kuu on rytmittänyt ihmisten elämää ja toiminut eräänlaisena kalenterina. Milloin mitäkin piti tehdä; sille oli oma päivänsä kuukalenterissa.

Alakuu on tärkein kuunvaihe kodinhoidossa

Alakuulla keskitytään sellaisiin töihin, joissa pitää irrottaa tai poistaa jotain. Sellaisia ovat esimerkiksi siivous ja pyykinpesu. Kuun vaiheiden mukaan elävät kertovat, että on niin paljon helpompi pestä ja puunata alakuulla. Yläkuulla ei siivoustyöt tahdo lainkaan onnistua.

Alakuulla siivous sujuu ja lika lähtee pyykistä parhaiten. Pyykinpesussa alakuulla tarvitaan vain puolet siitä pesuainemäärästä kuin yläkuulla ja silti pyykistä tulee puhtaampaa. Myös tahrat irtoavat kuiduista parhaiten alakuulla.

Mietin vain, että miten on mahdollista tehdä kaikki kotityöt alakuulla eli parissa viikossa. Sitten vaan ollaan tumput suorina pari seuraavaa viikkoa. Ehkäpä ratkaisu löytyykin siivous- ja pyykkäystöiden keskittämisestä. Suurimmat työt voisi siirtää alakuulle ja hoitaa yläkuulla vain pakolliset pesut ja pyykit. Jostain syystä yläkuulla ei edes tee mieli siivota tai pyykätä. Alakuulla hommat on hoidettu hetkessä.

Jokaiselle työlle on oma tarkka päivänsä

Kuun Vaikutus kirjassa on hyvin tarkasti eritelty aivan parhaat päivät kullekin työlle. Omat päivänsä on esimerkiksi

  • posliinin puhdistukselle
  • ikkunanpesulle
  • puu- ja parkettilattioiden pesulle
  • metallinkiillotukselle
  • kenkienhoidolle
  • suursiivoukselle
  • homekasvustojen poistolle
  • kausivaatteiden varastoinnille
  • lämmityksen aloittamiselle kesän jälkeen

Yläkuu on akkujen lataamista varten

Yläkuulla sen sijaan kannattaa säilöä marjat, hedelmät ja vihannekset. Vain yrttien kuivaaminen tulee tehdä alakuulla. Yläkuu on rauhoittumisen ja voimien keruun aikaa. Yläkuulla kannattaa kerätä energiaa ja pitää huolta omasta jaksamisestaan. Jotenkin voin tämän allekirjoittaa. Joskus on niin raskasta yrittää väkisin puuhastella kotona. Pitäisi vain antaa olla ja odottaa suotuisampaa kuun vaihetta.

Kuun vaikutusta kannattaa itse testata

kuu-kodinhoidossa
Photo by Kym MacKinnon on Unsplash

Jos innostuit kuun vaiheiden mukaan elämisestä, voit testata itse, miten alakuu ja yläkuu vaikuttavat kotitöihin. Voit vaikkapa pestä kaksi lakanaa; toisen yläkuulla ja toisen alakuulla. Voit itse huomata miten alakuulla pesty lakana on puhtaampi ja tuoksuu raikkaammalle. Saman testin voit tehdä ikkunoille. Pese osa ikkunoista yläkuulla ja osa alakuulla. Huomaatko eron?

Oletko sinä elänyt kuun vaiheiden mukaan?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.