Vuosien aikana olen jakanut blogissani useitakin pesuaineohjeita ja reseptejä kodin kemikaalien valmistamiseen. Tässä blogikirjoituksessa kaivan ne sinulle blogin syövereistä kokeiltavaksi . Opi valmistamaan itse pesuaineita hyvin yksinkertaisista ja turvallisista aineksista.

kotitekoiset-pesuaineet
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Kemikaalit hallitsevat maailmaamme

Savupirttien Suomi on sadassa vuodessa siirtynyt aikaan, jota hallitsevat elektroniikka ja kemikaalit. Kumpikin edellä mainituista aiheuttaa ekologisia ja eettisiä ongelmia koko tuotantoketjun ajan. Tavallinen kuluttaja ei oikein voi maailman raaka-ainemarkkinoille tai kemianteollisuudelle mitään. Meidän on siis pyrittävä vaikuttamaan ruohonjuuritasolla. Kemikaalikuorman vähentäminen alkaa pesuaineista ja kosmetiikasta. Voit lukea luonnollisesta kotikosmetiikasta ja sen valmistamisesta Helenatur blogista. Kodin puhdistusaineiden valmistukseen läytyy reseptit tästä blogista. Olen linkittänyt reseptejä sisältävt juttuni tähän postaukseen että löytäisit ne helpommin.

Pesuaineiden valmistaminen on helppoa ja hauskaa

Kotitekoisia pesuaineita on helppo valmistaa itse. Omissa ohjeissani en ole käyttänyt säilöntäaineita sillä en halua niitä tuotteisiini. Jos valmistat vettä sisältäviä tuotteita ja haluat säilyttää niitä pitkään, muista lisätä niihin aina säilöntäainetta.

Kodin siivouskemikaaleista vaativin valmistettava on siivoussaippua. Jos haluat valmistaa itse siivoussaippuaa, ilmoittaudu saippuakurssille. Esimerkiksi Amppu opettaa sinut saippuanvalmistuksen saloihin:

Siivoussaippuan ohje on myös Saara Kuhan suositussa Saippuakirjassa. Saippuakirjan voit hankkia vaikkapa täältä.

Varsinaiset pesuaineet valmistuvat helposti nettiohjeita seuraten. Et siis tarvitse erikoisia laitteita tai muita välineitä. Useimmat raaka-aineetkin saat helposti marketista tai rautakaupasta. Seuraavaksi nostan esille muutamia  pesuainereseptejä blogin syövereistä

Valmista itse yleispesuainetta

Kaikkein helpoin ja ekologisin yleispesuaine on väkiviinaetikka. Etikka on mieto liuotin ja poistaa liikaa kovuutta vedestä. Näin vedestä tulee pesevämpää. Jos haluat valmistaa tuoksuvia siivousetikoita, löydät jutun niistä täältä.

Kotitekoinen pyykkipulveri

Kotitekoinen pyykkipulveriohje on klassikko. Löydät tämän ohjeen monelta sivulta hieman muunneltuna. Omassa pyykkipulveripostauksessa olen selventänyt tarkkaan jokaisen raaka-aineen funktion tuotteessa. Minusta on aina hyvä tietää, miksi jotain ainesosaa lisätään tuotteeseen. Voit siis jättää osan raaka-aineista myös pois nyt kun tiedät, onko se tarpeellista. Kotitekoisen pyykkipulverin ohje löytyy täältä.

Kylpyhuoneenpuhdistusaine

Kylppärinpuhdistusaineet ovat yleensä täynnä kemikaaleja. Siksi tämä kemikaali onkin ihan ensimmäisiä puhdistusainereseptejä. Kylppärin pesu ei ole ihan niitä helpoimpia hommia. Varsinkin jos kylppäri on päässyt pinttymään, on tiedettävä mitä tekee. Löydät tehokkaan kotitekoisen kylppärinpuhdistusaineen ohjeen täältä.

Huonekaluvaha

Monet huonekaluvahat ovat liuotinpohjaisia. Siksi halusinkin valmistaa ihan oman turvallisen vahan, jolla kiillottaa huonekaluja. Tämä vaha on turvallinen ja täysin biohajoava. Huonekalujen kiillotuksen jälkeen ei huoneessa leiju enää pistävä liuotteen haju. Löydät huonekaluvahan reseptin täältä.

Tahranpoistoaineet

Tahranpoistoon on olemassa useita aineita sillä tahratkin ovat hyvin erilaisia. Muista myös, että hyvin usein varsinkin pinttyneet tahrat jäävät kankaaseen. Voit lukea eri tahranpoistovinkkejä täältä.

Viinikivi on aine, jota vihdoin saa myös Suomesta. Viinikiveä voi käyttää tahranpoistossa. Lue lisää viinikivestä tästä artikkelista. Artikkelista löytyy ekologisia tahranpoistoaine reseptejä.

Glyseroli on liuotin kuten alkoholikin. Myös glyseroli sopii tahranpoistoon. Glyseroli on kodeissa hieman tuntemattomampi tuote. Se on hyvin turvallinen aine, jota voi käyttää myös kosmetiikan valmistuksessa.

Sappisaippuaa ja siivoussaippuaa voi myös ihan sellaisenaan käyttää sekä pyykinpesussa että tahranpoistossa. Monilla ekologisilla aineilla onkin useita eri käyttökohteita kodin siivouksessa ja pyykinpesussa.

Ruostetahrojen poisto on ihan oma juttunsa. Löydät reseptejä ruosteenpoistoaineen valmistukseen täältä.

Mattojen tahranpoistoon löytyy blogista oma tahranpoistoaine reseptinsä. Löydät sen täältä.

Puhdistuskiven voit valmistaa myös itse

Puhdistuskivi on hyvä korvaava tuote hankausjauheille ja nesteille. Puhdistuskiviä kuten Universal Stone on myytävänä jo marketissakin. Voit valmistaa halutessasi myös oman puhdistuskiven. Löydät ohjeen täältä.

Poista ummehtunut haju pyykkikoneesta

Pyykkikone alkaa joskus haista ummehtuneelle. Syitä voi olla monia. Yksi tavallisimmista syistä on pyykkikoneen syövereihin kertynyt biofilmi eli ohut, kestävä bakteerikerros. Edes pesu 95 asteessa ei pysty poistamaan biofilmiä. Biofilmiä on hankala poistaa ilman vahvoja kemikaaleja. Lue ohjeet biofilmin poistoon täältä.

Tutut kodin monitoimikemikaalit

kotitekoiset-pesuaineet
Photo by Janine Joles on Unsplash

Monille ovatkin jo tuttuja seuraavat ekologiset monitoimikemikaalit eli väkiviinaetikka ja ruokasooda. Niitä voi käyttää hyvin monissa kodin siivoukseen liittyvässä tehtävässä. Myös suola on tehokas ja turvallinen aine moneen tarkoitukseen. Katso ohjeet suolan käyttöön täältä.

Oletko jo kokeillut itse valmistaa pesuaineita?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.