Matot ovat tekstiilejä, joiden tahraantumista on vaikea välttää. Riippumatta siitä, miten varovainen olet, ennemmin tai myöhemmin löydät ikävän tahran matosta. Tahranpoisto matosta ei olekaan ihan helppo juttu. Matot ovat isoja ja muutenkin hankalia puhdistaa. Vain harvoin voit heittää mattosi pesukoneeseen. Miten saat tahrat irti matoistasi ja vieläpä ympäristöystävällisin menetelmin?

tahranpoisto-matosta
Kuva Catt Liu on Unsplash

Mattojen tahraantumista kannattaa välttää viimeiseen asti

Haluat varmasti välttää kaikin keinoin joutumasta puhdistamaan itsepintaisia tahroja matosta. Sinun kannattaakin miettiä miten mattosi säilyisivät parhaiten puhtaana. Tässä sinulle muutama vinkki, miten suojelet mattojasi.

Asettele matot niin että niiden tahriintuminen on epätodennäköistä. Suurta, vaaleaa mattoa ei kannata sijoittaa ruokapöydän alle, eteiseen tai lastenhuoneeseen.

Keskitä kaikki sotkua ja tahroja aiheuttava toiminta omille alueilleen; ruoka syödään keittiössä, pöydän ääressä, ulkokengät riisutaan eteisessä, hiukset värjätään kylppärissä…

Hanki pieniä, ohuita, helposti pestäviä mattoja. Voit tarvittaessa heittää pikkumaton pesukoneeseen, jolloin se puhdistuu tehokkaasti.

Mieti tarkkaan mattojen materiaalit. Puuvillamatot tuntuvat jalalle mukavilta mutta ne likaantuvat herkästi. Villamatot ovat hintavia mutta ne hylkivät luonnollisesti likaa. Tekokuitumatot ovat sähköisiä ja imevät likaa puoleensa. Usein tekokuituiset matot käsitellään kemikaaleilla sähköisyyden ja likaantumisen estämiseksi. Emme useinkaan tiedä mitään näiden kemikaalien koostumuksesta, joten niitä on hyvä välttää.

Hanki tummia mattoja helposti tahraantuviin kohteisiin. Vaaleat matot sopivat pedanttien ihmisten koteihin tai korkeintaan makuuhuoneisiin.

Näin poistat tahrat matosta ympäristöystävällisesti

Kaikesta varomisesta huolimatta mattoihin tulee joskus tahroja. Tahranpoisto matosta vaatii hieman miettimistä. Miten pääset kätevimmin eroon tahroista ja vielä ympäristön siitä kärsimättä?

 • Tarkista ensin mattosi pesuohjeet. Jos matto ei kestä vesipesua sinun pitää viedä se pesulaan.
 • Kaikki tahrat kannattaa käsitellä niin tuoreeltaan, kun vain voi.
 • Poista aina ensin tarkkaan kaikki irtonainen lika tahrakohdasta. Jos matolle on kaatunut vaikkapa kahvia, imeytä kaikki neste kuivaan siivousliinaan.
 • Älä hankaa mattoa voimakkaasti terävillä veitsillä tai harjoilla äläkä tee muutakaan mattoa vahingoittavaa toimenpidettä.

Tässä lisää tahranpoistovinkkejä

Moni tahra vaalenee itsestään auringon valossa

Tiesitkö että punaiset ja keltaiset tahrat (tomaatti, kurkuma) vaalenevat itsestään, kun tahrakohdan asettaa auringonvaloon. Jos vaaleassa matossasi on tomaattitahra, voit kuljettaa sen aurinkoisena päivänä mattotelineelle saamaan valohoitoa. Toinen tapa on asettaa matto kodissa suoraan auringonpaisteeseen. Tahra ei poistu heti vaan haalistuu päivien kuluessa.

Lumipesu kirkastaa mattoja

tahranpoisto-matosta
Kuva Bulkan Evcimen on Unsplash

Kevyesti likaantuneen maton voi kirkastaa ulkona lumipesulla. Lämpötilan pitää silloin olla pakkasella.

 • Vie ensin matto ulos jäähtymään.
 • Kun matto on saman lämpöinen kuin ilma, voit heittää sen puhtaaseen hankeen.
 • Kasaa puhdasta lunta matolle ja hankaa kevyesti harjalla.
 • Lopuksi harjaa kaikki lumi pois matosta ja vie matto sisälle.

Anna maton kuivahtaa hetken ennen lattialle asettelua. Lumipesun jälkeen matto on hieman kostea ja voi jättää rumat jäljet parkettiin. Olen kerran tällaisenkin onnettomuuden nähnyt.

Valmista oma tahranpoistoaine suolasta ja etikasta

Olet ehkä kuullut, että tahrakohtaan pitää levittää suolaa. Parempi tapa on kuitenkin valmistaa tahna, jossa on suolaa ja etikkaa. Kostea tahna pystyy imeytymään heti syvälle kuituihin irrottaen lian.

Tarvitset 1 desi suolaa ja 2/3 desiä väkiviinaetikkaa. Levitä tahna tuoreelle tahrakohdalle ja anna sen kuivua. Jos olet vaikkapa kaatanut aamukahvisi matolle, levitä tahna tahralle heti aamulla. Tahna vaikuttaa sillä aikaa, kun olet töissä.

Kun tahna on kuivunut (kestää noin vuorokauden), imuroi se pois. Pese vielä tahrakohta huolellisesti vedellä, jotta kaikki jäämät lähtevät matosta.

Ruokasooda sopii hyvin rasvaisille tahroille

Ruokasooda on kätevä aine kotitaloudessa. Sille on paljon käyttökohteita. Voit lukea lisää ruokasoodasta täältä. Tiesitkö että imurointipuuterit ovat ruokasoodapohjaisia. Ruokasooda poistaa ummehtuneen tuoksun sohvilta ja matoista. Eräs tapa hyödyntää ruokasoodaa on rasvaiset tahrat matolla.

Ripottele ruokasoodaa tai imurointipuuteria matolle tahrakohtaan ja anna vaikuttaa 6 tuntia tai yön yli. Imuroi jauhe tarkkaan pois imurilla. Pyyhi loppu tahra pois alkoholilla. Voit halutessasi käyttää myös siivoussaippuaa, astianpesuainetta tai rasvaa poistavaa pesuainetta.

Hanki kotiin ekologinen tahranpoistaja

tahtanpoisto-matosta
Lumme tahranpoistosuhke ei täytä kaikkein tiukimpia ekokriteerejä. Sillä on kuitenkin Joutsenmerkki ja sitä saa kätevästi marketeista.

Markkinoilla on hyvin monia tahranpoistoaineita. Harva niistä kuitenkaan on kovin ympäristöystävällinen. Helecleaner blogi jakaa tietoa ekologisesta kodinhoidosta. Onnekseni blogiani lukevat myös tavanomaisia siivousaineita käyttävät ihmiset. Jokaisella on vapaus valita markkinoilla olevista tuotteista mieleisensä. Ekologisista tuotteista kiinnostuneille linkkaan (ei kaupallisia linkkejä) kuitenkin muutamia hyviä, ympäristölle ystävällisiä tahranpoistajia.

Monissa tuotteissa lukee etiketissä ”Ekologinen tahranpoistosuihke”. Tuotteen ekologisuus ei kuitenkaan aina kestä päivänvaloa. Varsinkin erikoispuhdistusaineissa käytetään usein varsin myrkyllisiä kemikaaleja. Jos haluat todella ekologisen tahranpoistosuihkeen, valitse vaikkapa jokin seuraavista.

Ecodoo tahranpoistosuihke on suunniteltu pyykin esikäsittelyyn eli tahrojen poistoon vaatteista. Suihketta voi myös käyttää vesipestävien mattojen sekä sohvien tahranpoistoon. Ecodoo on ECOCERT sertifioitu merkki.

Sonett tahranpoistosuihke sopii myös aroille materiaaleille kuten villalle ja silkille Ecogarantie-sertifioitu

Naturgut tahranpoistoaine, Roll-on pullo. Naturgut on kätevä roll-on pullossa oleva ekologinen tahranpoistaja. Se sopii paitsi vaatteille, myös sohville ja matoille. GreenDealin oma Ekotakuu merkki

FiiniNaturallyn Tahrastic on kotimainen, ympäristöystävällinen tahranpoistotikku. Tahrastic soveltuu matoille, jotka kestävät vesipesun. Green Dealin oma Ekotakuu merkki

Planet Puren tahranpoistosuihke on kohtalaisen luonnollinen tuote. Tuotteella ei ole ECOCERT sertifikaatia vaan itävaltalainen Austria Bio Garantie merkki.

Tahranpoisto matosta on varsin hankala homma. Valitettavasti tahrat ovat hyvin omapäisiä eivätkä ne aina suostu lähtemään oikein millään. Toivottavasti sait tästä artikkelista apua tahranpoistoon.

Jos sinulle jäi jokin asia mietityttämään niin laita tuohon alle kommenttikenttään kysymyksesi. Vastaan sinulle niin hyvin kuin vain osaan.

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Hei
  Miten vanha lapsen oksennustahra, joka on päässyt kuivumaan lähtisi pois itämaisesta villamatosta? Sen valkoisesta kohdasta. Pesin sen tahrakohdan aikanaan pelkällä vedellä mutta ei puhdistunut. En silloin uskaltanut tehdä mitään muuta. Matossa on siis edelleen tahra, joka on aika iso (20 x 30cm). Auttaisiko auringonvalo tähän tahraan?

  1. Hei Ida
   Oksennustahrat ovat pääosin proteiinitahroja. Itse lähtisin puhdistamaan oksennustahraa villamatosta sappisaippualla. Myös marseillesaippua sopii hyvin villamaton pesuun.
   Tahranpoiston onnistuminen riippuu paljon maton väreistä. Joihinkin vaaleisiin mattoihin tahranpoistosta saattaa jäädä ikävä läiskä.

   Jos sinua arveluttaa lähteä itse ison tai arvokkaan maton tahranpoistoon, vie matto pesulaan. Vaikka sanotaankin että oksennustahrat pitäisi poistaa heti, on tahranpoisto täysin mahdollista vielä jälkeen päin.

   Minulla oli aikoinaan kaunis itämainen silkkimatto johon koirallani oli tapana oksentaa (en tiedä miksi oli valinnut juuri tämän maton). Olin aikeissa heittää maton roskiin tahraisuuden takia. Ystäväni kuitenkin otti maton, vei mattoihin erikoistuneeseen pesulaan ja puhdistutti maton entisen veroiseksi. Puhdistus oli ollut aika arvokas mutta pelasti kalliin maton.

   Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *