Suurin osa meistä, minä mukaan lukien, asioimme säännöllisesti marketeissa. Marketeissa valikoimat ovat laajat ideana, että kaiken saa saman katon alta. Meille ekotuotteiden kuluttajille marketit eivät aina ole niitä parhaita paikkoja tehdä ostoksia. Markettien ekopesuaineet ovat olleet usein viherpesua tai muuten pettymys. Ekologinen kuluttaminen ei kuitenkaan enää ole vain marginaaliryhmien juttu. Siitä on tullut jo lähes valtavirtaa. Lähdin tutustumaan markettien ekopesuainevalikoimaan ja mitä sieltä löytyikään!

markettien ekopesuaineet
Erisan ei lukeudu tiukan kriteeristön mukaan ekopesuaineeksi. Se on kuitenkin kotimaisen Kiilto Oy:n valmistama sekä hajusteeton.

Marketit ovat suunniteltu keskivertokuluttajille

Markettien sisäänosto suunnitellaan piirun tarkasti ja kustannustehokkaasti. Tuotteet, joilla on riittävästi kysyntää, saavat hyllypaikan suosituista marketeista. Suuret, monikansalliset ja kotimaisetkin merkit ovat tietysti etusijalla. Pienet valmistajat jäävät usein alakynteen.

Keskivertokuluttaja on tähän asti pärjännyt ilman ekotuotteita. Koska niitä ei ole niin näkyvästi mainostettu, kuluttaja ei tietysti voi niistä mitään tietääkään. Suosituimmat, isot merkit ovat keskihyllyillä, aivan käden ulottuvilla ja usein tarjoushintaan. Markettien ekopesuaineet löytyvät aniharvoin parhailta hyllypaikoilta.

Keskiverto ostajalle edellä mainitun kaltainen tuotteiden hyllyttäminen on helppoa ja nopeaa. ”Otan nopsaan tuosta tuon ensimmäisen pakkauksen ja ryntään kassalle”. Tällainen shoppailija on kai ollut hyllyjen suunnittelijoilla myös mielessä. Harva jää lukemaan pesuaineiden tuoteselosteita hyllyjen väliin.

Ekopesuaineista on tulossa valtavirtaa

Markettien ekopesuaineet ovat lisääntyneet merkittävästi muutamassa vuodessa. Yhä enemmin on tiedostavia ostajia, jotka kiinnittävät huomiota myös ympäristövaikutuksiin. Pääkaupungin suurissa marketeissa on tietysti paras valikoima. Muualla maassa valikoima vaihtelee suuresti. Pienet ja syrjäiset marketit eivät voi pitää valikoimissaan tuotteita, joita ostaa vain muutama asiakas.

Tällaisia tuotteita löytyi Citymarketin ja Prisman hyllyltä

Kävi kahdessa pääkaupunkiseudun suositussa marketissa, siivousaineosastolla tutkimassa hyllyjä. Yllätyin todella positiivisesti, kuinka monia eri ekomerkkejä sieltä löytyikään. Olen lajitellut tuotteet ympäristöystävällisyyden mukaan ryhmiin.

ECOCERT sertifioidut tuotteet

ECOCERT on arvostettu ekosertifikaatti. ECOCERT tuotteet ovat läpäisseet tarkan kontrollin, joka kattaa tuotteen koko elinkaaren. Koska ECOCERT tuotteissa mennään ympäristö edellä, ne eivät välttämättä yllä tehokkuudellaan aivan tuoteryhmänsä huipulle. Useimmat ECOCERT tuotteet ovat kuitenkin riittävän tehokkaita normaaliin käyttöön.

Olen valmis tinkimään hieman tuotteen tehosta, jos voin sillä jotenkin helpottaa luonnon ylikuormittumista. Kaikki eivät ajattele näin ja se on vain hyväksyttävä. Heille löytyy vaikkapa EU Kukka tai Joutsenmerkkituotteita, joissa on otettu huomioon myös tuotteen tehokkuus.

Eco Clean kodin puhdistusainesarja

Cittarista löytyi laaja valikoima Eco Cleanin puhdistusaineita. Eco Clean on aito ekomerkki. Sen voi todeta etiketissä olevasta ECOCERT logosta. Eco Clean on perustettu 2012 Tanskassa. Todella positiivista että tämä korkealaatuinen tuotesarja on päässyt markettien hyllyille.

Pirkka Ekopesuaineet

ekopesuaine
Pirkan nestemäinen pyykinpesuaine on ECOCERT sertifioitu ja aito ekopesuaine.

Pirkka tuotemerkin alla on myös oikeita ekopesuaineita. Pirkan ekotuotteilla on ECOCERT sertifikaatti näkyvillä etiketissä. Etiketti ei kuitenkaan selkeästi kertonut tuotteen korkeasta laadusta. En heti arvannut sertifioiduksi ekotuotteeksi. Kesko valmistuttaa ekopesuaineet Tanskassa. Kyseisestä Cittarista löysin ainakin pyykinpesunesteen sekä käsitiskiaineen.

Mulieres tuotteet

Virolaisen Mulieresin tuotteet ovat ekosertifioituja (ECOCERT) ympäristöystävällisiä pyykinpesuaineita. Sarjasta löytyy runsaasti muitakin pesu- ja puhdistusaineita. Löysin Cittarista heidän ekosertifioituja konetiskitabletteja. Mulieres tuotteet tunnistaa pakkauksista. Pakkaukset sisältävät 70% kartonkia ja loput muovia. Ulkokuori on täysin kartonkia, jonka voit vaikkapa kompostoida. Sisällä on muovipussi, jonka voit kierrättää.  Mulieres tuotteet perustuvat oliiviöljyyn ja muihin luonnollisiin raaka-aineisiin.

LV Eco Tuoteperhe

LV pesuaineet ovat vanhoja, tuttuja, herkälle iholle sopiviksi suunniteltuja tuotteita. LV tuotteita saa nyt myös ECOCERT sertifioituna. Löysin ainakin astianpesuainetta käsintiskaukseen. Tuoteperheeseen kuuluu myös pyykinpesuneste.

EU Kukka ja Pohjoismainen Ympäristömerkki tuotteet

markettien ekopesuaineet
Lumme tuotteilla on Pohjoismainen ympäristömerkki

EU Kukka on EU:n oma ympäristömerkki. EU Kukkaa ei usein mielletä varsinaiseksi ekomerkiksi.

EU Kukka tuotteet ovat ympäristöystävällisempiä kuin vastaavat kilpailijansa. Tuote ei saa sisältää tiettyjä haitallisia kemikaaleja, joita tavanomaisissa tuotteissa on.

EU:n sääntöjen mukaan EU Kukka sertifioitujen tuotteiden pitää olla yhtä tehokkaita kuin vastaavat sertifioimattomat tuotteet. Ympäristöystävällisyys ei saa laskea tuotteen tehokkuutta. Jos olet pettynyt toimimattomiin ekotuotteisiin, kokeile vaikkapa EU Kukka tuotteita.

Ekotuotteiden tehokkuutta pitäisi miettiä tarkemmin. Onko järkevää valmistaa hyvin ympäristöystävällisiä tuotteita, jotka eivät oikeasti toimi?

Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki vastaa periaatteessa EU Kukkaa. Pohjoismainen ympäristömerkki on Suomessa tunnetumpi. Siksi sitä käytetään meillä useammin. Pohjoismainen ympäristömerkki edellyttää tuotteelta tehokkuutta. Tuote ei saa olla tehottomampi kuin vastaava sertifioimaton tuote. Silti tuotteessa tulee huomioida ympäristövaikutukset koko tuotteen elinkaaren ajan. Myöskään tuote ei saa sisältää joukkoa haitallisia kemikaaleja joita tavanomaisissa tuotteissa saa olla.

 • Lumme tuoteperhe on pohjoismaisen Orklan omistama. Lumme tuotteissa on ruotsalainen Joutsenmerkin lisäksi Bra Miljöval- merkki
 • WC Kukka tuotteet, Orkla, WC geeli, löytyi Cittarista
 • Etikkapohjainen Harpic Eco Toilet Liquid, Cittarista
 • Seventh Generation tuotesarja, löytyy sekä Cittarista että Prismasta
 • On x On Puhdistuskivi (kotimainen), Prisma

Hajusteettomat tuotteet

Monessa pienemmässä marketissa ekosertifioituja pesuaineita ei välttämättä löydy. Silloin kannattaa harkita esimerkiksi hajusteettomia tuotteita. Niitä on todella monia markkinoilla. Usein hajusteettomissa tuotteissa on käytetty vähemmän myös muita kemikaaleja.

Kiilto Hajusteettomat pesuaineet

Kiilto on vanha, perinteikäs kotimainen merkki. Valitsin Kiilto tuotteet tähän, sillä ne valmistetaan pääosin Suomessa. Tuotannossa huolehditaan suomalaiseen tapaan ympäristöstä sekä työntekijöiden asiallisesta palkkauksesta. Kiilto Oy pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2028 mennessä.

Kiilto valmistaa pesu- ja puhdistusaineita ammattikäyttöön. Nykyisin Kiilto tuotteita saa myös kotitalouskäyttöön. Kotitalouksille tarkoitettuja tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Serto sekä Erisan.

Löysin Cittarista Kiilto astianpesuainetabletit. Konetiskiaine on hyvin haastava tuote, jota on hankala valmistaa täysin ekologisena pesutuloksen kärsimättä. Kiilto konetiskitabletit ovat hajusteettomia. Tabletit ovat fosfaatittomia ja valmistettu mahdollisimman yksinkertaisin kemikaalein.

Ecover Zero

Ecover on vanha perinteikäs ekomerkki, joka ei enää olekaan niin eko. Myös omistajaksi vaihtui monikansallinen korporaatio, joka ei ole kovin houkutteleva asia. Marketeissa myytävät Ecover tuotteet eivät ole ekosertifioituja. Ecover Zero tuotteet ovat täysin hajustamattomia. Ecover Essentials tuoteperheellä on ECOCERT sertifikaatti. Ecover Essentials on myynnissä vain erikoisliikkeissä.

Muut tuotteet

Molemmista marketeista löytyi runsain mitoin muitakin suositeltavia tuotteita. On täysin ymmärrettävää, että kaikissa ekotuotteissa ei voi olla sertifikaatteja. Ne ovat hankalia ja kalliita ylläpitää. Pienet valmistajat jättävät sertifikaatit usein hankkimatta ja luottavat maineeseensa.

Tässä muutamia ekovalintoja markettien hyllyltä:

 • Mäntyneste saippuat sekä mäntysuopa palasaippuat
 • Le Chat Marseille saippuat
 • Puiset pyykkipojat Prisma
 • Universal Stone puhdistuskivi Cittari
 • Luonnonharjaksiset (kasvikuitu) harjat Prisma
 • Carita biokuituliinat
 • Onni Pyykkietikka, kotimainen tuote. Pyykkietikoiden hajusteissa on eroa. Laadukkaammat pyykkietikat sisältävät aitoja eteerisiä öljyjä. Tässä tuotteessa on kaiketi jokin synteettinen hajuste.

Markettien ekopesuaineet ovat nykyisin varsin laadukkaita

Olen tyytyväinen markettilöytöihini. Suurimmista marketeista on mahdollista saada huippulaadukkaita, ekosertifioituja tuotteita. Pienien ja syrjässä olevien markettien tilanne ei varmasti ole näin hyvä. Riippuu paljon myös kauppiaasta miten hän on innostunut ekotuotteista.

Harmillista oli huomata, että aika harvoin löytää mitään ekopesuainetta marketista tarjoushintaan. En tiedä miksi näin on?

Jäin kaipaamaan pieniä, kotimaisia merkkejä. Niitä ei markettien hyllyiltä löydä. En tiedä mikä mahtaa olla syynä tähän. Markettien hyllyltä ei myöskään löytynyt lainkaan siivoussaippuaa. Sappisaippuaa olen marketeista usein ostanut. Siivoussaippua on kuitenkin ihan eri tuote eikä sitä voi oikein korvata millään.

markettien ekopesuaineet
Ekologisia siivoustarvikkeita löytyy yllättävän usein myös marketeista

Vaikuta!

Tiesitkö että sinä itse voit vaikuttaa siihen mitä lähikauppasi hyllyiltä löytyy. Jos haluat ympäristöystävällisiä tuotteita lähikaupastasi, anna kohteliaasti palautetta kauppiaalle. Erittele tarkasti mitkä merkit sinua kiinnostaisivat ja miksi. Kauppias ei välttämättä ymmärrä, että kaikki missä lukee ”eco” ei välttämättä ole lainkaan ekoa. Hän voi innostua vaihtamaan tuotteet parempiin sinun palautteesi perusteella.

Mistä sinä hankit pesuaineesi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.