Kenkienhoito on erityisen tärkeä asia näin talvella. Talvikengät säilyvät lämpöisinä ja kauniina vain hyvällä hoidolla. Tämä artikkeli on postattu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2020. Käsittelin silloin ahetta talvikenkien varastoinnin näkökulmasta. Jaan tämän teille uudestaan sillä tässä on hyviä ohjeita ihan päivittäiseen kenkienhoitoon. Ankarat talvisäät näkyvät herkästi kenkiesi kunnossa.

Kenkienhoito käsittää monta työvaihetta, jotka kannattaa tehdä oikeassa järjestyksessä. Näin kengät pysyvät puhtaina ja huolitellun näköisinä. Seuraavaksi käymme läpi kaikki kenkienhoidon 3 tärkeää työvaihetta.

kenkienhoito
Kuva Grant Ritchie on Unsplash

1.      Puhdista kengät

Kenkienhoito alkaa puhdistamisella. Likaisia kenkiä ei saa laittaa varastoon. Kengän pinnalla oleva lika ja pöly vaurioittavat nahkaa. Lika ja pöly aiheuttavat myös ummehtunutta hajua sekä bakteeritoimintaa. Kengät alkavat varastossa tuoksahtaa ikävästi.

  • Kaikki kengät kannattaa puhdistaa huolellisesti ja antaa rauhassa kuivahtaa puhdistamisen jälkeen.
  • Poista kengistä irtonaiset pohjalliset. Ne kannattaa vaihtaa uusiin, kun seuraavaksi otat kengät käyttöösi.
  • Tarvittaessa vaihda myös likaantuneet ja kuluneet kengännauhat uusiin.
  • Jos kengän korkolaput kaipaavat uusimista, se kannattaa tehdä ennen, kun laitat kengät varastoon. Poista kengistä vain pöly ja lika ja vie ne suutarille korkolapun vaihtoon.

Nahkakengät:

Puhdista nahkaiset kengät ja kenkien pohjat huolellisesti pehmeällä harjalla.

Joskus nahkakenkiin jää valkoiset vesiraidat kengän sivuille, lähelle pohjaa. Nämä raidat ovat mineraalikertymää ja suoloja, jotka ovat syntyneet kengän kastuessa vaikkapa loskassa tarpoessa. Poista vesiraidat mieluiten heti, kun ne huomaat kengissäsi. Valkeiden vesiraitojen poisto kannattaa aloittaa pyyhkimällä raitaa etikkaan kostutetulla rievulla. Etikka liuottaa mineraaleja ja saa raidan häipymään.

Jatka käsittelyä nihkeällä pyyhkeellä, johon on hangattu runsaasti Marseille saippuaa. Marseille saippua poistaa kengän pinnasta likaa, neutraloi etikan happamuuden ja pehmentää nahkaa. Vettä ei saa tähän työvaiheeseen käyttää juuri ollenkaan. Saippuan pitää olla tahnamaista, kuin voidetta. Rasvainen Marseille saippua puhdistaa ja antaa suojaavan pinnan nahalle. Käytä tähän mitä tahansa Marseille palasaippuaa. Nestemäinen Marseille ei kelpaa tähän tarkoitukseen. Se on liian kosteaa. Saippuaa ei tarvitse lainkaan huuhdella pois. Hankaa saippuoitu pinta kiiltäväksi puhtaalla, pehmeällä rievulla.

Kengät kannattaa käsitellä kenkienhoitoaineella tai vahalla, jos ne joutuvat olemaan säilytyksessä pitkään. vaha ja hoitoaine suojaavat nahkaa kuivumiselta.

Nahkakenkien vahaaminen:

Tässä sinulle helppo ohje myrkyttömän vahan valmistamiseen. Aitoon kenkävahaan käytetään autovahoista tuttua, kovaa karnaubavahaa eikä mehiläisvahaa kuten kalustevahaohjeessani. Jos sinulla on karnaubvahaa, käytä sitä.  Mehiläisvaha sopii myös mutta ei ole niin kovaa ja kulutusta kestävää.

Reseptini myrkyttömällä vahalla voit vahata sekä huonekaluja että nahkakenkiä. Vaha sopii kaikelle nahalle paitsi aniliininahalle, kiiltonahalle tai erityisen huokoiselle nahalle. Kokeile vahaa ensin pienelle huomaamattomalle alueelle.

  • Käsittele yksi kenkä kerrallaan
  • Levitä vaha pehmeällä kangasliinalla tai sienellä kengän pinnalle alue kerrallaan
  • Anna vahan kuivahtaa noin minuutin tai pari
  • Kiillota vaha pehmeällä pyyhkeellä tai lankkausharjalla

Mokkakengät:

Mokkakengät harjataan erityisellä mokkaharjalla. Mokkaharjan sisimmät harjakset ovat metallia. Harjakset ovat sopivan jäykät uudistamaan ja puhdistamaan mokan pinnan. Jos mokkakengissäsi on tahroja, ne lähtevät yleensä mokkaharjalla. Mokasta voi yrittää poistaa tahroja myös pyyhekumilla.  Kenkäkaupoissa on olemassa mokalle tarkoitettuja shampoita, joita voit kokeilla vaikean lian poistoon. Jos kenkäsi ovat kauttaaltaan kauhtuneet ja likaiset, voi mokkashampoo uudistaa ne.

Mokkajalkineisiin ei saa käyttää Marseille saippuaa, vettä tai kenkävahaa. Kysy sopiva kenkienhoitoaine mokkajalkineillesi kenkäkauppiaalta. Tässä eräs ekologinen kenkienhoitosarja. Minulla ei valitettavasti ole kokemusta näistä tuotteista. Springyardin valikoima on todella laaja. Kenkienhoito onnistuu näillä välineillä varmasti oikeaoppisesti.

Kangaskengät:

Harjaa kankaiset kengät pehmeällä harjalla irtonaisesta pölystä ja liasta puhtaaksi. Kangaskengät voi tarvittaessa puhdistaa tahrakohdista saippuavedellä. Käytä sientä tai pehmeää harjaa apuvälineenä.

Olen käyttänyt harjaa puhdistukseen myös huopakengille. Myös huopakengistä voi tahran poistaa tarvittaessa marseisaippualla ja vedellä.

Muovikengät:

Kenkienhoito kannattaa muistaa myös muovikenkien kohdalla. Muovikengät ja kumisaappaat voi pestä päältä saippuavedellä harjaa tai sientä apuna käyttäen. Varo että et naarmuta pintaa liian kovalla harjalla.

Kenkien puhdistus sisältä:

Imuroi kengät huolellisesti sisältä. Varsinkin raskaat talvibootsit saattavat tuoksahtaa ummehtuneelle. Ripottele bootseihin imurointipuuteria tai pelkkää ruokasoodaa. Anna vaikuttaa vaikka yön yli ja imuroi puuteri pois. Kengät tuoksuvat nyt raikkaalle.

2.      Lajittele kengät

jalkineet
Kuva Nathan Dumlao on Unsplash

Pakkaa kengät käyttötarkoituksen ja materiaalin mukaan eri laatikoihin. Älä säilytä kumisaappaita ja nahkasaappaita samassa laatikossa tai säilytyspussissa.

Kirjoita laatikoihin nimilaput mitä kenkiä laatikko sisältää. Näin löydät tarvittaessa oikeat kengät helposti. Lajittele vaikkapa näin: urheilukengät, sisäkengät, ulkokengät ja kumisaappaat.

3. Varastoi kengät sopivassa säilytystilassa

Täytä kengät pakkauspaperilla tai jollain muulla tarkoitukseen sopivalla paperilla. Paperi imee ylimääräistä kosteutta kengistä ja pitää kengän oikeassa muodossa. WC-paperirullan hylsyt ovat todella hyviä tähän tarkoitukseen.

Joihinkin todella upeisiin, arvokkaisiin tai pukukenkiin voit tietysti hankkia puiset kenkälestit. Ne ovat aika arvokkaita mutta pitävät kengän todella hyvin ryhdissä. Puisia kenkälestejä ei kannata hankkia kaikkiin kenkiin. On olemassa myös seetristä valmistettuja kenkälestejä. Seetri tuoksuu ihanalle ja karkottaa myös koita. Seetriset kenkälestit ovat myös antimikrobisia eli estävät homeiden ja bakteerien kasvua.

Pitkät talvisaappaat ovat haasteelliset säilyttää

Niiden varret tuppaavat taipumaan ja menemään kurtulle. Hyvä kikka on säilyttää pitkävartiset saappaat pystyssä varret alaspäin. Ongelmana on, miten saat saappaat pysymään varret alaspäin.  Hyvä teline saappaille on ylösalaisin käännetty jakkara. Kääri sopiva pehmuste jakkaran jalkojen ympäri. Pujota saappaat alassuin jakkaran jalkoihin ja sulje vetoketjut.

Jos haluat säilyttää pitkävartiset saappaat varret ylöspäin, täytä varret kartonkituilla tai jollain muulla tuella. Pidä huolta siitä, että saappaat eivät pääse itsekseen kaatumaan toistensa päälle.

Missä säilyttäisin kenkiäni?

Huolehdi siitä, että säilytyspaikka on kuiva, viileä ja pimeä. Tällaista säilytyspaikkaa voi olla vaikea löytää. Viileä, pimeä varastohuone olisi ihanteellinen. Jos sinulla ei ole sopivaa varastohuonetta, voit säilyttää kenkiäsi myös ilmavaan, kartonkiseen laatikkoon pakattuina vaatekomeron hyllyllä. Myös mikä tahansa muu hylly käy, jos vaatekomerossa ei tila riitä.

Kenkiä voi varastoida laatikoissa, kenkäpusseissa tai kenkätelineissä.

Kevyet sisäkengät voi sujauttaa kenkäpussiin ja säilyttää vaikkapa koukkuun ripustettuna vaatekomeron ovessa. Voit myös laittaa kengät ensin pusseihin ja sitten laatikkoon. Pussi suojaa arkoja kenkiä hankaumilta.

Säilytyspussukoihin ja laatikkoihin kannattaa panostaa

Jos sinun on pakko pitää säilytyslaatikkoja näkyvällä paikalla, voit suunnitella tyylikkäistä kenkälaatikoista sisustuselementin. Tämä edellyttää tietysti sitä, että olet puhdistanut kunnolla kenkäsi.

Huolehdi siitä, että kengät ovat ilmavasti eivätkä paina toisiaan. Pitkäaikaisessa säilytyksessä tulee helposti nahkaan ikäviä painaumia.

Avokkaita ja muita kevyempiä kenkiä voi säilyttää myös kankaisessa kenkälokerikossa, jonka voit ripustaa vaatetelineeseen. Kankainen kenkäteline on oikea tilaihme. Se sopii pieneenkin tilaan ja voit säilyttää siinä jopa 10 paria kenkiä mallista riippuen.

Pidä kengistäsi hyvää huolta sillä olet maksanut niistä yleensä varsin paljon

kenkienhoito
Kuva Radek Skrzypczak on Unsplash

Kengät ovat kalliita kapistuksia. Kohtele niitä siis sen mukaisesti niin saat niistä iloa pitkäksi aikaa. Käytä kenkiä vuoron perään, että ne ehtivät tuulettua. Kuivata kengät aina kunnolla käytön jälkeen. Kengän liimaukset kärsivät, jos ne ovat aina kosteat. Kengät eivät välttämättä kuivu yön yli.

Muista päivittäinen kenkienhoito. Voit laittaa kenkäpuut kenkiisi silloin kun ne eivät ole jalassasi. Näin kenkäsi säilyttävät muotonsa. Seetripuu myös raikastaa kenkäsi.

Suosittelen hankkimaan laatukenkiä, jotka kestävät kauemminkin kuin sen yhden kauden. Laatukengät ovat ekologisia ja ne tukevat paremmin jalkaa. Laadukkaat kengät näyttävät tyylikkäiltä vuodesta toiseen. Laatukengät kestävät useita vuosia säännöllisessä käytössä, jos hoidat niitä oikein.

Oletko jo laittanut talvikenkäsi varastoon?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.