Olen pitkään unelmoinut uusista, korkealaatuisista lakanoista. Lakanoiden hankintaan kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Siksi tutkin hieman tarkemmin saatavilla olevaa lakanatarjontaa. Luonnollisia lakanamateriaaleja on tullut kauppoihin runsaasti. Lakanamateriaalin valinnalla voit ottaa kantaa ekologisiin asioihin. Eri kuiduilla on hyvin erilainen hiilijalanjälki.

Laadukkaisiin lakanoihin kannattaa myös uhrata hieman rahaa. Hyvää ja laadukasta ei halvalla saa, valitettavasti. Hyvät lakanat kestävät kauan eikä niitä välttämättä tarvitse hankkia valtavia määriä. Lähden nyt penkomaan lakanoiden maailmaa. Miten löydän itselleni hyvät, kestävät ja ekologiset lakanat?

lakanat
Kuva ErikaWittlieb Pixabaystä

Mitä lakanoiden hankinnassa kannattaa huomioida?

Kenen käyttöön lakanat tuleva. Se on tärkeä asia, joka tulee ihan ensimmäisenä huomioida.

On eri asia hankkia lakanat vain aikuisten käyttöön kuin lapsiperheeseen. Lapsiperheessä vuoteessa saattaa nukkua koko perhe mukaan lukien kissat ja koirat. On aivan selvää, että tällaisessa käytössä lakanat kuluvat nopeasti. Silloin ei ehkä kannata investoida kalliisiin design lakanoihin.

Lapsiperheissä pestään lakanoita usein. Lapsiperheissä myös leikitään ja oleskellaan vuoteissa enemmin kuin aikuistalouksissa. Lapsiperheen lakanat pitää olla helppohoitoisia ja kestäviä.

Kun lapset jo viihtyvät omissa vuoteissaan, voi satsata myös laadukkaisiin lakanoihin

Aikuiset voivat satsata upeisiin kuituihin ja miellyttäviin hengittäviin luonnonmateriaaleihin. Nykyisin on kaupoissa koko joukko tyylikkäitä lakanoita, joista valita mieleisensä. Ei tarvitse tyytyä siihen tavanomaiseen, halvimpaan puuvillaan.

Aluslakana istuvuus

Aluslakanoita on saatavana kuminauhalla ja ilman. Kuminauhan tarkoitus on pitää lakana tiivistii paikallaan. Kuminauhallinen lakana sopii hyvin lapsille ja levottomille nukkujille.

Joskus voi löytää myös lakanoita, joihin voi pujottaa petauspatjan kokonaan. Näin lakanan voi kätevästi ”vaihtaa” kääntämällä petarin toisin päin. Petarin pujottaminen lakanan sisään on kyllä hidasta ja hankalaa. Tällainen lakana sopii levottomille nukkujille. Sänky on todella helppo pedata.

Itse suosin suoria, kuminauhattomia lakanoita. Ne voi taitella siististi kaappiin ja tarvittaessa silittää tai mankeloida vaivattomasti. Kuminauhat eivät kestää kovin kuumaa ja jossain vaiheessa ne aina löystyvät. Perus suorakaiteen muotoinen aluslakana on siis pitkäikäisempi.

Lakanan helppohoitoisuus

Lakanoiden helppohoitoisuus riippuu muutamasta asiasta, jotka kannattaa huomioida hankita vaiheessa.

1. Silittämättä siistit lakanat

Silittämättä siistit lakanat ovat helppohoitoisia. Tarkista kuitenkin, että silittämättömyys ei ole saatu aikaan runsailla kemikaaleilla. Luonnollisesti silittämättä siistejä materiaaleja ovat

 • Puuvillatrikoo
 • Krepattu puuvilla
 • Satiini
 • Tekokuitulakanat

2. Lakanan väri

Hyvin tummat tai voimakkaan väriset lakanat pitää usein pestä erikseen. Myös valkoiset lakanat pitää pestä erikseen. Parasta olisi, jos kaikki liinavaatteet voisi pestä yhdessä. Jotkut hankkivat kaikki liinavaatteet vakoisena. Näin myös tahrojenpoisto on helpompaa.

3. Lakanan somistukset

Helppohoitoisuuteen vaikuttaa myös lakanassa olevat napit, vetoketjut, nauhat, kumilangat, rypytykset ja muut ylimääräiset koristeet. Jos sinulla on tapana mankeloida lakanat, vältä edellä mainittuja lisukkeita lakanoissa. Rypytykset ja kuminauhat häiritsevät myös silittämistä.

Lakanan materiaali

lakanat
Kuva Arif Malik Pixabaystä

Suurin osa lakanoista valmistetaan puuvillasta. Puuvilla on tuttu materiaali, jota melkein kaikki osaavat huoltaa. Puuvillalakanoitakin on monen erityyppisiä. Voit hankkia tavalliset kangaslakanat, satiiniset lakanat, joustofroteelakanat, trikoolakanat tai kreppikangaslakanat. Näiden erona on vain erilainen kudonta. Tosin monissa lakanoissa on puuvillaan sekoitettu muitakin kuituja.

Tarkista tuotteen pakkauksesta neliöpaino

Puuvillalakanaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kankaan laatuun. Pidän siitä, että myyjä pystyy ilmoittamaan kankaan neliöpainon. Esimerkiksi Finlaysonin lakanoissa neliöpaino on ilmoitettu tyyliin 130g/m2. Mitä suurempi neliöpino on, sitä vahvempaa on kangas. Joskus kankaaseen käytetyn puuvillan määrä ilmoitetaan langantiheytenä, (tc = thread counts). Mitä suurempi luku, sen laadukkaampi kangas.

Pitkäkuituinen puuvilla

Puuvillakankaan laatuun vaikuttaa myös kuidun pituus. Erityisen pitkäkuituista puuvillaa saadaan Egyptistä. Tällainen pitkäkuituinen lakanakangas onkin hyvin arvokasta. Pitkäkuituinen puuvilla on kestävää ja tuntuu iholla erityisen miellyttävältä. Siitä voidaan valmistaa hyvin ohutta mutta samalla kestävää lakanakangasta. Maailman kalleimmat lakanat valmistetaan hienoimmasta egyptiläisestä puuvillasta.

Älä hanki heikkolatuista puuvillaa

Hyvin heikkolaatuinen puuvilla voi menettää kokoaan ja muotoaan pesussa todella paljon. Puuvillan heikkolaatuisuudesta kertoo myös se että pussilakanan saumat alkavat vetää kieroon. Mielestäni heikkolaatuisen puuvillan hankkiminen on erittäin epäekologista. Heikkolaatuinen puuvilla jättää yhtä ison hiilijalanjäljen ja vesijalanjäljen kuin hyvälaatuinenkin.

Puuvillan haittana on sen suuri vesijanajälki

Puuvilla on materiaalina valitettavan epäekologista. Puuvilla tarvitsee valtavasti vettä kasvaakseen. Luomupuuvillan etuna on sen myrkyttömyys. Luomupuuvillan viljelyssä käytetään vähemmin kasvinsuojelukemikaaleja kuin tavanomaisen puuvillan. Vesijalanjälki on kuitenkin aina hyvin suuri.

Pellavalakanat ovat nousemassa suureen suosioon

Pellavalakanat ovat arvokkaita. Niitä on hieman vaikeampia huoltaa kuin puuvillalakanoita. Pellava on perinteinen lakanamateriaali, jonka suosio on palaamassa. Hyvälaatuinen pellava on miellyttävämpi lakanamateriaali kuin puuvilla. Pellavalakana ei hiosta ihoa vasten. Pellava tuntuu talvella lämpöiseltä ja kesällä viileältä.

Pellavalakanat ovat myös kestäviä. Oikein käsiteltyinä pellavaiset lakanat kestävät jopa 100 vuotta. Varsinkin te, joilla on pulsaattoripesukone tai pyykkipata, voitte hyödyntää niitä pellavalakanoiden pesussa. Pellava pitää väljästä vedestä ja hitaasta käyntirytmistä. Perinteinen tapa pestä pellavalakanoita on rauhallinen padassa hauduttaminen.

Pellavan huono puoli on sen rypistyvyys. Jos pidät sileistä lakanoista, älä hanki pellavalakanoita. Pellavaiset lakanat pitää joko hyväksyä himan ryppyisinä tai mankeloida.

Lue lisää pellavasta täältä

Pellavan vesijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin puuvillan

Pellava on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto kuin puuvilla. Pellavan viljelyssä käytetään huomattavasti vähemmän kasvinsuojelukemikaaleja ja lannoitteita kuin puuvillan. Pellavan viljelyssä vesijalanjälki on selvästi pienempi kuin puuvillan viljelyssä.

Nokkosesta valmistetut lakanat

Nokkoskuitu on uusin luonnollinen lakanamateriaalimme. Nokkosen ja puuvilla yhdistelmästä lakanoita valmistaa suomalainen Knokkon. Ajatuksena nokkoslakanat kuulostavat eksoottiselta mutta totuus tästä luksusmateriaalista on aivan jotain muuta. 

Nokkonen on hyvin vanha kuitumateriaali. Nokkonen on erityisen kestävä käytössä. Se on myös hyvin kaunis kuitu. Knokkon kehuukin nokkosta pohjolan silkiksi. Nokkoskuidusta valmistettu tekstiili hohtaa kuin hienoin silkki.

Nokkoskuitu on erityisen hengittävä ja miellyttävä lakanamateriaali. Sen hengittävyys on ylivertainen verrattuna mihinkään muuhun luonnonmateriaaliin. Siksi se on hyvin miellyttävä ja ylellinen lakanamateriaali.

 Nokkoskuidusta valmistetut lakanat ovat arvokkaita tekstiilejä. Niihin sijoittaminen ehdottomasti kannattaa. Nokkoskuitu vain pehmenee ja paranee pesujen ja iän myötä.

Nokkoskuidun ekologisuus on ylivertainen verrattuna muihin materiaaleihin

Nokkoskuitu on hyvin ekologinen materiaali. Nokkonen ei tarvitse lainkaan kastelua. Se pärjää sadevedellä. Nokkoskuitujen irrotus suoritetaan mekaanisesti ilman vettä. Knokkonin käyttämä nokkoskuitu on ekoviljeltyä.

Tekokuituiset lakanat

Tekokuitulakanat ovat hyvin helppohoitoisia. Niitä ei tarvitse silittää ja ne peseytyvät matalassakin lämpötilassa.

Polyesterista valmistetut lakanat ovat edullisia. Usein niitä ei erota ostohetkellä puuvillalakanaoista. Ihoa vasten tekokuituiset lakanat kuitenkin tuntuvat sähköisiltä ja hiostavilta. Kannattaa ehdottomasti vilkaista tuoteselostetta lakanoita ostaessa.

Tekokuituiset lakanat valmistetaan yleensä polyesteristä. Polyesteriin voidaan sekoittaa myös puuvillaa.  Polyesteri on käytännössä muovia ja suuri mikromuovin lähde. Joka pesukerralla polyesteri lakanasta irtoaa suuret määrät mikromuovia, joka päätyy lopulta maailman meriin.

Joskus tekokuitulakana on valmistettu myös viskoosista. Viskoosi on huono lakanamateriaali. Se kutistuu pesussa ja pitäisi venyttää muotoonsa. Usein viskoosilakana kadottaa pesussa täysin muotonsa eikä sitä voi enää käyttää lakanana. Tästä on netissä muutamia esimerkkejä, joita en viitsi tänne linkata.

Hyviin ja laadukkaisiin lakanoihin kannattaa satsata

lakanat
Kuva ErikaWittlieb Pixabaystä

En kannata ostolakkoja kuten viime viikolla kerroin. Kannatan sen sijaan sitä että harkitset tarkoin kaikki ostoksesi. Lakanaostokset on totuttu tekemään marketissa. Markettilakana lentää ostoskärryyn muiden ostoksien jatkoksi. Suosittelen sinua käyttämään hieman aikaa myös lakanoita valitessa. Huolella valitut lakanat kestävät kauemmin ja luonto kiittää.

Miten sinä valitset vuodetekstiilit?

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

 1. Kiitos tästä lakanoiden hankintaan liittyvästä kirjoittelustasi.
  Olemme eläkeläispariskunta ja olemme mieltyneet satiinilakanoihin,
  jotka ovat erittäin mielyttäviä ihoa vasten ja siliävät itsestään varsinkin jos voi kuivata ulkona. Tuuli on hyvä silittäjä ja ulkokuivatun tuoksu. Jaan tietoa edelleen jälkipolville!

  1. Hei

   Kiitos, että jaoit kokemuksesi satiinilakanoista.
   Satiinilakanat ovat todella ihanat. Ja aivan kuten totesit, ne ovat myös helppohoitoiset. Ei tarvitse silitellä.
   Hienoa jos sinulla on mahdollisuus kuivatella lakanoita ulkona. Mikään ei tuoksu niin hyvältä kuin ulkona kuivatut lakanat.

   Ystävällisin terveisin

   Outi

 2. Olen ilokseni huomannut, että olen löytänyt todelliset aarre-sivut! Täältä olen nyt lukenut parin päivän aikana vaikka mitä. Kommentti kuitenkin lakanoista. Puuvillasatiiniset lakanat ovat olleet minulle allergisena huomattavasti paremmat nukkua kuin normi puuvillaiset. Olen ostanut kahdet Stockmannin Stockman-villa sarjan lakanat ja ne ovat olleet käytössä useita vuosia kulumatta huonoksi. Vertailuna oli Finlaysonin puuvillaiset Muumi-lakanat, joissa nukutun yön jälkeen nenä oli aina tukossa, koska niistä irtosi paljon pölyä. Kun on hyvät lakanat, niin niitä ei tarvitse monia. Meillä kiertää kolme lakanaparia koko ajan (kolmannet ovat Kiinasta tuodut silkkiset, jotka ovatkin sitten aivan omaa luokkaansa nukkumismukavuudessa).

  1. Hei
   Todella hienoa että pidät sivuistani. Ja todella paljon kiitoksia siitä että jaat kokemuksiasi lakanoista. Kokemuksistasi on varmasti hyötyä monelle joka miettii pölyämättömien lakanoiden hankintaa.

   Satiinilakanoista täällä on todella moni muukin tykännyt. Satiini on niin tiiviisti kudottua kangasta että se luontaisesti pölyää vähemmin kuin muut kankaat.
   Hyvää kevään odotusta sinulle!

   T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.