Ostolakkopäätökset ovat vakiinnuttaneet asemansa ekokotien uudenvuoden lupauksena. Ostolakkopäätös on tapa hallita kodeissa vallitsevaa tavarakaaosta. Hetken miettimisen jälkeen ostolakko saattaisi tuntua hyvältä idealta. Jostain syystä en kuitenkaan ole koskaan lähtenyt ostolakkoihin mukaan. Epäröimiselläni on monta syytä. Seuraavassa pohdintojani ostolakosta, sen hyödyistä ja haitoista.

ostolakko
Kuva Bianca Lucas on Unsplash

Ostolakko on lapsiperheiden suosiossa

Ostolakkoon ryhtyvät etenkin pikkulasten perheet. Kun perheeseen syntyy lapsi tai useampiakin, tavaramäärä kasvaa helposti hallitsemattomasti. Pieni ihminen tuntuu tarvitsevan aivan kaikkea.

Ennen lapsen syntymää sinkun tai nuoren parin elämä oli aika simppeliä. Turhat tavarat olivat lähinnä vaatteita. Lapsen myötä tilanne tuntui kuitenkin muuttuvan.  Tavaroiden määrä helposti tuplaantuu tai triplaantuu vaikka kyseessä on vain pieni ihminen. Tavarakaaoksen hallintaan halutaan helpotusta ja ostolakko nähdään hyvänä ratkaisuna. Onko ostolakko kuitenkaan paras mahdollinen tapa saada tilanne lapsiperheissä hallintaan?

Miksi ostolakko ei välttämättä sovellu kaikille?

Ostolakon perusperiaate on hyvä. Ostetaan tosi vähän tai ei ollenkaan tavaraa. Yritetään selvitä niillä vaatteilla, kodinkoneilla ja muilla tarvikkeilla mitä kotona sattuu olemaan.

Ostolakon onnistuminen riippuu täysin siitä, mitä tavaroita sinulla sattuu kotona olemaan. Kaikilla ei ole kaikkea. Jos sinulla on kymmenen leivontakulhoa mutta ei yhtään vispilää, ostolakko ei paljoa hyödytä. Arjen on sujuttava ja tarpeelliset ostokset kannattaa aina tehdä.

Ostolakosta voi kuitenkin olla se hyöty, että tavarakaaokseen kiinnitetään ekstrahuomiota. Käytetään aikaa vispilän etsimiseen ja todetaan että sellainen todellakin puuttuu. Samalla tulee kahlanneeksi kaappeja ja laatikoita läpi todetakseen, että kulhoja taitaa olla ihan liikaa.

Ostolakko ei sovellu jatkuvasti muuttuvissa tilanteissa

Lapsiperheissä tilanteet muuttuvat on todella usein. Lapset harrastavat, kasvavat ulos vaatteistaan ja tarvitsevat muutenkin monenlaista tavaraa. Jos lapsi haluaisi vaihtaa jalkapalloharrastuksen voimisteluun, tarvitaan uusia välineitä. Harrastuksia aloittaessaan lapsi ei voi tietää mistä pitää. Hänen pitäisi saada kokeilla uusia juttuja, jos vain mahdollista. Ostolakko rajoittaisi todella paljon sitä vapautta joka lapsille ja heidän perheilleen pitäisi suoda.

Ostolakko on äärimmäinen ratkaisu

Olen aina vierastanut ostolakon äärimmäisyyttä ja ehdottomuutta. Onko välttämätöntä rajoittaa elämää näin radikaalilla ratkaisulla.

On olemassa ihmisiä, jotka ovat koukussa shoppailuun. Tavaraa ostetaan ja haalitaan koko ajan koska siihen on henkinen pakko. Tällaisen ihmisen ainoa ratkaisu on joskus se, että lopetetaan kaikki ostaminen. Tosin shoppailukoukussa olevia henkilöitäkin pyritään yleensä opettamaan hallitsemaan shoppailua, ei välttämään sitä kokonaan.

Äärimmäiset ratkaisut eivät ole kestäviä

Usein käy niin että ostolakkoilija retkahtaa. Käy kuten niin usein ihmedieeteillä; kilot tulevat takaisin kaksin kerroin. Liian tiukat rajoitukset saavat mielen matalaksi ja luovat lisää ahdistusta. Elämä muuttuu ankeaksi ja retkahtaminen on edessä vääjäämättä.

Rajoitusten sijaan sinun tulisikin pyrkiä kestäviin ratkaisuihin. Miten hallitset tavarakaaosta ja shoppailua ilman totaalista ostolakkoa?

Miten hallita ostamista ilman ostopakkoa ja ostolakkoa?

Haluat varmasti, että elämäsi on mahdollisimman mukavaa. Haluat tuntea itsesi vapaaksi kaikesta turhan rajoittavasta toiminnasta. On täysin mahdollista hallita tavaroiden tulvaa ilman pakkoja ja lakkoja. Tavaroiden hallinnasta ja järjestelystä on olemassa monia kirjoja, blogeja ja lehtiartikkeleita. Monet ovat kuitenkin olleet liian orjallisia minulle.

Suraavassa muutamia vinkkejä tavarakaaoksen hallintaan

Inventoi omistamasi tavarat

Sinun ei tarvitse laskea jokaista lusikkaa ja veistä. Riittää että tiedät mitä sinulla tällä hetkellä on valmiina kotonasi. Jos tavaramäärä on iso, tähän voi mennä todella paljon aikaa.

Mitkä tavaroistasi ovat täysin turhia?

Luetut kirjat, vanhat lehdet, kolmet kahviastiastot; tarvitsetko niitä enää koskaan? Kerää kaikki mielestäsi turhat tavarat läjään, lahjoita pois tai myy kirpparilla. Jos sinulla on tilaa ja varasto ylimääräisille tavaroille, mistään ei tarvitse välttämättä luopua. Pakkaa vain ylimääräiset tavarat laatikoihin ja vie varastoon. Pääasia on, että tiedät mitä tavaroita sinulla on kotona.

Mieti, mitä sinulta selkeästi puuttuu

Mieti myös tarvitsetko oikeasti kaikkea mitä mielestäsi olet vailla. Kirjoita puuttuva tavara listaan ja hanki se vasta sitten kun sitä oikeasti tarvitset. Jos olet pakannut tavaroita varastoon, käy katsomassa löytyisikö sieltä puuttuva tavara.

Älä päästä turhaa tavaraa pesiytymään kotiisi

Tämä on tärkeää varsinkin näin joulun lähestyessä. Monet saavat pikku lahjoja sieltä ja täältä ennen joulua. Mieti joka lahjan kohdalla, tarvitsetko oikeasti tuota. Kuka keksii hyväntekeväisyyspalvelun johon voi viedä tarpeettomat joululahjat. Jollekin toiselle lahjasta saattaa olla suurikin ilo.

Tässä sinulle lisää luettavaa tavarakaaoksen hallintaan

5 vinkkiä lapsiperheen tavarakaaokseen ja siivoukseen

Ostohysteria; syksyn varma merkki

Muista suunnitella

ostolakko
Kuva Artyom Kim on Unsplash

Suunnittelemalla tarkasti kaikki hankinnat, pääset samaan tai jopa parempaan tulokseen kuin ostolakon avulla. Ostolakon sijaan suunnittele vaikkapa vuosi elämääsi etukäteen.

Tietysti asiat voivat muuttua ja muuttuvatkin. Sinulla on kuitenkin jokin runko, jota voit yrittää noudattaa. Suunnittelu helpottaa ostopäätösten tekemistä ja turhista tavaroista luopumista. Kun sinulla on valmis suunnitelma, voit aina vapaasti muuttaa sitä.

Miten sinä selviät tavarakaaoksesta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *