Lapsiperheissä siivotaan paljon. Järjestellään, puunataan ja pestään paikkoja. Varsinkin silloin kun lapset alkavat omatoimisesti leikkiä kotona, tuntuu että saisi jatkuvasti olla moppi kädessä ja keräämässä tavaroita lattialta. Siivoukseen kuluu valtavasti aikaa juuri niissä kodeissa, joissa aika on kortilla. Miten siivous lapsiperheessä kannattaa organisoida? Miten siivoukseen käytettävää aikaa voi vähentää ihan pienillä muutoksilla?

siivous-lapsiperheessa
Photo by Shirota Yuri on Unsplash

Lapsiperheissä koti on samalla työpaikka

Kuten kaikki pienten lasten kanssa elävät tietävät, kotona ei vain olla. Siellä puuhaillaan aamusta iltaan todella monipuolisesti.

Jos kotona vietetään vain yö sekä muutama tunti iltaisin, ei siivous ole yleensä kovin suuri ongelma. Perheet joissa asustaa pieniä lapsia, viettävät kotona aikaa huomattavasti enemmän. Pienten lasten kodeissa ollaan paikalla huomattavasti kauemmin kuin monessa työpaikassa. Siksi kotien siivous onkin hyvin haastavaa.

Tilanne ei tunnu ainakaan helpottuvan lasten kasvaessa. Tulee kavereita ja harrastuksia. Kaikki tämä on ihanaa elämää mutta voi tuoda mukanaan myös lisää siivousta.

Koti on samalla työpaikka monille meistä kuten
  • Kotona oleville vanhemmille
  • Pienille lapsille
  • Etätöitä tekeville aikuisille
  • Etäkoululaisille

Leikki on lasten työtä ja koti on monelle lapselle se paikka, jossa leikitään eniten. Lasten leikeille pitää antaa tilaa. Siistiä ja puhdasta kotia rakastavat kaikki. Siisteyden ja puhtauden tavoittelu ei silti saa estää lapsia leikkimästä.

Lapsiperheissä on usein huomattavasti enemmin ja erilaista tavaraa kuin aikuistalouksissa

Vaikka kuinka yrittäisit olla minimalisti ja hankkia lapsille vain tarpeellisen, tavaraa kertyy silti tuhottomat määrät. Älä masennu. Tavaravuoret ovat väliaikainen ilmiö. Lasten vaatteet, lelut, rattaat ja ulkoiluvälineet kuuluvat lapsiperheen arkeen eikä niitä voi konmarittaa kovinkaan pitkälle.

Lapsiperheissä syntyy pölyä ja tahroja valtaisa määrä verrattuna aikuistalouksiin

Syksyllä ja talvella eteinen täyttyy kurasta ja kurasaappaista. On todella haastavaa saada kura pysähtymään eteiseen. Usein ulkoa kantautunutta hiekkaa löytyy kaikkialta kodista, myös vuoteista.

Siivous lapsiperheessä; tässä muutama vinkki lapsiperheen siivouksen hallintaan

Olen koonnut lapsiperheen siivouksen hallintaa muutamia helppoja vinkkejä. Voisiko näistä vinkeistä olla apua sinun kodissasi?

1.Vähennä tavaroiden määrää.

Kuten jo alussa totesin, lapsiperheissä tavaroiden määrää on yleensä huomattavasti suurempi kuin aikuistalouksissa. Voit kuitenkin rajoittaa tavaratulvaa kodissasi. Tämä säästää yleensä hermoja. Silloin kun tavaroita on vähemmän, ne yleensä pysyvät järjestyksessä. Turhat huonekalut, lelut ja koriste-esineet hankaloittavat siivousta. Vie siis osa tavaroista kirpparille. Rakkaimmat tavarat voit pakata varastoon odottamaan tulevia aikoja.

Ilana Aalto pitää Paikka Kaikelle blogia. Ilana kertoo, miten järjestys pidetään yllä lapsiperheessä.

2. Laadi eteiseen kuranpysäytys suunnitelma

Mikä onkaan lapsiperheissä tärkeämpi paikka kuin eteinen. Jos olet vaihtamassa kotia, harkitse asuntoa, jossa on kunnollinen ja tilava eteinen. Eteisessä tärkeitä varusteita ovat kuraa pysäyttävät matot, jotka on helppo imuroida. Omassa eteisessäni ei aluksi ollut lainkaan kynnyksiä eikä ovea. Näin hiekka kulkeutui helposti olohuoneeseen asti. Ongelma ratkesi, kun asensimme eteiseen oven sekä kynnyksen. Jo pelkkä kynnys hillitsee merkittävästi kuran leviämistä.

Mieti myös, miten puhdistat kuravaatteet, kuraiset saappaat ja missä säilytät sateessa/lumessa kostuneita vaatteita.

3. Tee siivoussuunnitelma

siivous-lapsiperheessa
Photo by Miguel Andrade on Unsplash

Siivoaminen muuttuu paljon mielekkäämmäksi, kun teet omaan kotiisi siivoussuunnitelman. Se, mitä paikkoja sinun kannattaa siivota, riippuu täysin omasta ja perheesi traditioista.  Mieti, mitkä paikat vaativat päivittäistä siistimistä ja mitkä voi siivota vain kerran viikossa.

Siivoussuunnitelman laatiminen lähtee aina perheesi tarpeista

Et tarvitse sen laatimiseen asiantuntijaa. Siivoussuunnitelma voi olla vain suuntaa antava idea siitä, miten sinun perheessäsi kotia hoidetaan. Esimerkiksi näin; lakanat vaihdetaan kerran viikossa, lelut kerätään heti kun ei enää leikitä, kylppäri putsataan kerran viikossa mutta pytty ja allas päivittäin. Yhdessä laadittu siivoussuunnitelma on oiva tapa myös sitouttaa koko perhe pitämään huolta yhteisestä kodista.

4. Siivoa yhdessä lasten kanssa

Lapset rakastavat siivoamista. Näin on, vaikka moni on asiasta eri mieltä. Lapset siivoavat mielellään, jos homma hoidetaan yhdessä koko perheen voimin. Jos lapset vain määrätään siivoamaan, työstä tulee vastenmielistä pakkopullaa. Lapset haluavat olla mukana ja tehdä kaikkea yhdessä vanhempien kanssa. Minulla on tästä todella pitkä käytännön kokemus.

Jo aivan pienet lapset voi totuttaa rutiineihin.

Lapset ovat hyvin konservatiivisia. Heille rutiinit merkitsevät turvallisuutta. Siivoa lapsesi kanssa lelut aina heti leikin jälkeen. Lapsi sisäistää tavan ihan huomaamattaan.

Osallisuus

Ihan pienetkin lapset saa hyvälle tuulelle, kun ottaa heidät mukaan päivän siivousrupeamaan. Anna lapselle pieni pyyhe käteen ja hän siivoaa kanssasi innokkaasti. Muista kehua vuolaasti, kun homma on hoidettu. Voi olla, että et ole itse tyytyväinen työn jälkeen mutta älä kerro sitä hänelle (käy vaivihkaa itse parantelemassa työn laatua). Voit nähdä miten ylpeä lapsesi on, kun on tehnyt jotain tärkeää ja hyödyllistä. Tulet saamaan lapsestasi iloisen tiimiläisen perheen yhteisen kodin hoitoon.

Lapsi ei jaksa siivota tuntikausia

Siksi on tärkeää, että lapsiperheissä siivoukset eivät ole liian massiivisia. Joka päivä pieni siivoustuokio on parempi kuin kerran viikossa monen tunnin uurastus.

5. Yksinkertaista siivousrutiineja

Lapsiperheissä kannattaa asiat hoitaa niin vähäeleisesti kuin mahdollista. Jos olet jo vähentänyt tavaroiden määrää, on siivous huomattavasti helpompaa. Voit vielä tehdä siivouksesta simppelimpää vähentämällä pesuaineita. Pelkkä etikka riittää usein lapsiperheen siivousaineeksi. Pieni loraus etikkaa pesuveteen sekoitettuna alentaa veden pintajännitystä eli pehmentää vettä. Pehmeä vesi saa lian irtoamaan paremmin kuin kova.

Vähennä siivoustarvikkeiden määrää.

Älä kerää turhaa tavaraa siivouskaappiin. Pidä siivouskaapissasi aina iso pino puhtaita siivousliinoja, siivousämpäri ja lempimoppisi valmiina. Laita aina imuri käyttövalmiiksi ja imurin osat omille paikoilleen. Jos tarvittavat välineet löytyvät helposti, aloituskynnys laskee.

Mitä tehdä käytöstä poistettaville kodin kemikaaleille?

Pidä tasot tyhjinä tavaroista

Kylppäriä pitää lapsiperheissä putsata jatkuvasti. Siksi sinne ei kannata kerätä mitään ylimääräistä tavaraa. Pytyn ja altaan pesuun tarkoitetut välineet kannattaa pitää kylppärissä. Näin homma tulee hoidettua päivittäin.

Etikan erinomaisuus korostuu selkeästi kylppärin puhtaana pitämisessä. Myrkytön vedellä laimennettu puhdas väkiviinaetikka ei ole pienen lapsen käsissä lainkaan niin ongelmallista kuin muut puhdistusaineet.

Käsienpesualtaan päivittäiseen pesuun olen itse käyttänyt tavallista käsien pesuun tarkoitettua saippuaa, jota on altaan reunalla muutenkin. Näin voin pestä käsienpesualtaan todella vaivattomasti. Viikkosiivouksessa kannattaa kuitenkin käyttää oikeita yleispuhdistusaineita tai siivoussaippuaa.

Siivousvälineet esille

Keittiön lattia ja ruokapöydän alusta vaativat jatkuvaa siivousta. Pidä siivousvälineet lähettyvillä käyttövalmiina. Minusta ”kestotalouspaperi” eli kierrätystrikoosta valmistetut liinat ovat ihan paras tarvike keittiössä. Kestotalouspaperilla voi pyyhkiä kaatuneet maidot, putsata pienten ruokailijoiden kädet ja montaa muuta juttua. Käytetty liina menee heti pesuun. Siksi puhtaita kestotalouspapereita pitäisikin olla iso läjä rasiassa keittiön pöydällä.

Siivous lapsiperheessä voi olla iloista ja mielekästä puuhaa koko perheelle

siivous-lapsiperheessa
Photo by Barrett Ward on Unsplash

Siivous lapsiperheessä voi olla laatuaikaa lapsen kanssa kuten vaikkapa palapelin teko. Kyseessähän on koko perheen yhteinen koti. Siivouksen ei tarvitse olla ikävää raatamista. Siitä voi yhtä hyvin nauttia. Eihän kodin puunaaminen ole mitään huvipuistoihin verrattavaa hauskanpitoa. Lapset kuitenkin rakastavat ihan tavallista arkea. Jos saa olla kotona ja tehdä mielekkäitä asioita yhdessä omien vanhempien kanssa, mikä onkaan sen rentouttavampaa.

Siivotaanko teillä yhdessä koko perheen voimin?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Mietimme, miten voisimme pitää talomme puhtaana, sillä näen aina toimistossa, miten siisti se voisi olla. Tämä voi johtua toimistosiivouksesta. Mutta pidän vinkistä, että jos tavaroita on vähemmän, talo pysyy puhtaampana pidempään. Aion miettiä tätä seuraavalla kerralla!

    1. Hei Lea
      Kiitos, että luet blogiani!
      Tavaroiden vähentäminen on tärkeää. Vaikeus vain piilee siinä että mitä säilyttää ja mitä heittää pois.

      Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *