Eteerisistä öljyistä ja niiden turvallisuudesta on keskusteltu somessa ja muuallakin mediassa aika paljon. Eteeriset öljyt kasvattavat suosiotaan jatkuvasti. Eteeriset öljyt tuovat kodinhoitoon ja kotiin aromaterapeuttisen kosketuksen. Kukkien, yrttien ja havujen huumaavat tuoksut leviävät hetkessä ympäri kotia. Eteerisissä öljyissä on myös haittapuolensa. Haittapuolien tiedostaminen auttaa huomattavasti eteeristen öljyjen käytössä. Miten eteeriset öljyt voivat olla vahingoksi kodinhoidossa. Siitä kerron seuraavaksi.

eteeriset-oljyt-kodinhoidossa
Kuva monicore Pixabaystä

Eteeriset öljyt ovat miljardibisnes

Eteerisiä öljyjä markkinoidaan hyvin aggressiivisesti. Markkinoita hallitsevat monikansalliset jätit, jotka eivät keinoja kaihda. Netissä oleva info eteerisistä öljyistä on suurimmaksi osaksi joko näiden monikansallisten jättien tai heidän jälleenmyyjiensä luomaa. Monessa artikkelissa eteerisiä öljyjä kehotetaan käyttämään turhan huolettomasti. Monikansalliset jätit myös ”kouluttavat” myyjiä. Valmistajien masinoima koulutus kuitenkin tähtää ensisijaisesti myynnin kasvattamiseen. Tuotteiden haitoista ei puhuta niin suoraan. Tämä johtuu tietysti siitä, että suuret eteeristen öljyjen tuottajat haluavat kasvattaa markkina-asemaansa ja sitä kautta voittojaan.

Suomalainen mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen suhtautuu kaikkiin hajusteisiin epäillen. Voit lukea tästä hänen haastattelunsa.

Eteeriset öljyt ovat kasvien tuoksuaineita

Eteeriset öljyt ovat peräisin kasveista. Kasvit viestivät tuoksullaan. Kukkien tuoksun on tarkoitus houkutella pölyttäjiä paikalle.  Tähän tarkoitukseen kasvikunta on kehittänyt eteeriset öljyt. Eteerinen tarkoittaa haihtuvaa. Tuoksuaineiden on oltava ilmaan haihtuvia, jotta ne leijailisivat nenässä sijaitseviin hajusoluihin ja sitä kautta suoraan aivoihin. Ilmaan haihtuminen on siis eteeristen öljyjen tärkeä ominaispiirre.

Eteeriset öljyt toimivat kasvien immuunipuolustuksena

 Eteerisiä öljyjä tuotetaan myös havupuista. Havupuiden hartsit eli pihka sisältää runsaasti tuoksuvia ainesosia, joita hyödynnetään myös hajuvesiteollisuudessa. Havun tuoksuiset eteeriset öljyt ovat hyvin suosittuja. Havupuun hartsit suojaavat puuta lahottajasieniltä ja muilta mikrobeilta. Jos puu vaurioituu, alkaa pihkaa valumaan puun sisästä suojelemaan vaurioitunutta kohtaa. Havupuiden hartsien mikrobeja tuhoavaa vaikutusta käytetään myös puunsuoja-aineissa ja pesuaineissa tuhoamaan bakteereita ja muita mikrobeita.

Eteeriset öljyt ovat suosittuja ekologisissa kodin kemikaaleissa

Eteeristen öljyjen suosio kodin kemikaaleissa on nykyisin valtaisa. Varsinkin sertifioitujen ekopuhdistusaineiden INCI:ssä on lähes aina yhtä tai useampia eteerisiä öljyjä. Aidoissa ekopesuaineissa hajusteetkin ovat luonnollista alkuperää. Eteeriset öljyt ovat täysin luonnollisia hajusteita. Siksi niitä lisätäänkin sertifioituihin ekopesuaineisiin.

Myös kotona valmistettuihin pesuaineisiin monet haluavat lisätä jonkin tuoksun. Eteeriset öljyt ovat näppärin vaihtoehto hajustaa kotitekoiset pesujauheet, pyykkietikat ja saippuat mieleisekseen.

Eteerisissä öljyissä on omat vaaransa

Eteeriset öljyt ovat oikein käytettyinä ihan hyviä hajusteita. Jos olet innostunut eteerisistä öljyistä, kannatta kuitenkin tiedostaa muutama asia:

Eteeriset öljyt ovat haihtuvia.

Niiden tuoksu ei kestä pitkään vaan haihtuu ilmaan sillä ne eivät sisällä tuoksun kiinnitysaineita kuten ftalaatteja. Jos haluat eteeristen öljyjen tuoksun säilyvän pitkään, sinun pitää lisätä niitä jatkuvasti. Jos lisäät eteerisiä öljyjä jatkuvasti, saat niitä helposti elimistöösi liian suuria määriä. Haihtuvana aineena eteeriset öljyt päätyvät kaikkialle elimistöösi hengitysilman mukana.

Eteeriset öljyt ovat liuotteita

Yleisin eteerinen öljy on luonnon mäntyöljy eli tärpätti. Kaikki tietävät, että tärpätti on vaarallista hengitettynä. Tärpättiä käytettäessä pitää noudattaa turvallisuusohjeita kuten tuulettaa ja huolehtia paloturvallisuudesta. Liuotteet ovat hyvin maksatoksisia aineita. Liuotteet vaikuttavat myös aivojen toimintaan. Eteeristen öljyjen kanssa on ihan sama juttu. Siksi eteerisiä öljyjä ei saisikaan käyttää jatkuvasti eikä kovin suuria määriä kerrallaan.

Tuhoaako eteeriset öljyt pesukoneen kumiosat?

ekologinen-hajuste
Kuva silviarita Pixabaystä

Eteeriset öljyt ovat liuotteita, jotka liuottavat etenkin luonnonkumia. Luonnonkumi on hartsi. Pesukoneiden kumiosien on sanottu kärsivän eteeristen öljyjen hartseista. Väite on sekä totta että tarua. Luonnonkumi liukenee hartseihin mutta nyt kyseessä ovat tosi pienet määrät. Jos käytät eteerisiä öljyjä pyykkietikassa, ongelmaa ei ole. Jos annostelet säännöllisesti ja runsaasti laimentamattomia eteerisiä öljyjä suoraan rumpuun, voi öljy tarttua joissain tapauksissa kumiosiin. Ongelmia voi tulla varsinkin silloin, jos käytät koneen liotustoimintoja tai hidastettua käyntirytmiä eli rumpu on pitkään pysähdyksissä.

Eteeriset öljyt eivät liukene veteen

Jos haluat tuoksuttaa siivousvetesi eteerisillä öljyillä, et voi annostella niitä suoraan pesuveteen. Eteeriset öljyt jäävät kellumaan veden pinnalle ja aiheuttavat ärsytystä. Eteeriset öljyt sekoittuvat hyvin esimerkiksi etikkaan, öljyyn tai alkoholiin mutta ei veteen. Voit siis sekoittaa siivousveteesi vaikkapa lorauksen tuoksuvaa pyykkietikkaa vettä pehmentämään.

Eteeriset öljyt eivät sovi vauvoille eivätkä vanhuksille.

 Varsinkin pienten vauvojen perheissä kannattaa minimoida hajusteet. Vanhukset, yli 65-vuotiaat, ovat herkkiä eteerisille öljyille. Vaikka vanhus ei itse haistaisi eteerisen öljyn tuoksua, hän voi alkaa voimaan huonosti sen hajusta. Myöskään lääkkeiden ja eteeristen öljyjen yhteisvaikutusta ei ole tutkittu riittävästi.

Vauvojen ja vanhusten ongelmat eteeristen öljyjen siedossa johtuvat maksasta. Pienten vauvojen maksa ei ole lainkaan tottunut kemikaaleihin. Vanhusten maksa taas on väsynyt eikä jaksa enää käsitellä kemikaaleja.

Eteeriset öljyt eivät sovi allergisille.

Joskus olen kuullut väitettävän, että vain keinotekoisille hajusteille voi olla allerginen. Tämä pitää paikkansa, jos olet allerginen jollekin keinotekoisen hajusteen ainesosalle. Kuitenkin myös luonnollisille eteerisille öljyille voi olla allerginen. Jos sinulla on hartsiallergia, olet allerginen myös useimmille eteerisille öljyille sillä ne sisältävät hartseja. Muillekin eteeristen öljyjen komponenteille voi olla allerginen (linalooli, limoneeni).

Eteeriset öljyt sopivat huonosti lemmikkikotiin.

Eläimillä on superhyvä hajuaisti verrattuna ihmiseen. Kaikki voimakkaat hajut ärsyttävät eläimiä. Lisäksi on olemassa joitakin erityisesti eläimille todella vaarallisia eteerisiä öljyjä kuten teepuuöljy ja eukalyptusöljy. Kun hankit pesuaineita lemmikkikotiin, vältä hajustettuja tuotteita. Rakastan eläimiä ja olen todella kiinnostunut eläinten oikeuksista. Eläin ei pysty kertomaan sinulle, että päätä särkee, huimaa tai on huono olo. Silloin kun eläin alkaa reagoimaan näkyvästi eteerisille öljyille, se on jo tosi sairas. Joillekin eläimille on jäänyt todella pitkäkestoisia sairaustiloja eteeristen öljyjen käytöstä.

Eteeriset öljyt eivät ole parhaimmillaan pyykinpesukoneessa.

Minusta on ihan turhaa lisätä eteerisiä öljyjä pesuaineeseen. Kuuma pesuohjelma haihduttaa eteeriset öljyt ilmaan alta aikayksikön. Pyykkäri saa korkeintaan aimo tujauksen höyryjä hengittäessään pyykkikoneesta vapautuvia tuoksuja.

Saadaksesi yhden kilon ruusun eteeristä öljyä tarvitset 10 000 kiloa ruusun terälehtiä. Miksi tuhlata arvokasta kasvimateriaalia turhan takia.

Hajustetun pyykkietikan ymmärrän paremmin

Pelkkä etikka on joistakin vastenmielisen hajuista. Lisäksi pyykki huuhdellaan aina viileällä vedellä, joten pyykkietikan tuoksu ei haihdu samalla tavoin.

Tee itsellesi tuoksupussi

Jos haluan tuoksua pyykkiin, laitan tuoksupussin liinavaatekaappiin, käyttövaatteiden hyllylle tai vaikka jumppavaatteiden sekaan.  Kaapissa eteerinen öljy ei haihdu heti huoneilmaan vaan tuoksuttaa vain vaatteita. Kokeilepa kerran, niin ihastut varmasti!

Eteeriset öljyt eivät sovi jatkuvaan käyttöön

Eteeriset öljyt ovat suosittuja diffuusereissa. Diffuuserit ovat ihania ja joskus on todella rentouttavaa tunnelmoida ja nauttia niiden tuoksuista. Muista kuitenkin pitää taukoja diffuusereiden ja muiden huonetuoksujen käytössä. Jos altistut joka päivä eteerisille öljyille, voi sinulle ilmaantua terveydellisiä ongelmia. Huonetuoksuja käyttäessä kannattaa myös ottaa huomioon muut kodissa asustelevat ihmiset ja eläimet.

Oikein käytettyinä eteeriset öljyt ovat luonnollinen tapa nauttia tuoksuista

ekologinen-hajuste
Kuva silviarita Pixabaystä

Näiden kaikkien varoitusten jälkeen sinusta tuntuu varmasti siltä, että ei eteerisiä öljyjä. Voit kuitenkin ihan hyvillä mielin käyttää luonnollisia tuoksuja kodissasi. Ratkaisevia tekijöitä ovat annostus ja tietysti käyttökertojen määrä. Maltillisesti käytettyinä eteeriset öljyt tuovat iloa elämään eivätkä ole pelkkiä pahiksia.

Miten sinä käytät eteerisiä öljyjä kodissasi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.