Useimmat meistä rakastavat puisia huonekaluja. Puupinnat tuovat kotiin tunnelmaa ja lämpöä. Aito puu on ajaton materiaali, jota jaksaa katsella vuosia. Puuta pitää myös hoitaa. Kevyt, nihkeä pyyhkiminen pölyn ja sormenjälkien irrottamiseksi on paikallaan muutaman kerran viikossa. Silloin, tällöin puupinnan voi myös kiillottaa. Kaupoista saatavat tuotteet sisältävät usein liuotteita ja muita haitallisia aineita. Opettele valmistamaan itse turvallinen ja myrkytön huonekaluvaha. Kerron sinulle seuraavaksi, miten se valmistetaan.

Vältä myrkyllisiä huonekalukiillokkeita

Monet huonekaluvahat ja kiillokkeet sisältävät valtavan määrän haitallisia kemikaaleja. Liuotteet ovat yksi erittäin tyypillinen aineryhmä, jota esiintyy huonekalujen hoitoon tarkoitetuissa aineissa.

Liuotteet ovat haitallisia hengitettynä. Ne menevät todella helposti verenkiertoon ja aiheuttavat tuhoa aivoissa sekä maksassa. Tuskin haluat tällaisia aineita kotisi hengitysilmaan. Lue lisää liuotteista Työterveyslaitoksen sivuilta.

Tunnetuimmissa kalustevahoissa on mukana erittäin myrkyllisiä isoalkaaneja sekä formaldehydin vapauttajia. Vaikka tuotteen kerrotaan sisältävän mehiläisvahaa se ei takaa sitä että muut ainesosat olisivat myrkyttömiä. Siksi haluan suositella sinulle oman, turvallisen huonekalukiillokkeen valmistamista.

Puupintojen hoito on helppoa

Useimmat puupinnat ovat käsiteltyjä. Niissä on päällä joko huomaamaton lakka, petsaus tai maali. Kaikki nämä puupinnat voi kiillottaa. Ainoa puupinta, jonka kanssa on oltava hyvin varovainen, on erittäin korkeakiiltoinen ”pianon pinta” tyyppinen lakka. Korkeakiiltoiseen pintaan en suosittele huonekaluvahoja.

Miksi Puupinnat kannattaa aina käsitellä huonekalujen kiillotusaineella?

Kun ostat uuden puisen huonekalun, sinun kannattaa käsitellä se kauttaaltaan huonekalukiillokkeella. Kiillotusaine antaa huonekalun pintakäsittelylle suojan. Sormenjäljet eivät tartu niin helposti vaikkapa valkoiseen, maalattuun puuhun.

Käsitellyt pinnat eivät kerää pölyä samalla tavalla kuin käsittelemättömät. Pinta ei sähköisty, joten pöly ei hakeudu heti käsitellyille pinnoille.

Varsinkin kaikki käsittelemättömät puiset leikkuulaudat sekä työtasot on hyvä käsitellä vettähylkiväksi. Käsittelemättömään puuhun voi käyttää myös pelkkää öljyä. Esimerkiksi unikkoöljy on todella hyvä käsittelemättömän puun hoitoaine.

Pintakäsittelyssä irtoaa huonekalun pinnalta hyvin hienojakoinen lika ja noki. Tällaisen lian saat parhaiten pois juuri öljypohjaisella kiillokkeella.

Myrkytön huonekaluvaha on ekolginen ja antaa upean himmeän kiillon huonekalujen puuosille. Kotisi näyttää huolitellulta ja puuhuonekalut kuin uusilta.

Minkälaisia pintoja sinun kannattaa kiillottaa huonekalukiillokkeella?

Myrkytön huonekaluvaha sopii periaatteessa kaikille puupinnoille kunhan jätät korkeakiiltoiset pinnat käsittelemättä.

Suurin osa puuhuonekaluista on maalattu. Maalipinta on todella arka kolhuille ja tahroille. Maalipinta myös menettää helposti alkuperäisen kiiltonsa. Siksi maalatut puuhuonekalut kannattaakin käsitellä aina huonekalukiillokkeella.

Puunväriset huonekalut ovat usein lakattu himmeällä lakalla. Niihinkin saa uutta hehkua kiillottamalla ne. Puiset, lakatut huonekalut ovat myös helppo puhdistaa, jos ne käsitellään huonekalukiillokkeella.

Petsatut huonekalut hyötyvät myös kiillottamisesta. Petsattu pinta on usein hauras ja imee likaa puoleensa. Likaa hylkivä pinta tulee kiillokkeella. Kiilloke on näkymätön suoja, joka ei muuta huonekalun alkuperäistä ilmettä.

Miten valmistetaan myrkytön huonekaluvaha?

Seuraavaksi annan sinulle todella yksinkertaisen mutta erityisen hyvän huonekalujen kiillotusainereseptin. Tämä resepti on toki helppo mutta siinä on muutama asia, jotka sinun kannattaa huomioida.

Mehiläisvaha

myrkyton-huonekaluvaha
Mehiläisvaha ja öljy sulatetaan vesihauteessa

Tässä reseptissä on mehiläisvahaa, joka on aivan olennainen ainesosa tätä ekologista kiillotusainetta. Voit vaihtaa sen soijavahaan, jos haluat vegaanin tuotteen. En kuitenkaan ole itse kokeillut tätä tuotetta soijavahan kanssa. Uskoisin sen kuitenkin sopivan.

Mikä öljy sopii parhaiten?

Olen valinnut tähän tuotteeseen raffinoidun oliiviöljyn. Raffinoitu oliiviöljy on sitä kaikkein vaaleinta oliiviöljyä. Oliiviöljy on hyvin säilyvää eikä härskiinny kuten rypsiöljy ja pellavaöljy. Härski öljy on todellakin vastenmielisen hajuista.

Pellavaöljy voi syttyä itsekseen palamaan

Pellavaöljy voi aiheuttaa itsesytytyksen. Siksi pellavaöljyä käytettäessä liinat pitää aina kastella ja heittää sitten roskiin. Pellavaöljyiset liinat voi myös jättää ulos erilleen toisistaan tuulettumaan ja heittää sitten roskiin. Pellavaöljyn säilyttäminen on myös riskialtista. Pellavaöljy pitäisikin säilyttää aina ulkotiloissa juuri itsesyttymisvaaran vuoksi. Kannattaakin suosia muita öljyjä.

Ruokaöljyt ovat oikein sopivia

Voit itse valita mieleisesi öljyn vaikkapa ihan tavallisista ruokaöljyistä. Älä kuitenkaan valitse kylmäpuristettuja tai voimakkaan värisiä öljyjä. Kylmäpuristetuissa öljyissä on voimakas tuoksu.

Haluatko kiinteämpää vai pehmeämpää vahaa?

Öljyn määrä on valinnainen. Jos haluat tuotteesta pehmeämpää ja helposti levittyvää voit lisätä öljyn määrää. Jos käsittelet leikkuulautoja ja käsittelemättömiä puisia työtasoja kannattaa valita pehmeämpi versio. Näissä kohteissa öljyn on tarkoitus imeytyä tehokkaasti syvälle puuhun. Kiinteämmässä versiossa on enemmän suojaavaa mehiläisvahaa. Siksi itse suosin kiinteämpää versiota, vaikka sen levittäminen vaatiikin hieman enemmän aikaa.

Säilyvyys

Kylmäpuristetuissa öljyissä on luontaista E-vitamiinia, joten ne säilyvät paremmin kuin kuumennetut öljyt. Koska käytän tähän vain kuumennettuja öljyjä lisään aina E-vitamiinia säilyvyyden parantamiseksi. Voit vielä lisätä greipinsiemenuutetta. Se antaa myös raikkaan tuoksun.

Tuoksu vai ei?

Minusta paras puoli kotitekoisissa kodin kemikaaleissa on se, että voit itse valita käytätkö tuoksuja vai ei. Voit myös valita paljonko tuoksua haluat ja mitä tuoksua käytät. Itse tuoksuherkkänä teen tämän tuotteen tuoksuttomana. Voit kuitenkin lisätä tähän hieman lempituoksuasi aidoilla eteerisillä öljyillä. Muista kuitenkin, että eteeriset öljyt ovat liiallisesti käytettynä vahingollisia. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Turvallinen kiillotusvaha huonekaluille

huonekaluvaha
Vanha puinen pöytäni sai kauniin himmeän kiillon ja miellyttävän pinnan. Harmittaa vieläkin että en malttanut ottaa ennen-kuvaa.

Tämä ohje on varsin iso ja riittoisa. Jos tarkoituksesi on käsitellä vain pari-kolme huonekalua, kannattaa tehdä puolikas annos tai jopa pienempi.

  • 150 grammaa mehiläisvahaa. Vegaaneille soveltuvan reseptin saat käyttämällä mehiläisvahan sijasta soijavahaa.
  • 600-900 grammaa oliiviöljyä, ei kylmäpuristettua vaan mahdollisimman väritöntä. Muutkin tavalliset, värittömät ruokaöljyt käyvät
  • 6-10 grammaa E-vitamiinia parantamaan säilyvyyttä
  • Halutessasi 10-20 tippaa eteerisiä öljyjä valintasi mukaan

Tee näin:

  • Kokoa valmiiksi vesihaude eli kattila ja siihen vettä. Laita kattilan päälle metallinen kulho niin että kulhon pohja ei kosketa vettä.
  • Kuumenna vesihauteessa mehiläisvahaa ja öljyä kunnes mehiläisvaha on kokonaan sulanut
  • Kaada juokseva öljy haluamaasi kannelliseen, isosuiseen lasipurkkiin ja anna kiinteytyä rauhassa.
  • Laita kansi purkkiin vasta kun tuote on todella jäähtynyt kylmäksi. Lisää valmistuspäivä ja parasta ennen päivä (katso öljypullosta)
  • Voit myös antaa seoksen jäähtyä metallikulhossa ja sekoittaa sen pehmeäksi. Näin tuotetta on helppo annostella käytettäessä.
  • Itse valmistettu huonekaluvaha säilyy hyvin ainakin pari vuotta. Säilytä tuote valolta suojassa, viileässä paikassa. Huoneen lämpötila on ihan sopiva säilytyslämpötila.

Pakkasin itse huonekaluvahan muovisiin tuubeihin. Muovituubeista vahaa on helppo ja siisti annostella. Muovituubeja voi ostaa kosmetiikan pakkauksia myyvistä verkkokaupoista esimerkiksi Pakkaustukku on hyvä ostopaikka.

Kuinka käytät itse valmistettua huonekalukiilloketta?

myrkyton-huonekaluvaha

Itse valmistettua huonekalukiilloketta käytetään aivan samoin kuin kaupasta ostettua valmista kiillokettakin.

  • Ota pieni määrä kiilloketta pehmeään kangasliinaan. Pieni määrä on noin herneen kokoinen nokare.
  • Hiero kiillotusainetta puupintaan pyörivin liikkein ja tasaisesti, alue kerrallaan
  • Kun koko pinta on käsitelty, on aika kiillottaa vaha kiiltäväksi
  • Kiillota alue puhtaalla pehmeällä liinalla. Flanelli on ihan paras tähän työhön
  • Työskentele ensin pyörivin liikkein, jotta vaha levittyy tasaisesti. Lopuksi työskentele syiden suuntaisesti, jotta jälki olisi mahdollisimman tasainen. Idea on se, että kiillotusaine jää käsiteltävään pintaa todella ohueksi ja huomaamattomaksi kalvoksi.
  • Tarkista vielä lopputulos katselemalla pintaa valoa vasten ja korjaa tarvittaessa.
  • Jos pinta tuntuu rasvaiselta, jatka hankaamista, kunnes pinta on miellyttävän kuivan tuntuinen.
  • Voit nyt kiillottaa viikkosiivouksen yhteydessä huonekaluna aina uudestaan kiiltäväksi. Kun vaha on kulunut pinnalta voit toistaa käsittelyn

Olen itse ihastunut tähän huonekalukiillokkeeseen. On turvallista ja ekologista hoitaa huonekalut tällä myrkyttömällä tuotteella. Puupinnat saavat kauniin, himmeän hehkun ja pysyvät kauemmin puhtaina. Tuote säilyy huoneen lämmössä yhtä kauan kuin käytetyn öljyn parasta ennen päiväys. Kannattaa siis käyttää mahdollisimman tuoretta öljyä.

Vinkki; Tämä tuote suojaa hyvin myös koirien anturoita. Käytä koirille vain hajustamattomia tuotteita eli ei edes eteerisiä öljyjä.

Lue vielä

Kotitekoinen pyykkipulveri on helppo valmistaa

Miten valita hyvä siivoussaippua

Voin todella vilpittömästi suositella tätä tuotetta sinulle. Kokeile miten se toimii ja kerro kokemuksesi kommenttiosiossa!

Ota osaa keskusteluun

17 kommenttia

  1. Hei, meillä on lankkupöytä, joka on alkujaan käsitelty harmaalla kaupan vahalla. Haluaisin uudistaa pinnan. Voisikohan omatekoiseen vahaan lisätä jotain harmaata väriä, sillä epäilen kuluneiden kohtien tarvitsevan värillisen käsittelyn?

    1. Hei Tepa
      Kiva että olet löytänyt huonekalukiillokeohjeeni.
      Itse olen ohjeeseen enemmin kuin tyytyväinen. Kuluneet pinnat ja kauhtuneet maalit saa sillä uuteen loistoon.
      En todellakaan tiedä kovin paljon huonekaluvahan värjäämisestä. Itse olen kuluneet, maalatut pöytätasot hionut (vanha pinta pois) ja maalannut vesiohenteisella, myrkyttömällä kuultomaalilla. Sen jälkeen pinnan voi halutessaan vahata. Helpoimmalla tietysti pääset jos löydät samaa kaupan harmaata vahaa.

      Terveisin Outi

    1. Hei Paula!
      Toki voi. Tämä vaha on todella suojaava. Vedenpitäväksi kenkä ei kuitenkaan tule. Levitä se pehmeän pyyhkeen avulla kengälle ohuelti ja tasaisesti. Anna hetkisen kuivahtaa ja hankaa kenkä kiiltäväksi.
      Kokeile kuitenkin vahaa ensin pienelle alueelle huomaamattomaan paikkaan. Eri Nahkalaadut voivat käyttäytyä poikkeavasti.
      Hienot, kiiltonahkaiset tai mokkaiset juhlakengät eivät kestä tätä vahaa. Niihin kannattaa hankkia kenkäliikkeestä oma suoja-aineensa. Myös jos nahka on kovin huokoista tai kannattaa olla varovainen.
      Terveisin Outi

  2. Nahkakengän saa vettähylkiväksi sivelemällä moottoriöljyä pintaan, näin tehdään rasvanahkaa, kengän väri tummenee.

    1. Heh, oliko tämä motoristin vinkki??
      Kiitos että kerroit! Vaikka tämä on ekohenkinen blogi, niin mielenkiintoiset jutut kiinnostavat aina.

      Hyvää joulun odotusta sinne!

      T Outi

  3. Hei! Mistähän tuota raffinoitua oliiviöljyä saisi, vai kävisikö sellainen öljy jossa on sekä puhdistettua että neitsytoliiviöljyä? Tuntuu ettei ruokakaupasta ainakaan löydy pelkkää puhdistettua öljyä. Ja sopiihan tämä vaha myös akaasian käsittelyyn?

    1. Hei Nipa!
      Raffinoitua oliiviöljyä lytyy ihan ruokakaupoista. Kaikkein vaalein oliiviöljylaatu on raffinoitua, esimerkiksi Borges Extra Mild.
      Terveisin Outi

    1. Hei Jussi!
      En ole vernissaa koskaan käyttänyt joten en tiedä miten se toimii tässä ohjeessa. Sinun kannattaa kokeilla valmistaa pieni erä kalustevahaa vernissalla. Kerro minulle miten kävi!😀

      Terveisin Outi

    1. Hei Venla
      Itse en laittaisi saunan lauteisiin mitään ainetta, en luonnollista enkä synteettistä.
      Tämä vaha sulaa lämmetessään ja voi tehdä lauteista epämiellyttävän tuntuiset.
      Terkuin Outi

  4. Olen tekemässä kaunissyisestä lehtipuupölkystä seinäkellon taustaa. Taulu 30 cm halkaisija eli melko pieni verrattuna vaikka pöytään.
    Jotenkin en haluaisi ruokaöljyjä antamaan mitään orgaanisen tuoksun mahdollistajaa tauluun.
    Käykö parafiiniöljy (mineraaliöljy, joka ei reagoi kemiallisesti mihinkään eikä minkään kanssa – käytän sitä mm. leikkuulautojen käsittelyyn) öljyksi tuohon huonakaluvahaan?
    Lisäksi: kun nyt tarvittava vahan määrä on kovin pieni, voinen skaalata nuo mitat alas samoissa suhteissa 1:4-6 ?

    1. Hei
      Valitettavasti en osaa sanoa mitään mineraaliöljyistä. Olen valinnut tämän blogin teemaksi ekologisuuden joten mineraaliöljy on hieman aiheen ulkopuolelta.
      Olen kyllä haastatellut ammattipuuseppiä jotka suosittelivat puun käsittelyyn unikkoöljyä. Olen itse käsitellyt puisia, öljykäsiteltyjä työtasoja ja huonekaluja unikkoöljyllä ja olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen.
      Toivottavasti tämä vastaus auttoi sinua!
      Terveisin Outi

  5. Hei.
    Minkälaista E-vitamiinia käytät vahan sekaan? Onko vinkkejä, mistä kannattaisi ostaa? Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

    1. Hei Susanna!
      Ostan E-vitamiinia kosmetiikan raaka-aineita myyvistä verkkokaupoista. Esimerkiksi Nature by Amppu
      Teen paljon myös kosmetiikkaa ja minulla on Helenatur.com blogi kosmetiikkajuttuja varten.
      Hyvää kevään odostusta sinulle!
      T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *