Tuntuu että meihin on iskenyt jonkin moinen kierrätysväsymys. Ei enää jakseta uskoa, että kyllä se tästä ja asiat menevät eteenpäin. Kerrostalojen kierrätyspisteet ovat usein masentava näky, kun kaikki on iloisesti sekaisin aivan väärissä laatikoissa. Tämän postaukseni aiheena on alumiinin kierrätys. Tarkoituksenani on innostaa lukijoita kierrättämään metalleja. Alumiinin on eräs kaikkein järkevimmistä kierrätettävistä materiaaleista. Sen kierrättämättä jättäminen on, anteekis vain, silkkaa tyhmyyttä. Luettuasi artikkelin, ymmärrät miksi kaikki alumiinitölkit ja käppyräiset foliopalat kannattaa ehdottomasti laittaa metallikierrätykseen.

alumiinin-kierratys
Espresso kahvia kertakäyttöisissä alumiinisissa annospakkauksissa

Alumiinin tuottaminen on kallista ja hankalaa

Alumiini on yksi maapallon ylisimmistä metalleista. Sen löysi tanskalainen fyysikko Hans Christian Orsted vuonna 1825. Se on kolmanneksi yleisin alkuaine heti hapen ja piin jälkeen. Sitä esiintyy aivan kaikissa maanosissa. Alumiini ei koskaan esiinny maankuoressa vapaana vaan se on sidoksissa muihin mineraaleihin. Alumiinia saadaan louhimalla bauksiittikiveä, joka sisältää runsaasti alumiinimineraaleja. Neljä tonnia bauksiittia sisältää kaksi tonnia alumiinioksidia. Vaikka alumiini on kovin yleinen mineraali, sitä ei ole missään kovinkaan helposti saatavilla. Alumiinin tuotanto on hyvin kallista puuhaa.

Alumiinia voitaisiin tuottaa melkein missä maailman kolkassa tahansa. Ongelmana on, että sen tuotanto vaatii valtavat määrät sähköä. Siksi alumiinin tuotanto sijoittuu maihin, jossa sähköä voidaan tuottaa paljon ja edullisesti. Maailman suurimmat alumiinisulatot ovatkin Intiassa, Kiinassa, Venäjällä, Kanadassa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa.

Bayer-prosessi

Alumiinia tuotetaan Bayer-prosessin avulla. Prosessissa bauksiitti muunnetaan alumiinioksidiksi. Bauksiittikivi jauhetaan hienoksi ja siihen sekoitetaan kuumaa lipeää. Seos käsitellään sitten paineessa niin että epäpuhtaudet saadaan pois alumiinista. Tämän käsittelyn jälkeen seos on kiehuvaa ja se pitää jäähdyttää. Valtavien kivimassojen kuumentaminen ja jäähdyttäminen syö erittäin paljon energiaa.

Hall-Heroult prosessi

Alumiinioksidiliuos muutetaan Hall-Heroult prosessilla alumiinimetalliksi. Tämäkin prosessi vaatii suunnattomasti energiaa koska metalliseos kuumennetaan nyt melkein 1000 asteiseksi. Hell-Heroult prosessiin tarvitaan kryoliittia ja kalsiumfluoridia. Kemiallisen prosessin tuloksena alumiinimetalli painuu liuoksen pohjalle. Metalli lasketaan pois ja valetaan suuriksi lohkoiksi.

Näin saatu alumiini on 99% puhdasta. Jos halutaan täysin puhdasta (99,9%) alumiinia, pitää suorittaa vielä Hoopes-prosessi alumiinin puhdistamiseksi joka syö vielä paljon lisää energiaa.

Alumiinin kierrätys on kannattavin tapa tuottaa alumiinia

alumiinin-kierratys
Alumiini on hyvin yleinen pakkausmateriaali. Tässä spraymaaleja alumiinitölkeissä.

Kuten huomaat, alumiinin tuotanto kuluttaa todella paljon sähköä. Esimerkiksi Yhdysvallat, joka ei ole edes mikään alumiinintuotannon huippumaa, kuluttaa 5% energiastaan neitseellisen alumiinin tuotantoon. Juuri suuren energian kulutuksen takia alumiinintuotantoon on yritetty keksiä uusia tuotantotapoja varsinkin Hall-Heroult prosessille. Valitettavasti sellaisia ei ole löytynyt. Tiedemiehet ovat yksimielisiä siitä, että paras tapa tuottaa alumiinia on alumiinin kierrätys. Uuden alumiinin valmistus on aivan liian kallista.

Alumiinin kierrätys on erityisen kannattavaa, sillä alumiinia voidaan kierrättää loputtomasti. Sen rakenne ei muutu kierrätettäessä vaan kierrätetty alumiini on aivan saman arvoista kuin neitseellinenkin alumiini. Kierrätettävä alumiini tarvitsee vain murskata ja sulattaa. Näin se on valmista myyntiin. Kierrätetyn alumiinin tuotantoon kuluu vain 5% siitä energiasta, joka kuluu neitseellisen alumiinin valmistukseen. Tämän vuoksi noin 75% koskaan tuotetusta alumiinista on edelleen käytössä.

Miten alumiinia kierrätetään?

Alumiinia käytetään maailmassa todella runsaasti. Suurin alumiinin kuluttaja on teollisuus. Teollisuudella on omat kierrätyskäytäntönsä, jonka johdosta alumiini otetaan aina talteen ja käytetään uudelleen. Teollisuudessa alumiinin kierrätys onkin tehokasta. Autoteollisuudessa ja rakennusteollisuudessa alumiinin kierrätysaste on noin 90%.

Alumiinin kierrätys kodeissa

Suomessa metallien kierrättäminen on suhteellisen helppoa melkein kaikissa osissa maata. Alumiinia ja myös muita metalleja kierrätetään samalla tavoin eli kuntien jätehuollon kautta. Alumiiniset esineet laitetaan aina metallikeräysastiaan. Myös alumiinifolion voi laittaa metallinkeräykseen. Esineestä on oltava yli 50% metallia jos se halutaan kierrättää metallina.  

Juomatölkit kannattaa aina kierrättää

Helpoimpia kierrätettäviä alumiiniesineitä ovat tietysti juomatölkit, varsinkin ne pantilliset. Juomatölkit ovat yksi suuri yksittäinen alumiiniesineiden erä, jonka kierrätys on ollut helppo järjestää.  Kierrätettyjä juomatölkkejä ei sekoiteta muuhun kierrätettyyn alumiiniin. Kierrätetyistä juomatölkeistä valmistetaan aina uusia juomatölkkejä. Juomatölkkien kierrätykselle on Suomessa olemassa pitkät perinteet. Tämä on erityisen hieno asia, sillä näin saadaan talteen melkeinpä kaikki juomatölkkeihin käytetty alumiini. Suomi on Euroopan ykkösmaita juomatölkkien kierrätyksessä. Meillä tilastojen mukaan kierrätetään noin 92% juomatölkeistä. Suomessa edelleen ongelmana ovat tuontitölkit, jotka eivät ole pantillisia.  

Maailman suurimmalla markkina-alueella, Yhdysvalloissa juomatölkkien kierrätysaste on vain noin 50%. Siellä yli 800 miljoonan dollarin edestä alumiinia päätyy vuosittain kaatopaikoille vain juomatölkkien muodossa. Yhdysvalloissa onkin kovasti keskusteltu valtakunnallisen tölkkien kierrätysjärjestelmän luomisesta.

Säilyketölkit, pullonkorkit ja kannet

Kotona syntyy aika paljon muutakin alumiinijätettä kuin juomatölkkejä. Valitettavasti kaikesta kierrätettävästä ei saa rahaa ja siksi niiden kierrätys ontuu. Säilyketölkit ovat yksi sellainen ryhmä. Aika usein säilyketölkit nakataankin sekajätteeseen. Hyvä asia on, että myös jätteenpolttolaitoksissa alumiini pystytän ottamaan talteen. Se jää muun metallin ohella polttouunin pohjalle, josta se kerätään talteen. Tämä on vain aivan turha välivaihe. Kierrätys sujuisi jouheammin, jos metallit olisivat omana kierrätyseränään.

Missä esineissä on alumiinia?

Aika monissa esineissä on alumiinia. Monet pakkaukset ovat valmistettu kokonaan alumiinista. Toisissa alumiinia on käytetty vain ohuelti. Esimerkiksi monet pahviset pakkaukset ovat vuorattu alumiinifoliolla. Jos pakkauksessa on enemmän pahvia kuin alumiinia, se ei kelpaa kierrätykseen.

Alumiinifoliolla on kyky säilyttää tuote tuoreena. Se on helposti muokattava ja muotoiltava sekä luja materiaali. Alumiini on täydellinen suoja valolle, hapelle, bakteereille ja kosteudelle. Se on hyvin kevyttä eikä ruostu. Siksi alumiinilla on niin monta käyttökohdetta.

Tässä muutamia alumiinin käyttökohteita

  • Alumiinifoliot ja foliovuoat
  • Juomatölkit
  • Kahvikapselit (esim. Nespresso)
  • Lihaliemitiivistekapselit
  • Säilykepullot
  • Metallikannet
  • Juomapullojen kruunukorkit
  • Huonekalujen tungot, etenkin ulkohuonekalut
  • Rakennustelineet ja tikkaat
  • Laiturin tikkaat
  • Retkeilyssä monet tarvikkeet koska alumiini on niin kevyttä eikä ruostu
  • Monet tarvikkeet veneilyssä, esim. pienet veneet

Onko alumiini vaihtoehto muoville?

alumiinin-kierratys

Kaikki me varmasti tiedämme muovin ongelmat. Mikromuovit lisääntyvät kaikkialla maailmassa. Mikromuoveja on löydetty jo ihmisen verestä. Muovissa on runsaasti vaarallisia kemikaaleja, jotka voivat olla hormonihäirikköjä. Muovin kierrätys on hyvin ongelmallista eikä siinä ole onnistuttu kovinkaan hyvin. Muovia ei voi kierrättää kuin kerran.

Alumiini on toista maata. Sitä voi kierrättää loputtomiin. Ja vaikka sitä ei kierrätä, se hajoaa itsestään luonnossa paljon nopeammin kuin muovi. Alumiini ei ole vieras aine luonnolle kuten muovi. Kierrätetyn alumiinin tuotanto vaatii vain vähän energiaa. Alumiini on hyvä, ekologinen materiaali, kunhan vain kierrätämme sitä.

Maailman suurimmat juomateollisuuden jätit Coca Cola ja PepsiCo ilmoittivat siirtyvänsä muovista alumiiniin, joka on niin ympäristöystävällistä.  Ongelmana vain on se, että suurin osa maailman maista ei vielä ole järjestänyt alumiinin kierrätystä vaadittavalle tasolle. Jos Coca Cola Ja PepsiCo alkavat käyttää enenevässä määrin alumiinia tuotteissaan, tämä tarkoittaa sitä, että alumiinia pitää tuottaa lisää. Suuret bauksiittikaivokset tuhoavat luontoa. Energian kulutus lisääntyy räjähdysmäisesti neitseellisen alumiinin tuotannon kasvun vuoksi. Alumiinitölkkien lisääntynyt kulutus saattaakin vain pahentaa ympäristömme tilaa.

Tiedostavina kuluttajina meidän tulisi aina katsoa lopputulosta ja sitä, mikä on oikeasti ympäristön parhaaksi. Lopulta se, onko juomamme lasipullossa, muovipullossa vai alumiinitölkissä ei ole se juttu. Tärkeintä on lopputulos, onko se luonnon ja ympäristön parhaaksi. Meille Suomessa, pantillisten juomien ostaminen alumiinitölkissä on ehdottomasti ekologista. Jos ostat juoman alumiinitölkissä Aasiassa, Afrikassa tai vaikkapa Yhdysvalloissa, tilanne voi olla aivan toinen.  

Kierrätätkö sinä metalleja?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *