Monelle oman kodin siivous on muodostunut raskaaksi taakaksi, josta halutaan selviytyä mahdollisimman nopeasti. Siivousta helposti siirretään seuraavaan päivään tai seuraavalle viikolle kunnes jotain on pakko tehdä. Silloin siivotaan mitä ehditään ja loput jää tekemättä. Tuttu tilanne ja olen itsekin näin toiminut monta kertaa. Viikkosiivous ei kuitenkaan ole sen kummallisempaa työtä kuin mikä tahansa kodin puuha. Oletko koskaan ajatellut, miten voisit helpottaa siivousurakkaasi. Tässä artikkelissa kerron sinulle muutamia vinkkejä siivouksen yksinkertaistamiseksi ja helpottamiseksi.

stressaako-siivouspaiva

Koti kannattaa siivota säännöllisesti

Kaikkein tärkein asia yleensä kaikissa töissä on säännöllisyys. Jos siivoat vähän milloin sattuu ja puhdistat paikkoja sieltä sun tältä, niin lopputulos ei välttämättä ole hyvä. Kotisi ei ehkä edes näytä siistiltä sillä jotain jää aina siivoamatta. Tarkkasilmäiset vieraat löytävät heti ne kohdat kodissasi, joissa pölyä ja tahroja on päässyt kertymään. Jos sinulla on selkeä suunnitelma mitä siivotaan ja milloin, kotisi kunto ei koskaan pääse romahtamaan.

Epäsäännöllinen siivousrytmi on ihan yhtä raskas ylläpitää kuin säännöllinenkin. Joskus jopa paljon raskaampi. Usein siivoamaan aletaan vasta silloin kun koti on aivan räjähdyspisteessä. Näin hommaan voi kulua todella paljon aikaa. Säännöllisyys tekee työstä kevyempää ja huomattavasti nopeampaa.

Stressaako siivouspäivä?

Usein puhutaan siivouspäivästä. Siivouspäivä saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä. Kokonainen päivä pelkkää siivousta on todella raskas urakka. Siivouspäivä käsitteenä onkin todella yliampuva. En tiedä ketään, joka siivoaisi viikoittain koko päivän kotiaan. Ei, siivoukseen riittää yleensä tunti tai korkeintaan pari tuntia. Enempää aikaa siihen ei tarvitse käyttää, kunhan siivoat säännöllisesti. Säännöllisyys vähentää roimasti siivousaikaa.

Hyvä ja vanha tapa on siivota aina viikonlopuksi eli perjantaina tai lauantaina. Tykkään siitä itsekin. Viikonloppua on kiva viettää siistissä kodissa. Lapsiperheessä ja lemmikkien kanssa kotia pitää siivota päivittäin. Varsinkin eteiset ja keittiö vaativat imuroinnin ja kura-aikoina jopa päivittäisen pesun.

Helpota urakkaasi siivoussuunnitelmalla

Jos olet tottunut siivoamaan vähän sieltä täältä, niin nyt voit unohtaa sen. Jos haluat käyttää siivouspäiväsi tehokkaasti, laadi itsellesi siivoussuunnitelma. Siivoussuunnitelman ei tarvitse olla kovinkaan monimutkainen ja yksityiskohtainen. Siinä lähinnä luetteloidaan säännöllisesti tehtävät työt ja aikataulu näiden töiden hoitamiseen. Tärkeintä on, että kirjoitat ylös, miten sinun kotisi jatkossa pidetään siistinä.

Kun sinulla on kunnollinen siivoussuunnitelma, tiedät aina mitä pitää tehdä. Ilman siivoussuunnitelmaa siivoaminen voi olla epämääräisempää. Jos siivoat viikonloppuna, saatat olla väsynyt raskaasta työviikosta. Silloin ei muistu mieleen mitä kaikkea pitikään tehdä.

Siivoussuunnitelman avulla voit delegoida siivoustöitä muille perheenjäsenille.  Silloin kun sinulla on selkeät, määritellyt tehtävät, niitä on helppo antaa muille tehtäväksi.

Kirjoita siivoussuunnitelmasi paperille!

Kirjoita siivoussuunnitelmasi paperille tai koneelle niin että löydät sen helposti. Siivoussuunnitelman voi laittaa roikkumaan vaikkapa siivouskomeron oveen. Itse tykkään enemmin paperiversiosta.  Siivoussuunnitelmaan kannattaa kirjata seuraavia asioita

  1. miten usein sinun on tarkoitus siivota; kerran viikossa
  2. viikonpäivä, jolloin haluat siivota ; suosittelen perjantaita tai lauantaita, jos mahdollista
  3. paljonko haluat varata aikaa siivoukseen, esimerkiksi 1,5 tuntia
  4. mitä siivoustöitä haluat tehdä; esimerkiksi järjestely, imurointi, pölyjen pyyhkiminen ja lattioiden pesu

Voit tietysti kirjata paperille paljon yksilöidymmän siivoussuunnitelman kuin tämä.  Neuvoni sinulle on, älä vaadi itseltäsi liikaa. Mahtavan työmäärän suorittaminen viikoittain voi masentaa. Se voi olla kynnys aloittaa lainkaan siivoamista. Jos sinusta on ok vain järjestellä hieman kotia ja imuroida lattiat, tee niin. Jos sinusta siivous kerran kahdessa viikossa on ok, tee niin. Tärkeintä on säännöllisyys eikä itse suorittaminen.

Minkälainen siivoussuunnitelma sinun kannattaa laatia?

stressaako-siivouspaiva

Voit laatia siivoussuunnitelman, joka koskee vain säännöllistä viikoittaista siivousta. Se on helpoin ja yksinkertaisin toteuttaa. Viikkosiivoussuunnitelmalla pääset hienosti alkuun. Myöhemmin voit halutessasi laajentaa suunnitelmaa ja lisätä siihen myös kausiluonteisia töitä.

Siivoussuunnitelmastasi pitäisi ilmetä tehtävät työt ja siivottavat kohteet

Kohteiden ei tarvitse välttämättä olla huoneita. Voit jakaa siivoussuunnitelman esimerkiksi erilaisten pintojen mukaan kuten lattiat, tasot ja pöydät sekä sohva ja matot. Tehtävät voivat olla; järjestely, pölyjen pyyhintä, imurointi ja lattioiden pesu. On hyvin monta tapaa laatia siivoussuunnitelma. Perheet ovat erilaisia ja kodit ovat erilaisia. Jos asut yksin, huolehdit yleensä kaikista töistä itse. Onko sinulla pieniä lapsia vai murrosikäisiä lapsia, ehkä myös lemmikkejä? Siivoaminen aina erilaista riippuen siivoajien määrästä ja siivottavasta kodista.

Mitä töitä sinun tulisi sisällyttää viikkosiivoukseen?

stressaako-siivouspaiva

Viikkosiivous ei saa muodostua liian raskaaksi. Viikoittain tehtävät työt tulisi olla aina hyvin rutiiniluonteisia. Viikkosiivouksen yhteydessä saattaa paljastua paljonkin huolenpitoa kaipaavia kohteita kuten ikkunoiden pesua, sälekaihtimien puhdistusta, liian täysinäisiä kaappeja ja muuta vastaavaa. Älä kuitenkaan ala siivoamaan kaappeja tai pesemään ikkunoita siivouspäivänä. Kirjaa siivottavat kohteet ylös ja varaa erikseen aikaa näille töille. Muussa tapauksessa päivästäsi tulee liian raskas ja varsinainen viikkosiivous saattaa jäädä jopa tekemättä.

Olen luetellut alla ne työt mitkä minun mielestäni kuuluvat viikkosiivoukseen. Sinä tietysti harkitset itse mikä omassa kodissasi tarvitsee viikoittaisen siivouksen.

Järjestely

Kaikki siivous alkaa aina järjestelyllä. Kodin tavaroiden järjestely on ehdottomasti se eniten aikaa vievä osuus siivouksessa. Se on myös selkeästi suurin syy sille, miksi siivousta on niin vaikea aloittaa. Järjestelyn helpottamiseksi on olemassa monia niksejä. Tärkein ja toimivin niksi on tavaroiden karsiminen. On myös olemassa ammattijärjestäjiä, jotka suunnittelevat kodin tavaroille omat paikkansa ja poistavat turhat tavarat. Jos et pärjää yksin kotisi tavaravuorien kanssa, kannattaa ehdottomasti harkita ammattijärjestäjän konsultaatiota.

Sinunkin kotisi siivous alkaa tavaroiden järjestelyllä

Kerää kaikki väärissä paikoissa olevat tavarat ja vie ne oikeisiin paikkoihin. Selkeästi roskikseen kuuluvat tavarat lajitellaan tietysti oikeaan keräysastiaan ja viedään jätepisteelle. Usein tavaroita järjestellessä löytää paljon myös pesuun menevää pyykkiä.

Tavaroiden järjestelyyn voit halutessasi saada myös lapset helposti mukaan. Jo aivan pienet lapset oppivat helposti, mikä tavara kuuluu mihinkin paikkaan. Tavaroiden oikeille paikoille laittaminen on heistä myös varsin hauskaa puuhaa.

Järjestelyn tarkoituksena on tyhjentää kodin kaikki tasopinnat kuten lattiat ja pöydät sekä sohva niin että ne voidaan helposti pyyhkiä pölystä, imuroida ja pestä. Jos sinulla ei ole kaappitilaa kaikille tavaroille, kerää ne yhteen koriin tai kassiin, jonka voit sijoittaa siivouksen ajaksi vaikkapa pöydälle tai hyllylle.

Imurointi

Nosta tuolit pöydän päälle. Näin saat lattiatilan vapaaksi ja voit samalla puhdistaa myös tuolien jalat pölystä.

Imurointi on hyvä suorittaa tässä vaiheessa. Nyt kun lattiat ja sohva ovat vapaana tavaroista, siivous sujuu helposti. Kunnon imurointi helpottaa niin paljon lattioiden pesua. Kunnollinen imurointi vie aikaa mutta on ehdottomasti sen arvoista. Itse nostelen tuolit nurin päin pöydille imuroinnin ja lattianpesun ajaksi. Tuolit voi nostaa myös mattojen päälle, jos omistat mattoja. Tuolien siirtämisen yhteydessä putsaan myös pölyt tuolien jaloista. Tämä onnistuu kätevästi, jos tuolit ovat jalat ylöspäin pöydällä.

Mattojen imurointi

Imuroi sitten matot huolellisesti. Pienet matot voit ehkäpä tuulettaa myös ulkona. Pieniä mattoja on hankala imuroida ja ne puhdistuvat helpommin tuulettamalla. Olen itse luopunut matoista melkein kokonaan. Vain olohuoneessa on yksi matto. Siitäkin olen jo valmis luopumaan. Matot hankaloittavat siivousta. Matottoman lattian voi siivota mainiosti myös ilman imuria pelkällä pölymopilla.  

Keittiön siivous

Viikkosiivouksessa keittiön siivoukseen ei kannata uhrata liikaa aikaa. Monen siivouspäivä kuluu usein keittiötä puunatessa. Keittiö tulee tietysti siivota ja astiat tiskata aina silloin kun ruokaa on siellä valmistettu eli päivittäin. Näin viikkosiivous ei muodostu ylitsepääsemättömäksi. Viikkosiivouksessa keskitytään vain tavaroiden järjestelyyn, tahrojen poistoon ja lattian puhdistukseen. Keittiö tarvitsee erityistä huolenpitoa useammin kuin muut kodin tilat. Keittiön siivousta ei siksi kannata jättää vain viikonloppuun.

Kylpyhuoneen siivous

Kylpyhuonetta koskee sama siivouskäytäntö kuin keittiötä. Isossa perheessä kylpyhuonetta pitää siivota päivittäin; pestä wc-allas ja lavuaarit, kuivatella lattiaa suihkun jäljiltä ja järjestellä paikkoja. Viikonlopun siivouksen yhteydessä kylpyhuoneessa kannattaa keskittyä lattian ja suihkutilan huolelliseen puhdistukseen. Myös peilit kannattaa pyyhkäistä kirkkaiksi tässä yhteydessä.

Makuuhuoneen siivous

Makuuhuoneessa tärkein siivottava kohde on vuode. En kuitenkaan yhdistäisi vuoteen hoitoa viikkosiivoukseen. Vuodevaatteista irtoaa runsaasti pölyä. Jos vaihdat lakanat ja tuuletat vuodevaatteet, pöly nousee ilmaan ja laskeutuu päivän mittaan pinnoille. Itse vaihdan vuodevaatteet päivää ennen viikkosiivousta ja pesen ne samana päivänä. Seuraavana päivänä mahdollinen pöly on jo laskeutunut ja voin poistaa sen viikkosiivouksen yhteydessä.

Makuuhuoneessa kannattaa keskittyä järjestelyyn, käytettyjen vaatteiden laittamiseen pesuun tai kaappiin sekä tietysti lattiaan. Makuuhuoneessa on yleensä runsaasti pölyä. Siksi makuuhuoneen imurointiin ja pölyjen pyyhkimiseen kannattaa varata hieman aikaa. Viikkosiivouksessa kannattaa todellakin keskittyä niihin nurkkiin ja kaikkiin pölypalleroiden piilopaikkoihin.

Pölyjen pyyhkiminen ja tahrojen poisto

stressaako-siivouspaiva

Seuraavaksi on hyvä puhdistaa selkeät tahrat kaikkialta missä niitä esiintyy. Tahroja on usein keittiön tuoleissa, pöydillä, lattioilla ja ikkunoissa. Myös valokatkaisijat, jääkaapin ovi ja eteinen ovat usein tahraisia. Lapsiperheissä tahroja on usein vähän kaikkialla, samoin lemmikkiperheissä. Siksi tahrojen puhdistus voi joissain perheissä viedä uskomattoman paljon siivousaikaa. Tahrojen poiston voi yhdistää pölyjen pyyhkimisen kanssa. Tahrojen pyyhkimiseen tarvitset tosin kostean siivousliinan ja jopa jotain pesuainetta. Muista kuivattaa kosteus pois pinnoilta tahranpoiston jälkeen.

Kun olet saanut imuroinnin valmiiksi, on aika pyyhkiä kodistasi pölyt. Jos olet järjestellyt tavarat kaappeihin ja pois tasoilta, tähän työvaiheeseen kuluu vain hetki aikaa. Käytä aina hieman nihkeää siivousliinaa pölyjen pyyhkimiseen. Se sitoo pölyn itseensä paremmin kuin kuiva liina. Märkä liina ei ole hyvä pölynpyyhkimisessä sillä se jättää vesiraitoja pinnoille. Kaikki pinnat eivät myöskään siedä vettä.  Paras tapa on suihkauttaa kevyesti vettä suihkupullolla siivousliinalle.  Käy siivousliinan kanssa läpi kaikki tasopinnat, joihin kuvittelet pölyn voivan laskeutua.

Lattioiden pesu

Ihan viimeinen työ viikkosiivouksessa on lattioiden pesu. Pese kaikki lattiat samalla kertaa. Lattianpesu on helppo homma nyt kun tuolit ovat nostettu pöydälle ja lattiat ovat mahdollisimman vapaat. Kun lattiat ovat puhtaat, anna niiden kuivahtaa rauhassa. Nyt voit asetella huonekalut takaisin paikoilleen.

Nauti siististä kodistasi

stressaako-siivouspaiva

Stressaako siivouspäivä sinua enää niin paljoa? Nyt kotisi on siisti ja voit nauttia siitä. Siivoussuunnitelman tarkoitus on tehdä siivoamisesta rutiini, joka toistuu viikoittain tai niin usein kuin jaksat sen toteuttaa. Säännöllisyys on tässäkin asiassa se tärkein pointti. Voit tarkkailla siivoussuunnitelman toimivuutta ja muuttaa sitä tarvittaessa. Kirjaa myös ylös viikkosiivoukseen käytetty aika. Usein siivousaika vähenee oleellisesti silloin kun viikkosiivouksesta tulee rutiinia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *