Säännöllisen siivoamisen yksi tavoitteista on pitää pöly loitolla. Vaikka kotona ei suoranaisesti olisikaan likaista, pölyä on silti kaikkialla. Pöly kerääntyy hyllyille ja pikkuesineisiin. Se laskeutuu matoille ja imeytyy syvälle kuituihin. Paljaalla lattialla pöly piiloutuu ilmavirtojen mukana nurkkiin ja huonekalujen alle. Pölyn voi silloin helposti nähdä. Se kasaantuu lopulta silmin havaittaviksi pölypalloiksi. Pölyn voi joskus myös haistaa huoneilmassa.  Pölynpyyhintää pidetään usein merkityksettömänä työnä jonka voi jättää kiireessä tekemättä. Tässä artikkelissa kerron sinulle, miksi pölyjen pyyhintä ja imurointi ovat todella tärkeitä työvaiheita kodin siivouksessa. Mitä huonepöly oikeastaan on ja miten se muodostuu. Miksi pölyn pyyhkiminen pinnoilta, esineistä ja lattioilta on niin tärkeää? Näihin kysymyksiin ja moneen muuhunkin saat vastauksen, jos jatkat artikkelin lukemista.

Pöly kertyy nopeasti kaikille kodin tasopinnoille

Mistä huonepöly muodostuu?

Huonepölyn koostumus vaihtelee suuresti. Pöly ei sisällä vain yhtä tai kahta ainesosaa. Se voi olla kymmenien eri ainesosien sekoitus. Huonepölyn koostumus on läpileikkaus sinun kotisi materiaaleista. Kotiin kertyy runsaasti pölyä vuosien mittaan. Pölyä on mahdotonta poistaa kaikista paikoista. Uudessa pölyssä on aina mukana myös hieman vuosien aikana kertynyttä pölyä.

Suurimmaksi osaksi huonepöly sisältää katkenneita kuituja tekstiileistä. Kodissasi oleva pöly sisältää hiukkasia kaikista niistä kulutustuotteista, joita tuot kotiisi.  Huonepöly sisältää lisäksi runsaasti iholta peräisin olevia kuolleita soluja, hiuksia, ja lemmikeistä irronneita karvoja sekä hilsettä. Siksi huonepölyssä onkin runsaasti erilaisia bakteereja sekä homeita. Kengänpohjissa sisälle kantautuu kadulta hiekkaa, katupölyä ja runsaasti bakteereja. Kun kävelemme pölyisillä lattioilla tai käsittelemme pölyn peittämiä esineitä, pöly nousee ilmaan päätyen lopulta lattialle.

Onko huonepöly vaarallista?

Huonepölyn vaarallisuus terveydelle riippuu monesta asiasta

  • mitä ainesosia pöly sisältää
  • kuinka paljon pölyä on kodissa
  • kuinka usein ja tehokkaasti pölyä pyritään poistamaan
  • onko osa pölystä hyvin vanhaa

Huonepölyyn sekoittuu kaikki kodissa oleva materiaali; pinnoitteet, tekstiilit, kemikaalit ja ihmisitä ja eläimistä peräisin olevat eritteet. Ajattelet ehkä, että pölyn voi helposti poistaa muutamassa minuutissa imurilla ja pyyhkimällä pölyiset hyllyt. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Pöly nimittäin tunkeutuu aivan kaikkialle. Sitä on ovien karmeilla, seinillä, kaappien takana, syöpyneenä mattojen ja tyynyjen kuituihin. Kaikkea pölyä on ihan mahdotonta poistaa, vaikka olisit kuinka ahkera siivooja. Kun pöly vanhenee piilopaikoissaan, siihen sekoittuu ilmasta ja uudesta pölystä lisää kuituja ja kemikaaleja. Pölyssä olevat mikrobit kuten homeet ja bakteerit alkavat helposti kasvamaan. Siksi pölyn hallinta on esiarvoisen tärkeää.

Seuraavaksi kerron sinulle muutamia ongelmallisia kemikaaleja joita huonepöly sisältää.

Huonepöly sisältää bakteereja ja homeita

Kosteassa huoneilmassa huonepölyn mikrobit kasvavat ja saavat ilman tuoksahtamaan ummehtuneelta. Tämä johtuu pölyyn kertyneistä bakteereista ja homeista. Kostea pöly on hyvä kasvualusta mikrobeille. Lämpimässä huoneilmassa mikrobit pääsevät lisääntymään ennätysvauhtia. Bakteerit ja mikrobit tulevat pölyyn ihmisistä ja lemmikeistä peräisin olevien eritteiden mukana. Osa bakteereista tulee ulkoa kengissä.

Huonepöly kerää puoleensa myrkyllisiä aineita kodin kemikaaleista

Sähkölaitteet keräävät helposti pölyä

Tutkijat ovat tutkineet huonepölyssä olevia satoja yhdisteitä. Vanhojen talojen huonepölyssä voi olla mukana valtava määrä kemikaaleja vuosien varrelta. Vanhoissa taloissa on paljon pieniä rakoja ja koloja joihin pöly on uppoutunut vuosikausiksi. Ahkerakaan siivous ei välttämättä tehoa rakoihin pinttyneeseen pölyyn. Tällaisessa vanhassa pölyssä on mukana jäämiä kemikaaleista, jotka nykyisin ovat kiellettyjä. Esimerkiksi vanhoissa taloissa käytetyt maalit ja lakat sisältävät lyijyä ja muita myrkyllisiä kemikaaleja kuten nykyään kiellettyjä polykloorattuja bifenyylejä (PCB). PCB:tä käytettiin aikoinaan sähkökaapeleissa sekä lattialakoissa.

Myös ftalaatteja esiintyy hyvin yleisesti vanhoissa taloissa. Ne ovat jäänteitä aikoinaan suosituista muovimatoista. Tutkijat ovat tutkineet vain joitakin tärkeimpiä huonepölyssä esiintyviä toksisia aineita. Huonepölyssä on lukemattomia tuntemattomia aineita, joiden terveysvaikutuksia on mahdoton ennakoida.

Kaikki nämä myrkylliset yhdisteet sekoittuvat hiljalleen huonepölyyn muuttaen pölyn koostumusta. Jos huonepöly saa olla paikallaan pitkään ja kiertää ympäri taloa, se kerää puoleensa hyvin laajan kirjon erilaisia ainesosia.

Kodin kemikaaleista huonepölystä on löydetty palonestoaineita (PBDE- aineita eli polybromattuja difenyylieettereitä) sekä DEHP-aineita jotka ovat ftalaatteja. Huonepölyn ftalaatit ovat peräisin pääasiassa vinyylimatoista. DEHP liittyy mm. siittiöiden vähentymiseen sekä hormonihäiriöihin. Muita pölystä löydettyjä aineita ovat mm. atsovärit sekä tahranestoaineet, joita käytetään tekstiileissä.

Henkilökohtaiset hygieniatuotteet ja kosmetiikka

Ihmisen eritteet kuten hiukset ja hilse ovat osa pölyn koostumusta. Ongelmalliseksi nämä eritteet tulevat varsinkin silloin kun niihin on sekoittunut deodorantteja, hiusten muotoilutuotteita, aurinkorasvoja, hajuvesiä ja monia muita kemikaaleja. Pöly leijailee huoneilmassa, jossa ihmiset kävelevät. Iholta haihtuu jatkuvasti huoneilmaan kosmetiikan kemikaaleja, jotka sekoittuvat ilmassa olevaan pölyyn.

Kosmetiikan haitallisimpia yhdisteitä ovat kosmetiikan säilöntäaineet, jotka ovat fenoleita sekä synteettinen tuoksuyhdiste nimeltä HHCB.

Lemmikkien tuomat kemikaalit

Lemmikkieläimistä kuten koirista ja kissoista irtoaa aina karvoja ja hilsettä. Karvat ja hilse ovat mikrobien kasvualusta. Ne sisältävät jo irrotessaan suuren määrän erilaisia mikrobeja. Koirien tassuista kotiin kulkeutuu suuri määrä hiekkaa ja sen mukana erittäin myrkyllistä katupölyä. Katupöly sisältää monia eri kemikaaleja. Katupölyssä on mukana hienoksi jauhaantunutta asfalttia sekä renkaiden kulutuspintaa. Katupöly sisältää myös autojen jarruista ja muista osista peräisin olevaa materiaalia kuten jarru- ja moottoriöljyjä. Koirien tassuja ei välttämättä puhdisteta jokaisen ulkoilun jälkeen. Siksi nämä kemikaalit pääsevät sisälle asti ja sekoittumaan huonepölyyn.

Pölyn mukana haitalliset aineet leviävät kaikkialle kotiin

Matottomat lattiat on helppo pitää pölyttöminä

Pölyn sisältämät sadat kemikaalit ovat olleet jo vuosia tutkijoiden mielenkiinnon kohteena. Mitä kemikaaleja kotisi huonepöly sisältää; siitä tuleekin todella pitkä lista.

Pölyyn kertyvät pikkuhiljaa kaikki käytössäsi olevat siivouskemikaalit, kosmetiikka, hygieniatuotteet, käytetyt maalit, elektroniikka ja ilmanraikastimien kemikaalit. Pöly syöpyy syvälle sohvan ja mattojen kuituihin.

Monet kemikaalit ovat haihtuvia. Esimerkiksi verhojen tai elektroniikan muoviosien palonsuoja-aineet siirtyvät herkästi ilmaan ja sitä kautta pölyyn.

Jääkaapit ja televisiot vetävät puoleensa suuria määriä pölyä niiden sähköisyyden takia. Kaikki lattialla olevat sähköjohdot ovat tunnetusti pahoja pölyn kerääjiä. Elektroniikassa oleva pöly on aina saastunutta. Siinä on huomattavia määriä muoviosista peräisin olevia haitallisia yhdisteitä.

Suhtaudu huonepölyyn vakavasti

Se on vain pölyä, ei likaa, usein sanotaan. Pölyyn pitää suhtautua vakavasti, sillä se on todella myrkyllistä. Vauvat ja taaperot viettävät paljon aikaa lattialla istuen ja ryömien. Lattiataso on aina pölyisempi osa huoneesta. Vauvat usein syövät pölyä laittamalla pölyiset sormet suuhunsa tai imemällä lattialla olevia pölyisiä leluja. Myös aikuiset altistuvat helposti pölyssä oleville myrkyille sohvalla loikoillessa ja ihan vain hengittämällä pölyistä ilmaa.

Huonepölystä kannattaa hankkiutua eroon myös pölyallergian takia. Pölyallergia on varsin yleinen vaiva jonka keskeinen hoito on kodin pitäminen mahdollisimman pölyttömänä. Voit lukea lisää pölyallergiasta Allergia ja Terveys sivustolta.

Tässä sinulle muutama vinkki, miten pidät huonepölyn kurissa

  • Vältä aiheuttamasta kotiisi turhaa pölyä pöyhimällä tekstiilejä ja siirtelemällä pölyisiä esineitä paikasta toiseen.
  • Pidä kotisi minimalistisena. Näin sinun on helpompi siivota pölyt pois säännöllisesti.
  • Pidä kodin pinnat vapaana tavaroista niin että ne on helppo pyyhkiä pölystä vaikka päivittäin. Pöydillä ja hyllyillä olevat esineet voi sijoittaa lasivitriiniin, kaappeihin tai laatikoihin.
  • Pidä kotisi ilmankosteus sopivana n. 40-60%. Kuivassa sisäilmassa pöly alkaa helpommin leijailemaan ilmassa.
  • Harkitse matottomuutta. Itse siivoan lattiat päivittäin pölymopilla koska minulla ei ole lainkaan mattoja. Tutkimusten mukaan normaali imuri pystyy imemään matosta vain noin 10% siinä olevasta pölystä ja liasta. Puulattian tai kivilattian voi aina pyyhkiä kaikesta pölystä ja vielä pestä, joten lattiasta tulee täysin puhdas.
  • Viimeistään nyt kannattaa luopua voimakkaiden siivouskemikaalien käytöstä. Aidolla siivoussaippualla, etikalla ja ruokasoodalla pärjää todella hyvin. Ne eivät sisällä myrkyllisiä kemikaaleja. Ekosertifioidut siivoustuotteet eivät myöskään sisällä myrkyllisiä kemikaaleja mutta ne on huuhdeltava pois pinnoilta.
  • Siirry sertifioituun luonnonkosmetiikkaan. Luonnonkosmetiikassa ei ole käytetty elimistölle haitallisia säilöntäaineita eikä muita haitallisia kemikaaleja.
  • Vältä synteettisiä huonetuoksuja ja raikastimia
  • Tutki kaikki kodissasi olevat tekstiilit. Sisältävätkö ne palonsuoja-aineita, onko niissä likaa hylkivä käsittely yms. Jotkut vauvoille tarkoitetuista tuotteista sisältävät palonsuoja-aineita. Palonsuoja-aineet aiheuttavat syöpää. Ne on todettu hormonihäiriköiksi ja hermostolle haitallisiksi kemikaaleiksi.
  • Jos asustelet vanhassa asunnossa, remontoi kaikki kotisi pinnat. Maalaa seinät ja katto. Jos kattosi on huokoista materiaalia, irrota levyt ja vaihda uusiin. Irrota vanhat lattialistat ja vaihda ne uusiin. Poista vinyylilattiat ja vaihda lattian pintamateriaalit uusiin ja myrkyttömiin vaihtoehtoihin. Poista ehdottomasti vanha lautalattia. Jos haluat säilyttää kotisi vanhan ilmeen, irrota ja puhdista vanhat laudat, siivoa lattian perustus kaikesta vuosien varrella kertyneestä pölystä ja liasta. Laita puhdistetut lattialankut takaisin paikalleen.  Huomaat että kotisi tuoksu muuttuu.

Näin siivoat pölyn pois kodistasi

  • Pölyn siivoamisessa tärkeintä on säännöllisyys ja se että pöly siivotaan pois tarpeeksi usein.  Näin pölyä ei pääse kertymään liiaksi.
  • Jos kotisi on todella pölyinen, kannattaa ensin tehdä suursiivous ja siivota kaikki pinnat huolellisesti lattiasta kattoon. Suursiivouksen jälkeen kevyt ylläpitosiivous riittää mainiosti.
  • Pyyhi pöly pois päivittäin nihkeällä, ei märällä eikä edes kostealla liinalla. Saat siivousliinasi nihkeäksi suihkauttamalla siihen kevyesti vettä suihkupullolla. Nihkeällä liinalla pyyhittäessä pöly ei siirry paikasta toiseen vaan tarttuu liinaan. Pyyhittävä pinta ei silti jää kosteaksi.
  • Vältä siivousaineiden käyttöä. Tilkka etikkaa riittää hyvin pesuvettä pehmentämään. Siivousaineet kerrostuvat helposti pinnoille (myös ekologiset) ja jättävät oman kemikaalikuormansa lattialle. Jos haluat käyttää siivousaineita, muista huuhdella pinnat puhtaaksi ja kuivattaa ne myös sen jälkeen.
  • Aloita pölyjen puhdistus aina ylhäältä alas. Siivoa ensin pöly pois kaappien ja valaisimien päältä. Pyyhi sitten ikkunalaudat ja tasopinnat sekä sohva. Siirry viimeiseksi lattian puhdistukseen.
  • Käytä imuria pienten rakojen puhdistamiseen.
  • Huolehdi siitä, että jääkaapin alusta sekä tausta on vapaa pölystä. Jääkaapin ympärillä oleva pöly on paloturvallisuusriski.
  • Huolehdi television ja muiden sähkölaitteiden pölyttömyydestä. Muista että sähkölaitteita puhdistettaessa ne tulee kytkeä irti sähköverkosta. Älä koskaan käytä mitään siivouskemikaaleja näyttöjen ja muiden sähkölaitteiden puhdistukseen. Puhdista TV antistaattisella liinalla. TV:n ilmanottoaukot voit puhdistaa imurin pehmeällä harjalla ja pienimmällä imuteholla.  Samalla pehmeällä harjalla voit puhdistaa myös kaiuttimien kangassuojukset.
  • Sähkölaitteiden johdot voit puhdistaa nihkeällä siivousliinalla edellyttäen, että ne eivät ole kiinni pistorasiassa. Johdot ja kaapelit keräävät todella herkästi pölyä. Siksi onkin suositeltavaa, että sijoitat johdot ja kaapelit niin että ne eivät ole sikin sokin lattialla.
  • Jos sinulla on avoin kirjahylly, sinun on imuroitava kirjojen yläreunat säännöllisesti puhtaaksi pölystä ja pyyhittävä myös hyllyt.  Suosittelen lämpimästi lasiovellisia kirjahyllyjä.
  • Poista viimeksi pöly lattioilta. Työtä helpottaa kovasti se, että lattioilla ei ole runsaasti tavaraa. Voit käyttää pölyjen pyyhkimiseen pölymoppia, jossa on kertakäyttöinen siivousliina tai sitten imuria.
  • Vältä harjan ja rikkalapion käyttöä. Lattiaharjasta nousee todella paljon pölyä huoneilmaan.

Pölyjen siivous on tärkeää

stressaako-siivouspaiva

Nyt tiedät, miksi sinun kannattaa huolehtia siitä, että kotisi on pölytön. Sinulla ei tarvitse olla varsinaista pölyallergiaa. Huonepöly on vaarallinen kaikille ihmisille. Erityisen vaarallista se on vauvoille, pienille lapsille ja lemmikeille, jotka viettävät suuren osan ajastaan lattialla.

Pölyn sisältämät kemikaalit eivät ole nykyisin enää sama asia kuin sata vuotta sitten. Pölyn koostumus on muuttunut ja se muuttuu koko ajan haitalliseen suuntaan. Huonepöly on itseasiassa eräänlaista myrkyllistä mikromuovia jota syntyy koko ajan kodeissamme.

Onneksi voimme valinnoillamme vaikuttaa pölyn koostumukseen. Valitsemalla myrkyttömiä pesuaineita, myrkytöntä kosmetiikka sekä käsittelemättömiä tekstiilejä, vältymme altistamasta itseämme ja perhettämme lukuisille kemikaaleille.

Kodin pintamateriaalien valinnassa kannattaa myös olla tarkkana. Maaleissa ja lattiamateriaaleissa on olemassa lukuisia turvallisempia vaihtoehtoja.  Jos olet aloittamassa remonttia, tutki eri vaihtoehtoja ja tutustu maalien ja pintamateriaalien tuoteselosteisiin.

Mitä mieltä olit artikkelista? Kerro omia kokemuksiasi pölystä ja siivouksesta kommenttiosiossa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *