Keväällä katse kääntyy kohti ikkunoita. Auringonvaloa alkaa tulvimaan yhä useammin ikkunoista ja paljastaa monet siivoamattomat kohteet. Itse ikkuna kannattaa tietysti pestä mutta sen aika on vasta myöhemmin. Koska olet viimeksi puhdistanut verhosi? Verhot harvoin saavat osakseen kunnon huoltoa. Tähän on olemassa selkeitä syitäkin. Moni uskoo, että verhoja ei kannata pestä. Siksi ne usein jätetään huoltamatta. Verhoja voi huoltaa monella muullakin tavoin kuin pesemällä. Tässä artikkelissa kerron sinulle, kuinka verhoja hoidetaan.

Kuinka verhoja hoidetaan?

Verhojen huoltaminen tarkoittaa muutakin kuin pesua. Verhot kannattaa pestä aina, kun se on tarpeen. Pesu ei ole kuitenkaan ainoa hoitotoimenpide verhoille. Pesujen välissä verhoja voi raikastaa monilla muillakin tavoin. Verhot, joita ei voi pestä kotona, hyötyvät eniten hoitotoimenpiteistä.

Verhojen imurointi

Oletko tutkinut imurisi suulakevalikoimaa? Sieltä löytyy usein aivan pieni, harjakseton suulake. Se on tarkoitettu esimerkiksi verhojen imurointiin. Ennen muinoin verhoja imuroitiin säännöllisesti. Imurointi pidentää verhojen pesuvälejä ja pitää huoneilman raikkaana. Imuroi verhot aina ennen ikkunanpesua. Näin verhoissa oleva pöly ei likaa puhtaita ikkunoita.

  • Imurointia varten sinun ei tarvitse irrottaa verhoja ikkunasta.
  • Säädä imurin imuteho sopivaksi. Imuri ei saisi vetää verhoa sisäänsä.
  • Imurointi sopii hyvin kaiken tyyppisille verhoille; suorille verhoille, laskosverhoille, rullaverhoille ja lamelliverhoille
  • Aloita verhojen imurointi verhotangon päältä. Siellä on aina eniten pölyä.
  • Imuroi verhot aina ylhäältä alaspäin. Näin pöly ei putoa puhdistetulle pinnalle.
  • Työskentele kevyesti ja varoen. Vältä painamasta verhoja imuroinnin aikana voimakkaasti. Pidä suulake kevyesti verhon pinnassa ja liu’uta sitä alaspäin.

Verhojen tuuletus

Verhojen tuuletus on paikallaan silloin kun huoneilma vaikuttaa tunkkaiselta mutta et haluaisi pestä verhoja. Jotkut verhomateriaalit keräävät puoleensa hajuja. Hajut pysyvät kankaissa pitkiäkin aikoja. Tuulettaminen raikastaa kankaan ja tappaa kankaassa olevia mikrobeja.

Verhojen tuuletus sopii kaiken tyyppisille verhoille. Ehkä en silti lamelliverhoja tuulettaisi. Rullaverhot ja laskosverhot voi sen sijaan mainiosti tuulettaa.

  • Verhojen tuuletus on paikallaan ehkäpä kerran – pari vuodessa.
  • Ennen tuuletusta hyvin pölyiset verhot kannattaa imuroida. Muuten verhoissa oleva pöly leviää kaikkialle kotiin.
  • Kerää verhot laskoksille ja irrota ne verhotangosta. Taittele verhot löyhästi välttäen rypistymistä.
  • Nosta verhot ulos pyykkinarulle tai tuuletustelineelle ja anna tuulettua vähintään 2 tuntia. Paras tuuletusilma on pilvinen pakkaspäivä.
  • Nosta verhot sisälle ja ripusta takaisin ikkunaan.
  • Jos verhot vaikuttavat ryppyisiltä, voit höyryttää ne sileäksi.

Verhojen höyrytys

Kätevin tapa silittää rypistyneet verhot, on höyrytys. Höyrytystä varten tarvitset tekstiilihöyrystimen. Tekstiilihöyrystimellä voit höyryttää kaikkia niitä tekstiilejä, jotka kestävät vesipesun.

Verhot ovat kätevä höyryttää, sillä ne riippuvat jo valmiiksi tangossa. Pidä kiinni verhon alareunasta ja liikuta höyrystintä pitkin verhoja. Sileää tulee hetkessä. Höyrytys myös poistaa hajuja verhoista.

Kannattaako verhoja pestä?

Verhot kannattaa pesettää pesulassa vain, jos ne ovat suuri kokoiset ja arvokkaat eikä niitä ole mahdollista pestä kotona. Jos olet joskus vienyt verhosi pesulaan, olet varmasti kauhistellut hintaa. Usein on edullisempaa hankkia uudet verhot kuin pesettää vanhat.

Pesulat tietävät, että verhojen pesu on ammattilaisen puuhaa. Niitä ei pestä kuten lakanoita. Verhojen on pesun jälkeen oltava yhtä ryhdikkäät kuin sinne mennessä. Ammattitaidoton pesu usein pilaa verhot. Pesun jälkeen päärmeen ompeleet alkavat kiristää ja verhon kangas saattaa olla venynyt. Pilalle menneitä verhoja ei enää kehtaa ripustaa ikkunoihin ja verhot joutavat kierrätykseen. Kerron sinulle edempänä, miten voit pestä verhosi kotona pilaamatta niitä.

Vanhojen verhojen ongelmana on usein myös kankaan haalistuminen. Kun verhot monen vuoden jälkeen pestään, on kangas jo niin haalistunut, että verhot eivät enää näytä hyvältä. Haalistuneet verhot eivät parane pestessä. On aika hankkia uudet verhot.

Verhot kannattaa pestä kotona

  • jos ne ovat valmistettu helposti pestävästä materiaalista, joka ei kärsi pesuista. Tällaisia ovat esimerkiksi valoverhot. Niitä kannattaakin pestä useasti. Puhtaat, vasta pestyt verhot tuoksuvat ja näyttävät ihanan raikkailta.
  • jos ne ovat paikassa, jossa ne likaantuvat nopeasti; esimerkiksi keittiön verhot ja suihkuverhot. Keittiöön kannattaakin hankkia mahdollisimman helppohoitoiset verhot joita voi huoletta pestä kotona.

Verhojen pestävyys riippuu materiaalista ja mallista

Photo by Christopher Martyn on Unsplash

Usein todetaan, että verhoja ei kannata pestä koska ne menettävät pesussa ryhtinsä. Hyvin usein tämä on totta mutta ei läheskään aina. Useimmat verhot pystyy mainiosti pesemään myös kotona.

On olemassa myös verhoja, joita ei kannata pestä kotona.

Verhot, joille suositellaan kuivapesua, eivät sovellu kotona pestäviksi. Tarkista verhojen pesuohje jo ostohetkellä.

Lamelliverhot, rullaverhot ja laskosverhot ovat hankalia pestäviä. Usein näille verhoille ei suositella lainkaan pesua. Valmistaja voi kertoa sinulle, miten hankkimasi verhot sietävät pesua. Sinun kannattaa verhoja hankkiessasi tutustua tarkoin myös pesuohjeisiin.

Verhot, jotka ovat hyvin suuret on hankala pestä kotona. Verhojen pitäisi saada riippua vapaasti kuivumassa. Jos tällaista tilaa ei kotoa löydy, on syytä pesettää verhot pesulassa. Jotkut yritykset käyvät puhdistamassa hankalasti liikuteltavia ja arkoja verhoja asiakkaan kotona. Puhdistus tapahtuu verhon ollessa paikallaan.

Verhot, jotka ovat paksua materiaalia tai vuoratut, ovat hankala kuivattaa tasaisesti kotona. Verhoja ei voi laittaa kuivausrumpuun. Ne pitää kuivattaa mahdollisimman suorana.

Vuoratut verhot ovat verhotyyppi, joka vaatii pesulapesun. Vuoratut verhot ovat hankala kuositella kotona.

Verhojen pesu kotona

Kun peset kotona verhoja, sinulla pitää olla paikka, jossa saat verhosi kuivaksi mahdollisimman suorina. Verhojen pesussa ongelmana ei yleensä olekaan pesu vaan kuivatus. Kuivauksen aikana verhoihin jää helposti painaumia tai verhot venyvät muodottomiksi. Verhot tulisi myös kuositella eli venyttää oikeaan muotoonsa ja kokoonsa pesun jälkeen. Tähän tarvitaan tilaa ja mieluummin joku kaveri auttamaan.

Aivan ensiksi kannattaa pudistella verhoista kaikki mahdollinen pöly. Verhot voi vaikkapa ravistaa ulkona. Poista samalla verhojen lyijypainot sekä huolehdi että rypytyslangat ovat solmittu yhteen.

Aloita verhojen pesu aina mittojen ottamisella verhoista. Mitat ovat tärkeitä, että osaat kuositella verhot pesun jälkeen.

  • Ota mitat verhojen pitkiltä sivuilta sekä keskeltä.
  • Ota lisäksi mitat verhojen leveydestä kummastakin päästä sekä keskeltä useammasta kohtaa.

Pese verhot aina erillään muusta pyykistä. Näin varmistat, että verhoihin ei tule ylimääräistä nukkaa ja värjäytymiä muista tekstiileistä.

Verhojen pesussa kannattaa noudattaa valmistajan antamia pesuohjeita. Pesulämpötila riippuu täysin materiaalista ja tekstiilin käsittelystä. Nyrkkisääntönä verhojen pesussa on hellävarainen pesuohjelma. Käytä korkeampaa vesirajaa, jos mahdollista. Vältä linkousta. Jos haluat, voit lingota verhot hitaimmalla linkousnopeudella. Näin vältät turhia ryppyjä.

Käytä verhoihin aina mietoa pesuainetta sekä pyykkietikkaa huuhteluaineena. Jos verhot ovat polyesteriä, ne saattavat olla sähköiset. Silloin kannattaa harkita sähköisyyttä poistavaa huuhteluainetta. Tällaisia huuhteluaineita on saatavilla myös ekologisena. Esimerkiksi Ecodoon huuhteluaine poistaa sähköisyyttä ja helpottaa silittämisessä.

Nosta verhot kuivumaan

Itse kuivatan verhot ja isot pöytäliinat sileän, paksun muoviputken päällä. Ripustan putken tarpeeksi korkealle niin että verho voi roikkua mahdollisimman suorana. Putki on ostettu rautakaupasta nimikkeellä maaviemäriputki/yleisputki. Se on sileä ja noin 15 cm halkaisijaltaan. Putken päällä kuivatettuna kankaaseen ei tule teräviä taitoksia. Käyn välillä siirtämässä verhoja niin että aina eri osa kankaasta on putken päällä.

Kuosittelu on tärkeä työvaihe verhojen pesussa.

Kuosittelulla tarkoitan verhojen venyttämistä alkuperäisiin mittoihinsa. Käytän tästä työvaiheesta sanaa kuosittelu, koska olen sen oppinut kymmeniä vuosia sitten. Voi olla, että työvaiheella on jokin muukin nimitys olemassa nykyään. 

Kaikkia verhoja ei tarvitse kuositella. Tällaisia ovat esimerkiksi kevyet polyesterista valmistetut valoverhot. Eniten kutistuvat ja muuttavat muotoaan luonnonkuiduista valmistetut verhot kuten puuvilla- ja pellavaverhot. Voit tehdä kuosittelun siinä vaiheessa kuivumista, kun kangas on vielä kostea mutta ei enää märkä. Kuivaa kangasta ei pysty enää kuosittelemaan.

Ota esille verhojen mitat, jotka otit ennen pesua. Mittaa verhot nyt uudelleen. Jos pituudesta puuttuu muutama sentti, venytä kangasta niin että pituus vastaa alkuperäistä. Mittaa verhojen leveys ja pituus kummastakin päästä sekä keskeltä muutamasta kohtaa. Näin tiedät, mistä kohdasta kangasta pitää venyttää lisää.

Kun kangas on mielestäsi oikeassa kuosissa, ripusta se vielä takaisin kuivumaan. Anna kankaan kuivua melkein kuivaksi eli silityskuivaksi. Verho kannattaa silittää hieman kosteana.

Jos verhosi ovat esimerkiksi polyesteria olevat valoverhot tai itsesiliävät verhot, voit ripustaa ne ikkunaan hieman nihkeinä. Verhot kuivuvat ikkunalla loppuun. Näin verhot asettuvat kauniisti paikalleen ja suoristuvat itsestään.

Verhojen silitys

Kaikki verhot eivät kaipaa pesun jälkeen silitystä. Polyesteri yleensä oikenee hienosti ikkunassa. Polyesterin silitys on siksi turhaa. Samoin on turhaa silittää itsesiliäväksi käsiteltyjä verhoja. Älä myöskään silitä virkattuja pitsiverhoja, vaikka ne olisivatkin puuvilla. Pitsin elävyys katoaa, kun sen silittää.

Tavalliset, kankaiset puuvilla- ja pellavaverhot tarvitsevat ehdottomasti silityksen. Verhojen silityslämpötila määräytyy materiaalin mukaan. Siksi on tärkeää, että säilytät verhojesi materiaalitiedot yhtä kauan kuin verhotkin. Kätevintä on käyttää höyryrautaa ja tukevaa silityslautaa, jossa voit työskennellä kummallakin puolella. Vältä silittämästä verhoihin laskoksia tai taitoksia.  

Usein riittää, että silität verhot yhdeltä puolelta. Verhojen helmataitokset ja ylätaitokset kannattaa kuitenkin silittää kummaltakin puolelta. Jos haluat säilyttää pellavaverhojesi elävän pinnan, silitä verhot vain nurjalta.

Voit silittämisen asemesta suoristaa verhot myös höyryllä. Silloin verhot kannattaa ripustaa ikkunaan valmiiksi. Höyrytys sopii varsinkin sellaisille tekstiileille, jotka eivät rypisty pesussa niin pahasti. Höyrytys jättää tekstiilin pinnan myös hyvin eläväksi. Itse en pidä verhojen höyryttämistä sopivana kaikille materiaaleille. Esimerkiksi puuvilla ja pellava suoristuvat parhaiten silitysraudalla. Jos omistat tekstiilihöyrystimen, kannattaa kokeilla sitä myös verhojen käsittelyyn.

Tässäpä olivat tärkeimmät asiat verhojen hoidosta. Nyt tiedät, kuinka verhoja hoidetaan. Noudattamalla näitä ohjeita, pidät verhosi raikkaina ja tuoksuvina. Hyvin hoidetuista verhoista on iloa vuosien ajan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *