Kierrätys ja jo olemassa olevien tavaroiden hyödyntämine on yksi suuri ekoteko. Kierrätyksessä on omat ongelmansa. Toisia tavaroita on hyvin vaikea, ellei mahdotonta kierrättää järkevästi. Onneksi on myös tavaroita, joiden kierrättäminen on enemmän kuin järkevää. Kannattaa siis aloittaa kierrättäminen siitä helpoimmasta päästä. Siksi nyt aiheenani onkin kirjojen kierrätys ja niiden kierrättämiseen erikoistuneet liikkeet eli divarit.

divarit
Kuva Ed Robertson on Unsplash

Kirjojen kierrätys on harrastus, johon monet jäävät koukkuun

Ehkä vanhin tuntemani kierrätysmuoto on kirjat. Olen vieraillut ekaa kertaa divarissa jo lapsena. Divarit olivat silloin ja ovat vieläkin uskomattoman jännittäviä paikkoja. Divareissa kierrätetään kirjojen ohella muutakin. Valikoimista löytyy paikasta riippuen lehtiä, musiikkia ja pelejä. Joissakin divareissa on lisäksi keräilijöiden suosimia aiheita kuten mitaleja, pinssejä ja vanhoja kolikoita. Divarissa pääset virittäytymään haluamallesi vuosikymmenelle.

Divarissa kannattaa käyttää aikaa. Hyllyjen tutkiminen on hidasta puuhaa. Koska valikoima on runsas ja koko ajan vaihtuva, pitää jokainen hylly käydä huolella läpi. Usein mukaan tarttuu paljon uutta luettavaa.

Miksi kirjoja kannattaa kierrättää?

Suurin osa kirjoista on valmistettu täysin biohajoavasta materiaalista. Kirjat eivät siis ole ympäristöongelma pahimmasta päästä. Kirjat painetaan kuitenkin yleensä neitseelliselle paperille. Vain kerran luettu kirja on yhtä ekologinen kuin kertakäyttöpaperi. Kerran luettu kirja tuhlaa kohtuuttomasti luonnonvaroja.

Painetut kirjat ovat suunniteltu kestämään ehkäpä satoja lukukertoja. On silkkaa tuhlausta heittää kerran luettu pokkari paperinkeräykseen. Jos itse et pitänyt kirjasta, joku toinen voi siihen ihastua. Siksi epämieluisatkin kirjat kannattaa kierrättää.

Yritän pitää kirjahyllyni hyvin minimalistisena. Kirpparikirjojen ansiosta se onnistuu. Aina välillä kiinnostun jostain aiheesta ja hankin paljon kirjallisuutta aiheesta. Kun aihe ei enää resonoi tai olen sen sisäistänyt täysin, vien kirjat divariin. Näin on käynyt esimerkiksi aasialaisille keittokirjoille. Aasialainen ruoka on nyt kokeiltu, joten on aika hankkia uudet keittokirjat. Kaikki keittokirjani olen hankkinut divarista. Minua ei yhtään harmita, vaikka joudun niistä luopumaan usein ilmaiseksikin. Joskus saan muutaman euron suosituimmista kirjoistani.

Miksi suosin divareita?

Moni on kysellyt, miksi ostan kirjoja divareista. Eikö kirjastojen valikoima riitä?

Kirjastot ovat todella hyviä silloin kun haluan lukea jonkun uutuuskirjan tai klassikon. Uutuuskirjoja harvoin löytää divareista. Klassikoita on aika helppo löytää divareistakin mutta ne ovat usein hintavia. Kirjastokirjojen valtti on vaivattomuus. Kun kirja on luettu, se ei jää hyllylle pölyttymään.

Divarikirjat ovat eri juttu. Hankin divareista kirjoja pidemmäksi aikaa, esimerkiksi vuodeksi tai pariksi. Divareista löytää myös aarteita, jotka haluan säilyttää luettuinakin hyllyssä. Sellaisia kirjoja minullakin on muutamia. Harvinaisia erikoisuuksia ei yleensä löydy kirjastoista. Divareissakin on olemassa pitkät jonotuslistat suosituimmille teoksille.

Mitä kirjoja divareista kannattaa hankkia?

Divarissa olen impulssiostaja. Divariin kannattaakin lähteä avoimin mielin. Koskaan ei tiedä mitä löytyy. Jos haluan hankkia jonkin erityisen kirjan, hean sen nettidivarista.

Divareista kannattaa hankkia kirjoja, joita aikoo käyttää kauemmin kuin kuukauden. Lyhytaikaiseen käyttöön suosittelen kirjaston valikoimaa.

Lastenkirjat kannatta hankkia divarista, vaikka ne olisivat hieman huonokuntoisiakin. Lapset kasvavat ja sama kirja ei jaksa kiinnostaa enää vuoden kuluttua. Viimeinen hankintani oli kansakoulun lukukirjasarja 60-luvulta. Nostalgisia ja hellyttäviä tarinoita menneiltä vuosikymmeniltä on kiva lukea lapsille iltasaduksi.

Keittokirjat ovat suosikkiostoksiani. Silloin kun joku eksoottinen keittiö inspiroi, löytyy divarista aivan varmasti sopiva kirja aiheesta.

Harrastekirjat ovat toinen suosikkini. Puutarhakirjoja löytyy jokaisesta divarista. Jos harrastat jotain kovin erikoista kasvia, saatat joutua odottelmaan kirjaa pidempään.

Matkapokkarit hankin aina divarista. Matkapokkarit jätän yleensä matkakohteen hotellin kirjahyllyyn seuraaville suomalaisille. Suomenkieliset kirjat ovat turistikohteissa kovaa valuuttaa. Vinkkinä voin sanoa, että matkakirjaston kokoaminen kannattaa aloittaa jo nyt, jos aiot kesäksi lähteä reissuun tai mökille. Kesällä matkapokkarivalikoimat ovat todella huvenneet kaikissa divareissa.

Divarissa asioiminen on edullista

Divareissa kirjat maksavat vain murto-osan uuden hinnasta. Voit siis hankkia huoletta niin monta kirjaa kuin tarvitset. Divarit ostavat tietysti myös suosittuja kirjoja valikoimiinsa. Jokaisella divarilla on omat kriteerinsä, miten he hinnoittelevat kirjat. Koska divarit ovat kaupallisia yrityksiä, he eivät maksa kirjoistasi kovinkaan ruhtinaallisesti. Itse ymmärrän tämän hyvin. Divarienkin on elettävä katteellaan.

Jos sinulla on paljon kirjoja myytävänä, voit yrittää tehdä divarin omistajan kanssa niistä jotain sopimusta. Divarit ostavat tunnetusti kuolinpesien kirjahyllyn koko sisällön sellaisenaan. Vanhusten kokoelmista kun löytyy usein haluttuja aarteita.

Ulkomailla käytin palvelua, jossa divari sitoutui ostamaan kaikki myymänsä kirjansa takaisin tiettyyn hintaan. Tämä sopi hyvin turistille. Luet kirjan hotellissa ja myyt sen takaisin divariin ennen lähtöäsi. Muista kirjoista divari ei maksanut mitään mutta otti ilomielin myös suomenkielisiä matkapokkareita vastaan.

Monilla kirjakaupoilla ja kustantamoilla on olemassa kirjojen kierrätysjärjestelmä. Voit lähettää lukemasi kirjan nettikirjakauppaan myyntiin. Luonnollisesti voit myös ostaa kirjan heiltä myös käytettynä. Valitettavasti useinkaan ei kirjaa löydy valikoimista kuin uutena. Voit tietysti liittyä pitkään jonoon odottamaan haluamaasi kirjaa.

Kirjojen kierrätys ja divarit ovat osa kulttuuriamme

kirjojen-kierratys
Kuva Toa Heftiba on Unsplash

Divareita kannattaa suosia. Niiden arvo on korvaamaton. Divarien arvon huomaakin vasta sitten kun niitä ei enää lähistöltä löydy. Itse tykkään koluta kivijalkadivareita. Se tunne, että hyllyjä kolutessa löytää aarteita on kiehtova. Divarien kätköistä löytyy eletyt vuosikymmenet ja paljon nostalgiaa.

Kivijalkaliikkeet katoavat ja siirtyvät nettiin. Nykyisin on myös kirjojen suosio romahtanut. Uusia, upeita kuvateoksia ei enää juurikaan julkaista. Kirjat julkaistaan yhä useammin äänikirjoina ja e-kirjoina. Mielenkiintoista on nähdä miten e-kirjoja tulevaisuudessa kierrätetään.

Divarien säilymiseen me emme voi aina vaikuttaa. Voimme kuitenkin huolehtia siitä, että jo painetut, omistamamme kirjat päätyvät kiertoon. Pidä kirjaasi mahdollisimman hyvin. Hyvällä huolenpidolla kirjaasi lukee vielä jopa kymmenet ihmiset.

Harrastatko sinä divareita?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *