Pyykinhuuhteluaine on tuote, jota on totuttu käyttämään kaikille vaatteille. Pyykinhuuhteluaine on osa pyhää pyykinpesurituaalia. Huuhteluaineen merkitys on jäänyt monelle hämäräksi.

Miksi huuhteluainetta käytetään? Pitääkö sitä käyttää kaikelle pyykille? Voiko huuhteluaine vahingoittaa pyykkiä? Näihin kysymyksiin löytyy vastaukset tästä artikkelistani.

huuhteluaine
Marketeista saatavalle Lumme tuoteperheelle on myönnetty Joutsenmerkki sekä ruotsalainen Bra Miljöval merkki

Pyykinhuuhteluaine on varsin uusi tuttavuus?

Huuhteluainetta alettiin käyttää pyykille yleisemmin vasta 70-luvun lopulla. Huuhteluaine olikin 70-luvulla erityisen tärkeä apuri pyykinpesussa. 70-luku oli nylonin, akryylin ja polyesterin kulta-aikaa. Tekokuidut ovat tunnetusti varsin sähköisiä. Ilman huuhteluainetta teryleenihousut, puserot ja mekot liimautuivat kiinni ihoon. Tarvittiin siis antistaattinen eli sähköisyyttä poistava aine pyykin huuhteluun. Huuhteluaineesta tulikin hyvin nopeasti aivan välttämätön tuote. Jos huuhteluaine oli loppu, pyykkiä ei edes aloitettu pesemään.

Vuosien vieriessä tekokuidut vähenivät

Kuluttajat alkoivat vähitellen arvostaa entistä enemmin luonnonkuituja kuten puuvillaa. Huuhteluaineen merkitys sähköisyyden poistajana unohtui. Huuhteluaineen valmistajat eivät kuitenkaan halunneet luopua hyvästä bisneksestä. Huuhteluaineita alettiin markkinoida nyt tuoksujen avulla.

Huuhteluaineeseen kehitettiin myös lisää ominaisuuksia, jotka saattaisivat lisätä myyntiä.

Siliävyys on ominaisuus, joka lisäsi jälleen huuhteluaineen suosiota. Lämpimissä maissa huuhteluaineissa on yleensä aina mukana myös bakteereja ja homeita tappavia ainesosia. Kuluttajat haluavat maksaa hygieenisyydestä.

Lisäominaisuuksilla on valitettavasti myös haittapuolensa. Voimakkaat tuoksut, antimikrobiset vaikutukset tai silitystä helpottavat ja rypistymistä estävät ominaisuudet eivät synny tuotteeseen ilman kemikaaleja. Nykyisin monet markettien huuhteluaineista ovatkin todellisia kemikaalipommeja. Hankalinta on se, että kuluttaja ei varmuudella voi tietää mitä aineita tuotteeseen on käytetty.

Onko huuhteluaineen käyttö tarpeellista?

Nykyaikaiset vaatteet ovat hyvin erilaisia kuin 70-luvulla. Moni suosii luonnonkuituja kuten puuvillaa, villaa ja pellavaa. Ne ovat luonnostaan antistaattisia, joten huuhteluaineeseen ei tarvitse lisätä antistaattisia ominaisuuksia. Hajusteyliherkkyyksien yleistyessä moni myös karttaa huuhteluaineen tuoksua vaatteissaan.

Huuhteluaineelle jäi kuitenkin hyvin tärkeitä, kuituja hoitavia tehtäviä kuten tekstiilin siliävyyden parantaminen ja rypistyvyyden estäminen.

Huuhteluaine estää myös tekstiilejä likaantumasta ja vahvistaa kuituja. Kun tekstiili pestään, kuitujen suomut jäävät auki. Tämä sama ilmiö on tuttu hiustenpesussa. Tekstiilikuitujen suomut voidaan sulkea käyttämällä huuhteluainetta.

Miksi sitten on tärkeää, että kuitujen suomut sulkeutuvat?

pyykkietikka
Pyykkietikat ovat suosittu uutuus huuhteluaine rintamalla

Silloin kun kuidun suomut ovat kiinni, lika ei pääse imeytymään niin helposti kuituun. Tämä helpottaa tekstiilin puhdistamista. Tekstiili alkaa hylkimään likaa. Kuitu, jossa suomut ovat kiinni, on myös selkeästi kestävämpi. Tekstiili ei kulu niin helposti.

Tekstiili, jossa suomut ovat kiinni, näyttää paljon kauniimmalta. Kankaan pinta ei ole pörröinen ja karhea vaan sileä ja tasainen. Kankaan värit pääsevät paremmin esille sileässä kankaassa.

Huuhteluaine poistaa tekstiilistä viimeisetkin pesuainejäämät

Huuhteluaineen pH on aina hapan. Huuhteluaine neutraloi voimakkaan, emäksisen pesuaineen vaikutuksen tekstiilin kuiduissa. Märän tekstiilin pH muuttuu emäksisestä neutraaliksi.

Milloin huuhteluainetta kannattaa käyttää?

Huuhteluaine hoitaa vaatetta ja sen kuituja. Siksi huuhteluaineen käyttö on hyvin suositeltavaa useimmille pestäville käyttötekstiileille. Perinteinen huuhteluaine heikentää kuidun imutehoa. Siksi perinteistä huuhteluainetta ei suositella

  • Pyyhkeille (käytä tarvittaessa pyykkietikkaa)
  • Imukykyisille kestotuotteille kuten kestovaipoille (käytä pyykkietikkaa)
  • Vauvanvaatteille; vauvan iho on herkkä. Vältä turhia kemikaaleja! (käytä väkiviinaetikkaa)
  • Teknisille urheiluvaatteille (käytä pyykkietikkaa tai väkiviinaetikkaa)
  • Mikrokuitukankaille kuten mikrokuituisille siivousliinoille
  • Elastaania sisältäviin kankaisiin kuten farkkuihin (käytä pyykkietikkaa)

Huuhteluaineen käyttö ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen juttu. Sinun on osattava valita oikea huuhteluaine.

Huuhteluaineita on todella runsaasti markkinoilla 

Markettien huuhteluaineiden koostumuksesta ei yleensä ole tarkkaa tietoa. Kodin kemikaalien valmistajilla ei ole mitään pakkoa kertoa kuluttajille tuotteen täydellistä sisällysluetteloa. Monissa haitallisissa kemikaaleissa on lain asettamat enimmäismäärät. Jos tuotteessa on tätä kemikaalia, se on ilmoitettava.

On haitallisia kemikaaleja, joista on ilmoitettava vain, jos pitoisuus ylittää tietyn määrän. No, pitoisuus harvoin ylittää tätä määrä etkä silloin koskaan saa tietää, että tuotteessa on kyseistä kemikaalia.

Monissa huuhteluaineissa on runsaasti mikromuovia ja muovin kaltaisia aineita. Huuhteluaineet ovat yksi suuri mikromuovien lähde. Amsterdamissa testattiin vuonna 2019 300 eri pyykinpesu- ja huuhteluainetta. Niistä 119 sisälsi mikromuoveja.

Valitse ekosertifioitu huuhteluaine

Ekosertifioiduissa huuhteluaineissa on paljon etuja, joita et vastaavista kilpailijoista löydä. Pidän ECOCERT sertifikaattia yhtenä luotettavimmista. ECOCERT sertifikaatista löydät enemmin tietoa täältä

  • Ekosertifikaatti edellyttää, että tuotteessa on käytetty vain ekosertifikaatin sallimia kemikaaleja. Ekosertifioiduissa huuhteluaineissa on etiketissä mainittu kaikki käytetyt ainesosat. Voit siis itse harkita, haluatko käyttää kyseisiä kemikaaleja tekstiiliesi hoitoon.
  • Huuhteluaineet ovat aina nestemäisiä. Siksi niissä käytetään aina säilöntäaineita. Tavanomaiset säilöntäaineet sisältävät usein formaldehydinvapauttajia ja muita vaarallisia kemikaaleja. Et voi aina tiettää. Ekosertifioiduissa tuotteissa ei saa käyttää formaldehydinvapauttajia.
  • Ekosertifioiduissa huuhteluaineissa ei ole mikromuoveja eikä silaaneja (silikoniin verrattavia nestemäisiä aineita). Mikromuovit ovat erittäin hankalia poistaa luonnosta. Kukaan ei vielä edes tiedä mitä vaikutuksia mikromuovilla on ympäristöömme ja meihin.
  • Ekosertifioidut huuhteluaineet eivät sisällä pyykkiin kerrostuvia aineita. Tavanomaisissa huuhteluaineissa on ainesosia, jotka kerrostuvat pesu pesulta pyykkiin ja aiheuttavat ongelmia.
  • Ekosertifioidut huuhteluaineet eivät sisällä voimakkaita, pyykkiin pinttyviä hajusteita ja hajusteiden kiinnitysaineita. Monelle hajusteherkälle voimakkaat tuoksut aiheuttavat ongelmia. Jopa toisen henkilön vaatteissa oleva pyykinhuuhteluaine saattaa ärsyttää hajusteherkkää. Halutessasi voit valita täysin tuoksuttoman huuhteluaineen.

Väkiviinaetikka toimii loistavasti huuhteluaineena

Ekosertifioidun huuhteluaineen voit aina korvata väkiviinaetikalla tai kaupoissa myytävillä pyykkietikoilla. Väkiviinaetikka on yksinkertaisin pyykinhuuhteluaine. Se on hapan tuote, joka sulkee kuitujen suomut aivan samoin kuin tavanomaisetkin huuhteluaineet. Väkiviinaetikka on puhdas luonnontuote jossa ei ole mitään lisäaineita.

Etikka on liuotin, joka liuottaa erityisesti mineraaleja kuten vedessä olevaa kalkkia. Etikka siis toimii vedenpehmentimenä. Pehmeä vesi tunkeutuu syvälle kuituihin ja poistaa tehokkaasti pesuainejäämät.

Voiko näin yksinkertainen tuote olla tehokas pyykinhuuhteluaine?

Kyllä vain!

Hyvin monet ovat siirtyneet pyykkietikoihin ja jättäneet kokonaan perinteiset pyykinhuuhteluaineet. Pyykkietikat ja väkiviinaetikka sopivat kaikille käyttötekstiileille. Ne sopivat myös pyyhkeille ja kosteutta imeville kestotuotteille. Tekstiilin kosteudenimukyky ei pyykkietikan ansiosta juurikaan pienene.Voit käyttää väkiviinaetikkaa myös urheiluvaatteisiin ja kaikkiin muihin tekstiileihin.

Suosittelen, että kokeilet väkiviinaetikkaa huuhteluaineena. Etikka voi herkkänenäiselle hieman tuoksahtaa kosteassa pyykissä. Kuivassa pyykissä et etikanhajua huomaa.

Tuhoaako etikka pesukoneen kumiosia?

pyykkietikka
Oma koneeni on kestänyt vuosia pyykkietikaa.

Väkiviinaetikka on mieto happo, joka sisältää vain 4-5% etikkahappoa. Huuhteluaineena käytettäessä etikkaan sekoitetaan yleensä vettä, joten seos laimenee vielä entisestään. Lopullisesti etikka laimenee koneessa olevassa huuhteluvedessä lähes olemattomiin.

Suurin osa kumituotteista sietää mietoa etikkahappoa todella hyvin. Joskus (hyvin harvoin) pesukoneessa saattaa olla kumiosia kuten tiivisteitä, jotka ovat valmistettu erikoisemmista kumilaaduista. Nämä eivät välttämättä siedä pitkäaikaisessa käytössä etikkahappoa ja saattavat haurastua. Kannattaa siis katsoa koneen manuaalista valmistajan kommentit etikan käytöstä ja toimia sen mukaan. Etikansietokyky on konekohtainen ja riippuu täysin koneen kumiosien tyypistä.

Itse olen käyttänyt pesukoneessani etikkaa huuhteluaineena jo 10 vuotta eikä ainutkaan kumiosa ole haurastunut. En ole myöskään kuullut että tuttavilleni olisi näin käynyt. En pidä etikkaa kovin suurena ongelmana kumiosille.

Tässä hyvä artikkeli etikan käytöstä pesukoneessa ja sen vaikutuksesta koneen kumiosiin. Artikkeli on valitettavasti englannin kielellä mutta kääntäjällä saat siitä tärkeimmän sanoman selville.

Kumiosia voi vahingoittaa myös jotkin tietyt eteeriset öljyt. Joissakin eteerisissä öljyissä on terpeenejä jotka suurina annoksina voivat vahingoittaa kumiosia. Eteerisiä öljyjä käytetään kuitenkin pyykkietikassa niin pieniä määriä että en usko sillä olevan käytännössä merkitystä.

Jäikö jotain kertomatta huuhteluaineista? Voit laittaa kysymyksesi alla olevaan kommenttikenttään. Vastaan hyvin mielelläni.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *