Olet varmasti törmännyt joskus pyykkietikoihin. Niitä saa ostaa valmiiksi tuoksutettuina. Olen itse tykästynyt pyykkietikkaan. Nyt aiheenani on tuoksuvat siivousetikat. Joulun ja joulusiivousten lähestyessä tuli mieleeni valmistaa itse tuoksuvia siivousetikoita yksinkertaisista raaka-aineista.

jouluinen-siivousetikka
Jouluinen siivousetikka havuntuoksuisena on oma suosikkini

Olen tietoisesti vältellyt eteerisiä öljyjä tuoksuyliherkkyyteni takia. Tuoksuja voi kuitenkin lisäillä etikkaan muillakin konsteilla. Luonnollisesti tuoksuvat ainesosat eivät ole liian voimakkaita. Ne vapauttavat tuoksuja hillitysti, juuri sopivasti, että pääset oikeaan tunnelmaan. Monet tuoksuvat ainesosat myös tehostavat puhdistavaa vaikutusta toimien antimikrobisena ainesosana. Nämä etikat suunnittelin nimenomaan siivoukseen sopiviksi. Tuoksut on valittu tuomaan iloista joulumieltä.

Etikka on äärimmäisen lempeä ja luontoystävällinen puhdistusaine

Voit pestä halutessasi vaikka koko kotisi pelkällä etikalla. Lue lisää etikasta siivousaineena täältä. Etikka alentaa veden pintajännitystä. Vesijohtovesi muuttuu etikan avulla järviveden pehmoiseksi. Pehmeä vesi tunkeutuu paremmin pestävään pintaan puhdistaen tehokkaasti.

Valmiiksi tuoksutettuja pyykkietikoita voit hankkia vaikkapa näiltä kotimaisilta yrittäjiltä

Fiini Naturally

Candle Light Story

Löydät heidän sivuiltaan jälleenmyyjät.

Etikka sopii useimmille pinnoille

Ainoastaan raaka, laimentamaton etikka saattaa syövyttää lasittamattomia kivipintoja ja laattojen saumoja. Siivousetikkaa annostellaan usein vain ruokalusikallinen ämpärilliseen vettä. Tällainen määrä ei pysty vahingoittamaan herkimpiäkään pintamateriaaleja.

Joululta tuoksuvat siivousetikat valmistuvat helposti. Voit käyttää kotonasi olevia aineksia aivan oman inspiraatiosi mukaan. Tässä on kuitenkin sinulle muutamia valmiita vinkkejä siivousetikan tuoksuttamiseksi.

Suosittelen aina hankkimaan vain luomulaatua. Luomulaatuisissa tuotteissa ei ole terveydelle haitallisia säilöntäaineita eikä kasvinsuojeluaineita.

Mausteinen appelsiinietikka

Kaneli on upean tuoksuinen mauste, joka sopii nimenomaan jouluun. Tässä etikassa kaneli on yhdistetty tuoreen inkiväärin ja appelsiininkuorien kanssa. Seuraavan kerran kun syöt appelsiineja, upota kuoret etikkaan.

 • 3 desiä väkiviinaetikkaa
 • Yhden luomuappelsiinin kuori
 • 2 kanelitankoa
 • Peukalon pituinen pala tuoretta inkivääriä

Asettele lasipurkkiin appelsiininkuoret, kanelitangot sekä kuorineen viipaloitu inkivääri. Kaada purkkiin etikka ja sulje tölkki kannella. Tarkista että kaikki ainesosat ovat etikan peittämiä. Tarvittaessa lisää hieman etikkaa. Anna seoksen uuttua muutaman päivän ja tarkista tuoksu. Nyt voit itse säädellä tuoksuetikan vahvuutta. Jotkut pitävät etikkaa uuttumassa jopa neljä viikkoa. Minusta se on liikaa. Liian kauan uutettu tuoksuetikka muuttuu tummaksi ja ummehtuneen hajuiseksi.

Kun etikka on uuttunut mielestäsi sopivaksi, siivilöi ja pullota etikka. Varusta pullo nimilapulla, jossa on päiväys sekä käytetyt raaka-aineet.

Käytä noin ruokalusikallinen tuoksuetikkaa ämpärilliseen vettä.

Jouluinen sitrusetikka

Perinteinen appelsiini-neilikka kombo on lyömätön joulutunnelman nostattaja. Tähän tuotteeseen kuuluu tietysti luomuappelsiinin kuoret. Appelsiini, johon on upotettu neilikoita, on myös erityisen hyvä, kaunis ja ekologinen joulutuoksu.

 • 3 desiä väkiviinaetikkaa
 • Yhden luomuappelsiinin kuoret
 • 10 neilikkaa

Valmista tuote kuten yllä olevassa ohjeessa. Käytä noin ruokalusikallinen tuoksuetikkaa ämpärilliseen vettä.

Havuntuoksuinen etikka

Jouluun liittyy havut. Tähän etikkaan olen käyttänyt pelkästään havukasveja. Yksi suosikeistani on upeasti tuoksuva suopursu (ei varsinaisesti havukasvi). Jos sinulla on suopursua, voit mainiosti käyttää sitä tähän.

 • 3 desiä väkiviinaetikkaa
 • Pieni oksa tuijasta
 • Pieni oksa kuusesta
 • Muutamia katajanmarjoja

Valmista havuntuoksuinen siivousetikka kuten edellisessäkin ohjeessa. Käytä noin ruokalusikallinen tuoksuetikkaa ämpärilliseen vettä.

Raikas sitruuna-salviaetikka

jouluinen-siivousetikka
Raikas sitruuna-salviaetikka sopii siivoukseen ympäri vuoden

Sitruuna ja salvia eivät oikeastaan tuo mieleen joulua. Ne vain sattuvat sopimaan todella mainiosti yhteen. Tämä on raikas vaihtoehto, joka sopii ihan mihin aikaan vuotta vain. Minulla on puutarhassa vielä runsaasti salviaa, joten kokeilin tätä yhdistelmää.

Sitruuna on myös todella tehokas puhdistusaine, joka tehostaa etikan vaikutusta.

 • 3 desiä väkiviinaetikkaa
 • Luomusitruunan kuoret 1-2 sitruunasta
 • 3 oksaa salviaa

Voit myös käyttää tähän loppuun puristettuja sitruunankuoria, joita aina jää ruuanvalmistuksesta.

Toteuta sitruuna-salviaetikka kuten ensimmäisessä ohjeessa. Käytä noin ruokalusikallinen tuoksuetikkaa ämpärilliseen vettä.

Mausteinen fenkolietikka

jouluinen-siivousetikka
Fenkolin ja tähtianiksen tuoksut sopivat jouluun

Tämän jännittävän etikan reseptin löysin netistä. Vuodenvaihde on luomumandariinien aikaa. Jostain syystä luomumandariineja on vaikea löytää muina vuodenaikoina. Kuivaa siis luomumandariinien kuoret myöhempää käyttöä varten.

Fenkoli on aromaattinen kasvi, jota voi käyttää sekä siemenenä että vihanneksena. Tässä reseptissä suosin vihannes fenkolia. Näin lopputulos on kirkkaampi ja aromaattisempi.

Tähtianis sopii fenkolin kaveriksi samaan tuoksumaailmaan. Tähtianis tuo tähän tuoksuetikkaan hieman lisää jouluisuutta.

 • 3 desiä väkiviinaetikkaa
 • 5 tähtianista
 • ½ pieni fenkoli (noin desilitra)
 • Yhden tai kahden luomumandariinin kuoret

Valmista tuoksuetikka kuten edellä. Käytä noin ruokalusikallinen tuoksuetikkaa ämpärilliseen vettä.

Ruusu-laventeli-vaniljaetikka

Ruusut tuovat hienostunutta ja lempeää, hieman makeaa tuoksua jouluun. Vanilja ja laventeli sopivat samaan tuoksuperheeseen. Ruusu-laventeli-vaniljaetikka on romantikon valinta. Tähän tuotteeseen voit mainiosti käyttää vaniljatankojen kuoria joista siemenet ovat jo poistettu. 

Käytä vain myrkyttömiä ruusuja

Älä käytä kukkakaupan ruusuja, sillä ne ovat erityisen voimakkaasti myrkytettyjä. Hanki vaikkapa teekaupasta elintarvikelaatuisia ruusunnuppuja. Sekä ruusua että kuivattua laventelia saa myös muista yrttipuodeista netistä.

 • 3 desiä väkiviinaetikkaa
 • 2 ruokalusikallista ruusunnuppuja tai ruusun terälehtiä kuivattuna
 • 1 ruokalusikallinen laventelia kuivattuna
 • 1 käytetty vaniljatanko

Valmista tuoksuetikka kuten edellä. Käytä noin ruokalusikallinen tuoksuetikkaa ämpärilliseen vettä.

Voit itse ideoida lisää tuoksuvia puhdistusaineita!

jouluinen-siivousetikka

Joululta tuoksuvat siivousetikat voit valmistaa kotoa löytyvistä raaka-aineista. Ruokahävikkiä voi torjua käyttämällä hyödyksi tuoksuvien hedelmien kuoret. Monet vanhentuneet yrttimausteet voit mainiosti hyödyntää tuoksuviin siivousetikoihin. Et välttämättä tarvitse arvokkaita eteerisiä öljyjä. Monissa aromaattisissa kasveissa on runsaasti upeasti tuoksuvia ainesosia.

Lisävinkki:

Jos haluat hieman lisää twistiä tuotteeseen, voit lisätä siihen muutaman karpalon, puolukan tms. tuomaan joulun punaista väriä. Tällainen tuote voisi olla myös hyvä lahjaidea.

Oletko kokeillut siivouksessa etikkaa? Kerro kokemuksistasi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.