Olet varmasti joskus kuullut alumiinittomasta ruokasoodasta. Mitä se on ja miten se eroaa tavallisesta ruokasoodasta. Minulta usein kysellään ruokasoodan mahdollisesti sisältämästä alumiinista. Ruokasoodahan on natrumbikarbonaattia. Miten alumiinia on voinut joutua ruokasoodaan? Haluan antaa tässä postauksessa sinulle tyhjentävän vastauksen kysymykseen, onko ruokasoodassa alumiinia. Taustalta löytyy aika merkillinen tarina.

alumiiniton-ruokasooda
Ruokasoodaa eli natriumbikarbonaattia

Mitä on ruokasooda?

Aivan aluksi kerron sinulle mitä on ruokasooda. Ruokasooda on natriumbikarbonaattia. Ruokasoodasta käytetään myös nimitystä leivinsooda (baking soda) koska ruokasoodaa käytetään paljon leivontaan. Se sopii taikinoihin, jossa on jokin hapan ainesosa. Emäksisiin taikinoihin leivinsooda antaa ikävän sivumaun ja siksi niissä käytetäänkin leivinjauhetta (baking powder). Ruokasoodasta voit lukea tarkemmin täältä.

Ruokasooda valmistetaan teollisesti. Prosessissa tarvitaan ainoastaan kolme ainesosaa: natriumkloridia(ruokasuola), ammoniakkia sekä hiilidioksidia. Kemiallisen prosessin tuloksena näitä kolmea ainetta käyttämällä saadaan aikaiseksi ruokasoodaa eli natriumbikarbonaattia. Kuten huomaat, alumiinia ei missään vaiheessa tarvita ruokasoodan valmistuksessa.

Mitä on alumiiniton ruokasooda?

Ruokasoodapakkauksissa on usein maininta, että se on alumiinitonta. Tällainen maininta on ihan turha. Kuten juuri äsken kerroin. ruokasoodassa ei ole koskaan alumiinia. Miksi sitten pakkauksissa on maininta alumiinittomasta ruokasoodasta? Alumiiniton ruokasooda on usein vieläpä kalliimpaa kuin tavallinen ruokasooda. Kaiken takana on vain väärinkäsitys ja valmistajien halu laskuttaa hieman ekstraa tuotteestaan.

Nyt tiedät että sinun ei kannata maksaa yhtään enempää alumiinittomasta ruokasoodasta kuin tavallisestakaan. Ne ovat ihan samaa kemikaalia eli natriumbikarbonaattia kumpikin.

Hassu väärinkäsitys avasi markkinat ”alumiinittomalle ruokasoodalle”

alumiiniton-ruokasooda
Ruokasooda on elintarvikelisäaine

Leivinjauheen eli baking powderin valmistukseen tarvitaan ruokasoodan lisäksi miedosti hapan aine sekä puskurointiaine. Leivinjauheen kehittelijät USA:ssa 1888 kehittivät tehokkaan tuotteen, jossa oli ruokasoodan lisäksi maissitärkkelyksestä valmistettua puskurointiainetta sekä natriumalumiinisulfaattia.  Natriumalumiinisulfaatin oli määrä korvata leivinjauheessa käytetty kallis ranskalainen viinikivi. Näin saatiin edullisempi tuote ja lisää voittoja valmistajille.

Alumiini jätti ikävän maineen nostatusaineille

1970-luvulle mentäessä alumiinin vaarat tiedostettiin selkeästi.  Leivinjauheen sisältämää alumiinia alettiin karsastamaan. Teollisuus kehittikin heti uudenlaisia nostatusaineita. Leivinjauheen koostumusta muutettiin ja natriumalumiinisulfaatti sai väistyä tuotteista lopullisesti.

1970-luvulla ei enää ollut markkinoilla ainuttakaan leipomuksien nostatukseen tarkoitettua tuotetta, jossa olisi ollut alumiinia. Kuluttajat olivat kuitenkin tulleet varovaisiksi. He halusivat olla varmoja siitä, että tuotteissa ei ollut alumiinia. Niinpä leivinjauhepakkauksiin alettiin merkitsemään ”alumiiniton”. Merkinnät laitettiin varmuuden vuoksi myös ruokasoodapakkauksiin, sillä kuluttajat ostivat ainoastaan ”alumiiniton” merkittyjä tuotteita. Valmistajat keksivät hinnoitella ”alumiiniton” merkityt tuotteet kalliimmiksi kuin merkitsemättömät. Näin he saivat tuottoa lähes tyhjästä.

Sekaannus nostatusaineiden nimissä

Ruokasooda ja leivinjauhe sekoitetaan englanninkielisessä maailmassa usein keskenään. Nimet ovat kovin lähellä toisiaan;

  • baking soda = ruokasooda
  • baking powder = leivinjauhe

Vaikka ruokasoodassa ei ikipäivinä ole ollut alumiinia, myydään ”alumiinitonta ruokasoodaa” edelleen ja vieläpä kalliimmalla. Suomen kielessä sanat on helppo erottaa eikä sekaannusta ole syntynyt. Ylihintainen ”alumiiniton ruokasooda” on kuitenkin jokin aika sitten rantautunut meille Amerikasta kaiken muun mukana.

Mielestäni ”alumiiniton” merkintä ruokasoodapakkauksissa on vieläpä Suomen kuluttajasuojalain vastainen, harhaanjohtava pakkausmerkintä. Moni pohtii ihan turhaan, onko ruokasoodassa alumiinia.

Tällainen tarina on alumiinittoman ruokasoodan takana

alumiiniton-ruokasooda
Kaikki ruokasooda on alumiinitonta

Nyt sinä ainakin tiedät, että alumiiniton ruokasooda on ihan samaa tavaraa kuin muutkin ruokasoodat. Sinun ei kannata maksaa ylihintaa tuosta täysin turhasta merkinnästä.

Oletko sinä nähnyt kaupassa ruokasoodaa, jossa on merkintä ”alumiiniton”?

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

  1. Huijausten ja valheiden kultakaudella( nyt) kun emme voi luottaa edes ”tutkittuun” tietoon niin jätän kaupan soodat ostamatta ja hankin tuotteen muualta.

  2. Kiitos! Tuolla TG-ryhmässä joku onneksi julkaisi tämän, nyt loppui miettiminen! ?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.