Suomalaisen Työn Liitto on perustettu jo yli 100 vuotta sitten edistämään suomalaista työtä. Olen esitellyt tässä blogissa erilaisia sertifikaatteja, jotka kertovat kuluttajalle tuotteiden laadusta, ekologisuudesta ja eettisyydestä. Nyt esittelen sinulle tällä hetkellä hyvin ajankohtaiset ja meille suomalaisille tärkeät sertifikaatit. Suomalaisen Työn Liitto myöntää kolmea eri sertifikaattia. Sertifikaatit myönnetään yrityksille, jotka ovat tuotannossaan ja/tai suunnittelussaan suomalaisia. Mikä onkaan helpoin tapa tehdä eettisiä valintoja ja tukea suomalaista työtä kuin hankkia Suomalaisen Työn Liiton sertifioimia tuotteita.

suomalainen-tuote
Kuva Merja Partanen Pixabaystä

Suomalaisen Työn Liiton taustaa

Suomalaisen Työn Liitto on toiminut jo yli 100 vuotta. Se on perustettu 1912 Tampereella, maineikkaassa teollisuuskaupungissamme. Liiton nimi oli alussa Kotimaisen Työn Liitto. Liitto perustettiin jo muutama vuosi ennen Suomen itsenäistymistä. Kotimaisen Työn Liitto perustettiin alun perin edistämään Suomen itsenäistymispyrkimyksiä sekä tietysti myös suomalaista työtä. Mitään merkkejä tai sertifikaatteja ei tuolloin vielä myönnetty.

Puolueeton toimija

Suomalaisen Työn Liitto on täysin puolueeton toimija. Esimerkiksi ammattiliitot tai poliittiset puolueet eivät vaikuta Suomalaisen Työn Liiton toimintaan.

Suomalaisen Työn Liitto kannustaa yrityksiä valmistamaan ja suunnittelemaan tuotantoaan Suomessa. Yritys voi hyvinkin olla ulkomaisessa omistuksessa ja silti saada Suomalaisen Työn Liiton myöntämän merkin.

Mitä Suomalaisen Työn Liitto tekee?

Suomalaisen Työn Liitto myöntää kolmea eri merkkiä, jotka voidaan liittää tuotteeseen. Tämän lisäksi he kampanjoivat aktiivisesti suomalaisen työn puolesta. Jäsenyritystensä kautta Suomalaisen Työn Liitto markkinoi suomalaista työtä sekä kotimaassa että ulkomailla.

 Suomalaisen Työn Liitto toimii myös tutkimuselimenä. He tutkivat aihepiiriä, joka vaikuttaa suomalaisen työn arvostukseen.

Vastuullisuus on tärkeä teema vuonna 2020

Suomalaisen Työn Liitto on ottanut kuluvan vuoden tavoitteekseen tiedottaa suomalaisen työn vastuullisuudesta. Se onkin eräs tärkeimmistä kriteereistä hankkia Suomessa valmistettuja tuotteita. Liitto tulee järjestämään runsaasti koulutuksia vastuullisuudesta. Yrityksissä vastuullisuus on käsitteenä vielä melko uusi. Siksi on upeaa, että liitto on ottanut asian näinkin tosissaan.

Suomalaisen Työn Liitto on määritellyt vastuullisuuden näin:

Suomalaisen Työn Liiton jäsenyritykset

luovat työpaikkoja Suomeen vahvistaen sekä taloudellista että yhteiskunnallista hyvinvointia

huomioivat tuotannon ja toiminnan vastuullisuuden, myös hankinnoissa ja alihankintaketjussa

tukevat työntekijöiden osaamista, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta

Suomalaisen Työn Liitto on miettinyt myös omaa vastuullisuuttaan ja ottanut sen toiminnassaan huomioon.

Suomalaisen Työn Liiton myöntämät merkit

Suomalaisen Työn Liitto hallinnoi kolmea tunnettua merkkiä;

 • Avainlippu merkki
 • Design from Finland merkki
 • Yhteiskunnallinen Yritys merkki

Saadakseen minkään näistä merkeistä, tulee yrityksen olla Suomalaisen Työn Liiton jäsen. Yrityksellä tulee olla myös voimassa oleva ly-tunnus. Tällä hetkellä jäsenyrityksiä on 4260.

Kerron sinulle lyhyesti Suomalaisen Työ Liiton kolmen eri merkin sisällön. Merkeistä ainakin Avainlippumerkki on monelle varsin tuttu, sillä sitä tapaa hyvin monissa tuotteissa.

Avainlippu merkki

avainlippu-merkki
Avainlippu merkki Kuva Suomalaisen Työn Liitto

Avainlippu merkki myönnetään tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa.  Merkki täytti pyöreät 50 vuotta 2015. Pitkän ikänsä ansiosta Avainlippumerkin tunnistaa hyvin suuri osa suomalaisista. Merkki myönnetään aina kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Avainlippu merkkejä on myönnetty jo 3533 yritykselle. Löydät kaikki Avainlippuyritykset tästä linkistä.

Avainlipun myöntämisperusteet

 • Tuote on valmistettu Suomessa
 • Tuotteelle: Kotimaisuusaste vähintään 50% omakustannusarvosta
 • Palvelulle: palvelu on tuotettu Suomessa
 • Palvelun kotimaisuusaste on vähintään 50% omakustannusarvosta
 • Mielikuva suomalaisesta alkuperästä

Avainlipun yksityiskohtaiset myöntämisperusteet löydät täältä.

Design from Finland

design-from-finland
Design from Finland merkki Kuva Suomalaisen Työn Liitto

Suomalaisen muotoilun merkki voidaan myöntää yritykselle, jonka tuotteissa muotoilu on keskeisellä sijalla. yrityksen pitää myös voida osoittaa, että se on hankkinut lisäarvoa tuotteilleen muotoilulla. Design from Finland merkkejä on myönnetty jo 457 yritykselle. Löydät yritykset tästä linkistä.

 • Yrityksen pääkonttori tulee sijaita Suomessa mutta tuote voidaan valmistaa myös muualla maailmassa.
 • Käyttäjälähtöisyys
 • Yritykseltä edellytetään myös vastuullisuutta kaikessa toiminnassaan. Vastuullisuuteen liittyy koko tuotantoketju.

Voit lukea tarkat myöntämisperusteet täältä.

Yhteiskunnallinen Yritys

yhteiskunnallinen-yritys
Yhteiskunnallinen Yritys merkki Kuva Suomalaisen työn Liitto

Yhteiskunnallinen Yritys on uusin Suomalaisen Työn Liiton merkki. Merkki on lanseerattu 2011. Se kertoo kuluttajalle yrityksen sitoutumisesta kehittämään ympäröivää yhteiskuntaa. Yhteiskunnallinen yritys merkki on tällä hetkellä todella ajankohtainen ja tarpeellinen. Valitsemalla ”Yhteiskunnallinen Yritys” merkityn tuotteen, voimme omalta osaltamme olla vaikuttamassa oman lähiympäristömme hyvinvointiin.

Yhteiskunnalliset yritykset käyttävät voittovarojaan ekologisten ja eettisten ongelmien ratkaisemiseksi. Siksi Yhteiskunnallinen yritys merkki voi merkitä myös ekologisempia tuotteita. Paitsi kuluttajille, Yhteiskunnallinen yritys merkki kertoo myös työntekijöille yrityksen eettisistä arvoista.

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Yhteiskunnallinen Yritys merkkiä jo 240 yritykselle. Toivon todellakin että Yhteiskunnallinen Yritys merkin suosio kasvaisi lähitulevaisuudessa. Löydät Yhteiskunnalliset yritykset tästä linkistä.

Yhteiskunnallinen yritys käyttää suurimman osan voitoistaan yhteiskunnan kehittämiseen. Siksi voitonjako yhteiskunnallisessa yrityksessä on rajoitettua. Tämä tarkoittaa sitä, että voittoja ei jaeta osakkeenomistajille kuin osittain. Suurin osa näiden yritysten voitoista tulee meidän kaikkien hyödyksi.

Yhteiskunnallinen yritys pyrkii rakentamaan hyvinvointia ympäröivään yhteiskuntaan. Siksi se on erittäin hyvä lisä Suomalaisen Työn Liiton merkkivalikoimaan. Toivottavasti moni yritys innostuu kehittämään omaa yhteisöään voittovaroillaan.

Suomalaisen työn arvostus on meidän kaikkien asia

Valitsemalla suomalaista työtä ja suunnittelua, parannat vääjäämättä myös omaa hyvinvointiasi. Meidän kaikkien etu on, että tuotteet tuotetaan mahdollisimman lähellä. Näin myös ympäristön kuormitus vähenee. Vaikka Suomalaisen Työn Liiton merkit eivät varsinaisia ekomerkkejä olekaan, niiden vaikutus myös ympäristön tilaan on hyvin positiivinen.

Muut esittelemäni sertifikaatit löydät alla olevista linkeistä:

Kiitos, että jaksoit lukea blogikirjoitukseni!

Mitä kotimaisuus sinulle merkitsee ostotilanteessa? Valitsetko sinä mieluiten Avainlipputuotteen? Jätä kommenttisi kommenttikenttään!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.