Tämä postaus on jatkoa 17.11.2019 julkaistuun kotivara postaukseen. Toteutamme tämän kuten edellisenkin kotivara-aiheisen artikkelisarja usean eri bloggarin yhteisenä sarjapostauksena. Kotivara-kirjoitus on Tsajujen Sadun ja Jovelan Johannan ideoima yhteiskirjoitussarja. Julkaisemme kaikki oman Kotivara-artikkelin yhtäaikaisesti ja lähestymme aihetta kaikki omasta vinkkelistämme. 

kotivara
Nyt kannattaa keskittyä kotiin Photo by Patrick Perkins on Unsplash

Paljon on tapahtunut tuon artikkelin jälkeen. Kukapa olisi uskonut, että saamme näin pian ottaa käyttöön poikkeusolosuhteisiin tarkoitetut ohjeistukset. Ruokaa on toki riittänyt kaupoissa. Siitä kiitos kauppiaille, logistiikalle, ja tuottajille. Meillä on ollut myös yllin kyllin muuta tavaraa saatavilla. Sähköt, vesi ja muu infra on toiminut hienosti.

Poikkeusolosuhde voikin tarkoittaa periaatteessa mitä vain. Juuri tämä koronan aiheuttama tilanne maailmassa ei rehellisesti sanoen tullut edes mieleeni kirjoittaessani viimeksi kotivarasta. Miten varustautuisin nyt, tämä kriisin opettamana poikkeusoloihin. 

Poikkeusolot tulevat aina yllätyksenä

Näin on, vaikka kuinka yrittäisimme varautua. Olin koko tammikuun kuunnellut uutisia Kiinasta ja sitten Italiasta. En mitenkään osannut kuvitella, että tuo sama tilanne on kohta Suomessa. Uskon että et sinäkään ajatellut silloin koronaa suurena uhkana. Tilanne on tullut yllätyksenä jopa valtioiden päättäjille.

Koronan opetus minulle on ollut opetella ennakoimaan asioita

Joskus on kuitenkin ihan terveellistä rakennella omia kauhuskenaarioita mielessään. Mitäpä jos se, mitä näin Kiinassa ja Italiassa tapahtuvan, tulisikin Suomeen. Kauhuskenaarioiden maalaileminen auttaa varautumaan siihen kaikkein pahimpaan, jota sitten yleensä ei tapahdu. No, nyt tapahtui.

Oma koti ja sen hoito ovat nousseet arvoonsa

kotivara
Lapset auttavat mielellään siivoamisessa ja järjestelyssä Photo by Brina Blum on Unsplash

Koska tämä minun blogini on ekologinen kodinhoitoblogi kirjoitin viimeksi tähän kotivara-aiheiseen yhteispostaukseen siivoussaippuoista. Nyt siivoussaippuat tulivatkin hyvään tarpeeseen. Koska tekemistä ja menemistä on ollut vähemmin on siivous alkanut kiinnostaa ihan eri tavalla. Kotona, kevätauringon paistaessa ikkunoista sisään, haluaa todella panostaa kodin puhtauteen.

Poikkeusolot loppuvat aikanaan ja palaamme joskus normaaliin elämään. Tämä kotoilu ja ylimääräinen aika kannattaa siis hyödyntää. Nyt on aika käydä koko koti läpi ja siivota sellaisetkin kohteet mitkä normaalisti jäävät huomiotta. Tässä ideoita toteutettavaksi. Myös lapset voi ottaa mukaan järjestelemään ja siivoamaan.

 • Käy läpi keittiön kaapit ja heitä pois/käytä vanhentuneet elintarvikkeet
 • Pese ikkunat
 • Puhdista pesukone
 • Tee suursiivous kylppärissä, käy läpi kaapit ja pese kylpyhuone seiniä ja lattiakaivoja unohtamatta
 • Tee inventaario siivouskomerossa, jos sinulla on tuhat ja sata purkkia yritä käyttää ne kaikki loppuun. Pärjäät hyvin yhdellä tai kahdella siivousaineella.
 • Puhdista ja korjaa lasten lelut. Kaikkea ei tietysti voi korjata. Kokemuksesta tiedän että lapset todellakin arvostavat korjattua lelua ja sitä että käytät aikaasi lapsen rakkaan esineen puhdistamiseen ja korjaamiseen.

Sosiaalisten kontaktien puute

Minusta raskain asia koronan aikana on ollut sosiaalisten kontaktien välttely. Uskon että en ole ainoa. Onneksi on some ja WhatsApp. Siellä on nyt käyty monet pitkät keskustelut ja tavattu ystävät ja sukulaiset. Todella hieno juttu että on some.

Eräs sosiaalisen elämän muoto on laittaa ikkunalle nalle. Varsinkin lapset bongaavat nallet helposti ikkunoista.  Se luo upeaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja saa hyvälle mielelle.

Kuinka kauan tämä kestää?

kotivara
Ota rennosti Photo by Jen P. on Unsplash

On todella raskasta tottua määrittelemättömiin ajanjaksoihin. Koska emme tiedä tämän kaiken loppua, emme voi kovinkaan paljoa suunnitella elämää eteenpäin. Kaikki se tuttu ja rakas kesätekeminen on nyt unohdettava.

Meidän perheessä kesä on aina ollut matkustamisen aikaa. Kesäreissuja on suunniteltu pitkään ja mietitty kivoja paikkoja joissa voisi vierailla. Mitä nyt keksisi reissaamisen tilalle?

Keskittymällä olemaan nyt ja tässä on tämän ajanjakson suurin opetus. Ennen vanhaan elämä oli juuri tällaista. Se solui yhtenä virtana päivä kerrallaan leppoisaa tahtia. Ei ollut suuria suunnitelmia kenelläkään eikä mitään erityistä odotetukaan tapahtuuvaksi. Ehkä pitäisi vain antaa periksi ja katsella kuinka päivät kuluvat kuin itsestään. Kevät tekee tuloaan. On aikaa katsella miten puihin tulee lehdet ja ensimmäiset kevätkukat pilkistävät esiin. Nyt vain ollaan ja rauhoitutaan.

Kotivara keittokirja: Perunavohvelit

perunavohvelit
Perunavohvelit

Nämä vohvelit sopivat useimmille ja maistuvat herkullisilta. Itse käytän mieluiten gluteenittomia riisijauhoja. Jos sinulla ei ole vohvelirautaa, voit paistaa taikinasta pieniä lettuja. Lisukkeeksi sopii mikä tahansa tahna. Itse tykkään hummuksesta tai lohitahnasta.

 • 1/2 litraa raakoja perunanpaloja
 • 1 sipuli
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 3 teelusikallista ruokaöljyä
 • 1/2 teelusikallista suolaa
 • 2/3 desiä riisijauhoja
 • 1 ruokalusikallinen hienonnettuja villiyrttejä tai ruohosipulia jos ulkoa löytyy, muussa tapauksessa käytä kuivattuja yrttejä 1 teelusikallinen

Tee näin:

 • Keitä perunat höyryssä kypsiksi.
 • Hienonna sipuli ja valkosipuli ja hauduta ne 1-2 ruokalusikallisessa vettä.
 • Lisää seokseen kypsät, hienonnetut perunat, öljy, suola ja jauhot.
 • Sekoita tasaiseksi.
 • Paista taikinasta vohveleita tai pieniä lettuja miedolla lämmöllä.
 • Koristele villiyrttisilpulla.

Tässä muut Kotivara-bloggarit

Käy lukemassa mielenkiintoisia ja todella ajankohtaisia artikkeleita varautumisesta poikkeusoloissa!

Trio Miumau ja herra Nilsson https://triomiumau.blogspot.com/2020/04/hashtag-72-tuntia-jatkot.html

Tsajut https://tsajut.fi/ajatuksia-kotivarasta/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/04/kotivara-nyt.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/04/kotivara-2.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/04/puutoslista.html
korkeala https://www.korkeala.fi/kotivara-kaytannossa/
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2020/04/korona-ja-kotivara.html
Helecleaner https://helecleaner.com/miten-hoidamme-kotiamme-poikkeusolosuhteissa-2/
Kalastaja kuivallamaalla https://morgenstjerna.blogspot.com/2020/04/viimeinen-aamupala-thon-hotellissa.html
Jovelassa https://www.omavarainen.fi/l/kotivarailua 
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=19996
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/04/maa-artisokka-vanha-kotivarakasvi.html

Miten sinä olet pystynyt rauhoittamaan elämäsi  kotona?

Ota osaa keskusteluun

11 kommenttia

 1. Meillä hälytyskellot alkoivat soida siinä vaiheessa, kun Italiassa mentiin helmikuun puolivälin parin todetun tartunnan määrästä kahdessa viikossa yli 10 000 todettuun tartuntaan ja maa oli täynnä turisteja, myös meiltä, mutta uskomatonta tämä silti on. Ei tällaiseen kokonaisromahdukseen vaan osaa varautua. Toisaalta tämä aika nyt opettaa meitä ja kun tilanne on mikä on, sitä voi hyödyntää vaikkapa juuri näillä sun vinkeilläsi, siis siivota! Nyt sitä aikaa monessa kodissa on ja kun kodin ulkopuoliset puuhailut on riisuttu pois, on hyvä keksiä muita puuhia.

  Mainio tuo vohvelireseptisi 🙂 Taidanpa korvamerkitä sen ja laittaa joku päivä vanhan kunnon valurautaisen vohveliraudan kuumenemaan. Edellisestä käytöstä on ainakin muutama kuukausi!

  1. Kiitos Johanna!
   Vohveliresepti on munaton,maidoton ja gluteeniton. Minulla on tiukka erikoisruokavalio ekseeman takia. Nämä vohvelit maistuvat muillekin ja sopivat tilanteeseen kun jääkaapissa ei ole juurikaan muuta kuin valo.
   Terveisin Outi

 2. Kiitos ohjeesta!

  Olisi kyllä hyvä aika siivoilla kotona nurkkia!

 3. Niin. Nyt vain pitäisi osata olla ja rauhoittua.
  Se vaan on vaikeaa, vaikka luulenkin tämän eristäytymisen olevan hieman helpompaa kaltaiselleni vanhalle ihmiselle kuin nuoremmille.
  Hyvää huhtikuun loppua!

  1. No niin on, rauhoittumisen oppiminen on varmasti tämän kriisin positiivisia puolia!
   Hyvää kevään jatkoa myös sinulle!
   T Outi

 4. Poikkeus oloja osasi jotenkin odottaa mutta jotenkin tämä on samaan aikaan eristävä ja vapaa. Nyt ehkä mitataan jokaisen henkilökohtaista ohjeistuksen noudattamista. Pitää kaivaa vohvelirauta kaapin perältä ja piristää perhettä jo tänä iltana. Kiitos! Voikaa hyvin ja nauttikaa luonnosta se meillä vielä on.

 5. Muistan sen tunteen, kun istuin kotona keittiön pöydän ääressä ennen lähtöä koronaevakkoon. Kun en tiennyt, koska kotiin tulisin takaisin. Outoa.
  Nyt päivät kuluvat todellakin itsestään. Hiukan suunnittelee seuraavan päivän töitä, risusavottaa vai pihapuuhia. Ja sää ratkaisee, kumpaa tekee. Mutta välillä kaipaa kotia. Mutta vieläkään ei ole tietoa, koska siellä taas olen.

 6. Itse työskentelen konttivarustamolle ja ihmettelen, miten meistä kukaan meidän toimistolla ei Wuhanin tilanteeseen oikein herännyt heti silloin alussa – vaikka se vaikutti suoraan meidän töihin.
  Onneksi meillä on mahdollisuus etätöihin ja loppuaika onkin mennyt sitten kaappeja siivotessa. Ja tuon pesukoneenkin hoidin alta pois.
  Mutta mitenhän tosissaan tämä aika menisi, ilman nettiä ?

 7. Todella hyviä vinkkejä. Meillä osa noista on tehty täällä tuvalla. Muutoin aika on mennyt lasten ja pihan kanssa. Onneksi on ollut ihana kevät. Tämä olisi ollut todella raskasta marraskuun pimeydessä.

  1. Hei Satu
   Minusta tuntuu että lapset ovat suuri ilo näin korona aikana. Lapsista on niin paljon iloa ja seuraa. Yksinäisyys olisi kaikkein pahinta.
   Hyvää kevään jatkoa sinulle ja perheellesi!
   T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *