Pikamuoti ja siihen liittyvä kansainvälinen teollisuus on merkittävä hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Muotiteollisuus tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kansainvälinen lentoliikenne ja meriliikenne yhteensä. Muotiteollisuus myös kuluttaa toiseksi eniten maailman vesivarantoja. 

pikamuoti
Kuva Sarah Brown on Unsplash

Oma suhtautumisemme pikamuotiin ja vaatteiden kulutukseen on siis avainasemassa taistelussa ekologisemmasta huomisesta. Vaateteollisuus kuluttaa suhteettoman paljon maapallon voimavaroja. Tämä kaikki tapahtuu suurimmaksi osaksi ihan turhaan. Tiesitkö että 85 % tekstiileistä päätyy kaatopaikalle tai sekajätteen mukana poltettavaksi? Massamuotiteollisuus nopeasti vaihtuvine sykleineen on olennainen ympäristöä rasittava tekijä. Tämä artikkeli käsittee sitä, miten voit kuluttaa muotia kestävämmin?

Pikamuoti on suuri ympäristöongelma

Pikamuoti on ympäristön kannalta hyvin ongelmallista. Ehkäpä tärkein niistä on nopeasti vaihtuvat mallistot. Massamuodin syklit eivät elä enää vuodenaikojen mukaan. Nyt puhutaan viikoista. Joka viikko tulee kauppoihin uusia tuotteita ja hyvin edullisin hinnoin. Massamuodin takaa löytyy monia tuotteiden eettisyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Jokaisen vaatteen on valmistanut ihan oikea ihminen. Vaatteen takaa löytyy eri materiaaleja, runsaasti puhdasta vettä, kemikaaleja sekä käytettyä energiaa. Jokainen vaate on kulkenut pitkän matkan logistiikkaketjussa ennen, kun se on saavuttanut meidän pohjoisen kolkkamme. Jos vaatteen hinta on muutamia euroja, se ei voi olla vaatteen oikea hinta.

Emme ole maksaneet vaatteen kaikkia kuluja

Halpa hinta kertoo siitä, että joillekin tahoille on jätetty maksamatta oikea hinta. Yleensä halpavaatteissa on tingitty ihan kaikesta. Pienet palkat, halvalla kokoon kyhätyt tehdasrakennukset ja puutteellinen jätteenkäsittely ovat yleisiä alalla. Työntekijät ja luonto ovat joutuneet maksumiehiksi. Halpavaatteita ompelevat yleensä köyhät naiset, jotka työskentelevät kauhistuttavissa olosuhteissa. Vaatteiden valmistuksessa käytettävät kemikaalit lasketaan usein suoraan luontoon. Kaikesta tingitään vain siksi että vaate olisi mahdollisimman halpa. Näin meillä on mahdollista ostaa jatkuvasti uusia vaatteita. Tällainen nopea kierto edellyttää tietysti, että vanhat vaatteet poistuvat yhtä nopeasti käytöstä, yleensä kaatopaikalle.

Mitä kuluttaja voi tehdä parantaakseen tilannetta?

Olen kertonut kantani ostolakkoon täällä. Kuluttamisen lopettaminen vaikkapa vuodeksi ei tuo tilanteeseen kuin hetkellisen avun. Ostolakon loputtua tilanne jatkuu yleensä samana. Meillä jokaisella on kaapeissamme varmasti tarpeeksi vaatteita, vaikka loppu elämän ajaksi. Suurin osa vaatteistamme ei ole päällämme kuin muutaman kerran. Ostolakon sijaan meidän on alettava suhtautumaan vakavammin kaikkeen mitä hankimme. 

Vaatteen korkea laatu pitäisi olla ykköskriteeri ostopäätöstä tehdessä

Telkkarista tuli aikoja sitten vanha suomalainen elokuva, Pikku Pietarin Piha, joka sijoittui 20-luvun Suomeen. Pietari oli pakahtua onnesta, kun taloudenhoitaja Karoliina osti hänelle ihan oikeat pitkät housut entisten rähjäisten polvihousujen sijaan. Kaikki pihan lapset katsoivat kateellisina, kun Pietari tepasteli uusissa, räätälin ompelemissa housuissaan. Tällainen suhtautuminen vaatteisiin on tuntematonta nykyihmiselle. Muuttuisiko maailma parempaan suuntaan, jos alkaisimme oikeasti arvostamaan vaatteitamme. Ehkäpä emme ostaisi niin paljon huonolaatuista tavaraa, jos ostaisimme harvemmin.

Muutamia vinkkejä vaaterumban hillitsemiseksi

  • Hanki vain sellaisia vaatteita, joista ihan oikeasti pidät. Jos jokainen vaate on lempivaatteesi, niitä tulee myös käytettyä. Kannattaa selvittää ihan aluksi oman lempivaatteen tarkat koordinaatit.
  • Hylkää pikamuoti ja hanki hidasta muotia. Hidas muoti tarkoittaa laadukkaita vaatteita jotka kestävät aikaa. Hidas muoti on tarkoitettu vuosien käyttöön.
  • Sanotaan, että kaikkein ekologisemmat ja eettisemmät vaatteet ovat ne, jotka jo omistat. Siksi kannattaa shoppailla ensiksi omassa vaatekaapissa. Kerää joskus kaikki vaatteesi esille. Huomaat tekeväsi todellisia löytöjä. Monet vaatekaappisi perähyllylle unohtuneet puserot ja housut ovatkin mitä ihanimmat päälläsi.
  • Kun hankit vaatteita, mieti miten ne sopivat muiden vaatteittesi kanssa. Kapselivaatekaapin idea on hyvä ja käyttökelpoinen. Sen luominen ei ole ihan helppoa mutta netistä löydät kyllä ohjeita ja mallivaatekaappeja.
  • Asusta vaatteesi vöillä ja koruilla. Näin saat vanhoihin vaatteisiisi eloa. Voit myös värjätä tai muodistaa vahat vaatteesi. Ompelutaito kyllä kehittyy ja sitä on hyvä harjoitella omilla vanhoilla vaatteilla.
  • Vaihda vaatteita ystäviesi kanssa. Järjestäkää vaatekutsuja, joihin jokainen tuo vaihdettavaa. Miksi raahata vaatteita kirppareille, joissa ne usein jäävät myymättä. Totuus on, että emme useinkaan tarvitse uusia vaatteita. Olemme vain kyllästyneitä vanhoihin vaatteisiimme.
  • Huolla vaatteitasi hyvin. Näin ne kestävät pidempään. Hyvin huollettu vaate on kaunis päällä koko vaatteen elinkaaren ajan.
  • Opettele korjaamaan vaatteesi itse. Et välttämättä tarvitse edes ompelukonetta. Riittää että omistat neulan, lankaa ja sakset. Monet pienet korjaustyöt sujuvat kätevimmin juuri käsin. Ratkennut sauma ja irronnut nappi sekä housujen lahkeiden lyhennys onnistuu kaikilta.
  • Vinkki; napit kannattaa aina tarkistaa vaatteista jo uutena. Usein ostovaatteissa napit ovat ommeltu niin huonosti, että ne putoavat muutamassa viikossa. Moni vaate jää kaappiin juuri puuttuvan napin takia.

Sinä olet avainasemassa

pikamuoti
Kuva Rio Lecatompessy on Unsplash

Vaateteollisuuden hiilijalanjälki on jo niin suuri, että siihen ei hetkessä saada muutosta. Vaateteollisuus ja lainsäätäjät ovat yhdessä luoneet pelisääntöjä ongelman hillitsemiseksi. Jo nyt monet kaikkein suosituimmista ja trendikkäimmistä merkeistä ovat muuttaneet tuotantoaan ekologisemmaksi ja eettisemmäksi. Tosin viherpesua on paljon eikä kaikki ole ihan sitä mitä meille kerrotaan.  Keskiössä olet kuitenkin sinä. Kuluttajana voit ihan suoraan vaikuttaa siihen mitä kulutat ja miten kulutat.

Vastuullisesta kuluttamisesta voit lukea lisää vaikkapa Outi Les Pyyn blogista

Oletko sinä muuttanut kulutustottumuksiasi vaateostoksilla?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Minulle herättäjänä vaatteiden kulutuksen suhteen toimi varmaan konmari muutama vuosi sitten. Sen jälkeen olen kiinnostunut myös vaatteiden ekologisuudesta ja eettisyydestä sekä vähitellen siirtynyt kohti kapselipukeutumista. Vaikeinta on ehkä juuri tuo, mistä kirjoititkin, eli omiin vaatteisiin kyllästyminen. Siihen tuntuu olevan vaikea löytää ratkaisua, varsinkin kun en juuri käytä asusteita tai koruja. Ehkä kaikkien vaatteiden pitäisi vaan olla ehdottomia lemppareita.

    1. Aivan totta Jenni.
      Kyllästyminen omiin vaatteisiin on ehkäpä yleisin syy hankkia uutta vaatekaappiin. Olen tykästynyt myös vaatteiden kierrätämiseen. Se tuo paljon vaihtelua pukeutumiseen.

      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *