Joulu lähestyy ja jonkinlainen paniikki kasvaa pikkuhiljaa. Jouluvalmistelut käynnistyvät pikkuhiljaa. Vaikka olen kuinka yrittänyt karsia jouluani ja keskittyä vain aineettomaan, ympäristö tuo omat paineensa. Tässä artikkelissa pohdin lähinnä omaa jouluani ja sitä, miten luon omat, aineettomat jouluperinteeni. Ehkäpä sinäkin saat tästä joitakin vinkkejä omaan joulunviettoosi.

jouluvalmistelut
Photo by Christian Bowen on Unsplash

Lapsuuden jouluista jäi mieleen vain aineettomia asioita

Kun mietin kymmeniä jouluja taaksepäin, muistan vain tuoksuja ja tunnelmia. Yksikään joululahja ei ole jäänyt mieleen. Mitä oikeastaan silloin sain lahjaksi? Mieleeni ovat jääneet vain lahjapaperit ja kauniit pakettikortit. Lahjojen avaaminen oli se juttu. Paketissa saattoi olla villapipo tai talvirukkaset. Karkkipussi oli myös aika tavanomainen joululahja.

Lahjojen antaminen on minusta hyvin symbolinen juttu. Tykkään itse saada ja antaa lahjoja. Lahjojen antamisella on hyvin syvällinen, henkinen merkitys. Valitettavasti nykyisin lahjojen symbolinen merkitys on kadonnut. Nykyisin lahjojen antaminen on muuttunut materialistiseksi. Lahjojen tulee olla tietyn hintaisia. Halpa lahja tai itse tehty lahja ei ole lahja lainkaan.  Kalliita lahjoja vertaillaan kavereiden kanssa. Lahjoilla osoitetaan myös välittämistä; halvan lahjan saajaa ei ilmeisestikään rakasteta, ajatellaan.

Lapsuuden joulun tunnelma luotiin yksinkertaisista asioista

Joulutunnelmaan ei tarvitse käyttää rahaa kovinkaan paljon. Perinteet ja traditiot ovat tärkeintä. Juhlatunnelma syntyy siitä, että poiketaan traditioista. Lapsi ei välttämättä huomaa kuinka joulun alla on niin kiire kaikilla. Voi olla, että vanhempani käyttivät todella paljon aikaa jouluvalmisteluihin ja olivat väsyneitä ja stressaantuneita. Voi olla, että hekin tekivät paljon turhia asioita, joiden puuttumista kukaan ei olisi edes huomannut.

Tuoksut ovat tärkeitä

Lapsuuden jouluista muistan kynttilät sekä hyasintin ja pipareidentuoksun. Lapsuuteni joulukuusi oli hyvin vaatimattomasti koristeltu mutta minusta se oli maailman kaunein kuusi. Muistan, kuinka oksille ripustettiin lääkepurkeista kerättyjä pumpulipalloja ja karamellipapereista saatua foliopaperia. Kun joulu oli ohi, kuusi paloiteltiin ja poltettiin keittiön puulieden pesässä.

Olen riisunut jouluni kaikesta turhasta

jouluvalmistelut

Nyt, vuosia myöhemmin, kun vietän omaa ja perheeni joulua, olen yrittänyt valita vain ne asiat, joilla on oikeasti merkitystä joulutunnelman luomisessa. Tänä jouluna luovuin kaikista joulukoristeista. Kuusenkoristeet ja kultanauhat ovatkin maanneet jo vuosia käyttämättöminä kellarin laatikossa. Todellisuudessa kukaan ei noteeraa niiden puuttumista.

Jos haluat tehdä saman eli myydä pois joulukoristeet, nyt on se aika. Kirppareilla joulukoristeet menevät nyt kaupaksi. Muina vuodenaikoina niitä ei osta kukaan.

Jouluvalmistelut helpottuvat käyttämällä palveluita

Jouluiset ruuat tuovat kieltämättä joulutunnelmaa. Olen valinnut herkuista ne, joista ihan oikeasti tykkään. Punajuuret ja lanttu ovat aina olleet, onneksi, suosikkijuureksiani. Jouluna haluan herkutella niillä. Piparkakuista en todellakaan välitä. Rakastan kuitenkin mausteisia tuoksuja keittiössä. Jouluisia mausteita voi käyttää myös juomissa ja muissa ruuissa. Olen valmistanut aina jouluntuoksuista siivousetikkaa. Reseptin löydät täältä; Joululta tuoksuvat siivousetikat

Joulusiivous rennosti

Joulusiivous on todella tärkeä tunnelmanluoja minulle. Yleensä teemme porukalla joulusiivouksen.Suosittelen kuitenkin priorisointia. Koko taloa on ihan turha siivota kerralla. Jouluna eteinen ja olohuone tarvitsevat enemmän huomiota. Vieraita piipahtaa joulun alla eteisessä tuon tuosta. Siistissä eteisessä on kiva vastaanottaa joulutervehdyksiä. Keittiö kannattaa siivota kunnolla vasta joulun jälkeen. Jos tykkäät joulusaunasta, siivoa sauna hyvin ja varusta se puhtailla pyyhkeillä sekä vihdalla.

Mikä minun joulussani on tärkeää?

Tämän kysymyksen voit kysyä myös itseltäsi. Mieti tarkkaan, mikä sinulle on joulussa tärkeintä. Yritän nyt vastata tuohon omalta kohdaltani.

Nauti joulun tunnelmasta kiirreettömästi

Oma joulumieli syntyy rauhallisesta tunnelmasta ja yhdessäolosta. Haluan välttää kiirettä viimeiseen asti. Siksi optimoin kaiken tarjottavan. Hankin mahdollisimman laadukasta, valmista tarjottavaa joulupöytään. Jouluna tämä on todella helppoa. Valmista ruokaa on tarjolla jouluisin ihan joka maksuun.

Tarjottavan ruuan on oltava sellaista, jota kaikki, myös lapset, syövät mielellään. Tykkään etenkin nyyttäri ideasta ja siitä että ruoka valmistellaan yhdessä.  Jokainen tuo jotain joulupöytään ja myös osallistuu jouluillallisen valmisteluun. Tykkään eliminoida ruokahävikkiä. Annan aina kaiken yli jääneen ruuan vieraille mukaan. Lapsiperheet ovat todellakin ilahtuneet tästä tavasta.

Pitkät kävelylenkit jouluisilla kaduilla piristävät

Jouluna vietetään perinteisesti aikaa kotosalla. Itse tykkään mennä ulos luontoon. Pidän pitkistä kävelylenkeistä. On niin kiva katsella naapuruston jouluvaloja ja kynttilöitä ikkunoilla. Kunnon kävelylenkki onnistuu myös lumipyryssä tai räntäsateessa. Asianmukaiset ulkoiluvaatteet ovat parasta joulupukeutumista.

Kirjat ovat mieluisia lahjoja

Jouluksi hankin itselleni ison pinon mieluisia kirjoja. Joulupäivänä voi käpertyä lämpöiseen huopaan ja uppoutua kirjojen maailmaan. Parhaat kirjat löytyvät ehdottomasti kierrätyskeskuksesta 1 euron kappalehintaan. Samalla voi lahjoittaa luetut kirjat kierrätykseen. Parasta kierrätyskirjoissa on se, että niitä voi hankkia varastoon ison pinon. Jos kirja ei miellytä, sen voi viedä takaisin kierrätettäväksi. Olen hävinnyt euron mutta maksan sen mielelläni tästä palvelusta.

Kierrätyskirjat ovat myös oivia joululahjoja. Kuten kerroin, tykkään lahjoista. Niitä on kiva antaa ja saada. On niin kiva avata paketteja ja ihmetellä miksi sain juuri tämän kirjan lahjaksi.

Tunnelma on ehdottomasti ihan ykkösasioita joulussa. Miten lämmin ja tunnelmallinen jouluhenki luodaan? Stressin välttäminen on yksi tärkeimmistä hyvän joulumielen ylläpitämiseksi. Vältä kaikkea mikä stressaa sinua. Joulu on tarkoitettu rentoutumiseen. Joulun pitäisi poistaa stressiä eikä todellakaan lisätä sitä.

Mieti, mitä voit karsia

Kun suunnittelet omaa jouluasi, mieti mitkä asiat voit jättää pois. Mieti mitä asiat juuri sinua stressaavat. Jos et halua viettää joulua kyläillen, pysyttele vain kotona oman perheen kesken. Jos kotona möllöttäminen stressaa sinua, hankkiudu mieleiseesi seuraan. Oma stressi usein alkaa siitä, kun piipahdan jouluostoksilla. Varsinkin isot tavaratalot ihmismassoineen ovat minulle liikaa. Suosin tunnelmallisia pikkuputiikkeja. Niistä löytyy uskomattoman kivoja lahjaideoita.

Aloita valmistelut ajoissa

Aloita jouluvalmistelusi hyvissä ajoin, vaikka jo tänään. Näin työt eivät kasaannu. Tee vaikkapa lista töistä, jotka haluat hoitaa. tarvittaessa karsi turhat tehtävät pois.

Hetki aikaa myös itsellesi

jouluvalmistelut
Photo by Phillip Goldsberry on Unsplash

Käytä joulunalla joka päivä hetki myös omaan rentoutumiseen. Itse rentoudun joogan avulla. Joulunaika on pimeää ja saa helposti mielen synkäksi. Ihmiset ovat usein todella hermostuneita ennen joulua ja hermostuneisuus tunnetusti tarttuu. Vältä siis ristiriitoja ja vaikeita ihmisiä joulun alla.

Tänä jouluna, anna itsellesi lupa rentoutua. Tee kerrankin jotain sellaista, joka tuo sinulle hyvän mielen. Keskity itseesi ja omaan hyvään oloon. Rentoutuneena ja hyvillä mielin jaksat läpi joulun.  Rentoutuneena sinulla riittää energiaa jaettavaksi myös läheisillesi. Tämä on todella tärkeää varsinkin silloin, jos sinulla on pieniä lapsia. Mitä pieni lapsi muistaa joulusta? Hän muistaa vain sen tunnelman. Varmista, että se mitä lapsesi muistaa jouluista on lämmin tunnelma ja hymyilevät ihmiset ympärillä. Kaikki muu on toisarvoista.

Miten sinä hoidat jouluvalmistelut?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.