Nykyaikaisissa kodeissa harvoin näkee edes kärpäsiä. Varsinkin uudet asunnot ovat kovin steriilejä. Niissä ei juurikaan tapaa hyönteisiä. Siksi järkytys onkin melkoinen, kun kodista löytyy muurahaisia, sokeritoukkia tai hämähäkki. Yleinen käytäntö onkin suihkuttaa ensiksi käsiin sattunutta suihketta hyönteispesäkkeeseen. Onko tämä liioiteltua tuholaistorjuntaa? Mitä ovat tuhohyönteiset ja miten ekokodissa pitäisi suhtautua kutsumattomiin hyönteisiin?

kodin-tuhohyonteiset
Photo by Sonia Sanmartin on Unsplash

Onko olemassa tuhohyönteisiä?

Mietityttääkö sinuakin nimitys tuhohyönteinen. Onko meillä oikeastaan edes oikeutta nimitellä eläinparkoja tuholaisiksi tai pedoiksi. Tuhohyönteiset ovat sellaisia kuin turkiskuoriaiset, muurahaiset, sokeritoukat tai torakat. Varsinkin torakat herättävät iljetystä. Jos talossa on torakoita niin asioiden tarvitsee olla todella huonolla tolalla. Ajatellaan että kunnon kansalainen ei joudu tekemisiin torakan kanssa. Tropiikissa torakat ovat kuitenkin varsin yleisiä eikä niitä voi kukaan välttää vaikka siivoisi kuinka.

Seuraavassa kerron hieman ns. kodin tuhohyönteisistä. Tässä artikkelissa kerron hieman turkiskuoriaisista ja sokeritoukista. Huomaat pian, että nekin ovat vain hyönteisiä ja elävät omaa hyönteisen elämäänsä.

Turkiskuoriainen

Turkiskuoriaisia on olemassa varsin monia lajeja. Yleisimmät ovat vyöturkiskuoriainen ja pilkkuturkiskuoriainen. Periaatteessa molemmat näyttävät melko samalta amatöörin silmissä. En edes yritä määritellä löytämäni turkiskuoriaisen sukua. Maailmassa on yli 200 eri turkiskuoriaista. Niiden erottaminen toisistaan on vaikeaa.

Turkiskuoriainen kuuluu kovakuoriaisiin.

Aikuinen turkiskuoriainen näyttää mini-koppakuoriaiselta. Vyöturkiskuoriainen on noin 5 milliä pitkä, tummanruskea kuoriainen.  Sen selässä on sahanterää muistuttava kuvio. Toukkavaiheessa turkiskuoriainen on noin sentin mittainen, pitkulainen, tummanruskea toukka. Toukan takapäässä on karvatupsu.

Turkiskuoriainen on varsin sitkeä kaveri, joka piileskelee pienissä raoissa. Välipohjatäytteet ja seinän välissä olevat eristeet ovat lymypaikkoja turkiskuoriaisille. Turkiskuoriaiset asustavat mielellään vanhoissa kerrostaloissa. Ne liikkuvat vaivatta putkistoissa ja ilmanvaihtohormeissa asunnosta toiseen.

Turkiskuoriainen ei selviä ulkona pakkasessa

Se tarvitsee lämmintä huoneilmaa, jotta se voisi jatkaa elämäänsä. Turkiskuoriaisia on eniten pääkaupunkiseudun vanhoissa kerrostaloissa. Ne kuitenkin kulkeutuvat kaikkialle vaatteiden ja tavaroiden mukana.

Turkiskuoriaisongelma on harvoin kovin paha

Yleensä kotiin pääsee turkiskuoriaisia kirpparitavaran mukana. Pidä siksi kirpparilöytöjä pakastimessa tai ulkona pakkasessa ennen, kun tuot ne sisälle. Jos turkiskuoriaiset kuitenkin pääsevät sisätiloihin, ne eivät lisäänny hallitsemattomasti kodissa, jossa siivotaan säännöllisesti.

Jos turkiskuoriaisongelma pääsee pahaksi…

Yleensä kerrostalossa on yksi tai kaksi asuntoa, joissa siivoaminen ei ole niin säännöllistä. Turkiskuoriaiskanta pääsee levittäytymään rauhassa. Ongelmasta pääsee vain myrkyttämällä koko talo. Koko talon myrkytykseenkään ei tarvitse ryhtyä, jos itse siivoaa säännöllisesti kotiaan. Minulla on turkiskuoriaisista omakohtaisia kokemuksia asuessani Töölössä.

Näin voit vähentää turkiskuoriaiskantaa

kodin-tuhohyonteiset
Photo by Sarah Brown on Unsplash

Turkiskuoriaisista pääsee yleensä siivoamalla. Tämä pätee silloin, jos asut muualla kuin pääkaupunkiseudun vanhoissa taloissa. Kerrostalo pitäisi kokonaisuudessaan myrkyttää ainakin kahteen kertaan, jos mielii turkiskuoriaisista eroon. Hyvin harvoin taloyhtiö on tähän valmis.

  • Siivoa kaikki kaapit huolellisesti
  • Imuroi lattiat, huonekalut ja jalkalistat
  • Pese vaatteet, myös puhtaat
  • Tuuleta vuodevaatteet ja matot mieluiten pakkasessa
  • Käy läpi kirjahylly. Imuroi kirjat päältä ja pyyhi kirjahylly puhtaaksi pölystä. Vie kirjat tarvittaessa ulos pakkaseen laatikoissa.
  • Vie imurin pölypussi ulkoroskikseen heti siivouksen päätyttyä, etteivät mahdolliset turkiskuoriaiset karkaile takaisin kotiisi.
  • Älä koskaan säilytä vaatteitasi lattialla edes väliaikaisesti. Jos turkiskuoriaisongelma kodissasi on paha, ripusta kaikki vaatteet henkareille.

Yleensä huolellinen siivous auttaa saamaan ongelman kuriin. Jos tämän jälkeen kodissasi esiintyy muutama kuoriainen, ongelma ei ole suuri. Selviät mainiosti, kunhan siivoat säännöllisesti kotisi. Turvaudu ammattilaisiin ja myrkkyihin vasta viimehädässä.

Sokeritoukka

Sokeritoukat ovat yleisiä hyönteisiä lähes joka kodissa. Ne ovat litteitä, noin 7-12mm pitkiä, hopeanhohtoisia eliöitä. Sokeritoukat ovat järjettömän vikkeliä. Vain harvoin niitä onnistuu saamaan kiinni.

Sokeritoukkia ei mitenkään voi luokitella kodin tuhohyönteisiksi

Sokeritoukat eivät pysty tuhoamaan kotiasi, ellei niitä ole todella runsaasti. Sokeritoukista voi olla todellista haittaa vain museoissa ja vanhoissa arkistoissa.

Tiesitkö että sokeritoukkia on elänyt maapallolla jo 300 miljoonaa vuotta sitten. Sokeritoukkia on nykyisin kaikkialla maailmassa. Se on hyvin laajalle levinnyt hyönteinen. Sokeritoukka on sitkeä kaveri, joka on säilynyt elossa monista luonnonkatastrofeista. Se jää jatkossakin varmasti tänne, vaikka ihminen katoaisikin.

Sokeritoukat pitävät pimeydestä, kosteudesta ja lämmöstä

Ne eivät menestyisi ulkona pakkasessa. Lempipaikka sokeritoukille onkin pimeä, kostea ja lämmin kylppäri. Myös keittiö saattaa olla sokeritoukille mieluinen alue kodissa.

Jos kodissasi on runsaasti sokeritoukkia, voi se olla merkki kosteusvauriosta. Sokeritoukista saattaa siis olla myös hyötyä toimiessaan luonnollisena kosteusmittarina.

Sokeritoukat syövät hiilihydraatteja kuten selluloosaa sekä proteiineja

Sokeritoukan ei tarvitse syödä tekstiilejä tai kirjoja. Niille riittää hyvin lattialla oleva puuvillapöly tai pehmopaperista tullut pöly. Proteiinia ne saavat lattialle pudonneesta hilseestä, kuolleesta ihosolukosta sekä hiuksista. Sokeritoukka tyytyy vähään. Se voi myös selvitä kuukausia ilman ruokaa.

Sokeritoukista voi olla haittaa silloin, jos ne pääsevät leviämään esimerkiksi keittiön kaappeihin. Ne tunkeutuvat mielellään jauhopusseihin herkuttelemaan. Ongelma ratkeaa yleensä siivoamalla kaapit kunnolla ja säilyttämällä kuiva-aineet kannellisissa tölkeissä. Mieti kuitenkin miksi sokeritoukkia on keittiössäsi niin runsaasti. Ehkäpä löydät jonkun kosteudenlähteen kuten vuotavan tiskikoneen liitoksen.

Miten pääsen eroon sokeritoukista?

turkiskuoriaiset
Photo by rocknwool on Unsplash

Sokeritoukka pitää kosteudesta. Jos ilman suhteellinen kosteus on yli 60% on sokeritoukalla hyvät oltavat. Ilmankosteutta voi vähentää helpoiten nostamalla lämpötilaa.

Tarkista että kotonasi ei ole vesivuotoja. Runsas sokeritoukkakanta viittaa usein vesivuotoon. Korjauta kaikki kosteusvauriot, jotta pääset eroon ongelmasta.

Suosi imurointia ja vältä runsasta vedenkäyttöä. Jos peset kylppärin lattian vedellä, kuivaa se lopuksi. Kuivaa kylppäri myös suihkun jälkeen.

Miten sinä olet päässyt myrkyttömästi eroon turkiskuoriaisista?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *