Hajujen poisto tekstiileistä alkaa olla yleisin ongelma, johon minulta toivotaan vastausta. Tekstiilien hajuongelmat ovat selkeästi lisääntyneet. Hajuongelmaan on olemassa monia syitä, joita tässä artikkelissa lähden hieman avaamaan.

Miten hajuja sitten voi poistaa tekstiileistä? Se onkin hieman vaativampi tehtävä. Hajujen pistoon tekstiileistä on olemassa joitakin ihan turvallisia niksejä joista kerron kohta lisää.

hajujen-poisto-pyykista
Photo by Alexandra Gorn on Unsplash

Miksi tekstiili haisee pahalta?

On hyvä ensin selvittää tekstiilissä olevan epämiellyttävän hajun syy. Jos tiedämme, miksi tekstiili tuoksahtaa epämiellyttävälle, meidän on helpompi valita oikeat konstit hajun poistamiseen. Seuraavaksi käydään läpi muutamia yleisimpiä hajujen aiheuttajia.

Aina ei hajujen aiheuttajaa tiedetä

Kierrätystekstiilien yleistyessä, hajujen alkuperää voi olla vaikea tarkkaan tietää. Oma vinkkini on jättää ostamatta selkeästi tuoksahtavat tekstiilit. Et voi koskaan tarkasti tietää, mitä ostamallesi kierrätysvaatteelle on tapahtunut. Usein sitä ei tiedä myöskään myyjä.

Home

Home on luonnon organismi, joka pilaa tehokkaasti kuituja. Home suosii etenkin luonnonkuituja kuten puuvillaa, villaa ja silkkiä. Myös muuntokuidut kuten viskoosi ovat homeen lempimateriaaleja.

Vaikka tekstiilissä ei näkyvää hometta olisi, jää homeen haju vaatteeseen pesuista huolimatta. Jotkut homesienet tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä jotka kiinnittyvät kuituihin.

Homeet aloittavat kasvunsa jos ilmankosteus ylittää 60%. Suomessa sisäilma on yleensä kuivaa. Poikkeuksena ovat talvella lämmittämättömät kesämökit. Mökille talveksi jätetyt tekstiilit ovat usein keväällä homeessa.

Myös kierrätysvaatteissa homeongelma on melkoinen. Kierrätettävät vaatteet tulisi ehdottomasti pakata vedenkestäviin pakkauksiin ennen kierrätysastiaan heittämistä. Sateisena aikana vaatteet homehtuvat keräysastioissa nopeasti. Selkeästi homeiset vaatteet eivät tietysti päädy myyntiin. Home voi kuitenkin piillä näkymättömissä kuitujen syövereissä.

Jos epäilet tekstiilisi olevan homeen pilaama, suosittelen heittämään homehtuneen tekstiilin sekajätteeseen. Homeen hajun tuntee pesujenkin jälkeen tekstiilissä varsinkin, jos olet homealtistunut tai muuten herkkäenäinen henkilö. Tekstiilistä homeen hajua on mahdotonta poistaa kokonaan.

Käsittelen tässä vain tekstiilien hajuhaittoja. Homeesta ja homeongelmista voin myöhemmin kirjoittaa ihan oman artikkelin.

Pesuaineet ja muut tekstiilienkäsittelyaineet

Tuoksuvat pesuaineet ja pyykinpehmentämiseen tarkoitetut huuhteluaineet ovat hyvin yleinen syy hajuhaittoihin. Jos olet jo siirtynyt ekologisiin pesuaineisiin, tavanomaiset tuotteet tuntuvat vasenmielisen hajuisilta. Tavanomaisissa tuotteissa hajusteet ovat synteettisiä. Hajusteiden ohella tavanomaisissa tuotteissa käytetään hajusteita kiinnittäviä kemikaaleja kuten pahamaineisia ftalaatteja. Ftalaattien avulla pyykissä säilyy parfyymin tuoksu hyvin pitkään. Valitettavasti hajusteiden kiinnitysaineista johtuen parfyymin tuoksu pinttyy kuituihin. Haju irtoaa kuiduista vasta usean pesukerran jälkeen eikä aina silloinkaan.

Bakteerit

Ehkäpä yleisin hajuhaittaa tekstiileissä on bakteeriperäistä. Bakteereja on kaikkialla. Jos bakteereille luodaan otolliset olosuhteet, bakteerit lisääntyvät vaatteissa ja aiheuttavat hajuhaittoja.

Bakteerien tuhoamiseen tekstiileistä on olemassa myrkyllisiä kemikaaleja. Älä käytä niitä sillä ne sisältävät erittäin vaarallisia kemikaaleja.

Yleisin bakteerien aiheuttama hajuhaitta on pistävä hienhaju puseroiden kainaloissa sekä urheiluvaatteissa. Jos säilytät hikisiä urheiluvaatteita tiukassa pussissa koko työpäivän ajan, voi hajunpoisto olla työlästä. Voit kokeilla suihkuttaa etikkaa urheiluvaatteisiin heti käytön jälkeen. Etikka hillitsee tehokkaasti bakteerien kasvua.

Puserot, jotka liimautuvat ihan ihon pintaan kiinni, ovat todella alttiita hajuhaitoille. Ihossa oleva vähäinenkin hiki imeytyy tehokkaasti vaatteen kuituihin. Ihonmyötäiset trikoovaatteet kannattaa pestä päivittäin.

Sukat ovat monelle ongelma. Pelkkä jalkahiki ei yksin ole pahanhajuisten sukkien syynä. Sukkiin kertyy runsaasti ihosta irronneita kuolleita soluja. Sukkiin kertyy myös runsaasti likaa kengistä ja lattioilta. Siksi sukat ovatkin ihan paras paikka bakteereille lisääntyä. Sukat kannattaa vaihtaa vähintään päivittäin.

Likapyykissä bakteerit jatkavat elämäänsä. Jos bakteereille luodaan otolliset olosuhteet, pyykki jatkaa pyykkikorissa likaantumista. Ekokodissa pyykkiä pestään harvemmin. Siksi pyykkikoriin kannattaa kiinnittää huomiota. Älä laita hiestä kosteita vaatteita tai kosteita pyyhkeitä pyykkikoriin vaan kuivata ne ensin.

Pyykkikorin pitäisi olla mahdollisimman ilmava, ilmavassa paikassa ja vaatteet korissa löyhästi aseteltuina. Kostea, pimeä kylppäri ei välttämättä ole paras mahdollinen paikka pitkään säilytettävälle likapyykille.

Tyhjennä pyykkikone aina välittömästi, kun pesuohjelma on loppunut. Aivan kaikkein yleisin syy ummehtuneeseen tuoksuun tekstiileissä on märän, puhtaan pyykin seisottaminen koneessa.

Kontaminoituminen

Jotkut kuidut vetävät herkästi muita hajuja puoleensa. Tyypillisimpiä kontaminoituneita tekstiilejä ovat eläinten hoidossa käytettävät vaateet kuten ratsastusasut. Monet eläinten ystävät tosin rakastavat eläinystäviensä tuoksua vaatteissaan.

Savunhaju tarttuu herkästi kuituihin. Tulipalon sattuessa vaatteet joutuvat roskiin juuri savuhaittojen takia. Onneksi tupakanhajun poistoa vaatteista ei enää niin paljoa kysellä ravintolatupakoinnin loputtua.Tupakointi on onneksi muuttunut aika harvinaiseksi paheeksi.

Bensiinin haju tarttuu vaatteisiin todella herkästi. Bensiinin kanssa voi joutua tekemisiin ruohonleikkuukoneita tai muita kodin pienkoneita käyttäessä. Jos vaatteillesi on roiskahtanut bensiiniä, pese ne aina ulkona.

Miten poistan epämiellyttävät hajut tekstiileistä?

hajujen-poisto-vaatteista
Photo by Bruno Nascimento on Unsplash

Ensiksi sinun pitää tarkistaa vaatteesta pesumerkinnät. Vesipestäville ja kuivapestäville vaatteille on olemassa omat hajunpoistoniksit.

Hajuhaitta vaatteessa on kuin näkymätön tahra. Jos haluat irrottaa hajun vaatteesta, sinun pitää toimia kuin tahranpoistossa.

Vesipestävien vaatteiden hajunpoisto

Ruokasooda on perinteinen ja ekologinen hajunpoistaja. Voit lukea ruokasoodasta lisää täältä.

  • Tarvitset 2 desiä ruokasoodaa ja puoli litraa kuumaa vettä. Liuota ruokasooda huolellisesti veteen.
  • Tarvitset myös saavin, johon mahtuu reilusti vettä. Ämpäri on liian pieni, ellei kyseessä ole todella pieni vaate. Jos pesukoneessasi on liotustoiminto, käytä sitä.
  • Täytä saavi haalealla vedellä. Kaada ruokasoodaliuos veteen ja sekoita se sinne hyvin. Upota vaate kokonaan nesteen pinnan alapuolelle. Saman voit toteuttaa pesukoneesi liotusohjelmalla.
  • Anna vaatteen liota vedessä vähintään 4 tuntia. Parasta olisi, jos vaate saisi olla liossa yön yli.
  • Nosta vaate pois vedestä ja pese normaaliin tapaan.
  • Jos hajua on vielä jäljellä, toista käsittely.
  • Kuivaa vaate raikkaassa ilmassa

Kuivapestävien vaatteiden hajunpoisto

Kuivapestävistä vaatteista voit kokeilla poistaa hajuja tuulettamalla vaatetta raikkaassa ilmassa. Voit myös sulkea vaatteen tiiviiseen muovilaatikkoon, johon sijoitat erillisessä astiassa pari desiä ruokasoodaa. Vaatteen pitäisi olla suljetussa laatikossa useita päiviä ennen, kun haju katoaa.

Urheiluvaatteet ja trikoopuserot

Urheiluvaatteet ja trikoopuserot alkavat hyvin herkästi tuoksahtaa vastenmieliselle. Näillekin tekstiileille sopii hyvin ruokasoodaliotus. Jos haluat vähentää urheiluvaatteiden ja trikoopaitojen hajuongelmia, kannattaa kokeilla seuraavia niksejä.

Urheiluvaatteet valmistetaan synteettisistä materiaaleista. Synteettiset materiaalit imevät herkästi hajuja puoleensa. Synteettisistä materiaaleista hajuja on myös vaikea saada pois, sillä ne pitää pestä hyvin alhaisissa lämpötiloissa.

Jos et heti ehdi pestä urheiluvaatteitasi, ne kannattaa liottaa heti käytön jälkeen etikkavedessä; Ämpärilliseen vettä 2 desiä väkiviinaetikkaa. Näin bakteerien lisääntyminen kuiduissa pysähtyy. Voit antaa vaatteiden olla etikkavedessä ainakin tunnin. Pidempi liotus ei haittaa.

Trikoopaitojen kainalot alkavat tuoksahtaa helposti. Tämä johtuu siitä, että syvällä puseron kuiduissa elää vielä bakteereita. Hiessä ja deodoranteissa olevat mineraalit ovat lukinneet bakteerit ja hajut kuituihin. Siksi sinun kannattaa käsitellä puserot ennen pesua.

Hikitahrojen poisto puseron kainaloista

  • Kostuta vaate ja käsittele kainaloalue ja kaulus ensin puhtaalla väkiviinaetikalla. Etikka liuottaa mineraaleja mutta sille on annettava aikaa. Anna etikan vaikuttaa noin 30 minuuttia.
  • Halutessasi voit upottaa koko vaatteen ämpäriin, jossa on vettä ja 2 desiä väkiviinaetikkaa. Anna liota ainakin 30 minuuttia.
  • Hiero kainaloita pehmeällä harjalla ja sienellä kummaltakin puolelta.
  • Huuhtele hyvin lämpöisellä vedellä.
  • Pese nyt vaate normaalisti.

Nyt vain kokeilemaan hajunpoistovinkkejä

hajujen-poisto-vaatteista
Photo by Angela Bailey on Unsplash

Tässä oli sinulle muutamia vinkkejä hajujen poistoon tekstiileistä. Nämä vinkit ovat täysin vaarattomia kokeilla. Ennen kun heitätä pahalta haiskahtavan vaatteesi pois, kokeile helppoja ja ekologisia hajunpoistovinkkejäni.

Onko sinulla omia hajunpoistovinkkejä? Kerro niistä kommenttikentässä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *